Ultima pagina

TRANSLATOR

sâmbătă, 2 mai 2015

Diagrama la tricotaj (knitting schematic)

Probabil ca nu sunt singura persoana, care a tricotat dupa diagrama unui model din reviste sau de pe internet si a descoperit ca modelul nu arata tot atat de frumos ca in poza. Chiar daca il porti purta si multa lume nu va observa defectele, nu te simti bine avand mereu senzatia ca tricotajul nu este foarte reusit. Dar am gasit un remediu.




La un curs de pe Craftsy (Knit to Flatter) cu Amy Herzog am auzit pentru prima data ca si in tricotat se alege tiparul in functie de cupa de sutien. 

Daca ai cupa B esti un om fericit si tricotezi alegi tiparul pornind de la marimea peste sani (bust). Daca ai insa cupa A (small bust adjustment / SBA) sau cupa D sau chiar mai mare (full bust adjustment / FBA), trebuie sa alegi dimensiunile tiparului in functie de masura toracelui (upper bust / chest). 
Vei face insa si aici FBA sau SBA in functie de marimea bustului. De fapt este exact ca in metoda folosita de Palmer& Pletsch sau Kathleen Cheetham, despre care am mai vorbit.

Mult timp nu am putut aplica in practica acest principiu, pentru ca tricotam practic numai pulovere pentru copii. Insa de cand nora mea a stabilit ca ea este singura persoana care alege si cumpara haine pentru Dodo si Jojo si mi-a cerut sa pun inapoi pe rafturile din magazin hainele pe care Dodo si Jojo voiau neaparat sa le cumpar pentru ele, am renuntat la crotorie si tricotat pentru ele. Voi coase si tricota din nou pentru ele, cand ele in persoana imi vor cere acest lucru si voi putea sa neg pretentiile si hachitele norei mele. Din nefericire (pentru mine!!!) nu avem acelasi gust si nici aceleasi idei despre calitate.
Asta inseamna ca imi calesc vointa si stoicismul cand vad cum arata nepoatele mele, pentru ca nu comentez hainele lor. Cum arata mama lor, nu ma intereseaza.

Mai am insa cateva hainute incepute pe care trebuie sa le termin. Le voi da (evident fara bani) la un magazin de pe strada mea, care recicleaza haine pentru mamici si copii mici. Nu cred ca proprietarea magazinului are venituri foarte mari din aceasta afacere, asa ca fac in plus si o fapta buna.
Faptul ca nu mai fac lucruri pentru Jojo si Dodo inseamna insa ca am timp sa fac mai multe lucruri pentru mine si prietena mea, Elena, care mi-a trimis acest mesaj: "Sa stii ca ai facut niste chiloti formidabili. Incetul cu incetul arunc toti chilotii veschi, pentru ca acestia nu strang pe nicaieri, iar materialul este unul cu pielea". Nu putea sa imi faca o mai mare bucurie, decat sa imi laude creatiile.

FILMUL FROZEN (costumele pentru Anna)
Singurul proiect pe care il mai am in lucru sunt doua rochite pentru Anna din Frozen, care nu se gasesc usor si pe care nora mea nu le va putea confisca, asa cum face de obicei. 

Pe langa modelul de rochie de bal pentru Anna, am mai gasit pe internet si modelele originale din filmul Frozen. Anna - favorita nepaotelor mele - la diferite varste si cu costumele din filmul animat. Aceste modele se pot copia usor, folosing un tipar de baza. 


Iar pentru rochia de bal de mai jos am gasit un tipar la Simplicity. Este insa foarte complicat de facut din cauza aplicatiilor multe si mici de pe benzile verticale ale fustei. Voi reveni cand vor fi gata rochitele.


 

Dodo si Jojo sunt innebunite dupa filmul Frozen, pe care l-au vazut de cel putin 10 ori. Se uita la film nunai imbracate cu rochitele 'Elsa' (care nu au fost confiscate de mama lor, desi provin de la mine). Ritualul lor.
Chiar si la gradinita privata (kinderopvang) merg imbracate cu haine din Frozen.







Revin insa la subiectul initial al postarii.

DESPRE TRICOTAT (New cardigan & CustomFit)

Am terminat de tricotat un cardigan de vara cu dungi de diferite culori roz, pe care de fapt voiam sa-l fac pentru Dodo si Jojo. 
Lana este Drops, Baby Merino, lycrat cu andrele 2,5 (2,5 knitting needles) 
Yarn Group: A (23 - 26 stitches)
Weight/length: 50 g = approx 175 m
Recommended needle size: 3 mm
Knitting tension: 10 x 10 cm = 24 sts x 32 rows
Machine wash on gentle cycle 40°C / Don’t use fabric softener / Dry Flat

As fi putut sa fac singura o diagrama pe masura mea, folosind informatiile din cursul de la Craftsy sau din carte lui Amy Herzog Knit To Flatter (linkul este de la Amazon Germany, unde va puteti uita in carte, mai ales ca arata tocmai paginile despre diagrama in functie de masurile si forma corpului).
Mult mai simplu a fost insa sa comand o diagrama generata de computerul de la situl lui Amy Herzog, CustomFit. Primele doua tipare sunt la jumatate de pret - primul platit si al doilea gratis. Asteptati insa postarea urmatoare cu sfaturi despre CustomFit. 

Desi aveam de mult in plan sa incerc metoda lui Amy Herzog, m-am hotarat sa actionez numai dupa ce am citit pe blogul Sewaholic despre succesul cu acest tip de diagrama (schematic). Trebuie sa va duceti la postarea Size Yours - My CustomFit Sweater, unde veti citi ce scrie Tasia despre experienta ei cu CustomFit. In afara de asta veti vedea in poze cat de diferit arata un pulovar facut dupa masurile standard si cardiganul facut cu CustomFit. Cel mai mult se vede la lungimea spatelui si la gat si umeri.

Asa cum am scris deja, in postarea urmatoare am sa va dau mai multe detalii despre CustomFit si cum ati putea folosi acest site, fara sa comandati mereu o diagrama (schematic). 
Deocamdata nu voi vorbi decat despre ce am facut eu la tricotatul cardiganului cu dungi. Detaliile pe care le consider interesante si pentru altii.

1. Exact cum spun partizanii metodei FBA (fullbust adjustment) in croitorie si  Amy Herzog, pentru a arata bine intr-o haina trebuie ca umerii si gatul sa fie exact pe masura corpului tau, nu pe masura unui corp standard. Daca in aceste locuri te vei avea prea mult material (stofa sau tricotaj), vei arata mult mai masiva decat esti de fapt.

2. Un alt lucru important este sa nu tricotezi un sweater sau cardigan fara sa il mulezi pe talie la spate. Trebuie sa modelam tricotajul intre solduri si talie si apoi intre talie si bust (taille shaping). 
Va arat acest lucru pe spatele cardiganului pe care mai trebuie sa-l cos. 
Daca as fi scazut pe linia laterala as fi avut doua margini laterale foarte rotunjite, care nu arata frumos. Cusatura laterala va aparea la acest cardigan ca o linie drapta.

Dupa cum vedeti, nu am scazut pe linia laterala a tivului vertical, ci in mijlocul spatelui. Mai exact dupa ce am impartit spatele in aproximativ 3 parti.



Detaliu: ma intreb daca nu cumva ar fi trebuit sa schimb directia scazaturilor, ca sa creez o alta iluzie decat mai sus. La mine spatele pare sa se largeasca spre cusaturile laterale. Cred ca ar fi fost mai bine daca schimbam orientarea ochiurilor de la scazatura, ca sa creez iluzia ca partile laterale sunt mai mici. Probail ca voi reveni alta data asupra acestui subiect.

3. Am de la CustomFit explicatiile scrise pentru modelul meu, bazate pe masurile mele si pe dimensiunile esantionului pe care l-am tricotat inante de a comanda tiparul. Pentru ca vizualizez mai bine schemele clare, am folosit metoda mea cu liniute, pe care am notat ce trebuie sa fac pe fiecare rand: Sa ne usuram munca la tricotat (efficient knitting).

Pe acea diagrama am marcat pentru spate de jos in sus culorile pe schema: randurile pentru dunga in alb si randurile pentru dunga roz. Ultima dunga am marcat-o cu un marker verde sau galben. In acest fel stiu cand trebuie sa schimb culoarea, fara sa masor mereu cate randuri mai am facut. Asa cum stit - lucrez doua randuri si trag o liniuta. ca sa stiu unde am ajuns.
La maneca am marcat culorile in sens invers. Am pornit de la culoarea care era la spate la rascroitura bratului si am marcat apoi culorile de sus in jos, in functie de culoarea de sub brat. 

In asa fel dungile de la maneca se potrivesc exact cu dungile de pe spate sau fata. Vedeti asta in poza de mai jos, unde spatele este in stanga si maneca in dreapta. Cele doua parti din fata se vad in stanga sus.


4. Un ultim detaliu. Calcatul cu abur (Blocking with steam). 

Atat la esantion (swatch / gauge), cat si la blocking (asezarea partilor tricotate in forma finala) am calcat lana cu aburi (fierul de calcat la lana / setting wool). Pe noul meu fier de calcat (iron) pun pe 'medium'. 
Am lucrat esantionul (swatch / gauge), am calcat cu fierul de calcat cu abur si am lasat sa se usuce esantionul. Abia dupa aceea am masurat cate ochiuri (stitches) si cate randuri (rows) imi intra in 10 cm patrati (4 inches).

In paranteza fie spus, mi se stricase fierul de calcat vechi (curgea) si a trebuit sa cumpar unul nou. 
Asa arata partile terminate dupa ce au fost calcate. 
Am folosit aceasta metoda despre care am citit intr-o carte de Sally Melville. Este mai usor de cusut tivurile cardiganului, daca marginile sunt intinse (blocking) si nu se ruleaza mereu spre dosul tricotajului.

La alegerea modelului am tinut mai seama (1) de posibilitatea de a scoate rezervorul cu apa, ca sa nu trebuieasca sa duc mereu fierul de calcat la chiuveta din baie sau sa aduc apa intr-un recipient in camera de lucru. 
Si (2) de usurinta cu care curat depozitul de calcar din rezervoar. 
Am ales de aceea un aparat Tefal, desi gradarea temperaturii dupa materialul tesaturii (sintetic, lana, bumbac, in) de pe fierul de calcat vechi imi placea mai mult.



Trebuie sa testezi mereu pe un esantion (swatch) daca fibrele din care e facut firul iti permnit sa folosti abur. Daca da, scutesc mult timp, pentru ca nu trebuie sa astept pana se usuca partile umede (wet blocking) pe care le-am intins ca sa obtin dimensiunile din diagrama (schematic). 
Daca nu pot folosi abur nu imi ramne deca sa folosesc ' wet blocking'.

5. Urmatorul pas va fi cusutul tivurilor in ordinea urmatoare:

1. Umerii.
2. Lucrez bordura de pe marginea din fata a cardiganului. Fac acest lucru inainte de a pune manecile, care vor face tricotajul la care lucrez mai greu decat fara maneci. Voi lucra bordura (band) in bob de orez (seed stitch).
3. Manecile se cos in rascroitura fetei si a spatelui.
4. Tivurile laterale (maneca si fata / spatele).

Am sa scriu alta data despre felul in care voi asambla acest cardigan si voi pune poze cu ceea ce fac. Acum am insa altceva de facut.
Astazi este ziua fiului meu, care sper ca s-a sculat la ora asta, ca sa ii pot telefona.

Un comentariu:

  1. Doamna draga,
    Sunteti minunata! V-am descoperit astazi, sunteti o adevarata comoara! Nu cred ca am intalnit des articole atat de bine documentate, articole in spatele carora se vad multe ore de munca. Sunteti deosebit de generoasa si aveti talent pedagogic. Si eu si ca mine multi avem informatii interesante din diverse domenii dar nu am rabdarea, tenacitatea si capacitatea de a le "da" mai departe.
    M-am oprit sa va scriu aici, la acest articol, adica, pentru ca v-am simtit trista. Nu incetati sa le fiti aproape nepotelelor dumneavoastra o sa vina vremea, asa cum bine intuiti cand va vor umple de comenzi :).

    Va imbratisez cu drag, doamna frumoasa!

    RăspundețiȘtergere