Am inceput quiltul pentru Hedwig.
Am facut multe poze ca sa iasa un tutorial pas cu pas foarte clar. Cum postarile ar deveni prea lungi, am sa fragmentez tutorialul in parti mai mici. Riscul este ca va deveni un tutorial 'roman fluviu', dar nu vreau o postare 'fluviu'.
Asa ca incep prin a va arata cum fac eu blocurile alb cu roz. Apoi voi trece la blocurile cu aplicatii.
Modelul de bloc se numeste Pinewheel: 4 patrate, fiecare formate din doua triunghiuri echilaterale.
A) Traditional se face prin coaserea a doua trunghiuri impreuna ca sa obtii un patrat.
Deci intai tai toate triunghiurile separat si poi le cosi unul de altul (si aici trebuie sa tii seama ca adaugi tivuri si tai triunghiurile mai mari decat jumatate din patrat).
In blogul al carui link il dau aici se face in acest fel. Dupa ce ai cusut doua triunghiuri si ai obtinut un patrat, cosi patratele unul de altul si apoi de alte doua ptatrate cusute in acelasi fel.
Metoda are avantaje si dezavantaje. Avantajul este ca economisesti ceva material.
Dezavantajele sunt: (1) latura triunghiului pe care cosi este pe bieu si deci se poate intinde si (2) este mai greu sa incepi sa cosi la varful triunghiului (dublu, pus unul peste altul) pentru ca uneori intra varful in gaura masinii de sub ac.
Sunt si trucuri ca sa eviti asta, dar, in mare, dupa mine dezavantajele atarna mai greu decat avantajele.
B) O metoda moderna mai simpla pe care eu o folosesc pentru orice fel de patrate formate din triunghiuri.
Vaporasele din quiltul pentru Tim sunt de ex. facute dupa metoda asta: 6 patrate din triunghiuri (4 pentru panze si 2 vaporas) de 3x3 cm; doua dreptunghiuri albe de 6x3 cm si unul albastru pt vapor tot de 6 x 3 cm. Vorbesc de dimensiunile finale, pt ca trebuiesc adaugate tivuri atat la trunghiuri cat si la dreptunghiuri.
Daca invatati sa faceti patrate din doua triunghiuri puteti coase o gramada de modele de blocuri, cum ar fi asta, numit Coroana de spini si alte multe blocuri pe care le puteti gasi pe internet:
Cum e metoda asta, pentru care poti folosi cutitul Olpha si plaseta speciala, dar te poti si lipsi de ele, daca nu le ai.
- Materialele se calca bine, se pun unul peste altul fata peste fata (cel de jus cu fata in sus, cel de deasupra cu fata in jos). Se apreteaza putin la ultima calcare sa adere mai bine unul de altul si sa se poata coase si taia mai bine.
- Trebuiesc apoi cusute si taiate intr-un anumit fel:
Liniile punctate sunt liniile pe care se coase, iar liniile contiune sunt liniile pe care se taie.
Intre liniile punctate si liniile continue este tivul de coasere al triunghiurilor.
Imaginati-va triunghiul dublu din partea de jos din stanga cusut pe linia punctata si taiat pe prima linie continua. Daca il deschideti veti obtine un patrat format din doua culori.
Un lucru foarte important: pentru calcularea dimensiunii patratului care va fi taiat in doua, dupa ce s-au cusut cele doua linii paralele, trebuie sa adaugati tivurile la marimea laturii finale finisate.
Sa zicem ca vreau ca patratul sa fie de 3 inches (aprox. 7,5 cm). La latura asta trebuie sa adaug si 1/4"(aprox 0,75 cm) pentru tivul patratului si apoi tivurile de la ipotenuza triunghiului. Tot cusand, desfacand triunghiurile si cusand patratul de alt patrat iti intra material in tivuri
De aceea e f. important ce tipar folosesti.
In cartile de quiltuit se folosesc niste calcule care iti arata cat trebuie sa adaugi sa obtii patratul din doua triunghiurilor.
Paranteza pentru curiosi. Adaugi ipotenuza acelui mic triunghi pe care l-ai obtine daca din punctul in care linia oblica punctata se intalneste cu linia orizontala neintrerupta ai ridica o perpendicualara. Ipotenuza unui triunghi cu cele 2 laturi de 1/4 inch (latimea tivului). Asta ca sa stiti in general ca nu e suficient sa adaugati numai latimea tivului (1/4 inch) cand desenati triunghiuri de acest fel.
Slava Domnului, gasiti tipare de gata pe internet pentru patrate (din doua triunghiuri) de diferite marimi, ca de ex. aici.
Problema acestor tipare este ca sunt facute pentru persoane care cos EXACT la distanta de 1/4 inch si care taie corect. Deci surplusul este cam mic.
Daca ai gresit putin, ai cusut o idee mai la dreapta sau mai la stanga, te vei trezi cu un patrat care este o idee mai mic decat iti trebuie. Oftica mare, ca trebuie sa o iei de la capat.
Asa ca eu desenez patratele cea mai mari decat mi se recomanda in carti sau pe astfel de situri. Imi ies o idee mai mari, dar le retai (cu cutitul Olpha, dar se poate si cu foarfeca, dupa cum am sa va arat) si sunt sigura ca le pot folosi pe toate.
Veti vedea singure daca faceti parte din categoria quilteuzelor ca mine, care au nevoie de ceva rezerva de siguranta sau coaseti perfect, asa cum trebuie.
Un alt lucru important este latimea tivului. Americancele folosesc piciorusul de 1/4 inches. Piciorusele de quiltuit de la masini sunt in general facute pentru o distanta de 1/4 inches (0,63 cm) de la ac la margine. Cand am invatat eu sa quiltuiesc foloseam 0,65 cm si se pare ca asta este distanta la piciorus.
Masurati distanta de la marginea piciorusului de la masina voastra pana la ac
- trageti pe o foaie de matematica o linie si puneti foaia cu linia de-a lungul marginii piciorusului;
- lasati acul in jos, sa perforeze hartie;
- masurati distanta pe linia perpendiculara de la gaura acului la linia de pe hartie = acesta este distanta tivului de care trebuie sa tineti seama cand coaseti folosind piciorusul ca ghid.
Daca nu vreti sa va folositi de piciorus ca ghid sau nu aveti incredere ca puteit coase drept si cinstant nu va ramane alta solutie decat sa desenati o linie cu creionul (de preferinta mecanic cu mina f. subtire de 0,5 mm) la 6 mm de margine. Veti obtine acea linie de cusut la 1/4 inch.
Eu folosesc riglele de quiltuit in inches, pentru ca marcarile sunt mai mari si vad mai bine. In plus tiparele americane sunt in inches.
Continui in postarea urmatoare cu pozele facute in timp ce lucram la blocuri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu