Ultima pagina

TRANSLATOR

marți, 17 iulie 2012

O metoda de a incerca un software de tipare

V-am mai povestit despre programul PatternMaker 7, pe care eu il folosesc mai mult la desenat tipare, decat la macro-urile pentru un anumit tip de haina (se zice macro si in romaneste, nu?).
Ca sa faca reclama la program s-a scris o carte cu cd, pe care sunt 20 de macro-uri de facut diferite tipare. Cartea se vinde si la Amazon (com / de / uk). Costa intre 18-19 euro. Eu am cumparat-o din Germania, de unde cumpar de obicei de la Amazon.

Daca va duceti pe acest link, puteti sa si 'rasfoiti' cartea pe situl de la Amazon.

In carte ai un CD cu programul si la pagina 28 (danke, Ulrike!) aveti parola cu care se poate pune programul in functiune. Poti baga masurile uneri persoane in computer si computerul iti afiseaza tiparul. Tiparul se tipareste pe pagini A4, pe care trebuie sa le lipesti cu scoci. E ceva migaleala si te cam chiorasti la potrivirea marcajelor de la colturi, dar ... asta este.
Schimband datele, poti obtine acelasi model, dar pentru alte persoane, de la foarte subtiri la foarte rotunjoare.

Tiparele sunt aranjate in 4 sau 5 grupe (chapters). Cand deschizi un capitol, ai de ales intre diferite modele. Daca stau bine si ma gandesc, ar putea fi 4 grupe cu 5 modele... Nu m-am uitat de curand pe CD. Cred ca mai e un macro in plus la fiecare capitol: blugi, hainuta de copil, etc...

Primul grup (chapter 1): o basca, o fusta portofel, pantaloni lungi si o bluza.

Al doilea grup (chapter II): o bluza cu pense printesa (pricess seams), o rochie fara maneci tot cu princess seams, o fusta clos (cerc intreg) si o vesta.


Al treilea grup (chapter III): o jacheta putin clos la tiv, o bluza pe talie (tot cu princess seams), mai e si o bluzita de copil (nu o arata in poza asta), o fusta zisa 'lalea' (tulip skirt) si o tunica cu guler care se leaga in funda.


Mai au si o jacheta de jogging cu gluga (Hooded top). Nu va scanez pozele, ci o pagina cu tiparul.


Al patrulea grup (chapter 4) este cu sacouri si jachete.


Si mai e si un tipar de jeans.


Cred ca daca va intereseaza un software de tipare si sunteti dispuse sa lucrati si sa probati tiparul ca sa iasa bine, merita sa incercati cu aceasta carte si CD, ca sa vedeti daca va convine, fara sa va decavati financiar.

Insa totusi un avertisment: ca cat ai un corp mai 'atipic', adica nu standardurile pentru care se fac tipare, cu atat vei fi mai dezamagita de tiparele pe computer, care nu vor iesi perfecte si nu te vor scuti de probat. Tiparul e facut pe dimensiuni medii, aqdica nu pentru un bust foarte mare sau foarte mic. Apoi computerul nu stie ca ai un umar mai ridicat sau ca stai cocosata. In cazuri extreme poti face doua tipare, ca si cum ai fi doua persoane: faci tipar pentru drapta si tipar pentru stanga si le combini pe linia de mijloc. Trucuri din astea.

Sfatul meu este ca tot un croitor bun te poate ajuta sa iti faci un tipar de baza, pe care sa-l modifici sau cu care sa verifici tiparele de gata. Eu am de gand sa fac asta cand merg in Romania, pentru ca imi vine greu sa ma probez la spate. E foarte complicat si nu stiu daca am atata rabdare. Dar din nefericire nu prea stiu unde sa merg si cei in care as avea incredere sunt la Galati si la Iasi. Iar eu merg la Ploiesti!!! Apropo, Vera, tu unde stai???

Problema este unde gasesti un croitor bun. Eu am o experinta execrabila cu o croitoreasa din Ploiesti, la care m-am dus la recomandarea cuiva. Cica lucra bine si cele de la magazinul de stofe trimiteau numai la ea. Am fost acolo, mi-a luat masurile si mi-a zis cand sa vin sa iau hainele. Eu am ramas masca, ca nu auzisem inca de asa ceva...Fac: 'pai cum, fara proba?!?'. M-a probat dar ... Dumnezeu cu mila... Am aruncat tot ce am facut la ea, imediat dupa ce am venit in Olanda. Nu se puteau purta; fustele erau aiurea, un costum in care aratam ca o tzatza cu haine de capatat si inca 2-3 chestii.
Noroc ca fata de Olanda mana de lucru era foarte ieftina.
Nici pe dusmani nu i-as trimite sa-si faca haine la ea.
Din care cauza imi mentin parerea ca un croitor bun valoreaza greutatea lui in aur. Acelasi lucru il spun si despre un frizer / coafor bun.

Despre softurile de tipare, as zice sa nu cumparati de oriunde, ca nu stii daca sunt bine facute. Imi aduc aminte de ce mi-a scris Vali ca reactie la postarea probatul fustei: ca TREBUIE sa faca la computer o fusta. Presupun ca este cineva care se pricepe la computere, dar daca nu te pricepi si la croitorie, poti fi genial in informatica...
Nu am nici o incredere in astfel de tipare. Ca reuseasca un program de tipare trebuie sa colaboreze strans o croitoreasa cu experienta si un specialist in programare.

Despre tiparele cumparate (software sau nu). In America se spune ca trebuie sa incerci intai tiparul si daca nu iti iese bine, sa-l arunci. Mai bine arunci un tipar de cativa dolari, decat sa strici un material bun.
Daca un tipar nu e bine facut, tot prost va iesi, oricat te-ai chinui si ti-ai face reprosuri ca nu stii sa lucrezi. Ce nu e bine gandit si nu se tine de legile draparii materialului pe corp, va fi mereu o porcarie. Acolo e vina celui care a facut tiparul, nu a saracei croitorese amatoare care se straduieste de zor sa-l dreaga.
Morala: nu tot ce zboara se mananca si nu cumpara un tipar sau un soft, daca nu stii daca cel care l-a facut se si pricepe.

Despre tiparele macro de la PatternMaker am auzit numai lucruri bune. Chiar si pe lista 'concurentului' (Wild Ginger) spunea cineva ca pantalonii facuti cu macro de la PatternMaster erau cei mai buni pantaloni - ca tipar - pe care i-a cusut vreodata, inclusiv cei facuti cu macro de la Wild Ginger Pattern Master Boutique.

E tarziu, maine corectez greselile de scris si ce batut gresit pe tastatura. Scuze. Noapte buna!

8 comentarii:

  1. Buna,
    Vreau sa te intreb daca stii ceva despre cartea "Croiul de aur"
    Am citit pe la altii ca te ajuta sa iti faci singur tiparele;
    As vrea sa cumpar cartea, dar e cam scumpa, 400lei si nu am gasit alte informatiui despre ea;
    merci frumos
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am Croiul de Aur,e destul de usor de folosit,dar din punctul meu de vedere are prea putine indicatii suplimentare (materiale,captusala,etc) si nu ies chiar "turnate" tiparele cum se lauda ei...
      Poate pentru cele care sunt "standard".

      Ștergere
  2. Croiul de aur, il am eu de ceva vreme(...multa vreme)... nu l-am folosit niciodata sa fiu sincera... Un sfat: nu dati banii pe specialitati, pana nu studiati putin domeniul de interes... S-ar putea sa va piara cheful de croitorit pana puneti banii de-oparte pentru produse de specialitate...
    Nu vreau sa se supere nimeni pe mine, sunt directa si spun ce gandesc: eu sunt impotriva gandirii de-a face din toate cate putin si nimic bine. Asta inseamna ca atunci cand vrei sa faci ceva cu-adevarat investesti doar in acel ceva... cand vrei doar sa incerci... iprovizezi daca-ti lipseste ceva si nu investeti bani cu nemiluita. Marea majoritate a produselor ajutatoare costa foarte mult si-si pierd valoarea pe zi ce trece... deci: de te lasi de hobby, ai o caruta de gunoi. Va imbratisez cu drag, Geany

    RăspundețiȘtergere
  3. Intelept ai grait. Dar depinde de masurile celei care il incearca. Persoanele cu corp 'atipic' se vaicaresc ca nici un soft nu merge bine, fiindca nu stiu unde e buba, pe care nu ti-o repara nici un program in esenta standard (chiar daca ai anumite facilitati, pe care nu le ai la tiparele din reviste ca Burda). Daca ai bust cu cupa B sau C, poti incerca, ca e mai usor. Daca e cupa de sutien mai mare, trebuie sa stii cum si unde sa corectezi si sa te astepti la complicatii.
    La urma urmei e mai convenabil sa inveti sa adaptezi un tipar Burda.
    Ai facut foarte bine ca ai scris, imi pare bine. Desi - daca ma gandesc -i tu cu silueta ta de invidiat, ai fi avut mai putine batai de cap cu Croiul de Aur decat mine. Insa in ambele cazuri si in alte multe cazuri, nu cred ca trebuie sa crezi tot ce ti se promite.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am 70E (75DD); da, asa e, n-am tastat gresit, insa nu recomand programele de nici un neam! Recomand sa se faca tipare de baza(simple) pe care sa se modeleze(taie) in functie de modelele de inspiratie dorite. Da, stiu e complicat... pai tocmai de aceea, pentru ca nici o meserie nu se invata in 2 ore! Si lucrul perfect iese din mana celui ce acorda ore, zile, luni, ani... acelei fie ele si pasiuni, nu neaparat meserie studiata in scoala. Sunt categorica, e adevarat, dar de la lucru realizat bine, pana la lucru realizat perfect eu vad foarte multe sub-categorii...

    RăspundețiȘtergere