Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 2 februarie 2012

Daca nu ai masina de surfilat...


Fiindca am postat azi pe forul romanesc  Lucru de Mana linkul acestui filmulet, il pun si aici, dar cu cateva explicatii suplimentare legate de metoda folosita de Jalie si consecintele aplicarii metodei lor, daca lasi tivuri de alta dimensiune decat folosesc ei. Si - evident - cu traducerea in romaneste.

Videoul este facut de firma de tipare JALIE din Canada, care (se pare ca) face unele din cele mai bune tipare de tshirturi si haine din materiale (supra)elastice, cum ar fi rochitele pentru patinatoare sau costumele pt gimnaste. Am si eu patru tipare de la ei, pe care le voi incerca si voi scrie aici despre cum au iesit.
Facand o paranteza: nu toate tiparele de tshirturi sunt bine desenate. Am citit o gramada de recenzii negative despre felul in care maneca nu vine bine, fiindca nu se face diferenta intre partea din spate si partea din fata,... umarul nu este la locul lui... Nu tot ce pare sublim daca te iei dupa plicul tiparului este la fel de nemaipomenit in realitate. Sau cum zicem noi 'nu tot ce zboara se mananca'!
Burda insa este cotata ca una din cele mai bune firme de tipare. Asa ca sa nu regretam ca nu avem tot ce se poate cumpara in America, cand avem la dispozitie tipare dupa care americancele suspina...

Acum explicatiile:
1. Se prind cele doua parti folosind pasul zigzag. Lungimea pasului este de 2.5 (asta corespunde cu 10 pasuri pe inch, adica pe 2.54 cm, asa cum spun ei).
E important sa nu intindeti materialul ci sa-l lasati cum este.
Daca materialul este f. elastic, as coase peste foita de tipar subtire, desi asta inseamna ca scoti cu acul resturile de hartie dintre pasii cusuti. A se folosi numai daca esti disperata!
Atentie, cusatura asta nu este cusatura finala, pt ca ei flosesc cuvantul 'BASTE', ceea ce inseamna 'a insaila'. Cusatura asta stabilizeaza, dar si finiseaza.

2. Apoi se coase cu pas drept la 1/4 inch (0.7 cm) de la margine. Intai da un pas doi inapoi sa fixezi atele si apoi coase cu past drept, intinzand usor materialul.
Aici trebuie sa explic ca tiparele Jalie au tiv de 1/4 inch si nu tivul obisnuit de 5/8 inch ca in tiparele pentru materiale tesute. Asta inseamna ca trebuie sa cosi pe linia marcata de cusatura finala, asa cum o vrei si unde o vrei.
Deci cand vrei sa cosi dupa metoda lor, trebuie sa te gandesti unde ai cusatura finala si cat de mare vrei tivul, ca sa stii unde cosi zigzagul la marginea tivului cum arata ei.

3. Punctul doi se repeta daca vrei sa intaresti cusatura.
Trebuie sa cosi peste prima cusatura, dar poti sa cosi si la 'un fir de material' langa, adica exact langa prima cusatura.

Asta fu toata povestea. Cred ca subiectul urmator va fi largirea unui tipar de tshirt pt un bust mai mare...

Un comentariu:

  1. Interesanta metoda de substituire a masinii de surfilat. Stiam doar ca pasul zig-zag se foloseste pentru o pseudo-surfilare (pt. a impiedica desirarea materialului), dar nu m-am gandit niciodata la intarire cu cusatura dreapta. Simplu si ingenios!

    RăspundețiȘtergere