Ultima pagina

TRANSLATOR

sâmbătă, 24 martie 2012

Tiparul de fusta clasica: fusta creion (pencil skirt)

Ati incercat cumva cum iese tiparul de fusta clasica, pe care l-am postat data trecuta? (Cum se face tiparul de fusta clasica)
Daca da, puneti un comentar cum v-a iesit.  Fiti barbate si curajoase si - vorba lui nenea Iancu - scrieti anonim!
Eu v-as sfatui totusi sa incercati, daca vreti sa aveti mai putina bataie de cap cu probatul unui tipar comercial, care uneori ti se potriveste pe solduri, dar nu si in talie... si invers.

Acum am sa arat cateva modificari pentru acest tipar si incep cu fusta creion, o fusta clasica care va ramane mereu la moda. Ideea mi-a venit vazand ca cineva a gasit blogul meu cautand 'tipar de fusta creion gratis'.
Ah, da! Am uitat sa mentionez in postarea trecuta ca tiparul este ceva mai scurt pe linia de cusatura pe sold fata de lungimea liniei din mijlocul fetei sau al spatelui. Asta veti observa insa si la proba, cand veti controla lungimea si tivul.

FUSTA CREION (PECIL SKIRT)


Fusta creion se obtine stramtand tivul cu 1-1,5 cm de o parte si alta a cusaturii laterale  PE LINIA GENUNCHIULUI!!!
Linia genunchiului se afla masurand distanta Mijlocul fetei-genunchi:
- cea reala, masurata de la mijlocul taliei pana la genunchi
- (scoala germana de croitorie) calculata dupa formula Mijlocul Fetei -Genunchi = 3/8 din inaltimea persoanei.
De preferat este sa folositi masura reala, pentru ca nu toate persoanele au talia acolo unde ar trebui s-o aiba dupa sistemul proportiiilor corpului uman, cara sta la baza formulelor folosite in croitorie.

Deci linia soldului la fusta creion se corecteaza de la sold pana la linia genunchiului. Aveti grija sa nu obtineti un unghi la sold. Cu ajutorul unui florar (partea aproape dreapta) se rotunjeste linia laterala de cusatura. De fapt asta se face mereu dupa ce ai alterat un tipar pe linii curbe.

Asa arata tiparul de fusta creion:

IMPORTANT: Fusta creion se face fara slit (shlitz, ca nu am semne diacritice sau nu stiu sa le fac) numai daca este pana la genunchi sau deasupra genunchiului. Daca doriti o fusta mai lunga trebuie neaparat sa ii lasati o despicatura (slit) sau un godeu (godet) ca sa fie comfortabila la mers. Despre asta insa alta data (daca va intereseaza).

Ca sa inchei, am sa scriu despre cum as face eu fusta argintie din poza de mai sus (modelul B). Restul de fuste nu sunt greu de facut. Eventual as fi putut aborda si modelul  D, dar mai am si altceva de facut astazi decat sa scanez, copiez si modific tipare...

MODELUL B
Din tiparul pentru fusta creion trebuie sa fac si tiparul acelui 'sortulet'.
Se pune problema cat de lung il vreau si pana unde vreau sa se continue.

Asa cum va invata Anca pe extrem de utilul blog al ei (Anca's Workshop) trebuie intai sa analizezi modelul, uitandu-te bine la el.
* Coltul din partea dreapta a 'sortului': Nu e clar din poza pana unde merge, pana la punctul soldului sau nu? Din desenul mic (B) se vede ca nu e asa. Daca am de ales intre poza si desenul de pe plicul tiparului sau publicat de compania care face tiparul aleg intotdeauna desenul. Poza poate fi luata dintr-un anumit unghi, modelul sta intr-un anumit fel, ceea ce da o impresie gresita despre design. Desenul de pe tipar trebuie insa sa corespunda realitatii. Asa ca eu trag concluzia ca sortul merge numai pana la prima pensa (dart) de la mijloc, eventual pana la a doua pensa.
Puteti insa masura de la punctul soldului pe talie unde il doriti voi.

*  Tivul sortului este putin ondulat, ceea ce este si frumos si avantajos (iti permite sa elimini pensele pe sortulet). Un al doilea strat de fusta perfect identic ca largime cu fusta de dedesubt ar fi fost urat. Daca pui un sort trebuie sa aibe o functie, sa il 'personalizezi', adica sa ii dai ceva prin care sa atraga privirile.

Acum cum l-as face eu.

FATA
Am copiat de doua ori tiparul de fata, partea de la talie pana la sold si le-am lipit in asa fel incat sa obtin partea de sus a fetei. Apoi am continuat una din laturile penselor pana cand s-a intersectat cu linia soldului. La toate pensele. Apoi am taiat tiparul pe aceste linii si am inchis pensele. Mi-a iesit asa:
Liniile punctate rosii sunt liniile pecare am taiat pensele. Dupa cum vedeti, inchizandu-le sus, s-a largit partea de jos si voi obtine un tiv la sortulet, care va fi mai larg decat fusta la acelasi nivel. Cu cat s-a largit am colorat cu galben.

* Daca il doriti mai ondulat (tivul sortului mai larg), deschideti mai mult tiparul la baza. Ceea ce inseamna ca trunghiul galben va avea latura de jos mai mare. Pe talie insa nu trebuie sa se schimbe nimic, pentru ca talia trebuie sa ramana aceeasi ca a fustei. Deci pivotati numai din punctul in care pensele se inchid sus.

Acum pe acest tipar am desenat sortul. Am ales pentru doua pozitii pe care le-am desenat cu rosu si cu albastru. Sortul cu albastru este mai lung in talie.
NB. Ceea ce am uitat sa fac pe acest desen este sa corectez cu florarul curbura taliei. Acolo unde am inchis pensele a iestit cam cu colturi. Scuzati aceasta omisie.
* Eu as avea grija ca linia care incepe pe sold sa fie la 90 de grade de linia soldului, ca sa nu faca un colt cu partea din spate. Partea din spate merge paralel cu linia taliei. Am vazut asta intr-o poza pe care nu pot s-o folosesc pe blog.

SPATELE
La spate faceti intai aceeasi alteratie ca in fata (aici nu aveti nevoie de cele doua parti ale spatelui! tiparul se face pe o singura parte pentru ca este simetric si nu marge decat pana la mijlocul spatelui, pe cand in fata simetria nu se opreste la mijlocul fetei):
- taiati pe linia soldului,
- inchideti pensele, dupa care se va deschide marginea de jos
Apoi masurati atat pe linia laterala a spatelui cat si pe mijlocul spatelui lungimea sortului pe sold in fata (linia > A< in poza de mai jos..
Uniti aceste puncte cu o linie usor curbata (fiindca mijlocul spatelui e mai jos decat punctul de sus al soldului), care merge paralel cu linia taliei.
Tiparul pe care l-am obtinut este hasurat cu albastru.
NB. Deoarece am scanat si am marit imaginile sa intre pe o pagina A4 pare ca nu am folosit tipare de aceeasi dimensiune pt fata si spate. Nu este asa.

Am uitat ceva foarte important. Inainte de a taia tiparul in stofa - daca as face acest model, pe care acum nu mi-l mai permit -:)))!!! - eu as face intai o 'muslin', adica as taia tiparul pe panza ieftina, ca sa vad cum cade, daca as vrea sortul mai lung sau mai scurt si unde, mai larg sau mai stramt si cu ce forma.
Acelasi lucru se face mereu cand vrei sa modifici gulerul unui tipar si nu vrei sa risti sa tai materiaul ca pe urma sa descoperi ca ai gresit ceva sau ca ai uitat sa tii seama de o regula de manipulare a tiparului.
Probatul este una din cele mai importante etape in croitorie! Insa asta stiati deja, cred.

3 comentarii:

  1. soooper vorba are nenea Iancu'!
    iar fostele sunt WO

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. zau asa.....
      da fustele mi-au fost si mie de ajutor..'
      [

      Ștergere
  2. Mi-am facut azi o fusta creion.insa curbura de doar 1,5 cm de-a lungul linei tivului a fost cam mica pentru mine..cred ca am soldurile prea inguste pentru ca arata ca o fusta dreapta.O sa mai stramtez putin.In rest tiparul e super, iese perfect.Multumesc mult pentru ideile pe care ni le impartasesti pe blog.

    RăspundețiȘtergere