Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 12 februarie 2012

Tutorial quilt Hedwig (III): Formula pentru patrate din doua triunghiuri

Si acum ca am incheiat introducerea si informatiile generale despre metoda simplificata de a face blocuri din doua triunghiuri, trecem la treaba concreta. Am terminat deja de cusut si de corectat blocurile patrate individuale.
Dar sa incep de la bun inceput.

Intai desenezi 'tiparul' pe hartie. Ce fel de hartie se poate folosi:
- hartie cu patratele sau hartie de croitorie cu linii
- orice hartie alba sau foita pe care ati desenat, ati printuit sau ati copiat tiparul
- hartie de copt (Dr. Oetker) pe care ati copiat tiparul folosit.

Mie nu-mi prea place hartia normala, de caiet de matematica sau cea folosita la printuit, pt ca e cam groasa si iti paradeste acul mai repede. Dar nici nu imi place sa ma obosesc sa masor si sa trag perpendiculare la distantele cerute, daca am o metoda mai simpla.
Avantajul hartiei de copiat tipare cu linii este ca iti usureaza munca si este mai subtire decat foaia normala de hartie. Dezavantajul este ca lucrand in inches sunt obligata sa folosesc linii care sunt la spatii in centimetri, ceea ce nu corespunde deloc cu liniile pentru inches.
De aceea fac liniile la spatii ceva mai mari decat ar fi trebuie sa o fac daca as avea o hartie in inches. Dar nu-i bai, mai bine sa-mi iasa bine, decat sa nu pot folosi blocurile, ca erau prea mici.

Daca nu as avea hartia asta de croitorie, as desena pe o coala mai mare cu patratele liniile si le-as copia pe pergament de copt. Nu e nevoie decat sa copiezi punctele la patrate. Restul se poate trage cu linie.

Ca sa nu ai surprize cu o mina de pix care lasa pete pe material sau sa ai o linie de creion pe care nu o vezi bine, as recomanda sa trageti linii cu stilou cu cerneala permanenta, care nu iese. De ex cu un stilou cu care se scrie pe CD/DVD-uri, dar cu varf mai subtire.

Calculezi de cate blocuri ai nevoie. Eu am avut nevoie de 60 de patrate (15 'mori de vant' à 4 blocuri fiecare). Din fiecare patrat desenat pe tipar imi ies doua patrate pentru 'moara de vant'. Am ales sa desenez 6 patrate mari din care scot 12 blocuri 'moara de vant' pe o foaie de hartie si am avut nevoie de  5 foi de hartie (5x 12). Am optat pentru coli de hartie mai mici, pentru ca nu voiam sa am bucati mari de material dublu cu hartie deasupra. Esti liber sa le faci si mai mari in lungime sau in latime adaugand patrate, dar nu e practic la cusut, ca trebuie sa schimbi directia pe care cosi de cateva ori si tot intorci foaia.

Formula pentru calcularea patratelor. 
Eu am avut nevoie de blocuri din doua triunghiuri finisate de 3 inches [7,62 cm] plus tivurile jur imprejur de 1/4 inches, deci de dimensiunea de 3,5 inches [8,89 cm] nefinisate.
Surplusul de 7/8 se foloseste la toate blocurile din triunghi, indiferent de marimea lor. 7/8"este o constanta, pt ca este ipotenuza acelui triunghiulas mic cu latura de 1/4"de care ziceam in postarea trecuta.
Dupa regula generala adaugi 7/8 " (2 cm 22) la dimensiunea pe care doresti sa o obtii. Deci pentru mine 3 si 7/8", ceea ce ar fi dat 9,84 cm. Vezi aici.
Cand lucrez in inches eu nu adaug niciodata 7/8 (2,28) ci 1 inch (2,54 cm) pentru ca nu vreau sa risc. M-am mai plans deja de asta!
Dupa regula mea (dimensiunea finala plus 2,5 cm) ar fi trebuit sa fac latura de 10,28 cm sau 10,5 cm. Era suficient! Dar cum liniile mele erau la 1 cm am desenat patratele de baza de 11 cm. Am taiat o idee mai mult din material. Deh!

Numai liniile diagonale le-am desenat cu rigla (e nevoie de precizie la cusut). Restul am marcat numai punctat cu un stilou rosu, fiindca liniile erau deja pe hartie de tipare si vad unde trebuie sa tai.
Am calcat si apretat materialele, le-am pus unul peste altul si am prins tiparul cu ace de gamalie.
Hartia si materialul trebuie bine intinse si bine fixate cu bolduri sa nu se deplaseze in timpul cusutului.
Se pun bloduri asa cum vedeti mai jos (pe acolo nu cosi!) si de-a lungul tivului. Tivul la hartie e mai mare. Am indoit putin cand am taiat, ca sa nu pierd material de pomana. I cm de tiv pe material in afara liniilor rosii ale tiparului e suficient.

Repet inca o data:  marginile trebuie bine fixate cu bolduri. La quiltuit trebuie sa lucrezi cu precizie. Daca se deplaseaza materialel si pierzi 2 mm de ici si 2 mm de colo, obrii blocuri care nu se mai imbina bine. Sa vezi atunci bataie de cap, cum corectezi erorile (intrebati-ma de unde stiu!!!).

Am taiat intai tot ce aveam de taiat ca sa pot coase cusaturile una dupa alta. In quitluit se numeste 'chain piecing' (pisuit in lant). Termini mai repede.


Se coase cu pas foarte mic. Eu am cusut cu 1.9 si trebuia sa cos cu 1.8.
E nevoie de un pas atat de mic pentru ca
- trebuie sa se perforeze bine hartie ca sa se poata desface usor
- cusaturile se taie si nu trebuie sa se desfaca, mai ales la varfuri
- ruperea hartiei poate duce la desfacerea cusaturilor, daca pasul e mare.

Coaseti paralel cu linia diagonala, de ambele parti. Eu - avand experienta destula - nu mai marchez liniiile de cusut, fiindca sunt in stare sa cos exact la 1/4 inch de tiv sau linii. Daca nu aveti incredere ca puteti sa faceti asta, desenati si linniile de coasere. Vine si ziua cand nu veti mai fi obligate sa o faceti!Ati vazut ca modelul liniei de taiat langa care coaseti de ambele parti este un romb cu doua laturi care se duc catre colturile de sus. Incepeti a coaseti in varful rombului, paralel cu una din linii, sa zicem spre interior, urmarind linia pana ajungeti la capatul ei (unul din capetele din colturile de sus), acolo treceti pe partea cealalta, rotiti hartia si coaseti pe partea opusa pana ajungeit iar in varful rombului. De acolo coaseti si calalta linie in acelasi fel si reveniti iar in punctul de pornire, la varful rombului. Fara sa taiati ata, treceti la urmatorul tipar de hartie. Si asta e o forma de chain piecing si economisiti ata si timp,

(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu