Ultima pagina

TRANSLATOR

luni, 25 mai 2015

Cum alegeti un sutien (how to buy a bra)

(How to buy a RTW bra. 
Measure as recommended by the manufacturer - underbust and full bust. These measurements are only the starting point. 
1. Start by choosing a band which fits snugly around your ribcage, but should not dig into the flesh. You should be able to insert only one finger between the band and the body, no more. If you need to use the second eye/hook on the closure the band is too wide. You need to consider that the elastic will weaken in time and you have to correct this by using the next-smaller row of eyes. If you do not have this possibility anymore, your band will be too large and will ride up in the back and the breasts will sag. At this point it is not important if the cups fit.
2. Find a cup size with the same band measurement. Suppose you find out that band 85 cm / European measurement. Try different cup sizes - the one you think you have, for instance 85 C, but try also 85D. 
3. For a good fit the wire and the bridge will have to lie flat against the chest to assure the best support. This is the case if there is no space between the bridge and the skin. The underwire must not poke you in the armpit and must be vertical along the the chest at center front.
4. You must have enough room in the cup for the breast. No breast visible under the wire or bulging above the cup. If this happens the cup is too small.
5. Persons with 'omega' shaped breasts (Fig. 2) may not be able to find a perfect ready to wear bra, because of the characteristics of this a typical breast shape. In this case you will have to compromise and accept that a ready to wear bra will have a wire that is too large for your breast. You will have an empty space under the breasts, above the wire. As far as I know this problem can be only corrected with a custom fitted bra). 




Fig. 1 Desenul este dintr-un aricol de Mark Garbaczyk

Ana a inceput pe minunatul ei blog o serie despre croitul si cusutul unui sutien (https://afilimonb.wordpress.com/2013/08/22/tutorial-confectionarea-unui-sutien/). Va recomand sa o urmariti, in special seria despre sutiene. Chiar daca nu aveti de gand sa invatati cum sa va faceti propriul sutien, e bine sa intelegi principiile de la baza confectionarii sutienelor. 

Seria incepe cu un articol despre masuratul pentru sutien, care este mai putin practic la cumparatul unui sutien, decat daca intentionezi sa inveti sa faci tipare de sutien. La cumparat nu este nevoie sa consideri critic diferitele metode de facut tipare, ci sa sa masori exact cum ti se cere, fara sa emiti judecati de valoare despre felul in care se face tiparul si cum se masoara.
Ratiunea este simpla: tiparul se face pe baza unei anumite metode de constructie, care selecteaza anumite marimi si le foloseste intr-un anumit mod.  Daca vrei sa cumperi un produs bun, trebuie sa stii sa te incadrezi in sistemul de masurare al producatorului.
De fapt nici nu conteaza numarul de banda sau masura de cupa in sine, luate in  mod absolut, penru ca aceste masuri pot diferi de la o marca la alta. Stiti, cred, ca doua sutiene de exact aceeasi marime pe etichta (sa zicem 80D), dar de marci diferite, nu sunt neaparat identice ca forma.

E bine sa stii precis ce masura ai pentru o anumita marca de sutien, ca sa poti comanda prin internet. Daca cumperi din magazin nu e nevoie sa stii dinainte exact ce masura de sutien vei cumpara, pentru ca tot il vei proba inainte sa-l cumperi. Masura pe care o obtii, masurandu-te cum ti se indica, este numai un punct de plecare.


Atitudinea critica din articolul Anei este insa foarte utila cand compari diferite metode de facut tipar, ca sa stii pe care o alegi.
Ca sa va spun insa cinstit, nu am gasit pana acum diferente intre metoda care masoara pe torace pest bust / upper chest si masurarea pe torace sub bust / ribcage. Daca masor sub bust / ribcage, cum mi se cere pe tiparele de la Sewy / Germania, am banda de 95 cm. Daca iau un tipar de la BraMakers si masor pe torace peste piept (upper chest) am nevoie de o banda de 38  = 96,5 cm.

Dar destul despre aspecte tehnice. Am sa incerc sa va dau reguli, care sa va ajute sa cumparati un sutien bun. 

In Fig. 1 vedeti ce trebuie sa controlati la cumpararea unui sutien:

1. Cel mai important lucru in sutienul de gata este lungimea sutienului in jurul toracelui (length of the bra around chest girth), am sa-i zic 'banda', desi termenul nu este prea corect. Dar daca stabilim dinainte ce vreau sa spun cu ' banda', il pot folosi ca sa nu repet mereu 'lungimea sutienului in jurul toracelui'.

Banda este partea sutienului care sprijina sanii, nu bretelele. Daca sutienul s-ar sprijini numai prin bretele am avea toata lumea umerii marcati de urmele permanente ale bretelelor de sutien. Iar daca s-ar sprijini de sarme, n-am mai purta sutiene cu sarme, pentru ar fi foarte neplacute la purtat.

Daca ai sanii mari, banda nu trebuie sa fie foarte elastica sau foarte ingusta, pentru ca nu ofera suportul necesar. Trebuie sa alegeti o banda foarte fixa pe corp, insa fara sa va stranga in mod neplacut. Elasticul din banda sutienului are de fapt o viata relativ scurta, mai ales daca sutienul este purtat zilnic si nu se spala dupa ce l-ai purtat de doua ori. Cand a ' murit'  elasticul si nu mai ofera sprijinul necesar, puteti arunca sutienul.

Pornind de la masura toracelui sub bust, alegeti cateva sutiene cu aceasta banda si incercati care sutien sta pe corp asa cum am spus mai sus. Deocamdata nu conteaza cum va vine cupa.
Inchisa la ultimele carlige, banda trebuie sa fie atat de fixa pe corp, incat nu poti baga decat un deget intre banda si corp, fara sa simti ca te strange in mod neplacut sau devine mult prea stramta.
De ce la ultimele carlige? Pentru ca elasticul se va intinde cu timpul si vei avea nevoie sa folosesti al doilea rand de carlige, ca sa compensezi pierderea elasticitatii. 
Nu cumparati niciodata un sutien, care nu va fi suficient de strans pe corp, decat daca este inchis la al doilea randuri de ochiuri si carlige. Cand vei avea nevoie sa scurtezi banda, pentru ca s-a intins, nu vei mai avea carlige pe care sa le folosesti. Cumperi deci un sutien cu o viata mai scurta din start.

Daca gasiti un sutien cu o banda potrivita, sanii nu vor iesi pe sub sutien.

Dupa ce ati stabilit care este marimea de banda de sutien de care aveti nevoie (75? 80? 85? etc) incepeti sa probati cupa.

2. Acum cautati o cupa care sa vi se potriveasca, adica:
- Sarma trebuie sa incadreze tot bustul si sa stea lipita de torace, nu inclinata spre fata sau spre spate.
- Partea de jos de la sarma nu trebuie sa va apese neplacut peste torace. Daca slabeste mai mult elasticul din banda, punctul de la baza sarmei va deveni punctul de pivotaj al sutienului si punctul in care sutienul se sprijina de / apasa pe torace. Veti avea chiar dureri sau o senzati neplacuta in acel punct.

Incercati diferite marimi de cupa, dar cu acelasi numar de banda, pana gasiti un sutien care va vine bine.

Cand incercati sutienul aveti grija ca sanul sa fie bagat bine in cupa. Pentru asta sunt doua metode:
- Te apleci (90 grade de pozitia verticala) si tinand sutienul la mijloc, acolo unde de obicei este o fundita, scuturati bine sanii ca sa se aseze in cupa sutienului.
- A doua metoda este mai usoara. De fapt este ceea ce trebuie sa faci de fiecare data cand imbraci un sutien. Dupa ce ai pus sutienul, bagi mana dreapta in cupa stanga (mana stanga in cupa dreapta) deasupra si lateral in partea dinspre subrat. De jos in sus ridici sanul in cupa, ca sa umple toata cupa si sfarcul (apex) sa fie in centru sau pe linia de cusatura orizontala a sutienului.

3. Complicatii. Sanul de forma 'omega' (Ω)

Am o veste mai putin buna pentru persoanele cu sani de forma 'omega' (omega breasts), care au diametrul de langa torace mai mic decat ar avea un san 'normal' cu forma standard. Va arat mai jos despre ce e vorba.




Fig. 2. Forma de san ' omega' si forma de san ' standard'  
(omega shaped breas and the ' standard'  shape).

NB. Desenul sanului 'omega' il am de la Mark Garbaczyk, dar l-am completat cu desenul sanului 'normal'  si am adaugat liniile masurii pieptului peste san ('full bust'), ca sa va explic de ce sutienele ' standard' nu se potrivesc perfect unei persoane cu san omega. Toate liniile colorate si tot ce e scris de mana nu exista in desenul lui Mark Garbaczyk. De aceea aici am pus semnatura de blog, iar Fig. 1 - nu. 

Forma unui san standard, punct de plecare in tiparele comerciale si in sutienele de gata: diametrul cel mai mare al sanului este exact langa torace, dupa care se ingusteaza spre sfarc (apex). Este sanul desenat cu rosu, unde am scris cupa B (B-cup).
Sanul omega este sanul mai mare, conturat cu negru. 

Comparam in Fig. 2 doua persoane cu acelasi diametrul al toracelui sub bust si, in general, cu acelasi diametru al toracelui peste bust (pentru ca nu ma voi referi la o persoana cu foarte mult tesut adipos peste bust).

Din desen puteti constata urmatoarele lucruri:
-  Banda va avea aceeasi marime in ambele cazuri, dar masura peste bust (bustul mare / full bust) difera si cele doua persoane vor fi incadrate in masuri de cupe diferite (cupa se calculeaza scazand din marimea peste bust /full bust si  masura benzii). 
Sa zicem ca prima persoana are nevoie de un sutien 85 B, iar a doua persoane de un sutien 85D. Pana aici nu avem probleme.

- Problemele apar insa daca luam in consideratie diametrul si lungimea sarmei care se folosesc standard pentru o anumita cupa:

In Olanda / Europa se folosesc aceste masuri pentru sarmele de sutien in functie de cupa standard:


artikelnummerbeugellengtedoorsnede
B14/165*16,59,8
B14/18360B65A70AA18,310,5
B14/19265B70A75AA19,211,0
B14/20165C70B75A20,111,3
B14/21070C75B80A85AA21,012,0
B14/21970D75C80B85A90A21,912,5
B14/228*22,813,0
B14/23770DD75D80C85B90AA95AA23,713,5
B14/24675DD/E80D85C90B95A100AA24,614,0
B14/255*24,514,5
B14/26480E85D90C95B100A105AA26,415,0
B14/273*27,315,3
B14/282*28,215,8
B14/291*29,116,0
B14/30090E95D100C105B110A30,0
B14/30995E100DD105C110B115A30,9
B14/318100E102D110C115B31,817,5
B14/327105E110D115C32,7
B14/336*33,6

Pentru marimea 85B se foloseste standard o sarma cu lungimea de 23,7 cm si diametrul de 13,5 cm.
Pentru marimea 85D sarma are standard o lungime de 26,4 cm si un diametru de 15 cm.
Din poza se vede clar ca o persoana cu sani omega (85D) are nevoie de exact aceeasi sarma ca si o persoana cu o banda identica, dar cu sani de forma 'normala' (85B) si anume sarma pentru marimea 85B.

Sarma din sutienele de gata, pe care persoana cu sanii omega le va cumpara, va fi prea mare, dar cupa standard,care corespunde sarmei care se potriveste sanului omega, va fi prea mica pentru san. Sanul va iesi din cupa 85B, fie pe sub sarma, daca si banda e mai larga sau s-a slabit elasticul, fie peste cupa. 

Pentru aceasta nu va recomand sa va duceti la cumparat cu masura sarmei, care vi se potriveste in jurul sanului, pentru ca acea masura corespunde unui san standard 'normal' si cupa va fi prea mica.
E mai bine sa probati cat mai multe tipuri de sutien cu marimea de banda corecta si sa alegeti acel sutien cu cupa care se va potrivi cel mai bine. 
Daca ai sani omega, as zice sa incerci si o cupa ceva mai mica (de la 85D la 85 C). Poate ai noroc.

Ca sa rezum: dezavantajul sanilor omega este ca va trebui sa te multumesti cu un sutien cu cupe care iti vor fi putin prea mari in partea de jos a cupei, pentru ca sanul nu va umple toata cupa in jurul sarmei. Mai ales in partea de jos a sanului vei avea putin spatiu gol, iar sarma nu va fi exact in jurul diametrului sanului langa torace. 
In acest caz poate nu ar fi o idee rea sa invatati sa va faceti sutiene singure. 

Concluzii generale
Imi pare rau sa va dezamagesc, dar problemele legate de o cupa de sutien C+ (adica D sau chiar mai mare) nu se opresc numai la croitorie. 

Toate hainele sau lenjeria peste sani mai mari decat B sunt afectate de faptul ca tiparele si hainele de gata nu ti se vor potrivi perfect peste sani. Exceptie o fac doar tiparele construite special pentru cupa D.

Eu personal nu cred ca o persoana cu cupa D va putea sa cumpere sau downloadeze un tipar 'standard' (cupa B), pe care sa-l foloseasca fara FBA (full bust adjustment).

De aceea sunt foarte curioasa care vor fi concluziile doamnelor, care au folosit tiparele gratis ale Anei. Stiu ca sunt bune, pentru ca metoda ruseasca e metoda lui Müller & Sohn, dupa cate am vazut - deci excelenta. Ma intreb numai daca regula generala despre proportii nu se aplica si aici, ceea ce inseamna ca pentru cupa D tiparul trebuie adaptat individual pentru bust (full bust).
Singura mea speranta ar fi sa imbunatateasca Ana personal metoda de facut tiparul si sa realizeze ceea ce pana cum e considerat imposibil. Urmaresc tiparele ei cu interes si abia astept evaluarea lor de Ana si cele care le folosesc. Mult succes, Ana!!!

3 comentarii:

  1. Multumesc, Carmen! Voi mai scrie pe blog si despre sutiene, si despre constructie tipare. Asa aflu si eu info cand imi scrieti, si mi se mai deschid ochii la unele lucruri :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ana, de fapt sceasta postare a fost scris special pentru tine. Adica in primul rand pentru tine.. Am inteles din reactiile tale de pe Bramaking Forum ca nu auzisesi nicodata pana atunci de sanul tip Omega si de problemele pe care le pune si am vrut sa-ti explic despre ce e vorba. Nu te ataca pentru ca spun asta. Tu nu ai astfel de probleme, asa ca nu a trebuit pana acum sa-ti bati capul cu rezolvarea lor. Nici eu nu am stiut pana la 40 si ceva de ani ce inseamna sa nu mai ai marimea 36 si sa trebuiasca sa alterezi tiparele. Este foarte normal. Imi place foarte mult blogul tau si curiozitate ta de a explora tot ce e legat de croitorie, tricotaj si lenjerie. Ce pacat ca nora mea nu e ca tine!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua, sunt foarte fascinata de tot ce am aflat atat de pe blogul Sewing Zoe cat si de pe blogul Anei. Va multumesc din suflet pentru ca impartasiti aceste informatii. Incerc sa deslusesc tehnicile de realizare a sutienelor incepand de la stadiul de proiectare pana la coasere. Tabelul de dimensiuni de sarme din Olanda/ Europa este foarte important, intrucat el ar trebui sa respecte dimensiunile standard de conformatii ale corpului uman. Insa analizand datele sunt ceva contradictii. Eu nu ma pricep prea bine la scris si nu stiu sa explic prea bine, insa voi incerca si poate putem gasi logica impreuna. In tabel avem marimile 85 C, 90 B si 95 A ca fiind marimi care folosesc aceeasi sarma cu lungime de 24,6 si diametru de 14 cm. Eu una vad ca banda de sub bust este cu 5 cm mai mare de la o cupa la alta. Acest lucru inseamna ca baza sanului are diametru diferit si pentru cele 3 marimi de sutien sunt succesive. Din cele explicate anterior eu intelesesem ca daca ai marimea de banda 75 sau 80 probezi pana gasesti un sutien care sa ti vina bine cupa (in functie de producator), adica sa stabilesti litera cupei A, B SAU C. Din surse sigure am aflat sa marimea cupei este data de dimensiunea bustului minus dimensiunea sub bustului. Astfel rezulta o valoare 11 pentru cupa AA, 13 = CUPA A, 15= CUPA B, 17= CUPA C, 19=CUPA D, 23= CUPA E(DD). Aceasta valoare reprezinta adancimea relativa a sanului, spun relativa pentru ca grosimea torsului este mai mare in zona de bust decat subbust. Aceste valori le am determinat dintr un tabel de dimensiuni standard pentru sutiene. Nu am un tabel cu valorile standard ale dimensiunii deasupra bustului, poate ca acestea ar fi fost mai relevante. Analizand aceste date, intrebarea mea este: Marimea cupei B este aceeasi pentru subusturile 75,80,85... etc? SAU tabelul de sarme din Olanda este cel relevand in care subusturi diferite si literele diferite de cupa folosesc aceeasi sarma si acelasi diametru? Astept cu interes un feedback indiferent de raspuns. poate reusim sa elucidam misterul. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere