Ultima pagina

TRANSLATOR

sâmbătă, 30 iunie 2012

Cusutul liniilor curbe la masina in quiltuit si croitorie

Am gasit un video foarte interesant, in care ti se explica foarte clar cum poti coase o parte cu marginea concava de una cu marginea convexa fara (sau practic fara) sa o prinzi intai in ace de gamalie. Cusatura se foloseste in quiltuit cand trebuie sa se uneasca astfel de blocuri:


Poza este de pe blogul unei australience, care isi zice Quiltjane, si care da aici metoda clasica de coasere, asa cum am invatat-o si eu la cursul de quiltuit.
http://quiltjane.blogspot.nl/2011/08/desperate-housewifes-quilt-block-6.html
Pentru cine este interesata de quiltuit, uitati-va neaparat, ca sa puteti alege ce metoda folositi, daca doriti sa faceti blocuri de acest tip:



Asa cum am zis, metoda clasica cere sa folosesti o gramada de ace de gamalie.


O metoda mult mai simpla, pe care o iubesc si o aplica quilteuzele din America, in special cele din America, e demonstrata de Elisa de la Backporch Design, care a pus un video pe YouTube. Adresa sitului se vede pe videouri.


Pentru cine nu poate urmari ce explica Elisa in engleza voi rezuma punctele esentieale. Restul il veti intelege din video.

1. Se coase si la masina cea mai simpla de cusut, nu-i nevoie de o masina scumpa, care face minuni pentru ca e dotata cu multe functii si accesorii. Oameni buni, se pot face o grmada de lucruri frumoase cu masina care coase linear. Cere ceva mai multa oboseala, dar daca vrei - poti foarte, foarte multe!!!
Ceea ce conteaza insa este se realizati tivul de 1/4"(0,65-0,7 cm) sau tivul pe care il folositi in mod constant la cusut. Si iarasi coaserea cu tivurile egale, mantra mea in croitorie si quiltuit.
Daca nu puteti muta acul ca sa obtineti dimensiunea ceruta sau va e greu, eu as zice sa desenati linia de cusut pe piesa de deasupra si sa coaseti pe ea.
Se coase cu partea concava dedesubt (ea ii zice 'L-shape', forma L) si cu partea concava deasupra.

2. Aliniati intai tivurile (iarasi: egale, evident!!!) atat lateral cat si sus, la inceputul tivului Pozitionati materialul sub piciorusul masinii (e de preferat da incepeti intai pe un mic petic, coseti cam 1 cm in gol si apoi puneti marginea de sus a tivului pozitionati in fata acului si lasati piciorulul in jos).
NB. Informatii generale despre cum se coase in quiltuit gasiti in postarea Coaserea si calcarea jumatatii de bloc Moara de vant.

3. Este important sa ai acul in material (down position), de fioeecare data cand opresti ca sa aranjezi materialul, cum face ea in video. Daca nu aveti o masina cu aceasta functie, trebuie sa o faceti manual de fiecare data. Sa nu uitati, pentru ca e important De fapt ascest lucru este valabil si in croitorie!

4. Dupa ce ai cusut cativa pasi, lasi acul in jos si aliniezi marginile materialului. Materialul de dedesubt se controleaza cu mana dreapta si cel de sus este tinut in mana stanga. Cu mana dreapta aliniati linia de taiat a piesei de jos cu margine piciorusuli. Uitat-va in video cum misca mana, ca sa aibe latura respectiva mereu in linia  marginii picorusului.

5. Tot secretul este sa nu lasi piesa de deasupra in jos, ci s-o tii suficient de ridicata ca sa intre sub piciorus fara sa se intinda. Apoximativ la 0.54 minute din video  uitativa foarte, foarte bine cum face, pentru ca arata ce NU trebuie sa faci si ce se intampla daca incerci sa cosi cu cele doua materiale la orizontala, unul pese altul, nu la un unghi de aprox. 30 de grade, cum coase ea.

6. Un alt aspect important, pe care il subliniaza, este cat de aproape tii materialul (de deasupra) de talpita si acul masinii. Nu trebuie nici prea aproape, dar nici prea departe. Vedeti cam la ce distanta de talpita tine ea mana stanga.

7. Trebuie sa lasi zimtisorii masinii sa-si faca treaba, fara sa tragi si fara sa impingi materialul de jos. Materialul de sus trebuie lasat sa intre sub talpita in acelasi fel.

8. Cand aproape a terminat de cust, ia o penseta de croitorie (care se da la masina de surfilat overlock sau coverlock, dar care se poate cumpara in orice magazin de mercerie mai bun sau intr-un magazin care vinde piese de masina de cusut). Potriveste capetele si termina de cusut, tinand ambele piese cu penseta.

Daca nu aveti curaj sa coaseti fara sprijinului acului de gamalie, Elisa are un video si cu tehnica asta. Principul este cam acelasi, numai ca blocurile sunt prinse cu un ac de gamalei in mijloc, ceea ce te ajuta sa verifici daca ai cusut bine.



1. Inainte de a incepe sa cosi, marchezi centrul tivului, indoind ambele piese pe linia curba. Apoi faci ca mai sus.

2. Cand cosi tii si aici partea de sus la un unghi de aprox. 30 de grade sau chiar ceva mai mic, bagand degetul intre straturi. In felul asta poti ghida cele doua piese, ca sa intre separate una de alta sub piciorus, ca in prima metoda.

3. Cand degetul dintre straturi ajunge aproape de acul de gamalie din mijloc, trebuie scos. Nu-l lasati prea mult, pentru ca se intinde tivul, care e pe bieu in ambele piese.

4. Dupa ce ai trecut de mijloc, opresti cu acul in jos si prinzi ce;e doua capete ale tivului  cu un ac de gamalie, ca sa poti baga iar degetul iar intre ele. Si cosi si a doua jumatate in acelasi fel ca si prima. Cand ajungi aproape de ac, scoti iar acul si folosesti din nou penseta.

Quiluit sau croitorie?

Metoda se foloseste numai cand ai tivurile egale. Deci nu atunci cand vrei sa cosi o piesa cu marginea mai lunga pe una mai scurta, strangand putin materilul celei mai lungi ca sa se potriveasca pe lungimea celei mai scurte (cum ar fi la maneca). 'Ease', se numeste chestia asta in engleza.
NB. La materialele de tricotaj insa merge, pentru ca sunt elastice. Vezi cusutul manecii la t-shirt cu metoda lui Marcy Tilton.

Un comentariu:

  1. Multumesc frumos! Chiar azi mi-a folosit tutorialul la peticirea unor pantaloni intre picioare(decupat parte rupta/inlocuit cu material la culoare).Si nu-s de meserie..inca odata merci frumos si felicitari pentru blog! Iulia

    RăspundețiȘtergere