Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 3 mai 2012

Tiparul de fusta dreapta (clasica) si burticile cititoarelor

Draga Ema, it raspund repede la mesajul postat sub Cum se face tiparul de fusta clasica, pentru ca imi inchipui ca vrei te pui pe treaba si ai nevoie de informatiile pe care mi le ceri despre cum se construieste tiparul de fusta dreapat pentru cineva cu abdomen pronuntat.
Mesajul tau: "Imi place foarte mult blogul tau! Este foarte explicit..ai putea sa-mi spui te rog, daca la mine Sold 1 este putin mai mare decat Sold 2 (am o burtica mare..) cum fac curba de pe sold, e ok sa fie invers? Sau merg drept dupa Sold 1 in jos? Multumesc. Ema".
Inainte de a incepe sa iti explic, vreau sa spun ca de multe ori vad ce cauta cele sau cei care nimeresc pe blogul meu si ma gandesc ca de fapt as sti sa le explic unde sa gaseasca ce cauta sau cum se face ce doresc ele sau ei (*) sa stie. Uneori nu stiu, dar de multe ori - da, pentru ca sunt un soarece de biblioteca. Imi pare bine ca m-ai intrebat.
Gata, acum hai la treaba.
E vorba de situatia asta.
Da, asa trebuie sa faci. Raspunsul il stiai deci. Hai sa iti mai dau insa niste amanunte in plus. Cateva reguli de aur.


Daca circumferinta de la Sold 1 (High Hip) este mai mare decat cea de la Sold 2 (Hip), o pui pe cea mai mare la Sold 2.  Dar... sunt mai multe drumuri care duc la Roma.


* Am citit in multe carti de croitorie regula ca pentru sold iei cea mai mare masura a circumferintei de la talie in jos pe care o ai. Adica la Sold 1 o pui pe cea reala, iar la Sold 2 pe cea mai mare, deci ...  tot pe cea de la Sold 1.
Dupa cum am mai zis, nu toate metodele de constructii de tipare (pattern drafting) se folosesc de Sold 1 (High Hip), asa ca pentru ei nu e vorba de doua masuri, ci numai de inlocuirea masurii de la Sold 2 (Hip) cu cea de la Sold 1 (High Hip). Masura de la Sold 1 (High Hip) este insa o  masura care te ajuta sa desenezi mai precis.


* In Olanda la scolile de croitorese de profesie se mai foloseste o alta metoda de masurare a Soldului 2 (Hip) la persoanele cu burta. Se masoara Sold 1 (High Hip) normal, iar Sold 2 (Hip) peste un bat sau un metru de lemn (Yard stick), asa cum foloseau croitorii pe vremuri. Adica asa, ca in desenul de mai jos, unde linia roz reprezinta centimetrul, iar linia verticala verde este o linie de lemn, metal sau plastic sau un bat mai lung (yardstick), care trebuie tinut perfect vertical. 
Dupa cum vezi, masurand peste bat / yardstick ai exact circumferinta de care ai nevoie sa iti pice fusta drept, ca sa nu-ti accentueze burta. In acelasi timp tii seama si de dimensiunile fundului. Pe scurt, avantajul acestei metode este ca iti mai 'modelezi' fundul.
Masura pe care o obtii masurand asa este Sold 2 (Hip).
Eu as zice sa incerci asa.


Si inca ceva foarte important!
In general la o fusta drepta pentru o persoana cu burta nu ai nevoie de pense,  
dar ai nevoie de inaltime in plus peste burta. 
* Despre pense: diferenta dintre talie si sold este atat de mica incat pensele vor fi minuscule. Eu am citit in cartile mele despre mai multe feluri de a renunta la pense. Iti dau mai jos doua metode.


* In ceea ce priveste inaltimea in plus e vorba de acelasi principiu ca la sanii mari: ai nevoie nu numai de de mai multa latime, dar si de mai multa inaltime. Daca ai timp citeste postarea Palmer and Pletsch full bust alteration (II), care explica acest fenomen. Ideea de baza este ca cineva cu o 'protuberanta' mai mare (sani mari sau burta) are mereu nevoie sa modifice un tipar de gata sau sa isi constuiasca tiparul in asa fel, incat sa obtina material in plus si pe latime si pe inaltime.

La burta poti obtine acest lucru in doua feluri.
1. Müller & Son / Müller & Fiul (tiparele europene, Burda si scolile inrudite) zic sa faci asa:
 * Intai masori cu cat ai nevoie sa ridici talia la fusta in fata ca sa ai suficient material peste burta.
Pentru masuratoarea asta am sa-ti dau metoda lui Connie Crawford, care nu are nimic de-a face cu Müller &Son, dar este cea mai buna metoda pe care am citit-o eu in carti:
- iti pui un elastic in talie si rogi pe cineva sa masoare cu centimetrul de la talie pana la pamant din patru puncte: la mijlocul fatei (CFront), la mijlocul spatelui (CBack) si pe solduri (Hip-floor, right and left). 
- Notezi masurile si faci diferenta CF / mijlocul fetei MINUS CB / mijlocul spatelui. Sa zicem 2 cm (ca sa am aceeasi dimensiune ca in tiparul din cartea nemteasca Müller & Son).
- Cu 2 cm te ridici pe tiparul de fata pe linia de la mijlocul FETEI!! (CF). Am gresit in prima redactie a textului cand am scris "mijlocul spatelui (CB)" = Error, daca traduce Google prost.
-  Diferenta dintre lungimea soldului din talie pana la pamant dintre lungimea din dreapta si cea din stanga sau invers iti spune daca ai solduri simetrice sau daca ai nevoie sa faci de fapt doua tipare diferite: unul pentru jumatatea din stanga a fetei si al doilea pentru jumatatea din dreapta a fetei. Deci au si ele un rol. Ea le foloseste la facutul tiparului de pantaloni.
* Apoi tai pe linia Soldului 1, dar nu complet pana la sold. Lasi un fel de balama (hinge). Tai si pensa in acelasi fel, altfel nu ai tiparul drept, se curbeaza. 
* Si in final ridici partea superioara cu diferenta pe care ai obtinut-o mai sus (aici cu 2 cm).
Ca sa-ti ramna tiparul plat trebuie sa deschizi putin si pensa. Altfel nu ai latura in stanga exact pe linia verticala a mijlocului fetei (CF line).
Müller&Son elimina apoi pensa (dart). Masoara cat de larga e pensa si taie din sold aceeasi largime.


NB. In acelasi fel se modifica un tipar de gata daca ai ceva burta, dar tiparul se potriveste pe solduri.


(b) Poti sa nu rotunjesti soldul, eliminand pensa. Obtii acelasi rezultat daca incretesti putin linia de talie si strangi de atele de incretit, pana obtii dimensiunea taliei tiparului.

Metoda se poate aplica dupa cum vezi si in cazul unei persoane mai subiri, insa e nevoie de o diferenta mica dintre perimetril taliei si cel al solduluie. In caz contrar obtii incretituri mari si nu mai e frumos.
In cazul unei pense mici pe care o elimini in acest fel pe o fusta de lana, poti calca cu carpa umeda si face sa dispara cretii.

OK, Ema, cam asta aveam sa-ti scriu. Sper sa-ti iasa bine fusta. Tine minte ca o fusta care iti vine bine, nu iti e prea stramta si nu accentueaza rotunjimile pe care nu vrei sa le accentuezi te va face sa arati mult mai subtire. Nenorocirea e daca ai o fusta prea stramta, care iti scoate in relief orice colacel nedorit. Dar, deh, varsta inseamna si upgrading...
Daca ai poze reusite sa mi le trimiti, ca le voi posta pe blog. 
Sa nu uiti sa ma intrebi despre relatia dintre lungimea penselor si rotunjimile corpului. Am mai scris despre asta, dar poate trebuie puse niste puncte pe i.

Imi pare bine ca ti se pare clar ce scriu, pentru ca scopul meu este sa-i ajut pe incepatori. Citessc uneori bloguri in care se explica fie prea sumar, fie prea complicat. Imi e mie lehamite sa citesc mai departe, cu toate ca stiu in mare despre ce e voba... Ce sa mai vorbesc de incepatori?!?...

Iar in final...
(*) De ce am scris despre cine imi citeste blogul ca sunt 'ei', nu  numai 'ele? Pentru ca pana acum numai doi cititori au dat un Google plus (+1) la doua postari despre fuste: cea la care ai reactionat tu, Ema, si Fusta clasica - slituri. In ambele ma tot mir cum de au ajuns la hotararea de a ma 'premia'. Doamna care a dat un +1 la fusta dreapta e in mod evident o vorbitoare de engleza. Ma intreb deci cum Dumnezeu a putut citi ce am scris, pentru ca traducerea de la Google din romaneste in englezeste este o CRIMA! Ai zice ca cine a scris postarea e complet imbecila, poate mult mai rau. Iar cel ce a apreciat postarea despre fusta cu slit este un EL. Cred ca il intereseaza moda, fiindca arata foarte bine! Vreau sa spun ca din poza se vede ca il intereseaza cum arata si are un stil vestimentar propriu - niste preocupari pe care fiul meu nu le are. Gustul lui e sublim, dar lipseste cu desavarsire. I-am cumparat de un Craciun un pulover foarte frumos, ceva deosebit, dar si foarte 'macho'. Unul din prieteni l-a intrebat de unde il are, ca voia si el. Andrei (care avea vreo 30 si ceva de ani pe atunci) i-a zis 'mama mea mi l-a cumparat', iar individul s-a uitat consternat la el: 'tie si la varsta asta iti cumpara mama ta haine?!?" Era probail ceva 'not done' in Olanda generatiei lui (adica nu se facea). In timp ce Andrei ziea "cumpara-mi tu, ca te pricepi mai bine si pentru hainele pe care mi le cumperi mi se fac complimente".
Si daca as fi rea fata de amicul lui m-as gandi la ce fel de relatie are el cu mama lui, daca tine atat de mult sa demonstreze ca si-a taiat de mult cordonul ombilical emotional.

11 comentarii:

  1. Multumesc foarte mult..nu ma asteptam sa faci un articol doar pentru intrebarea mea :). Nu am mai croit nimic pana acum dar blogul tau mi-a dat curajul sa incerc si eu sa fac o fusta, mai ales ca dimensiunile mele nu sunt exact cele standard si greu gasesc ceva sa vina bine. Sper sa-mi iasa si sa-ti trimit si poze.

    O zi frumoasa!
    Ema

    RăspundețiȘtergere
  2. MULTUMESC !!! SI EU SUNT INTERESATA SI NU PREA AM GASIT PE ALTE SIT-URI . MA INTERESEAZA SI TIPARE SIMPLE PT. BLUZE....

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc si eu pentru acest articol. Pentru mine este la marele fix. Am o burtica asa ca de 4 luni de care nu resusesc sa scap de ani buni si in acelasi timp sunt fan al fustelor drepte. Din pacate nu gasesc sa cumpar si sa imi vina cat de cat bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc mult de timpul petrecut in folosul altora, am gasit de curand blogul asta si sunt uimita de cate cunostinte aveti, imi este de folos

    RăspundețiȘtergere
  5. EXCELENT EXPLICAT SI DE FOARTE MARE AJUTOR

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte interesant. Mi-a fost de folos!!! Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Gracias muy amable por la explicación, no tenia idea como hacer una falda perfecta con una barriga grande, muchas gracias

    RăspundețiȘtergere
  8. Agradeço muito todo o seu conteúdo, foi muito útil para mim.

    RăspundețiȘtergere
  9. Super.Multumesc pentru explicații. E foarte bun blogul

    RăspundețiȘtergere