Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 2 februarie 2012

Tutorial: folosirea ambalajului hartie printuit in loc de freezer paper


Vad ca incep sa am public, desi sunt numai trei persoane fidele, care au indraznit sa se inscrie ca membri. Ei, nu stiu cum sa pun emoticoane. As fi pus ceva ranjind cu gura pana la urechi!

Acetor doamne sau domisoarele dedic un nou tutorial despre tehnica cu freezer paper si cum o inlocuiesti cu ce ai la indemana si ieftin. Adica surogatul de freezer paper (ideea e de la o olandeza).

Am ales acest tutorial pentru ca am pozele pentru partea I la indemana, pentru ca e seara si nu mai fac nimic altceva si pentru ca nu am nimic interesant la televizor si nu am chef de dvd-uri, desi am cateva pe care vreau sa le vad.

Ce este si la ce se foloseste freezer paper?



Este o hartie care are pe o parte un strat de plastic.
[Pauza. Ca sa va explic si sa va previn ca sunt tufa la chimie - o materie pe care am detestat-o mereu si cu mare pasiune, desi este importanta in viata de zi cu zi. Drept care imi ies porumbeii din gura pe aceasta teme de va veti ingrozi].

Deci, ca sa revin, din ce este facut acel strat nu stiu, dar stiu ca la origine freezer paper se folosea la ambalarea alimentelor, fiindca stratul de plastic (sau ceara, sau ce a fost la origine) le proteja sa nu se deshidrateze. Presupun ca se folosea in modul asta inaintea aparitiei plasticului pe care il stim noi acum (pungutele mici pentru alimente sau pungile mai groase pentru congelator).

Quilteuzele americane au descoperit ca hartia asta, calcata pe un material, adera la el: plasticul se topeste si hartia se lipeste de material. Si ca se poate folosi astfel pentru a da forme tivului, pentru aplicatii si ca taiata in anumite forme te ajuta la marcat pe material.

Freezer paper se vinde in suluri, dar fiindca in Europa nu (mai?) este folosita si nici persoane care au nevoie de ea nu prea sunt, este foarte scumpa (legea pietii pentru produsele care au cautare numai la un anumit public select). Se vinde in Olanda de la 10 la 13 euro pe sul, daca nu s-o fi scumpit intre timp.
Deci trebuie gasita o alternativa acceptabila pentru oricine nu rezida in America.

O olandeza desteapta ne-a scris pe un grup de quiltuit olandez ca se poate folosi ambalajul pachetului de hartie pentru printuit. Am incercat si asa este. Unele ambalaje au partea plastificata inauntru, pe din afara este hartie obisnuita imprimata, asa cum veti vedea in pozele cu hartia pe care o folosesc eu. Si se gaseste si in Romania, cred, fiindca scrie pe ea si in romaneste.

Alte ambalaje au si partea exterioara neimprimata, la fel ca si partea interioara, din afara complet alba, care este plastificata. Astea sunt hartiile ideale, pentru ca poti desena liniile de care ai nevoie fara sa te deranjeze titlul marcii sau informatiile tiparite pe ambalaj.
Dar daca nu o ai acest tip, improvizezi cu ce ai... (regula de aur nr. 1 in lucrul de mana 'made in Romania', in care categorie ma includ si pe mine).

In acest tutorial voi arata cum unesc doua materiale pe linii curbe. Eu am folosit metoda de mai jos pentru un quilt 'cu valuri' de culori verde in panoul principal, pe care am aplicat apoi pestisori rosii.
Dar se poate folosi si la croitorie, daca vrei sa-ti facu un 'material nou' din resturi, fara sa ai dungi paralele sau daca vrei sa pui o margine lata la o jacheta sau rochie, fara cusatura dreapta, ci cu una ondulata.

Cum zic anglo-americanii 'the sky is the limit', adica ai posibilitati nelimitate de a te folosi de acesta metoda, atat la quiltuit cat si la croitorie.

Folosesc ambalajul acesta, pe care scrie intre altele si in romaneste, deci cred ca se vinde si in patria muma.


Singurul lucru care conteaza este sa fie o parte (cea care aici nu se vede) lucioasa. Sa simti ca are coating / e plastificata, sa sa protejeze pachetul de hartie de umezeala. Iar partea de deasupra trebuie sa fie de hartie-hartie. 
Am vazut si pachete mai ieftine, ambalate numai in plastic. Ambalajele alea NU sunt bune.

Ca sa vedeti daca e buna, calcati-o de panza cu partea lucioas in jos si verificati daca ramane lipta de  panza, daca o calcati ca aici (fierul de calcat la temperatura intre lana si bumbac). 
[PRECIZARE. Eu folosesc la quiltuit un fier de calcat fara abur. Mi-a fost foarte greu sa gasesc asa ceva, fiindca toate au aburi. Avantajul unui fier fara aburi e ca talpa se incalzeste uniform si nu are gaurele pe unde ies aburii, iar  daca vreau aburi, pot folosi o carpa umeda. Pont de la o mare quilteuza americana].

Daca ai gasit un ambalaj care corespunde, trebuie sa-l intai calci pe planseta de calcat. De ce? pentru lca la calcat se strange si iti iese ce ai planuit mai mic decat trebuie. Veti vedea ca hartie se incerteste putin dupa ce o calci. Nu poti risca asta atunci cand calci definitv pe materialul pe care il folosesti.

PREPARAREA HARTIEI.
De fapt se lipesc doua straturi unul de altul.
Intai calci un ambalaj pe planseta cu partea lucioasa in jos, dupa ce l-ai umezit f.f.  usor cu o carpa peste partea de deasupra. Cand il calci asa, o idee umezit, se strange la calcat. O sa vedeti facand si vazand.
Dupa ce e gata, usccat, pui al doilea strat deasupra, il umezesti f.f usor si pe el si calci iar. Obtii o 'freezer paper' mai groasa si mai solida decat daca ai folosi un singur strat (tot de la americance stiu).

Dezenezi cu un stilou permanent marker liniile de care ai nevoie. MUSAI cu stilou permanet marker, pentru ca altfel iti vor iesi liniile desenate pe material cand calci si nu vrei asta!!! un permanent marker nu iese la calcat daca se umezeste materialul.



Tai pe liniile desenate. Dar sa nu uitati sa marcati ordinea (puneti litere pe fasii).



Acum lipti o fasie calcand-o (cu partea lucioasa / plasitficata in jos!) pe material. Freezer paper se poate folosi de mai multe ori, pana cand nu se mai lipeste de material cand o calci. Atunci trebuie sa desenati alta, folosind partea care nu se mai lipeste drept model, pe care o poti folosi de mai multe ori.


Acum masurati tivul de care aveti nevoie (la quilt e de 1/4", adica 1/4 din 2,54 cm; la haine in functie de   ce doriti sau de ce aveti nevoie).


Umeziti-l mai intai bine cu apret. Puteti folosi apret gata facut, dar il putei face si singure, cum il fac eu, folosind amidonul de porumb culinar (maïzena se numeste aici, Zeamil se numea pe vremea mea in Romania). 

RETETA PENTRU APRET:  1-2 liguri de amidon se dizolva in putina apa rece. Peste asta se toarna apa clocotita putin cate putin pana ajungi la nivelul de 240 ml (1 cup, ca tot de la americance am reteta / 250 ml, ca sa fie mai usor), amestecand in continuare pana amestecul devine transparent. Torni apoi - tot amestecand in continuare - apa rece, putin cate putin, pana dublezi cantitatea. Lasi amestecul sa se raceasca. 

Il poti pensula cu o pensula speciala pt tamponat (magazinul pentru hobby), ca are varful taiat drept si o suprafata de contact mai mare. Orice alta pensula e buna, inclusiv pensula de la acuarelele copiilor. Dureaza mai mult - asta e singurul dezavantaj fata de pensula pentru tamponat pe tapete,

Eu am incercat aici (in poza de mai jos) apret din spray, pe care l-am pulverizat in vasul care se vede mai jos. Apoi am incercat si apret lichid din comert. Recomand dupa toate aceste incercari tot apretul facut ca mai sus (e mai practic, e mai ieftin si il poti face cand vrei, fara sa te temi ca te lasa sprayul in pana pe parcursul lucrarii).

Dupa ce ai umezit tivul il calc, pana se usuca apretul si se intareste. Daca mariti poza veti vedea ca tivul este umed (inainte de calcat).



Inainte de a calca trebuie insa sa faci taieturi in partile curbe care nu se pot indoi fara sa traga materialul. La partile concave trebuie dat spatiu in plus la tiv, la partile convexe se vor suprapune usor bucatelele de tiv. E suficient sa faci taieturi pana la 2 mm de margine (vezi si in poza),


Calcati...



Puteti dezlipi acum tiparul de 'freezer paper', pentru ca tivul ramane bine fixat in forma pe care o doriti si iti e usor sa-l cosi de materialul la care trebuie aplicat.

In pozele de mai jos se vede cum trag 'freezer paper' ca sa-l scot de pe material. Fara teama (vezi poza a doua), pt ca apretul mentine forma tivului, dar pe care va trebui sa-l recalcati ca sa-i redati forma pe care trebuie sa o ia.



Aici dupa calcatul definitiv. Acum trebuie cusut.


Pentru asta trebuie sa-l lipesti cu lipici (da, da, cu lipici) de stratul pe care il veti pune si sa-l calcati.
Eu folosesc mai jos lipici de la Roxanne (adica sticla, pe care o umplu acum cu lipici normal, solubil in apa, ba uneori si putin diluat cu apa). 
Dar puteti folosi fara grija batonul de lipici, insa sa nu frecati foarte tare, ca sa intindeti marginea apretata (va fi mai greu, din cauza apretului... dar oricum...).
Se calca iar ca sa se fixeze lipiciul si sa nu se mai dezlipeasca sau miste.



Tehnica de cusut va fi explicata mai bine in urmatorul tutorial despre aplicatiile de cercuri. Trebuie insa sa va dau o idee, asa ca ma iertati ca pun niste poze, care nu se potrivesc aici si pe care le voi repune in urmatorul tutorial.

Dupa ce ati lipit, desfaceti straturile. Pozitionati materialele cu partea care se aplica deasupra.. Coaseti folosind piciorusul de fermoar, pentru ca trebuie sa coaseti exact pe indoitura si trebuie ca acul si partea stanga a piciorusului sa fie foarte aproape de indoitura. 
Aici am aplicat in mod invers un cerc, deci partea de jos este mai mare. La modelul cu materialul verde nu am de cust decat doua tivuri. Imaginati-va ca si tivul materialului alb ar fi avut largime tivului roz. 



Calcati intr-o parte.

Dupa ce ati cusut primul strat, il aplicati pe al doilea, cum vreti si unde vreti. Pentru asta trebuie sa puneti PE DOS!!! (ce se vede la mine mai jos este DOSUL; nu pare asa, fiindca cusaturile sunt egale si calcate toate intr-o singura parte).


 Continuati ca mai sus.


 Si inca o fasie...


 Se pot pune cate straturi doriti si cu linii curbe in formele pe care le doriti.



Matrerialul de mai jos l-am folosit la quilt, dar cine ma impiedica sa il folosesc la haine (fusta sau bluza din resturi asortate).


Partea a doua vor fi cercurile si partea a 3-a aplicatiile, mai ales pe hainute de copii, fiindca au marginile  / tivurile ascunse si rezista la spalat fara sa se destrame.

Pe curand!

7 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, nu merge pentru ca nu se lipeste prin calcare. Nu are acel strat plastificat care protejeaza hartia de copiat de umezeala si tocmai de acel strat lucios ai nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar hartia de ambalat alimente ce se foloseste la unele magazine pentru mezeluri?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca ambalajul de la mezeluri este perfect, dar trebuie sa incerci daca se lipeste partea lucioasa dupa ce calci ambalajul pe material

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce masina de cusut folositi pentru quilting?

    RăspundețiȘtergere