Ultima pagina

TRANSLATOR

vineri, 6 aprilie 2012

Video tutorial: asamblare t-shirt cu decolteu in V

Absolut din intamplare am gasit un video tutorial despre cum se asambleaza un t-shirt sau top (din tricotaj elastic) cu decolteu in V, folosindu-te numai de masina de cusut casnica. Adica ai avea de fapt nevoie de o masina de surfilat (overlock), pe care nu o ai.
Este de fapt urmarea unui alt video pe care acelui l-am postat in februarie, Daca nu ai masina de surfilat...
Asa ca daca vreti sa puneti in practica cele vazute in videoul de data asta, n-ar strica sa va mai uitati inca o data si la primul si sa cititi explicatiile din postarea respectiva, iunde am explicat ce distante folosesc ei la cusut si la coaserea tivurilor. Mai ales ca prima parte a videoului de azi aplica acceasi tehnicam, dar in ritm mai rapid (la cusutul umarului si la asamblarea partilor).

Chiar daca nu aveti de gand sa faceti un t-shirt cu decolteul in V, pentru ca nu e mereu la moda sau avantajeaza mai mult o persoana cu fata rotunda, decat una cu fata mai prelunga, modelul este des folosit la pijamale. Iti ofera posibilitatea sa obtii o deschizatura mai mare decat decolteul rotund. Poti trage pijamaua de iarna mai usor peste cap, fara sa fii nevoita sa faci un decolteu mai mare.
Sa zicem ca vrei o astfel de pijama... Tiparul este M6474 de la McCall.
In paranteza: remarca privind raportul dintre forma fetei si forma decolteului am citit-o  intr-o carte de Marcy Tilton. Pusese o ilustratie cu doua fete, una cu fata rotunda si cealalta cu fata lunga, fotografiate de doua ori- o data cu un decolteu rotund si a doua oara cu un decolteu in V. Intr-adevar, le statea mai bine cu un decolteu care nu dubla linia maxilarului, atragand atentia asupra lui. Iar am facut o divagatie.

Ceea ce mi s-a parut mie interesant in videoul pe care vi-l arat si voua este cum se coase varfului decolteului (V-ul) in doua etape.
Intai partea de la varf, cam pana la clavicula sau poate ceva mai jos si apoi restul gatului. Prima parte nu se intinde la cusut, a doua da.
Cateva observatii pentru cine nu stie engleza.
1. Coaserea umarului la masina casnica sau la overlock cu tehnica speciala de la Jalie.
2. Stabilizarea partilor pe bieu care nu trebuie sa se intinda (stay stitching, se numeste in engleza), cosand un tighel, fara sa intinzi materialul. Aici e vorba de partea de jos de la varful V, care trebuie taiata.
3. Este marcat si pe gat si pe bentita pana unde se va coase drept, fara sa se intinda bentita. Stiti cred ca bentita la t-shirt (material elastic) nu are niciodata aceeasi  lungime ca perimetrul gatului, pentru ca s-ar labarta. Daca va uitati bine veti vedea ca se intinde cand se coase. Dar nu la varful V-ului, ci in jurul gatului la spate si o parte din gat la fata si anume partile laterale de langa umar.
3. Dupa ce a cusut gatul, coase maneca si ca ultim pas in confectionare - cusatura laterala: de la tivul manecii pana la tivul topului / pijamalei.
Tot asa am vazut-o cusand si pe Marcy Tilton, cu maneca prinsa in numai doua bolduri si potrivind-o in timp ce o cusea.
4. Daca nu aveti timp sa revedeti primul video, uitati-va cum coase cu pas drept, dar intinzand de material putin. In felul acesta cand se intinde tshirtul nu se rupe ata cusaturii, pentru ca este cusuta ca sa permita o intindere ca cea facuta cand coase.


Iza-Bella, draga mea, baga acum carbuni si fa tricourile pe care doresti sa le faci. Le voi admira pe blogul tau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu