Ultima pagina

TRANSLATOR

miercuri, 22 februarie 2012

Pentru cine are masina de cusut Brother

Cred ca va va interesa urmatoarea discutie de pe un grup despre masina de brodat Brother 4000/4500, pentru ca suveica (bobbin) si ... (nu stiu cum ii zice in romaneste, dar imi va scrie IzaBella si corectez mai tarziu in postare ) 'bobbin case' sunt la fel pentru toate masinile. Recunoasteti, cred, piesele cu pricina.



'Bobbin case' este piesa asta de la masina:
Discutia a inceput cu mesajul cuiva care se plangea ca a trebuit sa schimbe 'bobbin case' de 5 ori in 7 ani si voia sa stie daca si altii aveau aceasta experienta neplacuta. Pentru ea cumpararea unei noi 'bobbin case' dupa cam un an devenise o experienta neplacuta si prea costisitoare  Nimeni nu-i putea explica insa ce se intampla si de ce trebuia sa cumpere una noua, care ca sa aseze bine in masina si sa functioneze un timp normal.
Doamna mentiona ca are experienta de peste 50 de ani de cusut, ca intelege ca masinile noi sunt mai gingase, dar ca totusi... nu se astepta ca piesele ei sa se strice atat de repede, mai ales ca INNOV-IS 4500 nu este deloc o masina ieftina.

Au urmat diferite sfaturi: sa controleze sa vada daca sunt asperitati pe 'bobbin case', sa dea cu smirghelul cel mai fin posibil, care se folosete la prelucrarea pieselor de precizie, etc...
Parerea generala era unanima: nu e normal ce i se intampla ei, pt ca singurul caz in care se schimba  'bobbin case' este daca se deterioreaza din causa unui ac rupt, care o gaureste, sau o stirbeste intr-un fel sau altul, pentrui ca se loveste de ea intr-un mod nepermis.

Una dintre member scria ca ea a reparat candva o astfel de gaura netezind-o (a razuit sau a smirgheluit plasticul care facuse asperitati in jurul gaurii, atat pe fata cat si pe dos = ca sa nu se agate ata). Dupa ea un astfel de accident era cauzat de riscul inerent al folosirii pieselor de plastic (cum e bobbin case neagra de mai sus) in masinile de cusut. In masinile vechi 'bobbin case' sunt facute din metal.

Si acum vine mesajul cel mai interesant, dat de o persoana care da cursuri despre cum se foloseste masina.  PARANTEZA. Aici cei care iti vand masina sunt obligati (moral) sa iti dea niste cursuri, adica sa iti explice lucrurile cele mai importante de care te lovesti la folosirea masinii si cum s-o utilizezi corect.
Cand am avut eu prima masina de Brodat Brother PE 750 a venit o instructoare la mine acasa pentru o lectie de cateva ore. Acum vad ca nu mai fac asta, dar cel care iti vinde masina te programeaza pentru o ora- doua sa-ti arate cum sa umbli cu ea. Am incheiat paranteza.

Pentru mesajul asta scriu aceasta postare pe blog, gandindu-ma ca va poate fi util:

"Una din cauzele deteriorarii unei 'bobbin case' se datoreaza faptului ca nu este pusa corect la loc dupa scoaterea ca sa fie curatita. 
Cand curatati masina de scame sau praf, trebuie intai sa desurubati si sa scoateti  placa de metal insurubata de corpul masinii (se vede sus fara suruburi). Curatati bine cu periuta special sau cu ce metoda folositi si repuneti piesele la loc in ordinea de mai jos.
1. 'Bobbin case' nu se repune unde sta, decat dupa ce ati montat placa la loc si ati insurubat-o cum trebuie. Abia dupa aceea vine randul la 'bobbin case'. 
2. Verificarea daca ati pus-o corect la loc. Trebuie invartita roata masinii (fly wheel) sa faca o rotare de 360 grade (o invartire completa).
3. Daca ati pus 'bobbin case' exact in pozitia in care trebuie sa stea si nu e deplasata usor intr-o parte sau alta, 'bobbin case' nu se va roti sau misca in acest si acul nu se va lovi de ea.
4. Daca invartind incet de roata observati ca acul risca sa atinga 'bobbin case', oricat de putin sau superficial, vreau sa spun aproape tangent, opriti si repozitionati-o. 
5. Controlati iar in acelasi fel". 

Doamna asta spune ca se pare numai ca e mai usor sa bagi 'bobbin case' atunci cand placa de metal nu este repusa si insurubata, dar ca trebuie sa tii seama de faptul ca reversul medaliei este ca risti sa nu o pui bine si mult mai tarziu sa observati ca acul a atins-o, zgariat-o sau poate a si stricat-o". 

De fapt eu nici nu mai stiu daca amrepus bobbin case bine sau rau. Dar cum folosesc masina destul de rar nu am facut nici un pocinog. Acum vreau sa brodez ceva pe un tshirt, ca am gasit un model foarte frumos, pe care l-am incercat pe o panza. 
Eu nu ma prea innebunesc dupa broderiile la masina umplute, imi plac mai mult astea care imita cusutul de mana. Din cauza asta trebuie sa cam caut modele pe gustul meu, pentru ca nu am invatat inca sa digitalizez broderii.
Stiu insa ca am sa ma tin de acum inainte cu sfintenie de ordinea asta de repunere a 'bobbin case' in masina dupa ce a fost scoasa. N-are ce sa-mi strice!
Asta fu ce am avut de zis. Si inca un filmulet despre cum se curata de resturi de fibre txtile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu