Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 1 iulie 2012

Tipare Burda download cu plata de pe BurdaStyle Germania

Am primit ordin (rugaminte) de la nepotelele mele sa le fac niste pantalonasi. De fapt nu ele au cerut, ci reprezentantii lor legali!
Vad acum ca Felicia (corectie pe 3 iulie: pardon, recitind am vazut ca am gresit numele; inmi cer iertare pentru neatentie!) TONIA a comentat la postarea 'Nepotelele mele gemene' si mi-a prezis ca ele o sa ma puna la treaba... Pai, am inceput treaba. Mi s-au cerut pantalonasi.



Se pare ca toata lumea a venit la ei cu cadouri cu rochite mini-mici, pe care ele nu le pot purta fara niste nadragei, pentru ca le e frig fara. Mai ales in tara asta, unde aproape mereu e ploaie si racoare.

Mie nu-mi prea plac rochitele la varsta asa, cand fetita are un cap ca o biluta aproape cheala, dar daca parintilor le plac... Abia astept sa fac rochite! Avand baiat, nu i-am putut face decat putine lucruri, pentru ca nu suntem compatibili in ceea ce priveste gusturile si ce e frumos. Voie de la mine ca de la Banul Ghica, dar de placut nu-mi place ce-i place lui.

Dar sa revin la croitoria pentru bebelusi.
Cum nu aveam tipare pentru marimea 50-56, a trebuit sa caut. In penultima Burda erau niste tipare dragute, cu niste costumase oarecum de marinar si cu niste pantaloni mai mici, dar din nefericire ... stilul de pantaloni bermuda, pe care nu ii vreau (inca!). Vreau lungi.



Dar nu-i aveam, fiindca eu nu tin revistele Burda foarte mult timp. Singura colectie pe care o pastrez cu sfintenie este cea de la Threads, dar care nu are tipare. Si deci... pune-te sa cauti.
M-am uitat ieri seara, adica sambata cam la 12 noaptea, pe site la BurdaStyle Germania si am vazut cateva modele dragute. Unele sunt tipare de download (descarcat), altele se vand in plic si se pot expedia. Tipare la plic avem si noi si sunt mai ieftine decat cele de acolo, cu cheltuieli de trimitere in plus.  Am ales pana la urma aceste doua modele:

1. Un pantalon lung de jerseu, care se poate face si dintr-un material tesut cum ar fi ceva de poplin (eu vreau sa fac din velur foarte fin / baby cord, alb cu niste floricele minuscule de tot, aproape nu se vad; mai am si un baby cord ciclamen). Arata asa:

2. O jachetica kimono asortata: 
Am comandat azi dimineata aceste doua tipare, care se pot descaraca (download) si sunt super incantata de acesta posibilitate. Stiti deja - cele care ati citit cate ceva din ce gandesc eu despre croitorie - ca sunt o mare admiratoare a tiparelor europene, mai ales a tiparelor Burda.

Cum se descarca tiparele (nu ma refer la cumparare sau incarcare pe computerul propriu) si cum le asamblezi.

Pentru 4 euro am primit doua fisiere Adobe (o foaie cu descrierea si paginile cu tiparul). 

Tiparul pantalonasului e tiparit pe 4 pagine A4, pe care trebuie sa le lipesti cu scoci, dupa ce ai potrivit semnele ca lumea. Pe tiparul cumparat am un singur model (pantalonul lung, dar in 5 marimi, de la 62 la 86, adica pana la 1 an si jumatate). Cred ca acest model este dintr-o Burda pe care am avut-o si am aruncat-o, pentru ca pe atunci nu ma interesau hainutele de bebelusi.

Metoda de lipire pe care a ales-o Burda este cea mai simpla din cate am vazut pana acum. Nu se compara ca usurinta si precizie cu acest sistem nici Bernina MyLabel, nici PatternMaker7 si nici PatternMaster Boutique, unde trebuie sa te chiorasti (cu sau fara ochelari) foarte mult ca sa vezi semnele de la colturile paginii. Nota 10 cum laude pentru Burda din partea mea.


In poza de mai sus vedeti ca e nevoie numai sa tai o margine...


.... si apoi sa lipesti foaie de foaie in asa fel incat sa corespunda semnele identice (3b, aici). Pe urma adaugi si restul foilor in acelasi fel, ca tigla pe acoperisul unei case.

Le lipesti cu scoci si pe fata, dar si pe dos, ca sa ramana foaia bine intinsa, altfel se indoaie acolo unde nu e lipita bine. Nu trebuie sa lipesti decat cat e tiparul de lat. La linia de mai sus, de exemplu, lipesc pe spate pana la margine si pana la jumatatea distantei dintre mijlocul spatelui si semnul 3b. Asta pentru ca sa mai economisesti scoci.

Asa arata lipite (vedeti lipirea partiala pe linia verticala dintre pagini).


Apoi am marcat cu rosu marimea pe care o vreau (cea mai mica) si am taiat.
Partea proasta e ca arunci destul de multa hartie. Cu cat e marimea mai mica, cu atat arunci mai multa hartie...

Ce se vede deasupra, e hartia de aruncat.

Pe tiparul cu numarul 22 vedeti un patrat de testare (test square). Trebuie sa-l masori sa vezi daca iti iese cu latura de exact 10 cm. Daca nu iti iese patratul exact cat spun ei ca trebuie sa fie, nu poti cumpara / descarac astfel de tipare, pentru ca se schimba dimensiunile tiparului cand il printuiesti. Cele mai multe printere de acum sunt insa in asa fel facute ca poti sa printuiesti corect ('true').

Care sunt avantajele acestui fel de tipar?
- Nu imi ia loc in dulap, pentru ca il tin in computer.
- Daca am nevoie de o alta marime, tiparesc inca o data 4 pagini si tai marimea respectiva. 
- Tiparul pe hartie normala (nu pe foita de croitorie) e mai rezistent si ramane mai mult in forma initiala - tiparele pe foita se mai mototolesc si uneori nu mai sunt mereu exacte.
- Liniile sunt foarte vizibile si nu risti sa te incurci, schimband din greseala linia. Tiparele care se scot din Burda sunt ingramadite rau de tot pe foile A,B,C, etc din revista.
- Nu e munca multa sau in plus: pierd cred mai putin timp lipind, decat daca as copia tiparul din revista, controland mereu daca urmez linia care trebuie.

Care sunt dezavantajele:
- E scump, cel putin fata de tiparele din revista Burda. Dar mai ieftin decat tiparul de gata cumparat. Probabil ca e mai avantajos sa comanzi impreuna cu altcineva, care are nevoie de acelasi tipar. Ca sa mai amortizezi costul, ar fi bine sa te limitezi la un tipar de baza, pe care stii ca il vei folosi de multe ori, schimband modelul.
- Trebuie sa ai printer bun, care nu distortioneaza cand printuieste.
- Poate nu toata lumea stie cum sa comande prin internet.

Eu vreau sa fac cu acest tipar mai multe tipuri de pantaloni, de exemplu cum ar fi acesti nadragei pe care i-am vazut pe un tipar de la McCall si pe altul de la Burda. Cel de la McCall din material de tricot arata asa. Imi place mai mult decat o rochita pentru un copilas de varsta asta.


Deocamdata ma duc la cautat de materiale in dulapurile mele, adevarate pestere ale lui  Ali Baba.
O seara de duminca placuta tuturor!

3 comentarii:

  1. Spor la cusut! Sunt de aceeasi parere cu tine, pantalonii sunt practici pentru bebelusi si copii mici.

    O alta metoda de a coase pantaloni e sa iei ca model un pantalon deja existent. Pentru asta eu folosesc 2 metode:
    Metoda 1: Desfac pantalonul existent, iar daca e deja prea stramt/scurt il maresc. Asa obtin un tipar.
    Metoda 2: Asez pantalonul pe o coala de hartie si trasez conturul.

    Metodele acestea sunt 100% gratuite si imi indeplinesc nevoile.

    Pentru fetite sunt frumosi pantalonii tip "leggings" si arata foarte bine purtati sub rochite si fustite.

    RăspundețiȘtergere
  2. Claudia, sunt de acord cu tine in toate, doar intr-un singur punct, mai putin. De unde sa iau un pantalon pe care sa il descos????? Nu am decat de-ai mei... -:)))!!! Si apoi, cu cati bani dau pe un pantalon de sacrificat, mai bine iau un tiparde 4 euro in care am modele pana la 1 an si jumatate. De acum voi urmari Burda cu atentie, te asigur.
    Tu avand pantaloni de la Tim, care i-au ramas mici, ii poti descoase sau copia.
    Asa as face si eu in situatia ta... Cand o sa incep sa lucrez mai mult, o sa fac si asa.

    RăspundețiȘtergere
  3. O Ottobre costa 10 euro si ai o multime de tipare incepand de la cei mici pana la 14-15 ani. Tu cu 4 euro ai cumparat doar 2 tipare. Eu sunt innebunita de modelele de la Ottobre si daca vrei sa vezi ce fac nemtoaicele sau finlandezele cu tiparele din revista intra la mine si cauta blogurile nemtoaicelor.

    RăspundețiȘtergere