Ultima pagina

TRANSLATOR

sâmbătă, 11 februarie 2012

Alegerea tiparului (modificarile pe lungime)

Primele modificari care se fac pe tipar sunt cele de lungime. Apoi se incepe controlul de la gat si umeri in jos si numai dupa ce ai verificat ca gatul nu este prea larg sau prea stramt si ca umerii pica corect (ca lungime si grad de inclinare) putem trece la verificarea masurilor de grosime.

Lungimile tiparului standard de la Burda difera de masurile de lungime ale mele (tiparele sunt facute pentru 1m68 si eu am 1m57). Ar trebui sa folosesc numai masuri mici (petite, tiparele pt masurile 17, 18, etc.), dar daca nu gasesc tiparul pentru 'petite' ce fac? Nu pot folosi tiparul pentru inaltime normala, pentru ca rochia sau bluza va arata asa pe mine.


[Imaginea este de pe blogul As I said, care are un articol pe care il recomand]

Nu va chinuiti sa scoateti aceste cute din material la probare. Scurtarea si eliminarea lor se face prin alterarea tiparului, inainte de a croi.

In manuale gasiti cum se lungeste / scurteaza tiparul. Deci numai cateva observatii.

In mare se face asa: masori lungimea spateleul (a fetei) la tine, dar neaparat in modul in care ti se arata pe revista. Spun asta fiindca unele metode de masurat difera de cea folosita de Burda (am vazut masuratoare a lungimii fetei si de la osul gatului la spate pana la talie / la Burda masori de la intersectia dintre umar si gat pana la talie). Calculezi diferenta dintre lungimea spatelui si a fetei dintre lungimea ta si cea data in tabelul Burda. La mine e de 5 cm, dar asta se datoreaza si faptului ca am spatele cabrat (sway back).

Cautand o poza ca sa arat cum e pentru ca nu e acum nimeni aici sa ma fotografieze pe mine, am gasit poza de mai jos pe si un blog FOARTE interesant pe care l-am si pus la lista de bloguri preferate (pattern scissors cloth). Un spate cabrat (sway back) arata asa. Il recunosti dupa faptul ca se face o cuta la spate exact pe talie, atat la fusta cat si la o bluza mai pe corp sau la rochie.
Diferenta de lungime se scoate dupa Burda din doua parti: pe o linia orizontala intre subrat si umar (linia 4 la fata / Bodice Front si 9 la spate / Bodice Back) si pe o linie orizontala intre subrat si talie (linia 3 si 10 in poza de mai jos).

Eu pentru spatele meu cabrat nu scot toata diferenta la aceste linii, ci las 1-2 cm si pentru linia de talie, pentru ca acolo am nevoie de scurtare in plus (alteratie de sway back).

Tineti seama si de regula de aur in croitorie: orice schimbare care se face pe o piesa trebuie facuta si pe piesa adiacenta. Deci daca scoateti din lungimea spatelui sau a fetei pe linia orizontala cea mai de sus, trebuie sa o scoateti si din capul manecii (linia 24), ca sa nu fie rotunjimea capului manecii prea lunga pentru linia noii rascroituri a manecii la spate sau la fata. Atunci nu poti pune o maneca fara sa ai cretisori pe linia subratului, ceea ce intotdeauna vrei.
(Sunt si exceptii datorite bratului prea solid si caul umarului mai voluminos), dar asta cand ajungem la maneca.


[dupa ce am scurtat spatele, inaite de probarea tiparului / tissue fitting]

Inca o precizare.
Dat fiind ca am bust mare, sau oricum mai mare decat cupa normala B, lungimea fetei la mine (masurata peste san) este mai mare decat la o persoana cu aceeasi grosime a pieptului, dar cu sanii mai mici. Ai zice ca ar trebui sa scot mai putin din fata decat de la spate.
Si totusi nu fac asa ceva, pentru ca interesul meu este sa imi scurtez rascroitura bratului la fata si sa nu am cute la fata la unghiul rascroiturii bratului. Asa ca fac ceva, care la prima vedere pare complet aiurea. Scurtez fata in acelasi fel si cu aceleasi marimi ca si spatele, iar apoi adaug iar lungime la fata cu metoda Palmer&Pletsch (full bust alteration, vezi etichetele postarilor, ca nu stiu sa pun linkuri la propriile mele postari). Insa in acest fel adaug lungime numai peste piept si nu si la rascroitura manecii.

Dupa cum am mai spus, eu pornesc de la marimea peste piept (high bust / chest), care este cu 2 marimi Burda mai mica decat marimea pe care ar trebui sa o aleg peste piept. Doresc sa imi iasa umarul, gatul si rascroitura bratului bine si apoi largesc peste piept cu Palmer&Pletsch.

Ce zice Burda despre scurtarea lungimilor de la inaltime normala la petite.
Manualul este din 1980 si se descrie cum scurtezi un tipar de marimea 46 (normala) ca sa obtii lmarimea 23 (petite) pentru o persoana care ar avea exact masurile standard pentru cele doua tipuri de inaltimi. Deci nu cu spate rotunjit (cocosat) sau cu alte chestii tipice.
Diferentele care trebuie scoase sunt de 2 cm la fata si 2,5 cm la spate.

Traduc din olandeza, dar nu cuvant cu cuvant:
>> Important. Spatele trebuie scurtat cu 0,5 cm mai mult decat fata. Aceasta diferenta nu se imparte intre cele 2 linii, ci se scoate din cuta de sus pe tipar (linia 9 la spate).
Scurtarea se face in acest mod;
- La spate: pe linia 9 = 1 cm si pe linia 10 = 1,5 cm. Total: 2,5 cm
- La fata: pe linia 4 = 0,5 cm si pe linia 3 de jos = 1,5 cm. Total 2 cm.
- La maneca se scurteaza pe linia 24 = 0,5 cm. <<

Ce avem de invatat de aici? Ca diferenta pe care o obtii intre lungimile tale si cele folosite la facerea tiparului nu se imparte in doua: juma' deasupra umarului si juma' dedesubt.
Iti va iesi rascroitura bratului prea stramta daca scoti prea mult.


[Sub linia 24 se deseneaza o linie paralela la distanta de care e nevoie (0,5 cm) si se face un pliu ca sa se suprapuna cele doua linii. Apoi se prinde cu un ac sau cu scoi, daca esti sigura ca asa tiparul e corect].


Dupa ce ati scurtat capul manecii in felul aratat mai sus si deci tinand seama de schimbarile facute la fata si la spate, scoatei restul diferentei dintre lungimea manecii din tipar si cea a voastra in doua locuri: pe liniile 25 si 26. Aici puteti imparti restul surplusului in 2.

Daca aveti nevoie sa lungiti tiparul, face exact ce am descris mai jos dar in sens invers. Nu indoiti tiparul, ci il lungiti. Poza d mai jos trebuia rotata.



Buuun. Acum ma duc si eu la trebusoarele mele.

6 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu placere! Imi pare bine ca va foloseste.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cate sfaturi utile ne dai, dar imi plac si trimiterile pe care le faci... Esti un izvor de informatii si pentru asta iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai din cauza asta am si inceput blogul. Nu scriu despre viata personala, ca nu e un subiect interesant decat pentru cei ce ma cunosc. Dar am o gramada de informatii de impartasit (sunt soarece de biblioteca si am o biblioteca frumusica cu carti de croitorie, quiltuit si alte domenii). Daca ai sti cate subiecte mai sunt de abordat.
    Voi aveti un munte de talent si entuziasm. Pe mine m-a 'inviorat' si mi-a dat enregie sa citesc pe blogul tau cum ai facut pantalonii de fas ai Raisei chiar in dimineata cand trebuia sa mergeti pe munte. Eu n-as fi fost in stare de asta. Asa te vreau!
    Si eu va multumesc voua, celor care reactionati. Stiu ca nu scriu pentru pereti sau numai pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt fascinata de ce am gasit pe blogul tau! Sunt croitoresa de multi ani si multe din postarile tale le pot confirma din practica,dar si invat multe de la tine. Multumesc pentru ca existi!

    RăspundețiȘtergere