Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 2 februarie 2012

Cum se face tivul pe matase sau pe materiale foarte subtiri


Am de gand sa tivesc o esarfa de matase si pentru asta mi-am scos din biblioteca un dvd cu Louise Cutting in care explica cum trebuie sa faci. Apoi mi-am adus aminte ca imi e mai simplu sa caut in revistele Threads pe care le am si abia dupa aceea ca unele articole importante sunt rezumate pe situl lor. Si acest articol este pus pe site.
Am mai aplicat metoda ei cu mare succes si inainte, dupa cum vedeti in pozele de mai jos. Asa ca stiu despre ce vorbesc si bag mana in foc ca va invat ceva foarte util - daca nu stiati deja!
(Fata acestei fuste este in culoarea mai inchisa si dosul in cea mai deschisa. Tivul vazut pe dos....)
(... si acum  pe fata. Tivul are exact 3 mm).
Sunt tivurile la doua fuste, cea de mai sus e dintr-un material care imita crepdesinul (crêpe de Chine) si cealalta  dintr-o matase chinezeasca foarte subtire. Nu atat de subtire ca o captuseala de acetat sau matase, dar oricum... subtire. Trebuie sa va mai spun ca tivul de la fusta de matase e facut primul, cand nu eram atat de priceputa. Dupa cum se si vede.

Tivurile la voaluri si matasuri subtiri sau imitatii de matase trebuie sa fie foarte fine, dar si rezistente in acelasi timp. Ma enerveaza peste masura cand sunt cusute cu pasi mari, cu o singura cusatura si aproape de tiv si incep sa se destrame dupa ceva purtat.
Astfel de tivuri se pot face (1) cu mana, ruland materialul si cusandu-l invizibil. Asta daca vrei sa faci 'couture', croitorie ca la casele mari de moda.
Se pot face (2) cu masina overlock (serger) micsorand tensiunile firelor cu care surfilezi atat de mult, incat materialul se strange, adica se se ruleaza de la sine.
Si slava Domnului! se pot coase si (3) la masina de cusut.
(Vazut pe dos - se vad mai multe cusaturi fiindca am mai indoit o data, materialul fiind atat de subtire..._
(... si pe fata)

Din comoditate, ca sa nu fac poze si sa le incarc, voi folosi tutorialul Louisei Cutting despre cum se face acest tiv pe care il gasiti aici pe situl de la Threads. Acest fel de tiv se numeste in engleza 'baby hem' sau 'narrow hem'.
Un tutorial puteti gasi si aici:
http://blog.a-common-thread.com/2009/09/baby-hem-is-my-new-best-friend-tutorial.html

Gasesc insa ca cel facut de Louise Cutting pentru Threads este mult mai bun. Se vede cine e maestru la croitorie si cine e amator.
De ce spun asta. Pentru ca Louise Cutting incepe cu o cusatura in plus, exact pe linia pe care indoi marginea si in acelasi timp stabilizezi tivul - o etapa peste care doamna sau domnisoara de pe blogul numit o sare. La materialele la care faci acest tiv pe firul drept poate nu este atat de important, dar daca ai de facut un tiv la o fusta clos de matase ai sa vezi cat de ajuta sa calci bine in forma, fara sa ti se faca cretisori sau mici pense pe tiv, cand il indoi. Numai asa vei avea o linie clara si frumos curba, daca ai marcat unde indoi materialul cusand si folosesti cusatura ca ghid pentru indoire.
Eu folosesc numai pozele si traduc in romaneste textul facut public pe situl de la Threads. Nu am nici o alta intentie decat de a populariza Threads.

1. Aveti nevoie de o masina de cusut care coase drept, de preferinta ceva din zestrea bunicii, o masina care nu coase zigzag si nu are acea deschizatura mai larga, ca sa permita acului sa se miste de la drapta la stanga. Dar orice masina e buna si daca nu aveti placuta si piciorusul de care zice Louise Cutting pe site si vedeti ca acul impinge materialul foarte subtire in gaura pe unde se vad zimtisorii, puneti materialul pe resturi de foita de desenat tipare sau pe orice alta foita f subtire pe care o aveti si coaseti peste foita si material in acelasi timp. Deoarece trebuie sa folositi un pas de cust foarte mic (1.5), hartia se va perfora si desprinde f. usor.
Pasul cusaturii este de 1.5 mm (deci f. f. mic), acele de marimea 75 si ata care se potriveste materialului. Ea zie bumbac 100% dar eu am folosit ata cu care am cusut.

2. Marcati unde vreti tivul finisat si de acolo lasati un tiv de 3/4 inch (1,90 cm = as zice 2 cm). Acum veti incepe sa coaseti pornind de la marginea taiata a tivului, deci marcajul tivului finisat nu se va mai folosi de acum inainte. Serveste numai ca linie de ghidare.

3. De acolo masurati 1,75 cm [5/8 inch, adica 1,60 cm, hai 1,75 cm, ca tot am pus ceva la convertirea celor 3/4"]. Marcati o linie daca nu aveti un piciorus sau o linie pe masina care sa va indice distanta asta.
Americancele cos din ochi, dar eu nu sunt in stare de asa ceva, asa ca mereu imi marchez linii.
Coaseti pe linia asta de jur imprejur sau cat va fi tivul de lung.
NB. Eu nu am cusut peste, am cusut chiar deasupra primei cusaturi, ca mi s-a parut ca gauresc prea tare matasea in acelasi loc. Daca materialul este mai solid - microfibre - cosi si PESTE cusatura anterioara.

4. Calcati tivul spre dos ca in poza RS (right side) este fata, WS (wrong side) este dosul. Cand calcati indoiti in asa fel incat cusatura sa nu fie exact pe muchea calcaturii, ci o idee mai spre dos, cum se vede in poza de mai jos cusatura acolo unde calca cu fierul de calcat.
Asta ca sa nu se vada cand va mai fi intoarsa inca o data.
5. Mai coaseti inca o data pe dos, exact peste prima cusatura (deci f.f. aproape de margine).

6. Calcati iar.

7. Apoi taiati tivul la [1/16 inch = cam 2 mm). Cat va permite materialul. Cu cat lasati mai mult de 2 mm cu atat iese tivul mai lat. Louise Cutting foloseste o foarfeca speciala (foarfeca duck billed appliqué), ca sa nu taie materialul de jos. Atentie la taiat, daca aveti o foarfeca ascutita, taiati f.f. incet. Nu va grabiti.

8. Indoiti tivul inca o data spre dos. Calcati, de preferinta sub carpa umezita, daca va permite materialul. Daca nu...

9. Mai coaseti inca o data asa cum scrie la punctul 5.

10. Calcati pe ambele parti.

Articolul se numeste 'Tiv ingust ingreunat cu ata', pentru ca tot cusand si indoit in tiv sunt 3 cusaturi, fiecare cu doua fire: unul de la suveica si unul de la ata care trece prin ac.
Dupa Louise Cutting tivul atat de mic si pe material foarte subtire atarna mai frumos.
Eu folosesc numai aceasta metoda la orice haina sau esarfa din materiale subtiri, care au nevoie de un astfel de tiv. Este in primul rand mult mai rezistent decat cel rulat cu mana sau facut cu piciorusul special pt. tiv rulat si cusaturile interioare il stabilizeaza.
Iar prima cusatura este primordiala daca vrei sa faci un astfel de tiv la ceva taiat pe bieu (cum ar fi ceva clos). Sa nu cumva sa incercati sa calcati curba fara cusatura. Mai am un tutorial pe dvd despre tivul pe curba. Sa il caut si fac o parte a doua.
Sper ca v-a interesat. Noapte buna!

P.S. Va sfatuiesc sa dati click pe poze ca sa le mariti. Se vede mai bine cum e facut. Mai ales la fusta de matase se vede de cate ori am intors-o fiindca era atat de subtire. Si cu toate astea pe fata se vede numai o singura cusatura.

7 comentarii:

  1. Multumeeesc :) chiar aveam o problema cu tivul de la o fusta si nu stiam cum sa il fac

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! foarte util :) :) :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua, as vrea sa va contactez, imi puteti da o adresa de email, va rog? Aici nu vad nicaieri. Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumesc mult pt indicațiile dv prețioase, f clare și de mare folos

    RăspundețiȘtergere
  5. Am reușit, cu aceasta metoda, sa fac tiv la o fusta clos dintr-un material subțire. Super, mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere