Ultima pagina

TRANSLATOR

marți, 5 mai 2015

Two methods to measure the bust for FBA/SBA (doua metode de masurat bustul in croitorie si tricotaj)

This is about measuring the high bust / chest for FBA / SBA and two different methods to measure, used by Kathleen Cheetham (Craftsy, Adjust the Bust) and Palmer & Pletch (Craftsy, Easy Fitting the Palmer & Pletsch Way, Shirts & Tops). Kathleen Cheetham starts with the high bust plus 2", Pati Palmer starts with the high bust. Their starting points differ by 2 inches. Why? Only because of the way they measure. Pati Palmer adds the 2" for the virtual B cup for that bone structure by lowering the tape in the back, Kathleen Cheetham keeps the tape as horizontal and as high as possible and adds 2 inches. 
I prefer Kathleen Cheetham's method of measuring, because it is more precise. Measuring like Pati Palmer is not. It is a guess where to put the tape on the back and two persons may get a slightly different measurement. I like to be secure and precise.

Poate va mai amintiti ca am scris despre ajustarea bustului in tipar pentru persoane cu bustul mai mare sau mai mic decat cupa B, care se foloseste in cele mai multe tipare.

Vad ca pana acum nimeni nu a intrebat de ce Palmer & Pletsch te sfatuiesc sa masori peste torace si sa cauti un tipar cu bustul de aceasta dimensiune, iar Kathleen Cheetham te invata sa sa masori peste torace si sa adaugi 5 centimetri pentru surplusul de tesut adipos, care ar crea pentru persoana respectiva un virtual bust cu cupa de sutien B. Indiferent de cupa de sutien pe care o are in realitate.

Pe mine m-a preocupat aceasta intrebare, pentru ca nu cred ca doua puncte de plecare atat de diferite pot duce la acelasi rezultat bun. La urma urmei e vorba de 5 centimetri in plus, care in croitorie insemna foarte mult.

Intuitiv am ales pentru metoda de masurare a lui Katleen Cheetham, pentru ca are un fundament logic: pornesti de la dimensiunea toracelui (scheletul sau structura osoasa). In afara de asta nu aveam alta explicatie. Am scris despre asta aici: Cum alegeti tiparul de bluza sau rochie (definitiv)

La un curs pe Craftsy cu Pati Palmer am observat ceva, care m-a facut sa rezolv misterul. Kathleen Cheetham si Pati Palmer masoara altfel. Si de fapt masoara altceva.

Intai sa va arat pozele, din care probabil veti intelege singure despre ce e vorba:



 Katleen Cheetham masoara sus pe spate pe o linie aproape orizontala.





 Pati Palmer masoara pe spate pornind din punctul unde ar sta sutienul.

De fapt Pati Palmer vrea sa masoare exact cum se masura in 1800 (lucru despre care scrie in cartea Fit For Real people). 
Poza de mai jos dintr-o carte de croitorie foarte veche, pe care au pus-o in Fit For Real People, este probabil punctul de plecare pentru metoda ei de ajustare a bustului in tipar. 




Dar daca va uitati mai bine nu Pati Pati Palmer masoara ca in 1800, ci... Kathleen Cheetham!!! 

Acum sa vedeti si grafic de ce si care este diferenta dintre cele doua stiluri:




Linia roz (pink) este Kathleen Cheetham. Linia verde (green) Pati Palmer.

Pati Palmer adauga si ea un surplus (5 cm / 2 inches) prin felul in care pune panglica metrica (measuring tape) pe spatele persoanei.
Cat de mare este surplusul pe care il adaugi, depinde de felul in care masori. Cu panglica metrica mai sus sau mai jos pe mijlocul spatelui.

Kathleen Cheetham este mai precisa. Masori fix toracele si adaugi exact 5 cm.

Eu am adoptant deja metoda lui Kathleen Cheetham de mult timp. 
Intuitiv, insa acum stiu ca am facut bine si de ce. 

Daca nu va deranjeaza sa masurati ' din ochi'  puteti face si altfel. Dar eu, nu va voi urma.

Astazi avem liber pentru ca este o sarbatoare national, Ziua eliberarii din al doilea razaboi mondial.

Aceasta este Partea II la postarea
Cum alegeti tiparul de bluza sau rochie (definitiv)

Cititi si:

Full Bust Adjustment in the Knitting Schematic (adaptarea diagramei de tricotat pentru bust mare sau mic)

Post Scriptum: PENTRU ANA. 
Ai intrebat intr-o perioada cand nu-mi era mintea la blog ce sa folosesti ca sa repari capetele de la sarmele pentru sutien care dispar la spalat si iti rup sutienul, fiindca sunt ascutite. 
Am inteles ca exista o anumita substanta pe care o poti folosi, dar am mai vazut undeva si o alta metoda, mult mai usoara, pe care te sfatuiesc sa o folosesti inainte de a porni in cautarea lichidului respectiv. Mai ales ca nici nu mai stiu cum se numeste sau de unde s-ar procura la noi. Poate stie Geo.

Trebuie sa folosesti acele mansoane de plastic minuscule, care se folosesc in IT ca sa fixeze capetele de la diferite fire sa nu se desfaca. Daca te duci la un magazin de piese electronice si le explici de ce ai nevoie, cred ca vor intelege. Sunt mici bucatele de tub de plastic taiat pe lungimi foarte mici, care se fixeaza in jurul firelor puse cap la cap si se incalzesc ca sa se sudeze pe fire si sa nu se desprinda in computer. Cred ca se pot incalzi usor (cu un uscator electric pentru par) pentru ca firele din computer nu se pot incalzi prea mult.
Daca nu reusesti cu asta, mai cautam.
Mie nu mi s-a intamplat nicodata sa mi se desfaca protectia de la capatul sarmei. Am rupt insa o sarma la spalat si de aceea spal acum sutienele numai cu mana. Succes.

7 comentarii:

  1. Carmen, foarte interesant! Daca o sa am timp, o sa scriu si eu despre acest subiect. Rusii masoara altfel :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum masoara rusii? Scrie despre asta in blogul tau si facem dialog pe bloguri. Cum? Mai vorbim. In alta ordine de idei, vezi ca am adaugat chiar acum ceva despre sarmele de sutien, raspunsul la intrebarea ta.Deci trebuie sa mai citesti inca o data aceasta postare. Ma ierti ca nu am avut timp sa-ti raspund pana acum. Chestii des familie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana, revin la cele scrise de tine. Vorbesti cumva despre masurarea bustului (full bust) care se foloseste la facutul tiparului sau la alegerea tiparului de persoane cu bust cupa B? Daca da, atunci vorbim de altceva. Acest mod de masurare, despre care scriu, nu se foloseste la facututl tiparelor, ci te ajuta numai sa alegi un tipar care corespunde structurii tale oasoase (scheletului) si sa il adaptezi la un bust mai mare decat standardul cu cupa B, dar in rest cu aceleasi masuri la gat, umar si spate. Cred insa ca tu despre altceva vorbesti.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Am sters si recopiat, fiindca facusem o greseala.
      Ana, revin iar. M-ai facut foarte, foarte curioasa si am cautat sa ved cum masoara rusii si ce fel de marimi folosesc pentru tipar. Dupa cum am putut vedea aici - http://korfiati.ru/2012/12/kak-sdelat-vyikroyku-platya/ si cred ca foloseste metoda lor - au acelasi sitem de facut tipare ca cel german (Müller & Sohn). M-am chinuit foarte mult sa gasesc cum pot scrie in ruseste ca sa caut, dar am reusit. Cred ca imi voi baga si eu nasul pe la rusoaice, desi am o rusa extrem de ruginita. Dar uite asemanarile:
      Итак, Окружность Груди – это главная мерка, на которую мы ориентируемся при построении выкройки платья. Из чего она складывается?
      1. Из Ширины Спины (ШС). Формула для вычисления: 1/8 ОГ +5,5 см (для ОГ >80 см)
      2. Из Ширины Проймы (ШПр). Формула для вычисления: 1/8ОГ -1,5 см (для ОГ >80 см)
      3. Из Ширины Груди (ШГ). Формула для вычисления: 1/4ОГ -4 см (для ОГ >8 0см). Все!

      Iar in Müller & Sohn
      Rückenbreite (latimea spatelui) ab 80 cm Brustumvang = 1/8 Bu + 5,5 cm
      Armlochdurchmesser (subratul pe perimetrul bustului) ab 80 cm Brustumvang 1/8 Bu - 1,5 cm
      Brustbreite (latimea pieptuluideasupra bustului) 1/4 Bu - 4.0 cm.

      Pana si tabelul cu adausuri (pribavki) este copiat din Müller & Sohn. Garantia ca tiparele lor sunt foarte, foarte bune!!!
      Voi cauta mai departe sa vad care ar fi diferentele cu stiu eu despre masuratori si tipare. In general nu ma las pana nu gasesc ce caut. Fiul meu spune despre mine: ' my mother, the pitbull'. Iti multumesc ca imi pui in functiune rotitele din creier. Cu ocazia asta mai aerisesc cunostintele de rusa, pentru ca citesc ca un semi-analfabet, silabisind cuvintele cu voce tare -:)!

      Ștergere
  3. Buna ziua,
    Va urmaresc din umbra, imi place tot ce scrieti...
    Pentru sarmele sutienelor, am si eu o sugestie care, dealtfel, poate avea mult mai multe aplicatii.

    Este vorba de gelul UV de unghii. Inmoi capatul sarmei in gel, se formeaza o biluta mica, o pui repede in lampa UV, se intareste... Daca vrei bulinuta mai mare, repeti procedura de mai multe ori. La final trebuie sa stergi margica cu cleaner (tot de unghii). Cu siguranta exista in sfera de cunostinte a fiecareia dintre noi o manichiurista care are tot ce-i trebuie si ne ajuta.
    Eu asa mi-am facut ace cu gamalia colorata, pentru ca am gasit in comert niste ace grozave, subtiri, ascutite si lungi (cat am umblat dupa ele...:)) si mi-am facut astfel gamalii maricele si colorate.
    La fel, cu gel transparent am pensulat subtire bijuteriile (gablonturile) cu pietricele lipite ca sa impiedic desprinderea lor in timpul purtarii.

    Ganduri bune, Liliana

    RăspundețiȘtergere
  4. buna ziua,
    imi recomandati sa imi comand o masina de cusut di S.U.A si sa imi iau un tranformator electric?
    niste sfaturi ar fi binevenite. va multumesc! Ioana

    RăspundețiȘtergere