Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 28 mai 2015

FROZEN (I) Anna's dress (rochia de bal a Anei)


Fig. 1

[I am sewing dresses for my granddaughters' birthday: Anna's dress for the ball in the movie Frozen. I use a ' Frozen' Simplicity pattern for kids.



It was very difficult to find the right fabrics, especially the right colors (Fig. 2). 
Finally I bought polyester 'dupioni' in the home dec department (fabric used for curtains, Fig. 3). For the bodice I used black cotton, because I do not want polyester for something my granddaughters will wear near the skin. I interfaced the cotton with a fusible interfacing, because the fabric was rather thin and without body (Fig. 4-5). However, the interfacing will not touch their skin, because the bodice will be lined with the same cotton fabric. 
I am not very happy with the polyester satin for the shoulder bands, it is a bit too stiff. Fortunately it is only a small piece of fabric (Fig. 6).
I do not like all the sewing instructions in the pattern. Next time - it will be soon a next time, because I sew for twins - I shall not follow the instructions saying that I have to place the applique after the bodice and the the skirt are sewn together, because it is very difficult to place it in the gathered part of the skirt. I solved this problem using a sleeve pressing board (Fig. 9).
Another modification wil be to replace fabric applique on the beige bands on the skirt with textile paint (permanent markers and speciality markers / Marabou glitter pens). The main applique on the bodice was done by machine (raw edge applique / buttonhole stitch, Fig. 7-8). I did it after the skirt was sewn to the bodice. It was terrible to pivot such a lot of fabric under the harp of my machine. This is another part of the instruction I shall not follow anymore.
In the next position I shall show you how this is done and how I make my own stencils with simple stuff from the bookshop].

Acum in romaneste.

La ziua lor de nastere din 9 iunie Dodo si Jojo vor purta rochia de bal a Anei din filmul de desene animate 'Frozen'.

Aproape am terminat prima rochita. Mai am numai sa cos captuseala, sa pun banda aurie la decolteu si in talie si sa aplic fermoarul si sa fac tivul. La ora actuala rochita arata ca in prima poza.

1. Cel mai greu a fost sa gasesc materiale in culorile din film
Culoarea fustei in poza de sus nu este cea adevarata, pentru ca verdele este mai mult spre galben decat spre albastru, cum a iesit poza. Observ acum ca singurele poze in care culoarea se apropie de cea reala sunt Fig. 5 si 7.


Fig. 2

Pentru fusta am ales un material sintetic care se folosest la draperii (raionul de materiale stofe folosite la perdele / home decoration). Seamana cu matasea dupioni, dar este mai putin supla. Poliester!!! Nu am gasit o culoare de verde crud, dar mai cenusiu (muted color), cum este in film. 


Fig. 3

Tot din acelasi material de perdea  am taiat dungile bej, pe care trebuiau aplicate modelele de flori si frunze stilizate. Spre marea mea surprindere se calca bine si pastreaza cuta de la calcat.

Panglici verzi inguste nu am gasit in culoarea originalului. Am ales o culoare mai inchisa, pentru ca era singura panglica de 1 cm mai supla si care nu imi facea probleme la incretit. Nici culoarea panglicilor nu este cea adevarata, pentru ca este prea mult albastru in poza si nu stiu cum sa reglez aparatul de fotografiat.


Fig. 4

2. Corsajul l-am facut din bumbac negru, dar pe care a trebuit sa aplic termocolant. Altfel ar fi aratat ca o carpa moale. 
As fi putut sa cumpar saten negru, dar cum nu am gasit decat satin din poliester nu am vrut sa poarte Dodo si Jojo sintetic direct pe piele si pe o portiune atat de mare a toracelui. Corsajul va fi captusit tot cu acelasi bumbac, asa ca nu vor simti termocolant pe piele.


Fig. 5

3. Bretelele sunt din singurul saten verde pe care l-am gasit
Este rigid si se nu se coase foarte bine. Am inteles ca exista in comert si satin din poliester de buna calitate, care se poate folosi chiar si in lenjerie si care seamna foarte, foarte mult cu matasea. Satenul pe care l-am folosit pentru bretelele rochii de bal a Anei nu este insa de calitate. Din nefericire.


Fig. 6

4. Ar fi trebuit sa cos dantela (punctul zigzag) cu ata alba, dar mi-a fost lene sa schimb ata. 
Pentru cusutul rochiei am folosit ata gri Güttermann, in afara de corsaj, unde am cusut cu ata neagra.
Trucul cu ata gri l-am invatat din quiltuit. Daca nu ai ata de culoarea respectiva, poti folosi o ata gri de o nuanta apropiata cu de nuanta materialului pe care lucrezi. Efectul e mai bun decat daca ai folosi o ata diin aceeasi familie de culoare, dar care contrasteaza cu culoarea materialului. Pentru culorile cu galben in ele, folosesti ata bej.
De foarte aproape se vede ca ata nu este verde, mai ales in close-up.

5. Modelele aplicatiilor sunt date in tipar. In instructiuni scrie ca trebuie sa termocolezi aplicatiile folosind Vliesofix / Wonder-Under / Pellon (fusible web). E cel mai simplu de facut, dar rezultatul nu mi se pare suficient de rezistent pentru o rochita care va fi purtata si spalata de mai multe ori.

6. Metoda mea
Daca folosesc metoda cu termocolant voi aplica piesele termocolate cu punctul de butoniera de la masina de cusut (machine raw edge applique with buttonhole stitch).  

Asa am facut la corsaj.


Fig. 7

Din nefericire pentru mine, la prima rochita am aplicat pe corsaj asa cum a fost indicat in instructiuni: dupa ce am cusut corsajul de fusta incretita. A fost extrem de greu sa pivotez mereu corsajul cand cuseam pe o linie foarte curba sau la varfirile ascutite ale frunzelor. Ma incurca mult fusta, care este foarte larga. 

La urmatoare rochita voi coase aplicatiile inainte de a coase fusta de corsaj.

Fig. 8

Fiindca am experienta cu aplicatul la masina de cusut am realizat ce crima ar fi sa incep sa aplic toate bucatelele mici de pe dungile bej. De aceea am decis sa experimentez cu vopsea textila.

Dar si aici am facut prostia sa nu ma gandesc dinainte ca imi va fi greu sa desenez, daca fusta este deja atasata si 'aplicatiile' (mock applique) continua pana in talie. Asa scria in instructiuni ca trebuie sa fac. Nici aici nu voi mai urma instructiunile.

Am rezolvat problema folosind o planseta de calcat manecile (sleeve pressing board). Dar usor nu a fost!!!


Fig. 9
Atat pentru astazi.

In postarea urmatoare va voi arata cum am facut sabloanele cu care am transferat modelul, folosind materiale pe care le gasiti cam peste tot. 

Seria despre Frozen va continua apoi cu tutorialul cum se coase rochita (metoda de la Simplicity putin modificata de mine).


Aceasta este Partea I din Seria despre rochita Anei din Frozen pentru copii:

PARTEA II - FROZEN (II) Painting textile with Permanent Markers (pictarea pe textile cu Permanent Marker)

Partea III - Frozen (III) Anna's ballgown the easy way (Rochia de bal a Anei simplu de facut)

4 comentarii:

  1. aaaah, ai ridicat standardul sus de tot! Acum, nu am de ales, ma duc si ... caut si eu materiale si fac si eu una. Imi va creste scoring-ul in casa :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata splendid!
    Cred ca vor fi nespus de bucuroase nepotelele tale cand vor vedea rochitele acestea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc, Cleo si Puisor!
    Cleo, daca te hotarasti sa faci si tu rochita, asteapta tutorialul. Daca vrei sablonul meu din plastic, ca sa nu te mai chinui si tu cu taiatul plasticuului, sa-mi spui sa ti-l trimit prin posta. Mi-l aduci in iulie, cand vii. Il vreau inapoi, pentru ca poate il mai vrea altcineva dupa aceea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de propunere, o sa astept tutorialul :) si o sa imi caut materiale si culori de pictat (ma uitam dupa o catifea elastica pt partea de sus). Pt template cred ca pot sa il fac si eu - ai explicat f. clar cum sa fac pasii; in plus ma gandesc ca o sa ii dau de pictat si fetei!

      Ștergere