Ultima pagina

TRANSLATOR

vineri, 27 iulie 2012

Ce trebuie neaparat sa stiti inainte de a alege marimea tiparului

Am ajuns la Cristina si Croiul de Aur. Voi incerca sa o lamuresc cat pot, dar pe o cale ocolita.

Ca sa poti sa intelegi de ce nu ti se potriveste un tipar si sa fii pregatita sufleteste inainte de a incepe sa folosesti tiparul, trebuie sa cunosti niste chestii elementare legate de cum se deseneaza tiparele comerciale si pentru ce fel de corp sunt facute.
Daca ai un corp asemanator te felicit, iar daca nu, trebuie sa stii dinainte cu ce fel de probleme ai de luptat.

Regula pe care o auzi peste tot este ca trebuie sa iei un tipar de bluza sau rochie pe baza grosimii bustului. In majoritatea cazurilor regula asta nu se aplica de loc. Ba chiar mai mult, iti va da multa bataie de cap daca vrei sa iti aranjezti tiparul pentru corpul tau.
In afara de cazul in care ai cupa la sutien B sau C.

Acum sa vedeti de ce restul de muritoare nu trebuie sa se tina de regula clasica (grosimea bustului ca masura absoluta). Imi permiteti sa folosesc niste date dintr-o carte despre confectionarea sutienelor.

Sa zicem ca cineva are perimetrul sub bust de 80 cm. Asta indica structura scheletului sau, peste care sta tesutul bustului. La acelasi perimetru de 80 cm peste torace, ai in principiu aceeasi latime a spatelui, indiferent de cat de mari ai avea sanii. Dar!!..
Daca ai cupa A, pieptul are un perimetru de 92-94 cm, pe cand daca ai cupa D ai peste bust 98/100 cm. Iar cu cupa F ai grosimea bustului de 102-104 cm.

Aceste persoane, pe care am incercat sa le schitez mai sus, au practic aceeasi latime a spatelui, dar pentru ca au un alt perimetru al bustului ar trebui dupa regula de mai sus si folosindu-ne de marimile Burda sa se incadreze in urmatoarele marimi:
cupa A - marimea 40
cupa D - marimea 44
cupa F - marimea 46

Marimea standard care se foloseste la desenarea tiparului este cupa B cu perimetrul sub bust de 80 cm si cu grosimea bustului de 94-96 cm, ceea ce da marimea 42 de confectii din Burda.
Pentru aceasta marime ai urmatoarele masuri:
lungimea spatelui 43 cm (la inaltimea de 1,68 cm)
latimea spatelui de 37,5
umarul 13 cm
grosimea gatului de 38 cm

O persoana care are sanii mai mari, dar aceeasi structura osoasa, ar trebui - tot dupa regula de mai sus - sa aleaga o marime mai mare de haine, care ii schimba dimensiunile si mai ales lungimea si latimea spatelui in tipar. Poate nu cu mult, cu 1 cm, dar e suficient da iti dea o cuta care se arate ca spatele tiparului este prea lung.

Apoi, daca va uitati bine la desenul de mai sus, veti mai remarca si diferente vizibila intre raportul dintre lungimea spatelui si lungimea fetei la fiecare persoana cu aceeasi structura osoasa, dar cu sani de marime diferita.

Faptul ca ai sanii mai mari decat o persoana cu acelasi perimetru sub sani (perimetrul toracelui) nu inseamna ca ai neaparat si spatele mai lat, fiindca 'surplusul' de la sani nu este depozitat decat in fata, nu si in spate. Doar nu suntem carnati!

Mai sus am incercat sa reprezint trei femei care au sutien 80A, B si sa zicem F (perimetrul bustului de 102-104 cm). Atentie, e vorba de 3 persoane slabute, care au numai 80 cm sub bust. Daca porneam de la un perimetru de sutien de 110 si mai sus vorbeam acum despre perimetre ale bustului de la 122-124 cm (cupa A), pana la 132-134 cm (cupa F). Sistemul este acelasi.

Tiparele se fac dupa cum am zis pentru cupa B, adica cu o diferenta dintre bust si perimetrul toracelui de 14 centimetri.
Acum sa lasam perimetrul toracelui in plata lui si sa va spun ce inseamna cupa B in calculele de croitorie, pentru ca formula (Lungimea Fetei minus Lungimea Spatelui) calculata pentru cupa B iti arata daca poti folosi acest tipar sau trebuie sa il modifici si cat de mari vor fi modificarile.
Asta o stiu din manualul lui Müller si Fiul (Müller und Sohn / Mueller and Son), care il sfatuieste pe cel care face un tipar sa compare cele doua dimensiuni si sa tina seama de ele, pentru ca sa determine ce formule de calculat va folosi.

Corpul standard cu cupa B, pentru care se fac de ex tiparele Burda sau Ottobre, permite o diferenta de 3.5 pana la 6 cm intre Lungimea Fetei (CFL) si Lungimea Spatelui (CBL), ceea ce depinde de grosimea bustului.
La un bust de 80-89 = 3,5 cm 
La un bust de 90-99 = 4 cm
La un bust de 100-109 = 4,5 cm
La un bust de 110-119 = 4,5 cm
La un bust de 110-119 = 5 cm
La un bust de 120 - 129 = 5,5 cm
La un bust de 130-150 = 6 cm.

Deci puteti calcula daca veti avea probleme cu tiparele Burda, daca vor fi sau prea stramte peste piept (daca te orientezi dupa masurile spatelui si ale umarului), sau vor veni bine peste piept, dar vei avea umarul sau gatul prea mari.
Si ce se intampla daca ai un tipar cu gatul si umerii prea mari? Asta puteti vedea pe blogul lui Sigrid, care are un gat foarte delicat si mai subtire decat dimensiunile standard. Daca mergeti pe aceasta postare veti vedea ce face un tipar care nu se potriveste la gat si umar, desi Sigrid este o croitoreasa exceptionala, pe care o admir foarte mult.

Va sfatuiesc sa va masurati in felul urmator.
1. Dupa ce ati gasit unde este osul gatului, de la care se masoara lungimea spatelui, marcati locul fie cu un creion de ochi (ca sa se curate cu demachiant), fie lipind o bulinuta colorata, din cele care se folosesc in birouri.
2. Legati un snur in talie (eu folosesc un elastic innodat, o idee mai stramt decat talia, ca sa nu cada si sa ramana unde trebuie). Trebuie sa fie paralel cu orizontala, chiar daca la fata pare sa stea putin ridicat. Se ia linia din mijlocul spatelui ca reper si se aranjeaza elasticul, in asa fel incat vazut din profil trebuie sa apara paralel o linie orizontala.
3. Vedeti unde vine jumatatea gatului din profil, in locul unde se intretaie linia umarului cu linia gatului si marcati si acolo un punct.
3. Masurati lungimea spatelui, adica distanta dintre punctul gatului la spate si elasticul din talie, punand centimetrul de-a lungul sirei spinarii. Obtineti masura X. In revista Burda vedeti cum se masoara la explicatii, a doua pagina, in figura 4.
4. Masurati lungimea fetei (figura 3 din Burda, in acelasi loc): de la punctul gat/umar, trecand peste centrul bustului (apex) si de acolo vertical in jos pana la elasticul din talie. Obtineti masura Y.
5. Calculati diferenta dintre Y (lungimea fetei) si X (lungimea spatelui).

Daca diferenta se incadreaza in masurile date mai sus (maximumul dat pentru grosimea bustului vostru) atunci sa traiti si incercati cu mai putine sovaieli si programe de computer, fiindca nu veti avea atatea batai de cap.

Daca diferenta este mai mare, atunci va urez bun venit in lumea celor care au nevoie sa faca Full Bust Alteration (metoda Palmer si Pletsch).


Poza este de un blog cu un tutorial despre tipare pentru papusi, dar este foarte clara: alegeti tiparul dupa marimea High Bust (peste piept) ca si cum ar fi marimea bustului si faceti Full Bust Alteration.

Va sfatuiesc in acest caz sa sa cititi sau recititi ce am scris in postarile depre Full Bust Alteration (modificari pentru bust mare) si neaparat sa incercati. Veti ramane cu gura cascata de rezultatele neasteptate pe care le veti obtine.

Cristina, acum pentru tine.
Croiul de Aur e un fel de gradare pe baza masurilor tale a unui tipar standard, facut si el pentru un corp standard. Am vazut despre ce e vorba. Probabil ca vei avea anumite avanaje din faptul ca vei folosi lungimea ta a spatelui reala si cateva alte masuri.
Am citit recenzii entuziasmate scrise de persoane foarte multumite de rezultate. In schimb am citit si ca persoanele cu corp atipic (fara balanta standard dintre lungimea spatelui si cea a fetei) nu sunt multumite de rezultat.  Este un motiv de plangere, dar nu numai despre Croiul de Aur.
Sper ca din cele explicate intelegi acum mai bine care sunt limitele unui tipar facut pentru un alt fel de corp decat cel standard.

Inainte de a te hotari sa-l cumperi controleaza deci cu masurile de mai sus, daca intri in categoria de 'corpuri dificile'. Daca da, trebuie sa stii ca vei fi nevoita sa muncesti mult ca sa adaptezi tiparul la corpul tau. Se poate, dar intai esti obligata sa descoperi unde sunt diferentele fata de standard si cum se corecteaza.
De ce nu incerci intai sa corectezi un tipar Burda mai clasic, mai pe corp (cum ar fi o bluza mai pe corp cu pense sau un pantalon simplu). In clipa in care stii care sunt alteratiile pe care trebuie sa le aplici ca sa obtii un tipar bun pentru tine, le vei putea aplica mereu pe toate tiparele Burda.

In concluzie nu sunt tot atat de intransigenta ca Geany, pentru ca am citit la o gramada de fete sau doamne ca programele de computere merg si pentru ele sunt bune si ideale.
Daca iei programele ca atare, esti dispusa sa investesti multa munca sa intelegi cum functioneaza si nu te dezumfli repede. Dar tot cam asta a spus si ea.
Eu ti-am mai dat si o metoda de verificat, inainte de a deschide punga.
Sunt foarte curioasa ce hotarare iei si daca il cumperi
Si despre asta o sa mai vorbim, cred.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu