Ultima pagina

TRANSLATOR

marți, 10 aprilie 2012

Fusta clasica - slituri

Ar fi trebuit sa scriu cate ceva despre quiltul cu puisorii, dar cum e seara si pozele imi ies prost noaptea din nestiinta, revin la subiectul 'tiparul de fusta'.
Am sa va arat cum se modifica tiparul de fusta dreapta (Cum se face tiparul de fusta clasica) ca sa faci o fusta cu cute sau slituri.
Ca de obicei ma ghidez dupa cartea de facut tipare a lui Müller & Fiul in varianta moderna.

Intai despre SLITURI (slit).
Figura 1


Pe tiparul de baza se deseneaza din varful penselor linii in jos, paralele cu mijlocul fetei. Pe aceste linii se taie tiparul si se adauga surplusurile pentru tivuri la cusaturile laterale. Daca doriti un slit pe mijlocul fetei sau al spatelui, taiati si pe aceste linii.
Acolo unde este deschizatura slitului se adauga mai mult.

Pun un desen dintr-o carte nemteasca, pentru ca imi e mai usor sa fac un scan (prost!) decat sa desenez, sa tai si sa lipesc. Nu este o idee prea stralucita, fiindca tiparul este facut pentru o fusta lunga, care are nevoie de mai multa largime la tiv decat o fusta mai scurta. Altfel nu prea poti sa mergi bine, cu tot slitul ei cu tot. Dar va da o idee de cum se transforma tiparul si intelegeti sistemul adaosului  care trebuie adaugat la cusaturi: mai lat unde e slitul deschis (2-5 cm) si mai putin lat unde e cusatura laterala inchisa.
Figura 2

In cazul tiparului de fusta facut dupa metoda Danckaerts aveti un tipar cu doua pense. Asta in general, pentru ca cineva care e foarte subtire si nu are o mare diferenta intre sold si talie, nu are nevoie de doua pense si va avea numai una. Pentru persoanele de dimensiuni de la medii la mai ... considerabile e mai avantajos insa sa aibe doua pense mai mici, decat una mare. Asta pentru ca cu cat este varful pensei intr-un unghi mai obtuz, cu atat e mai greu sa o cosi fara sa se vada si sa nu aibe o cuta mica in varf.

Daca insa transformi tiparul pentru unul din modelele din figura 1 nu mai ai probleme de genul asta, pntru ca nu mai ai o pensa al carui varf trebuie sa se 'piarda' in material si sa nu se vada. Ai doar doua laturi curbe, care se cos una de alta.
Asa ca poti sa renunti la una din pense (cea de langa sold) si sa muti fiecare jumatate de o parte si alta a pensei care ramane, care devine atunci mai mare. Dupa aceea tragi iar o linie paralela cu mijlocul fetei sau al spatelui, pornind din varful singurei pense pe care o mai ai.
Walking ease (surplus de lejeritate pentru mers)
Vreau sa inchei cu ceva informatii despre 'walking ease'. Ca sa adaugi acest surplus trebuie sa muti spre exterior la tiv linia laterala de cusatura a fustei acolo unde fusta este despicata, ca sa nu se deschida cand mergi.

Imaginea de mai jos este din cartea lui Marcy Tilton "Easy Guide to Sewing.Tops and T-shirts, Skirts and Pants". Este publicata partial pe GoogleBooks aici si puteti citi acolo ce scrie despre 'walking ease' la pagina 149, dar nu se pot copia imaginile. Din cauza asta scanez imaginea de mai jos din cartea mea, ca sa o aveti in fata cand cititi mai departe.
Pentru cine nu stie engleza: atunci cand o fusta e taiata pe fir drept si este despicata, cele doua parti au tendinta sa se desfaca la tiv. Tiparul se largeste de aceea putin la tiv.
Tiparul pe care il modifica Marcy Tilton in felul de mai sus are deja adaosurile de cusatura desenate (sistemul american are tivurile incluse, altfel decat cel din Burda).
Ea taie deci pe linia de cusut si largeste fusta, mutand tivul. Spune ca cele doua parti (fusta si adaosul de cusatura) se desfac in asa fel incat pe linia tivului sa ai o distanta de:
- 1/2 inch (1,25 cm) daca tivul e pana la genunchi; si
- 1 inch (2,54 cm) - fusta midi, pana la jumatatea gambei.

Daca faci o fusta dintr-un material mai gros trebuie sa desfaci mai mult partile, adaugand in plus de la 1/8 inch (0,30 cm) pana la 1/4 inch (0,60-0.70 cm).

Aceeasi transformare trebuie facuta la o fusta cu nasturi - adaugati in acelasi fel 'walking ease' de cele doua parti ale tivului lateral care se suprapune, ca sa se incheie cu nasturi.
Despre 'walking ease' puteti citi si in carti de Sandra Betzina si Roberta Carr.

Daca doriti insa sa aveti o fusta sexy, care sa se desfaca cand mergeti, atunci lasati linia fustei asa cum este si nu largiti tivul asa cum arata Marcy Tilton.

Faceti din tendinta fustei despicate de a se deface cand mergi, un element de design. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu