Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 2 februarie 2012

Quiltuitul (introducere)


Hai sa mai incep un fir. Despre quiltuitul sandvisului, adica a celor trei straturi care imbinate vor deveni un quilt.

Termeni:
Asamblarea bucatelelor care formeaza fata unui quilt (patchwork) se numeste 'piecing'. Am vazut ca in romana s-a tradus ca termen tehnic 'pisuit'.
Cele trei straturi care se pun unul peste altul se numesc 'sandwich' (sandvis), pentru ca sunt puse unul pesta altul ca un sandvis (paine). Ai un dos, vatelina sau captuseala (batting) si fata quiltului.

Dosul este in general facut dintr-o bucata de material si nu este de obicei tot atat de migalit ca si fata. Uneori se face si dosul din diferite bucati. Daca nu ai materiale sau daca vrei sa obtii un anumit efect. Daca quiltuiesti de mana nu doresti sa ai dosul picuit, fiindca se quiltuieste greu (prea mulote straturi: nu numai cele trei, dar si tivurile, unde sunt imbinate peticele). Daca quiltuiesti la masine - nu-i bai.

Drept captuseala (batting) se foloseste vatelina de bumbac sau sintetica. In general bumbacul se foloseste combinat cu poliester. Se mentine mai bine daca are si ceva poliester in el. Dintre vatelinele sintetice de acum cele mai bune sunt microfibrele, care imita vatelina de bumbac. Gasesc ca nu sunt tot atat de placute la quiltuitul cu mana ca bumbacul, dar daca quiltuiesti cu masina nu exista diferente in usurinta cu care quiltuiesti.

Fata quiltului poate fi pisuita clasic sau modern, dar poate fi si uni. Asta se numeste 'whole cloth quilt'. Astfel de quilturi se faceau in Anglia, inca inainte de ase fi descoperit America. Era o metoda simpla sa unesti mai multe bucati de aceeasi marime cu un fel de punct de insailare foarte mic si cu linii foarte apropiate.

Aici - pe situl unui muzeu din Anglia - vedeti un exemplu de quilt cu fata nepisuita din Anglia (art deco de prin 1930 si ceva).


Una din diferentele evidente dintre quilturile traditionale din America (facute de Amish si Menoniti) si cele vechi englezesti este ca desenele englezesti sunt mai putin baroce si opulente (cu pene si imbarligaturi).

Asa arata penele englezesti, cum au fost probabil duse de colonisti in America (vedeti ca penele au un design mai sobru):


Si asa arata penele americane, rotunjite si baroce. Va mai aduceti aminte de plapumile matlasate de matase din filmele dinainte de razboi facute la Hollywood? Sau de halatele de matase quiltuite ale divelor din astfel de filme?


Quilturile vechi (asta e iar din Anglia) mai erau facute si din petice de culori putin diferite - din ce aveau  femeile la indemana. De aici la dungi e numai un pas.


Am facut si eu quilturi dintr-o bucata. Ultimul, de care nu sunt chiar foarte incantata, a fost o plapumioara roz pentru o fetita, exact dupa gustul mamei. E quiltuita la masina cu free motion quilting, adica quiltuit liber.



Si mai am o cuvertura mare de pat pe care o quiltuiesc de mana, dar care este un lucru de mana demn de Penelope. Desi eu nu desfac noaptea ce fac ziua, nu stiu cand voi avea iar chef sa ma apuc de iar de ea. Desi am facut destul de mult din ea.





Intai quiltuiesc liniile curbe si apoi fac grilele dintre ele. Quilturile cu vatelina de bumbac trebuie quiltuiete cu linii mult mai apropiate decat cele cu vatelina de poliester


Cred ca inainte de a o termina fac alta pentru o fetita nascuta la inceputul lui ianuarie. Mama vrea una alba, matlasata. O sa va spun cand o incep si cum merge.
In general lucrurile care le fac pentru altii merg mai repede decat ce fac eu pentru mine.

Cam asta a fost ce am vrut sa spun de quilturile cu fata uni, dintr-o singura bucata (whole cloth).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu