Ultima pagina

TRANSLATOR

miercuri, 10 aprilie 2013

Care este cea mai buna masina de cusut si ce NU trebuie sa cumperi

Inca o postare pe care o aveam in concept si ii dau drumul acum.


...... Nu e asa ca asteptati sa va spun ca marca X face cea mai buna masina de cusut?
Veti ramane insa foarte dezamagite, pentru ca nu stiu care este cea mai buna masina de cusut, desi am incercat mai multe marci si am ramas acum la Bernina. Si totusi nu pot declara ca este cea mai buna masina de cusut.

Daca intri intr-un magazin de pe aici trebuie sa stai mult ca sa decizi ce vei alege. O Bernina? Sau un Pfaff, Viking, Janome sau Brother?


Greu de ales, mai ales ca pe piata apar din ce in ce mai multe masini de cusut super performante, super computerizate, care promit marea si sarea. Indiferent ca e vorba de Bernina, Husqvaran, Pfaff, Janome sau Brother.
Probabil ca multe dintre voi se uita cu pofta la ultimele tipuri de massini de cusut 'top of the line', dar probabil ca nu realizeaza ca o masina de acest gen are si destul de multe dezavantaje:
- fiind de fapt un computer, masina de cusut are un hardware, care se invecheste;
- apar probleme la fel ca si la computere cu Beta-software, adica cu Service Packs (firmware update) care nu sunt inca bine testate si sunt scoase pe piata mult prea devreme.

O gramada de propietare de Bernina care au upgradat la Service Pack X [SP2 sau SP3, nu mai stiu care] au acum probleme cu tensiunea, cu modulul de brodat sau cu rezultatul la cusatura dreapta. De fapt se stie bine ca cea mai frumoasa cusatura dreapta o fac masinile mecanice, care nu fac si zigzag.

Eu nu am upgradat masinile mele si voi cere tehnicanului, care imi controleza masina in fiecare an, sa nu imi puna ultimele software scoase de Bernina. Astept pana vor corecta toate problemele de acum.

Nu vreau sa spun prin cele scrise mai sus ca nu trebuie sa cumperi o Bernina. Dupa cum voi declara aici oficial eu sunt 'a Bernina-girl' si intentionez sa raman asa, pana atunci cand voi realiza ca nu mai merita, pentru ca s-au prostit.

La alegerea masinii trebuie sa tii seama nu numai de criterii obiective (ce ai de gand sa cosi cu ea: croitorie? quilt? vrei sa brodeze? cati bani vrei sa dai pe o masina de cusut? etc), ci si de criterii subiective, ca de exemplu: ai de gand sa studiezi bine manualul de dimensiuni mai mari ale unei masini complicate, sau nu ai chef de asa ceva? In ultimul caz nu te aprinde pentru o masina foarte complicata, cum ar fi Bernina 820 sau 830, ci ia una cu mod de folosire mai simplu si mai robusta.

Citesc pe lista de la Bernina8series mesaje de la persoane care se vaicaresc non stop cat de prost le merge masina de cusut, cat de complicat se pune ata in masina, cat de gingasa este. Vaicareli fara sfarsit.
In afara de cazul in care ai nimerit o masina defecta din fabrica - se mai intampla! - si nu ti se poate reprosa tie nimic, cele mai multe greseli provin din necunoasterea masinii (operator error).
Solutia in acest caz este sa iei manualul si sa il citesti din scoarta in scoarta, chiar inainte de lua masina in folosire. Nu vei pricepe tot, nu vei retine tot ce ai citit, dar ai o idee de ce poate face masina si iti aduci amnite vag, mai tarziu, ca ai citit candva despre problema pe care o intalnesti, undeva in manual. Cu cat e masina mai sofisticata, cu atat este manualul de folosire mai valoros si e absolut necesar sa stii bine ce e in el.

Acum despre masinile cu defect, de care habar nu ai cand ai cumparat-o. Ai cumparat cum zic americanii o masina 'lemon' (lamaie, dar inseamna ca te-ai pacalit / ai luat plasa).

Cum sa eviti astfel de experiente suparatoare si de cele mai multe ori costisitoare? Cumpara de la un magazin (dealer), unde te poti intoarce sa faci reclamatie si sa ceri o masina care performeaza exact cum ti s-a promis cand ai cumparat-o. Tot de pe listele yahoo Bernina (internationala si olandeza) : dealerul este poate cel mai important factor care determina unde te duci sa cumperi.

Am primit intrebari pe blog daca o masina de pe internet e buna. Lasand la o parte marca respectiva, care poate sa fie foarte OK, daca ti se strica ceva: unde te duci? de unde iei piese de schimb? si cine ti-o repara? Inainte sa cumperi masina, gandeste-te la raspunsurile la aceste intrebari. Masina s-ar putea sa fie mai ieftina, dar reparatia sau schimbarea unor piese te poate costa foarte mult.
Si ce chilipir ai facut atunci?

Mai bine cumperi o ocazie de la un magazin de incredere, care iti da si garantie pentru o perioada de timp. Cel putin asa este in Olanda si sper ca si in Romania este sau va fi la fel.


Eu am un dealer foarte bun (Zijlstra naaimachines in Groningen). Il cunosc si ma cunoaste. Stie ca imi ingrijesc foarte bine masinile, ca sunt foarte atenta cum le folosesc si ca mie nu mi se poate reprosa nimic, in general. Daca vin si ma plang de o masina, stie ca e adevarat ce spun si ma ajuta sa o schimb.

Am luat odata de la el o masina de surfilat Pfaff, desi nevasta lui mi-a spus sa nu iau. Dar incapatanata cum sunt si pentru ca mi-a placut cum arata, am luat-o. Masina asta:
Dupa un timp s-a stricat. S-a ars o legatura sau cam asa ceva si ecranul (screen) era negru - deci mort. Fiind un 'touch screen' (comenzile date prin atingerea unui anumit loc pe ecran) nu mai puteam face nimic cu ea. Nu mai intelegea comenzile. Motorul mergea, dar nu imi era de nici un folos.

Mi-a schimbat-o Peter (proprietarul / dealer) si dupa doua luni .... s-a intamplat acelasi lucru. Ecranul a murit iar, arata ca o gaura neagra in masina.
I-am spus atunci lui Peter ca nu mai vreau sa aud de Pfaff computerizat cu touch screen si am schimbat-o pe o masina de surfilat Bernina 1300. Cel putin asta e solida. As fi putut sa o schimb pe un Pfaff Coverlock 3.0, care este mecanica sau cel putin nu are touch screen, dar m-am saturat de aventurile cu Pfaff-ul nou. Cel vechi, facut in Germania - alt lucru.

Deci concluzia mea: cautati un magazin unde puteti reveni, daca sunt probleme
Eu nu am inceredere in masinile vandute pe internet, daca nu stii de unde provin si nu ai recomandari de la cineva, care cunoaste firma.

Un alt aspect important, este sa incerci masina in magazin inainte de a o cumpara.
Il pui pe vanzator sa demonstreze cum merge si il rogi sa coasa cateva puncte esentiale (drept, zigzag si alte puncte, pe care le doresti). Cu ocazia asta verifici si daca tensiunea este buna.
Un magazin bun te lasa sa incerci masina inainte de a plati. Si daca in Romania nu se face asa, a venit vremea sa invete cum se servesc bine clientii care cumpara masini de cusut.

Peter are mese in magazin, unde aduce masina pe care doresti sa o iei si permite clientului sa o testeze.


Dupa ce ai cumparat masina, vei petrece mult timp (sper!) cu ea si trebuie sa te simti bine cand lucrezi.

Unele masini nu sunt foarte placute la cusut. Fie din cauza complicatiilor tehnice, fie din cauza aspectului si dimensiunilor.

Asta scriu, pentru ca o alta concluzie de pe listele de masini de cusut este ca trebuie sa te simti bine cu masina, ca sa zic asa. Sa iti faca placere sa cosi cu ea. Nu sa te enerveze sau sa te oboseasca.

Dintre masinile pe care le-am avut eu (nu sunt tinerica) nu m-am omorat dupa Singer (a doua masina) si Toyota (a treia masina) si nici dupa niste Pfaffuri, care aveau butoane pe dreapta, pe care le atingeam din greseala in timp ce cuseam si imi schimbau pasul. Ma trezeam ca mi se schimba zigzagul in pas drept sau in alt pas.


[nu stiu daca am avut-o pe asta sau un alt tip]

In schimb mi-a placut sa cos cu Elna Carina AirTronic (mecanica) si cu un Pfaff mecanic [Jeans sau cam asa ceva], pe care l-am dat unei verisoare.
A fost OK si Janome 6600 (vandut). Brother nu am avut niciodata - am acum una (Innovis 4500) dar o folosesc numai la brodat, asa ca nu stiu cum coase. Am auzit insa numai lucruri bune despre ea si despre performantele masinii Brother.

Se zice insa ca cea mai buna masina din punctul de vedere al raportului performanta / pret este Janome sau BabyLock (cred ca asa ii zice). Sunt facute in aceeasi fabrica. Si Brother, evident.

Cea mai iubita masina a mea a fost Bernina Aurora 440 QE. N-o mai am si imi pare si acum rau de ea.
[Aurora, pusa in masa portabila SEW EZI, ideala pentru quiltuit]

V-o recomand din inima, din toate punctele de vedere: e simplu de folosit si are vestitele picioruse Bernina, care sunt finisate si gandite exceptional de practic.

Dar cel mai mult va recomand sa nu cumparati o masina, fara sa o incercati si sa aveti convingerea ca veti lucra cu placere la ea si o veti indragi. Daca gasiti o astfel de masina nu trebuie sa va mai tenteze nici o alta masina, oricat de multi-performanta ar fi.

Pentru Alina, care vrea sa deschida un atelier de lenjerie si ma intreaba ce masini ar trebui sa cumpere.
Nu stiu, pentru ca nu cunosc persoane care au astfel de ateliere.
Am fost insa la curs la doua profesoare de lenjerie, foarte cunoscute in Olanda si in lume: Dini de la Danglez si Margreet de la Merckwaerdigh. Masinile lor erau mai slabe - ca sa zic asa! - decat ce am eu.
Ambele au o masina Pfaff cu dublu transport (IDT) de acum vreo 5-8 ani. Cel putin! Cumparata pentru dublul transport, care te ajuta sa cosi materialele mai dificile. Dar pot sa va spun si garantez ca Aurora, fara dublu transport coase la fel de bine.

Dat fiind ca indemanarea si cunostintele lor despre cusutul lenjeriei sunt infinit (infinit la patrat!!) superioare priceperii mele, fac minuni cu masinile pe care le au si realizeaza lenjerie, la care eu la ora asta nu pot decat sa visez.
Mai importanta decat masina este deci indemanarea celei care coase. Asta este un adevar mare, pe care l-am mai repetat de multe ori si il voi repeta si in continuare.

Cred, Alina, ca daca vrei sa faci atelier si sa cosi cu mai multi oameni in acelasi timp sau foarte, foarte mult, ar trebui sa te orientezi spre masini industriale, despre care insa eu nu stiu nimic, fiindca nu ma intereseaza.
Imi pare rau ca nu te pot ajuta. Daca aflu ceva nou, o sa tin minte sa-ti spun.

33 de comentarii:

  1. Multumesc pentru raspuns!

    RăspundețiȘtergere
  2. la cumparaturile online, sau la masinile cumparate de la intermediari ( gen supermarket, etc) garantiile se fac la service-ul firmei mame. De ex. desi am cumparat masina dintr-un magazin de masini cusut, pt service eu ma duc la sediul Brother din Belgia.

    Ce mi-ar place mie, sa stiu ca am de unde sa o cumpar dar si sa ma duc inapoi cu ea peste 1 an - 3 ani, sa o dau inapoi si cu o diferenta de bani sa imi cumpar una noua ( adica sa aiba serviciu de cumparare si vanzare masini la mana a2a). Si la fel, mi-ar place sa aiba si mini activitati periodice: cursuri/intalniri, discutii pe tema: cusut/brodat/croit etc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place atat de mult cum te exprimi si cum pui punctul pe "i". Mi-ar placea sa am mai mult timp pentru lecturare si implicare in discutiile blogului tau.

    Iti dau dreptate in cam toate punctele amintite, desi practic fac tocmai inversul :)). Niciuna din masinile pe care le am la ora actuala (7, a VIII-a tocmai am dus-o a posta...) nu am testat-o si nici nu am avut garantie si niciuna nu a vazut vre-un mecanic de cand le am. Nu vreau sa incurajez pe nimeni sa faca la fel, fiecare e raspunzator pentru deciziile care le ia si niciun comentariu nu trebuie sa schimbe neaparat directia.

    Nu mai reusessc sa pun masinile in postarile blogului, desi inca sper sa-mi fac timp si de ele. Mai nou detin 5 masini Pfaff dintre care una cu IDT pe care iubesc asa de mult incat as sta doar la cusut si daca mi-am terminat treaba :)) exact ce-ai scris si tu ceva mai sus.
    O alta masina de cusut este Brother computerizata, tot batrana de cand lumea, dar si de aceasta sunt multumita si-i iubesc cusaturile decorative (mai mult de 100), dar nu pot sa spun ca-mi place mai mult decat Pffaf.
    Cea de-a VII-a masina este Victoria, masina de supermarket, pe care o folosesc doar cand celelalte masini sunt programate pentru alte operatii.

    Alina, intervin in discutie referitor la atelierul tau de lenjerie intima. Scuza-mi indrazneala, dar daca tu vrei sa faci lenjerie intima... sper ca stii si cum se lucreaza aceasta; automat cred ca ar trebui sa stii ce masini trebuie sa folosesti. Daca e vorba doar de marca acestora imi retrag comentariul usor intapat. Pentru ateliere, in care se lucreaza in serie (gen fabrica) se folosesc masini industriale monofunctionale. Pentru fiecare faza se foloseste o singura masina setata corespunzator (ata, pas, tensiune) pana la finalizarea modelului. Masini recomandate:
    -masinna überdeck/coverlock (care inseamna masina de acoperire, cea industriala nu arata ca si overlock-ul optic, ci ca o liniara si aceasta nu face nicio alta operatie decat cea de cusaturi de imbinare si acoperire)
    -masina de cusut care coase liniar (liniara)
    -masina de cusut care coase zig-zag (liniara)
    -masina de incheiat surfilat (overlock)
    Neaparat masini de cusut care suporta coaserea pe materiale elastice.

    Interesant este faptul ca sunt mii de masini de cusut pe piata si apar tot mai multe vazand cu ochii, problema e ca vor sa imbine atataea functiuni intr-o singura carcasa, insa dupa ce-ai cumparat-o lipseste doar ceva si acel ceva iti trebuie chiar atunci.

    Un ultim aliniat ca m-am intins ca soparla la soare :) Indiferent ce masina alegeti important este ce realizati cu ea, nu cati bani a costat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte important articolul tau .Eu lucrez cu o Brother BN27 pe care am cumparat-o de pe net intr-o criza mare in care "Victoria"mea, adusa de sotul meu din Germania ,facea figuri .Cum am primit-o, am si inceput sa cos la ea si de un an de zile, un singur ac am schimbat ca a lovit in niste margelute si s-a rupt. In rest schimb acele doar cand cos pe jerse.O singura data am desfacut-o la graifer ,dar citisem la tine pe blog ca au existat probleme la altele si am avut grija sa-l asez bine in locasul lui.O iubesc dar tot o sa o inlocuiesc cu una industriala! Imi place magazinul lui Peter si faptul ca se poate colabora cu el.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu te invidiez pentru toate cursurile la care ai participat, in special cele cu Dini si Margreet :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua! Am asa o intrebare pentru lumea care se pricepe la masini de cusut si tesaturi... Pentru a coase uniforme scolare ce tip de masini sint cele mai indicate? Nu doresc de astea computerizate, care se strica sau trebuie reglate la tot pasul. Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai simplu ar fi o masina second hand , mecanica , cu graifar rotativ nu oscilant , cu masa .

      Eu am gasit un Pfaff 262 ca 4ooRon in stare perfecta la un magazin de mobila second hand care aducea diverse obiecte din Germania cu pedala , motor si masa cam ca in linkul urmator

      http://www.quoka.de/handwerk-hausbau/geraete-maschinen/c2925a108394084p67694673/naehmaschine-pfaff-262.html

      Aceasta masina strapunge orice material , piele groasa dar si broderii fine , panze foarte delicate fiind fabticata ca masina de broderie si cusut dar care a dovedit ca poare strapunge si prelata froasa in 4 straturi .

      Asemanatoare sunt si Pfaff 260 , 360...rtc dar sa fie masini model mai vechi complet metalice

      Aceata masina coase zi zigzag si drept dar preferabil ar fi sa aveti 2 masini mecanice second hand din metal masiv nu plastic - diferite :

      1 o masina liniara pentru cusut drept - un Pfaff , Singer , Adler , Elna ... etc pe la 400 ron
      2 o masina care sa surfileze industriala le la 600 ron cu care sa faceti inclusiv butoniere .

      Cum a scris si autoarea articolului nici o masina care face modele si zigzag nu ve coase absolut drept ca una liniara deoarece axul acului vibreaza putin lateral .
      Adica impunsaturile nu sunt perfect aliniate pentru un ochi avizat se observa diferenta si de aceea in industrie se lucreaza cu masini liniare .

      Ștergere
  8. Sa stiti ca exista un astfel de magazin unde puteti sa incercati orice masina de cusut Brother sau Bernina. Eu am cumparat un Brother Innov-is 950 si sunt foarte multumita de ea. Este o domnisoara tare draguta acolo care va poate da toate informatiile necesare. Mai este un vanzator acolo care pare morocanos si nici nu iti vine sa vorbesti cu el, pare scarbit . Puteti sa veniti si cu materialele pe care vreti sa lucrati, iar daca nu aveti metariale au ei. De asemenea va fac instructaj dupa ce achizitionati masina. La mine a durat in jur de o ora si 15 minute. Garantia este in acelasi loc in care este si showroom-ul, si dau si garantie de 3 ani. Showroom-ul il gasiti pe strada sabinelor la numarul 8, in Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere
  9. unde gasesc magazin cu masini de cusut BERNINA? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua!
    Dati-mi, va rog, o recomandare pentru o masina de surfilat la un pret decent. Momentan eu am o Bernina Bernette Chicago 7.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiindca nu sunt in Romania nu stiu ce se gaseste. Eu am acum un magazin nou de la care cumpar. Douma naaimachines in Waalwijk Olanda. Desi este la 300 km de mine, cumpar de la el fiindca este foarte priceput ca mecanic si ma sfatueste ce sa NU cumpar. Am auzit de la cineva ca noua. Masina coverlock de la Bernina este extraorinara. Nu, mi-a zis el, nici o masina de coverlock nu o bate pe masina Coverlock Janome 1000 Pro Cpx asa ca nu o schimba, pentru ca dai bani de pomana. Daca te duci pe situl lui http://www.douma.nl/listm.php?t=l&m=bernina

      Ștergere
    2. ... Daca te duci pe situl lui vezi in stanga la OVERLOCK marcile pe care le vinde el si care sunt marcile care se gasesc in Olanda. Te poti uita la diferite marci. Sub fiecare masina are un buton pe care scrir DETAILS. Te duci acolo fiindca iti da informatii (cu stelute) despre urmatoarele aspecte: clasa, raport pret / calitate, punctele de surfilare standard, functiile standard si accesoriile disponibile.
      M-am uitat in fuga si am vazut ca Bernina 700 D, cea mai ieftina Bernina, are 4 stele la clasa, iar Pfaff Hobbylock are numai doua. Uita-te si tu la toate si compara calitate si performanta si pe urma vezi ce gasesti in Romania.
      Pfaff computerizat sa nu iei, fiindca arata bine, dar e proasta. Mie mi s-au stricat 2 la rand, in faza de garantie. A murit ecranul si nu puteam face nimic cu masina.
      Masina mea de surfilat Bernina 1300mc se poate transforma in coverlock, dar e operatie complicata, asa ca EU nu te-as sfatui sa dai atatia bani, doar daca musai vrei...
      Oricum, eu am mare incredere in Ron Douma, asa ca te sfatuiesc sa te uiti pe situl lui la detaliile privind performantele masinilor ca sa ai o idee obiectiva despre ce cumperi. Succes si sunt curioasa ce ai ales.

      Ștergere
    3. Buna seara! Abia acum am citit raspunsurile dvs. Va multumesc frumos!

      Intre timp am ales o masina Merrylock Mk3000CL de care sunt f multumit. Aceeasi masina este rebranduita sub alte marci si Merrylock este distribuitor de piese de schimb. Asta m-a facut sa ma orientez spre marca asta. Momentan consider ca am ales bine.

      Masina Bernina Sublime Chicago 7 era defecta din fabrica si avea probleme la brodat, asa ca am trimis-o in garantie. Ultima oara mi s-a spus ca mi se vor inapoia banii. Imi pare sincer rau de masina aia. Era perfecta!

      Acum trebuie sa ma orientez ori spre Innov-IS 955E / 990D (ultima inca nu se gaseste in tara), ori doar spre una de brodat INNOV-IS 750E (cam scumpa, dar merita) si inca una separata de cusut cu mai multe modele de cusaturi (INNOV-IS 55, Bernina London 8, Bernina Chicago 5).

      Orice sfat este bine venit si pe aceasta tema.
      Multumesc!

      Ștergere
  11. buna, ce parere aveti despre: Masina de cusut Naumann Sigma Plus, 19 programe, 1500 imp./min
    19 programe de baza din care 6 elastice
    Tipuri de cusaturi:
    - 2 cusaturi drepte din care 1 elastica
    - 4 tipuri de cusatura invizibila din care 2 elastice
    - 6 tipuri de surfilat din care 3 elastice
    - 6 modele de broderii
    - butoniera in 4 pasi
    Masa de coasere cu brat detasabil (free arm)
    Produsa de Singer in Vietnam

    unde se pot gasi piese de schimb, service, evetuale explicatii ?

    RăspundețiȘtergere
  12. va rog sa ma ajutati in alegerea unei masini de cusut, doresc sa o folosesc ptr scurtarea hainelor, aplicarea de fermoare, brodat, cusaturi pe materiale mai dure (jeans, stofa, imitatie de piele).

    RăspundețiȘtergere
  13. va rog sa ma ajutati pentru alegerea unei masini de cusutroresc sa deschid un mic atelier confectii copii

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna seara, Sunt afoana in croitorie, cat si in alegerea unei masini de cusut. Vreau sa fac o mica afacere si imi trebuiesc 2-3 masini. Va rog recomandati-mi o marca foarte fiabila, raport calitate pret. In principiu din postarile voastre am inteles ca ar trebui sa iau o masina second hand , mecanica , cu graifar rotativ nu oscilant , cu masa, limniara, iar pt celelalte operatiuni, brodat surfilat sa iau masini speciale. Am inteles bine? ce marca sa iau initiati-ma si pe mine va rog. Multumesc. Poate imi dati si un nr de telefon sa va pot suna. O seara placuta. Liliana tel 0722235115

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. pentru o mica afacere, aveti nevoie de masini de cusut industriale, deoarece masinile de cusut casnice pot fi supuse utilizarii zilnice pana la maxim 4 ore/zi, insuficient pentru o afacere.
      2. va recomand Juki, numarul 1 mondial, le gasiti in Romania, iata un link catre site, gasiti si nr. de telefon, eu am sunat si am obtinut toate informatiile care m-au interesat. Au si masini casnice, si industriale.
      http://www.juki.ro/
      3. va mai dau un link, se pare ca sunt tot ei http://www.masinidecusutcasnice.ro/
      4. PONT: mi-au raspus la telefon, printre altele, la intrebarea "unde sunt fabricate?" (eu stiind ca producatorul e japonez) ca sunt fabricate, o parte din ele, acasa la mama lor, adica in Japonia, iar altele sunt fabricate in China.

      Ștergere
  15. Felicitari pentru blog! De asemenea multumesc pentru toate informatiile pe care ni le puneti la dispozitie atat dvs, cat si celelalte cititoare. Apelez si eu la ajutorul dvs si al tuturor! Recent am primit o masina de cusut Pfaff model 260 si nu-i gasesc pe internet manualul in limba romana sau un ghid de utilizare. Ma poate ajuta cineva? Precizez ca nu lucrez in croitorie, dar imi place si as vrea sa invat. Va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. modelul ala vechi? coase ca orice masina de cusut, nu e nevoie de manual

      Ștergere
  16. masinile de cusut Juki sunt numarul 1 mondial, dar atentie, unele se fabrica in Japonia la mama lor acasa (cele industriale probabil) si unele se fabrica in CHINA

    RăspundețiȘtergere
  17. masinile de cusut Juki sunt numarul 1 mondial, dar atentie, unele se fabrica in Japonia la mama lor acasa (cele industriale probabil) si unele se fabrica in CHINA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cele mai bune masini sunt cele de la BROTHER, cos atat materiale subtiri, medii si groase...si au garantie 3 ani

      Ștergere
  18. EU MI-AM LUAT O MASINA DE ACI WWW.DECUSUT.RO, SUNT FFF MULTUMITA!

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua! Sunt noua in domeniu si cu o afacere la fel de noua. Deocamdata fac jucarii si perne decorative dar imi doresc sa ma extind si sa confectionez perne pt sezut si saltele pt copii, adica textile mai grele. Ce imi recomandati sa imi achizitionez. Mentionez ca am o masina Tourissa, second, nu am posibilitate sa imi iau o masina prea scumpa si noua, dar vreau ceva care sa poata coase materiale mai grele. Si oare de o masina de surfilat as avea nevoie? Multumesc! O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua! Felicitari pt. blog!Imi sint de f. mare ajutor informatiile primite. Am o masina de cusut pt uz casnic Singer. As dori sa incep o mica afacere, am unele nelamuriri si as dori sa ma ajutati.1.Doresc sa cos tricouri si materiale elastice. Care ar fi cea mai indicata masina care sa nu fie si f. scumpa. 2. Cu masinile care surfileaza tip triplock se pot efectua operatiile coasere si surfilare in acelasi timp? Va rog sa fiti indulgenti daca intrebarile mele vi se par prea naive. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  21. Numele meu este Kate și sunt din Oregon. Am fost căsătorit timp de 17 ani. Soțul meu s-a trezit într-o dimineață și mi-a spus că vrea să mergem pe căi separate. Am fost în lacrimi luni întregi. Eram confuză și cu inima frântă. Am trimis-o pe sora mea să meargă și să-l implore, dar el a insistat că s-a încheiat uniunea noastră, că s-a săturat de mine. Căutam ajutor când am citit câteva mărturii despre dr. Ajayi despre cum îi ajută pe oamenii care au probleme conjugale cu vraja iubirii. L-am contactat și mi-a spus lucruri de făcut pentru ca el să vrajească, la început am fost sceptic dacă ar trebui să o fac și m-am hotărât să încerc. am făcut ceea ce dr. Ajayi, vrăjitorul, mi-a spus să fac, apoi nu până la un interval de 7 zile din nicăieri, soțul meu care m-a părăsit fără niciun motiv s-a întors acasă într-o seară și a implorat să mă aibă înapoi, chiar a venit cu fratele său și a pledat pentru iertare. După atâta durere prin care am trecut, soțul meu s-a întors. sunt atat de fericit. toate datorită doctorului Ajayi, îl puteți contacta pentru orice fel de lucruri de vrăji. Cred că te va vedea prin problemele tale. E-mail: drajayi1990@gmail.com WhatsApp: +2347084887094

    RăspundețiȘtergere
  22. Bună ziua, sunteți binevenit să citiți întâlnirea mea cu Dr. Ajayi, un om spiritual puternic binecuvântat de strămoșii săi pentru a vindeca bolile cu ierburi și, de asemenea, pentru a restabili casa ruptă. L-am cunoscut pe Dr. Ajayi pentru că iubita mea soție vrea să divorțăm și asta după 12 ani de căsătorie binecuvântată cu doi copii drăguți un băiat de 5 ani și o fată de 2 ani, ne-a scos fiica din casă și a rămas cu mama ei și o implor să se întoarcă acasă, dar ea a refuzat, am fost foarte confuză așa că am căutat ajutor, adică când am citit despre Dr. Ajayi cum a ajutat o femeie să-și facă propriul copil după ce a fost căsătorită timp de 8 ani fără copil, l-am contactat pe Dr. Ajayi i-a explicat situația mea, el a cerut câteva informații despre mine pe care i le-am dat, după O consultație mi-a spus ce trebuie făcut și am făcut conform instrucțiunilor, în timp ce scriu asta, soția mea își tricotează în sufragerie. Dacă aveți nevoie de ajutorul unui om spiritual autentic, Dr Ajayi este ultima ta oprire, contactați-l pe Whatsapp / Viber: +2347084887094 sau E-mail: drajayi1990@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  23. Salutare tuturor, ma numesc Marinela Dinescu. De ceva vreme, soțul meu locuia într-un alt apartament din cauza presiunii muncii și eram foarte fericiți împreună, deși a stat departe de noi câteva luni. Nu știam că un coleg de la serviciu avea deja o aventură cu el, ceea ce l-a făcut pe soțul meu să depună de nicăieri un divorț împotriva mea. Știam că ceva nu este în regulă pentru că nu a trebuit niciodată să ne luptăm sau să ne certăm atât de mult ca să-l facem să plece. Am fost traumatizat și caut ajutor pentru a aborda situația care m-a condus la DR ISIKOLO din laudele pe care oamenii i-au făcut-o online. Am discutat pe larg și mi-a spus tot ce trebuia să știu despre ce s-a întâmplat și despre procesul de rezolvare a problemelor. Și-a îndeplinit promisiunile și l-a adus pe soțul meu înapoi la mine, iar procesul de divorț a fost anulat. Acum soțul meu s-a întors acasă la noi și suntem fericiți împreună. Este într-adevăr uimitor cum oamenii pot ajuta cu adevărat pe alții atunci când au nevoie. El te poate ajuta si pe tine. Doar trimite-i prin WhatsApp +2348133261196 sau e-mail-i prin: isikolosolutionhome@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  24. Căsnicia mea de 19 ani binecuvântată cu trei copii a fost pe cale să se prăbușească pentru că soțul meu iubitor a spus că s-a săturat de uniunea noastră și că vrea să divorțeze fără motiv, am știut că ceva nu este în regulă undeva, așa că am ieșit să caut ajutor, după 4 luni. de căutare și mulți dezamăgește de la alți oameni, l-am întâlnit în sfârșit pe Dr. Ajayi, un om spiritual binecuvântat de zeii săi cu putere super naturală de a rezolva diferite probleme de viață. I-am explicat situația mea și mi-a pus câteva întrebări la care am răspuns sincer, dr. AJAY mi-a spus care era problema și mi-a spus ce trebuie făcut, i-am urmat toate instrucțiunile și după o săptămână soțul meu a venit acasă după două luni a stat afară și a rupt hârtia de divorț și astăzi trăim liniștiți acasă. Dacă aveți ceva care vă deranjează viața și doriți soluții rapide și de încredere, contactați-l pe dr. Ajayi și veți avea un motiv să împărtășiți mărturia dvs. ca mine. Contact Whatsapp: +2347084887094

    RăspundețiȘtergere
  25. Nimeni altcineva nu te poate ajuta să-ți rezolvi relația și problemele de dragoste mai bine decât doctorul Isikolo
    Eu sunt Elena Ardelean. Te va uimi să știi că tot ceea ce atât de mulți oameni au mărturisit despre DR ISIKOLO nu este altceva decât adevăr. Soțul meu ne-a părăsit pe mine și pe copiii mei pentru că am avut atâtea certuri și certuri. Oamenii lui au fost și împotriva căsătoriei mele cu el. L-am iubit atât de mult și am avut mare speranță că vom construi un viitor luminos împreună. Am așteptat 6 luni și nu s-a mai întors la mine. Așa că a trebuit să-l contactez pe DR ISIKOLO, care a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a ne reuni și a restabili dragostea și fericirea pe care le-am împărtășit cândva. S-a întors acasă la noi după 48 de ore, așa cum m-a asigurat DR ISIKOLO. Și tu poți obține acest mare ajutor și poți trăi pentru a-i fi recunoscător pentru că nu dezamăgește niciodată pe nimeni. contactați-l e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com Puteți, de asemenea, să-l contactați pe WhatsApp la +2348133261196

    RăspundețiȘtergere