Ultima pagina

TRANSLATOR

luni, 7 mai 2012

Modificarile tiparului de tricou la probat (croitorie pentru incepatoare)

In croitoria haute couture se insaileaza si marcheaza mult de mana. Este evident mult mai usor sa potrivesti doua parti una peste alta cand simti linia marcarilor care vin una peste alta. De fapt in couture se insaileaza pe fata. Adica se indoaie o parte pe linia marcata si se pune peste linia pe care trebuie sa se coasa. Se insaileaza asa pe fata: iei cu acul putin din indoitura, apoi putin din partea pe care e pusa indoitura s.a.m.d. (Am vazut asta intr-un dvd-ul cu Claire Shaeffer, autoarea cartii Couture Sewing Techniques).
Probabil ca daca as sti ca tiparul meu este perfect si l-as folosi a 'Jdemia oara, as face si eu asa. Daca tot lucrez, cel putin sa stiu ca iese perfect. De fapt mie imi place sa cos cu mana. Singurele lucruri care nu-mi plac sunt cruciulitele (crosspoint embroidery) si crosetatul. Primele fiindca ma incurc la numarat, iar la crosetat e o chestie intre urechiuse (cum zic olandezii cand vor sa desemneze o aiureala in capul cuiva). Am ideea ca nu avansaz la fel de repede ca la tricotat. Mda...
In croitorie insailez si marchez cat pot la masina. Folosesc ate mai subtiri, mai proaste si mai ieftine decat ata Güttermann cu care cos de obicei la haine (la quiltuit folosesc Aurifil / bumbac). Adica ata de surfilat in culorile cele mai imposibile, cum ar fi un roz fucsia de iti raman ochii in teava de ata, daca te uiti prea mult. Si cos liniile de marcaj  cu cel mai mare pas pe care il am la masina de cusut (aici 4.0 pe Aurora 440QE si cu ata vernil neon - tot o poezie!).
Am uitat sa spun ca pentru tricoul de incercare am folosit un material pe care am fost dispusa sa-l sacrific (eventual), din care cauza nu este culoarea cea mai palpitanta din colectia mea de materiale si nici nu arata formidabil in poze.

Am dat pe toate liniile tiparului o cusatura de marcare, nu fiindca este absolut necesar, ci pentru ca nu se marca bine cu creionul acuarela pe acest material tricotat si creta mi se ducea. Daca pot marca cu creion acuarela si am un material care se va spala, dau cu creionul si nu mai cos cu culori 'plpitante'.
 Cum ar fi aici, unde folosesc un creion acaurela albastru  ca sa dau un tiv de latimea centimetrului (pentru ca stiam tiparul, nu am avut nevoie de tivuri mari).

Acum urmeaza primul probat (fitting).
Pentru asta am prins pensele cu ace de gamalie (vezi mai jos) si am facut acelasi lucru pe partile laterale si pe umeri. Vedeti ca linia taliei din fata vine peste linia taliei din spate. De fapt nu se vede, trebuie sa ma credeti pe cuvant.
Si iar si iar - marota mea!!! - tivurile egale ma ajuta foarte mult. Pe partea care nu se vede nici nu as fi avut de fapt nevoie de marcajul cu ata verde neon.
Tsirtul asa prins in ace l-am pus pe mine... Cu tivurile afara.

Atentie insa. Probatul in acest fel (cu tivurile in afara) nu o puteti face decat daca aveti un corp mai mult sau mai putin simetric. Altfel nu, pentru ca inseamna sa obtii o haina care iti e prea larga unde ar trebui sa fie mai stramta si invers in partea cealalta.

Si acum un avertisment: aveti grija ca acele de gamalie inteapa. Ca sa evitati intepaturile, prindeti umarul in bolduri incepand de la gat, dar in asa fel incat gamalia sa fie exact pe punctul gatului. Nu se prinde tivul in bolduri. Altfel te intepi si nici nu se desface bine decolteul la gat.
La fel sub brat. Primul bold se pune in jos, cu gamalia exact unde ai cusatura, deci nu in tiv, ci pe linia de cusatura.

Primul lucru pe care am vrut sa-l vad a fost daca gatul tricoului e suficient de decoltat si daca unghiul umarului este corect. Si nu era. Nici umarul si nici adancimea gatului. Linia gatului era aiurea, asa ca am taiat ceva din umarul de la spate si am lipit bucatica pe umarul din fata.
* As fi putut sa descoper asta si masurand sau folosindu-ma de desenul umerilor mei (vezi postarea Verificarea tiparului: gatul si umerii), dar nu am un desen recent si nu mai stiu unde l-am pus pe cel vechi. Vineri vine o prietena sa ma ajute si o pun sa-mi faca un contur nou. Doamne, ce imi lipseste aici o tovarasa la croitorie, ca sa ne ajutam una pe alta (sewing buddy)! Prietena care ma ajuta e foarte draguta, foarte docila si bienvoitoare - dar nu face croitorie si nu are initiative sau idei. Face doar ce-i spun, ceea ce tot e ceva.

Asa ca pe baza corectiilor facute de mine am ocazia sa va arat cum trebuie sa largesti gatul. Metoda de mai jos este de la Marcy Tilton.
Eu am adancit numai decolteul, deci modificarea a fost numai in fata. Daca vrei sa largesti decolgteul si in jurul gatului, pe umar, trebuie sa modifici si gatul la spate. Daca scurtezi umarul in fata trebuie sa-l scurtezi in acelasi fel si la spate.

Intai am marcat cat de adanc vreau decolteul si am desenat o linie provizorie numai pe o jumatate de fata. Acum trebuie sa obtin o linie simetrica pe cealalta jumatate.
Pentru asta am scos boldurile de la umar si am indoit fata pe mijlocul fetei (CFront)
Intai am desenat cam cum voiam linia gatului. Apoi am corectat linia cu o florar special pentru croitorie (adica numai o parte dintr-un florar /French Curve, si anume partea pe care o poti folosi la desenatul gatului si al rascroielii bratului). Eu am comandat chestia asta in USA, acum catva timp. Am vazut insa ca se vinde si in Europa. Forma e putin diferita, dar nu foarte mult si diferentele nu sunt importante.
La desenarea noii linii a gatului trebuie sa tii seama de faptul la mijlocul fetei nu trebuie sa iti iasa un colt, ceva in forma de V. Daca vrei un astfel de decolteu, e OK. Dar de cele mai multe ori decolteul e rotund in fata. Asta inseamna ca cel putin 1 cm de ambele parti trebuie sa ai o linie aproape dreapta si perpendiculara pe mijlocul fetei.
Am marcat acea linie (repet, cat de mare o faci en in functie de ce forma de decolteu vrei sa ai. Si iarasi mai laud inca o data tivurile egale, care ma ajuta sa pozitionez fata in acest  fel foarte usor.
Acum desenez si tivul egal la noua linie de cusatura a fetei, ca sa pot taia ambele parti in acelasi timp.
Obtin o linie a gatului simetrica. Simplu de tot, nu? Traiasca Marcy Tilton!!!
Desenez si aici linia de cusatura a gatului la 1 inch (2,5 cm). Tivul e mare, dar ma ajuta sa cos bordura gatului, pentru ca nu se intinde asa de mult ca tivul mic taiat pe bieu.
Acum pot trece la coaserea gatului.

Etapele de constructie t-shrituylui sunt.
1. Probarea gatului si umerilor. Corectii.
2. Coaserea umerilor.
3. Coaserea benzii de la gat. Numai asa poti proba rascroiala bratului, daca stii ca gatul si umerii sunt OK.
3. Pui iar bolduri pe cusaturile laterale si probezi, ca sa vezi daca linia umarului / maneca e bine si daca largimea la bust, talie si solduri e suficienta. Te uiti daca liniile verticale si orizontale sunt la locul lor. O linie orizontala peste piept care se ridica in sus insemna ca nu ai suficienta lungime peste bust.
4. Scoti iar boldurile si pui manecile. Tshirtul arata ca o cruce: manecile laterale si fata in sus si spatele in jos (sau invers).
5. Dupa ce ai cusut si finisat manecile cosi cusaturile laterale, pornind de la tivul manecii si pana la tivul t-shirtului.
6. Finisarea tivurilor.

Data viitoare scriu despre umeri (punctul 2) si punerea elasticului de la gat (punctul 3).

Adaugare pe 25 mai 2012. 
Celelalte parti ale tutorialului sunt (pana acum) :
Partea 1 - Croitul unui tricou (tutorial pas cu pas)
Partea 3 - Constructia tshirtului / gatul si umerii (croitorie pentru incepatoare)
Partea 4 - Constructia tshirtului / gatul, doua metode de finisare
 Partea 5 - Constructia tshirtului / Finisarea gatului (tutorial)
Partea 6 - Constructia T-shirtului / Manecile (tutorial)

O seara buna. Ma rasplatesc uitandu-ma la dvd-ul cu serialul Game of Thrones. Eu l-am comdat in Anglia, de unde cumperi mai avantajos prin Amazon dvd-uri in Uniunea Europeana.
Vi-l recomand, daca dati de el (legal sau mai putin legal). Daca as fi putut m-as fi uitat la toate cele 10 episoade din Seria 1 in continuare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu