Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 1 martie 2012

De martisor - sarbatorile lunii martie

Astazii este 1 martie, o zi foarte importanta la romani. Toate femeile si daca imi aduc bine aminte si copii primesc martisoare. Eu n-am mai primit de mult un martisor. Ba nu, mint, am primit anul trecut de la Julieta!
[Toate pozele sunt din Groningen, din parcul de langa casa mea]

Pe aici nu se obisnuieste. De fapt multe din obiceiurile noastre din patria muma sunt sau uitate sau nu mai au rost. Imi amintesc de o cunostinta, ramas in Olanda mult inainte de Revolutie, care ducea mult dorul traditiilor lui de moldovean din nu stiu ce sat din Carpati. Atat de mult le ducea dorul ca a iesit de un an nou cu biciul si clopotelul in strada si a inceput sa ureze asa cum faceau satenii lui din stramosi. Mare uimire la olandezi, care asociaza biciuirile in aer - cum facea el - cu ... sado-masochismul! Nu va mai spun ce a iesit. Incalcarea ordinii publice.
Ei, asa ti se intampla daca faci ceva, care in contexul nou are un cu totul si cu totul alt sens.
Ceea ce ma uimeste pe mine mult este sarbatorirea zilei de 8 martie in Romania. Pe cand traiam eu in Romania - muuuulta apa a trecut pe Dunare de atunci! - 8 martie era considerata o sarbatoare comunista, ceea ce de fapt nu este, pentru ca e socialista. Insa pe vremea aceea nu prea faceam diferenta intre astfel de nuante. Stiu ca mama mea, care era profesoara la liceu, primea cadouri si flori, dar noua nu ne trecea prin cap sa ne felicitam reciproc de 8 martie. Cel putin eu nu avur aceasta experienta nici macar o singura data inainte de a pleca in Olanda.
Iar aici nu se sarbatoreste 8 martie, fiindca sarbatorile de origine socialista nu sunt la cinste. Nici una. De aceea nici 1 mai nu se sarbatoreste, pentru ca este tot o sarbatoare a internationalei socialiste. Socilistii olandezi sarbatoresc 1 mai, dar olandezul obisnuit - nu si niuci nu avem liber, fiindca nu e o sarbatoare nationala. Cred ca multi dintre olandezi nici macar n-au auzit despre 8 martie sau 1 mai.
Este cu totul si cu totul altfel decat Franta, pentru ca Olanda nu are predispozitie spre socialism.


Sunt evident pe aici si oameni sau 'oamene' feministe si socialiste care sarbatoresc si 8 martie, dar sunt intr-o minoritate absoluta.
Iar acum 8 martie a devenit in Romania o sarbatoare asa cum a fost intentionata sa fie, o sarbatoare a femeii.  De fapt imi place treaba asta.
Si ca sa inchei, nu imi ramane decat sa va urez de martisor tuturor, romani si ne-romani, un inceput de primavara nemaipomenit de frumos.

Promit ca maine voi scrie ceva mai interesant!

Un comentariu:

  1. Superbe poze! eu nu am vazut un camp cu atatia ghiocei si toporasi. off, ce frumos!

    RăspundețiȘtergere