Ultima pagina

TRANSLATOR

luni, 12 martie 2012

Probatul pantalonului - trucul cu linia flexibila sau cu o sîrma mai groasa

Stiu, e tarziu si e duminica seara... Trebuie sa ma pregatesc pentru saptamana de munca care incepe maine. Dar......
Dar am vazut doua filmute extrem de nostime si instructive. Nu stiu care parte primeaza, dar pe mine m-au distrat foarte mult cele doua doamne care l-au facut.

Ce fac ele puteti citi si pe un blog foarte interesant, pe care trebuie neaparat sa-l vizitati, Imaginea asta si inca una de mai jos sunt de acolo (dau acolo numele si adresa de pe web).


Cel mai mult mi-a placut ca vedetele de pe YouTube admira o carte pe care si eu am gasit-o foarte buna: FITTING AND PATTERN ALTERATION (A multi-Method Approach to the Art of Style Selection, Fitting, and Alteration) scrisa de Elizabeth Liechty, Judith Rasband si Della Pottberg-Steineckert.

Doua din cele trei nume ale autoarelor sunt absolut de nepronuntat  pentru americanii de toate zilele, asa cum si noi ne chinuim cu unele nume ale lor. Dar ce haz mai fac ele de ultimul nume de familie nemtesc....

Tipele sunt fara discutie o poezie. Si ca aparitie, pentru ca nu le lipsesc nici vestitii papuci Crocs si nici pantalonii short, care sunt atat de iubiti in America. In afara de asta imi aduc aminte de vestitii Stan si Bran (Laurel and Hardy). Ca si Stan si Bran cea mai mare si mai grasuta este cea care comanda (bossy type) si critica absolut tot ce face cealalta (ba nu deseneaza prea clar cu creionul, ba nu are lini care ii trebuie si inca multe alte pacate...).

Ca sa revin la metoda. Elizabeth Liechty zice intr-adevar in carte ca trebuie sa modifici tiparul in functie de forma corpului (crotch curve). In video se filmeaza putin si cateva pagini din carte.

In blogul de care ziceam mai sus se explica foarte bine cum trebuie sa corectezi tiparul ca sa se adapteze formei corpului tau (nici nu stiu cum se numeste crotch curve in romaneste; milostiviti-va si scrieti-mi la reactii, ca sa corectez).
Citisem deja si prin alte carti cum te poti ajuta la corectarea tiparului de pantaloni de o linie de plastic flexibila, care se foloseste la desenat si la quiltuit si poate si in alte scopuri, dar pe care eu nu le stiu sau care nu imi trec acum prin cap.
La noi se numeste 'centimetru flexibil de la Prym'.
Se folosesc la masurat trei elastice (de par sau din cele de birou) ca sa se marcheze trei puncte ale persoanei respective: talia in fata, adica unde se intretaie linia taliei cu linia rascroiturii pantalonului, acelasi lucru la talia din spate si apoi intre picioare, unde se coase spatele de fata. Arata doamnele in filmulet cum se face.

Scula. Dat fiind ca kestia de mai sus e de la Prym cred ca se gaseste si in Romania. Daca nu, incercati o sarma groasa de cupru, ceva care se si indoaie, dar si ramane in forma in care a fost indoita pe corp. Trebuie sa iesi din ea cu grija, ca sa nu se deformeze cand o scoti. Mai mult 'descaleci', dar nu o tragi in jos, ca sa nu se largeasca parte de sus.

Eu nu am incercat pana acum metoda asta, dar am de gand s-o aplic.

Interesant e al doilea video care iti arata cum sa marchezi linii ajutatoare (linia de la high hip/sold sus si perpendicular pe ea, linia verticala care trece prin punctul dintre picioare). Asa poti sa verifici tiparul si mai bine: nu numai lungimea rascroiturii ci si daca tiparul standard trebuie adancit sau nu.

Dupa ce te-ai masurat, trebuie sa arate asa:


Imaginea este de pe blogul Phat Cick Designs, unde neaparat sa va duceti.

Noapte buna!

Si acum doamnele vesele si sugubete:

1. Crotch Curve Adjustment with


2. Crotch Curve Tracing
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu