Ultima pagina

TRANSLATOR

luni, 14 mai 2012

In revista SEWSTYLISH - tehnica vopsitului dantelei

Am cumparat de curand o revista care se numeste Sewstylish - spring 2012. Nu cred ca o voi mai cumpara, desi are cateva lucruri interesante si sugestii pentru a-ti decora hainele.
Spun 'nu cred ca o mai cumpar' pentru ca mai am inca indoieli. Pe de o parte e destul de interesanta, dar pe de alta parte ma intreb daca merita sa o adaug la teancul mare de reviste pe care le am...
Vad ca cel mai interesant articol din revista - dupa mine! - este deja prezentat in Threads. E vorba de vopsitul dantelei. Ceea ce inseamna ca informatie este libera si nu mai e vorba de drepturile de autor, care m-ar impiedica sa scriu despre tehnica asta.
Pozele sunt de pe situl de la Threads, pe care va rog sa-l vizitati cand aveti timp.

Intai am sa scanez o pagina din revista ca sa va arat la ce se foloseste dantela vopsita si pe urma am sa traduc articolul (in mare) pentru cititoarele care nu stiu engleza. Poza cu modelul care poarta o rochie cu dantela vopsita nu este publicata pe site la Threads, numai tehnica e aratata. Dar cine zice a, zice si b...
Articolul din Threads (Sewstylish este o revista editata de Threads) se numeste How to Make Painted Lace, adica "Cum sa faci dantela pictata". Traduc deliberat 'painted' cu 'pictata' si nu cu 'vopsita' pentru ca tehnica folosita este cea de pictura acuarela (water color). Nu stiu daca ati invatat vreodata sa pictati in acuarela pe hartie umeda sau uscata. Daca da, stiti deja despre ce e vorba si nu trebuie sa va explic mai mult.
Daca nu, citit mai departe - in engleza pe site la THREADS sau in romaneste aici.

Ai nevoie de:
- Dantela de rayon sau bumbac sau din ceva ce se poate vopsi.
- Vopsea pentru textile, care se fixeaza prin calcare si care devine permanenta (se poate spala fara sa iasa / fara sa se decoloreze). Nu stiu ce se gaseste in Romania, dar cu siguranta ca se gaseste ceva. De preferat vopsea lichida in sticlute de plastic si cu un dop care permite dozarea vopselei in picaturi.
- O pipeta sau un ceva cu care se poate picura / doza vopseaua (eventual un bat de scobitoare sau tija de bambus sau o lingurita mica).
- Un pulverizator pentru apa pentru a umezi dantela daca se usuca sau pentru a dilua vopseaua de pe dantela sau pentru a accelera procesul de amestecare a doua culori.
- Servete de hartie (un sul de hartie pentru bucatarie, mai groasa si mai rezistenta).
- O paleta de pictor din plastic sau sticla, ca sa torni putina vopsea sau sa amesteci culorile; sau daca nu ai, mai multe farfurioare mici de portelan.
- O pensula sau mai multe (vezi mai jos).
- Plastic pentru protejarea suprafetei pe care vopsesti
(vopselele se vand ca pachet / kit la http://www.sewingart.com/catalog/lace-dyeing.html)

Dupa ce ai pus plastic pe masa unde vopsesti si ai pregatit cele necesare, trebuie sa faci o alegere: vrei sa vopsesti dantela sa ai demarcatii mai clare intre culori sau vrei sa ai culori care se 'topesc' una in alta.
In primul caz folosesti tehnica de acuarelare pe hartie uscata, in aldoilea caz pe cea pe harite umezita. Ceea ce inseamna ca in primul caz lasi dantela uscata sau aproape uscata, iar in al doilea caz vopsesti pe dantela umeda.

Diferenta dinter cele doua tehnice este asta:
Vopsitul pe dantela umeda rezulta in culori care nu sunt clar demarcate.
Vopsitul pe dantela uscata da culori mai tari, demarcatii mai clare.
Dar si la vopsitul pe dantela umeda poti adauga in etapa urmatoare culori mai tari, care vor accentua anumite portiuni.

Cum se vopseste

1. Preparati culorile (eventual amestecuri de culori pentru nuante mai subtile) si asezati toate materialele de care aveti nevoie pe masa, sa va fie la indemana.

2. Umeziti dantela daca doriti sa vopsiti dantela umeda. Ei spun sa o bagati in apa si pe urma sa o presati intre doua prosoape ca sa scoateti excesul de umezeala.
* Eu folosesc mereu centrifuga verticala (separata), pe care o am din anii '80 si de care nu ma pot lipsi. E deja a treia pe care o am. Cand spal cu mana ceva mai delicat si nu am chef sa clatesc prea mult, clatesc putin, centrifughez si inca o data si am terminat cu clatitul si scosul sapunului din apa de clatit. O mai folosesc si pentru chestii din astea, cum ar fi preparerea dantelei sa fie umeda, dar nu uda. Sau la calcat, cand am nevoie de o carpa usor umezita. Rularea in prosoape mi-ar lua mai mult timp decat folosirea iubitei si indispensabilei centrifuge separate. Da, stiu: numai babele mai au centrifuga ca mine, cum era moda cand am venit in Olanda.

3. Incepeti sa vopsiti folosind pensula. Aveti grija cata vopsea folositi. Mai bine mai putina la inceput decat prea multa.
4. Daca constatati ca ati pus prea multa vopsea, folositi hartie de bucatarie ca sa absorbiti excesul (eventual umeda).
5. Uneori e nevoie sa accentuezi anumite portiuni. Numai dupa ce se usuca dantela poti vedea adevarata culoare (ati vazut ca un material umed, cand este spalat, pare mult mai inchis decat atunci cand e uscat).
In cazul in care vospeaua uscata arata mai spalacita decat o doreati, mai adaugati vopsea pe portiunile care apar prea sterse.
6. Se lasa dantela sa se usuce. Daca o lasi la aer sa se usuce, culorile au mai mult timp sa se amestece. Daca vrei sa ramana exact cum ai pictat-o (deci sa ai contraste mai mari), grabesti uscarea folosind un föhn.

7. Dupa ce dantela s-a uscat se fixeaza vopseaua prin calcare pe dos. Se tine fierul cam doua minute pe vopsea (cred ca scrie pe vopseaua textila pe care o folositi cum trebuie fixata).

Articolul da si sfaturi practice pentru un rezultat mai bun:
- Incercati intai pe un rest de dantela sau cumpati numai 10 cm de dantela sa vedeti cum iese, ca sa nu stricati o dantela scumpa.
- Pentru culorile pastelate puneti cam 20 de picaturi de apa si foarte putina vopsea. La inceput o singura picatura si apoi adaugati cate o picatura, ca sa obtineti o nuanta mai inchisa sau daca vi se pare culoarea prea palida.
- Pensula nu se spala intre culori la vopsitul pe dantela umeda. Dar daca dantela pe care vopsiti este uscata - da. Sau schimbati pensula la fiecare culoare.
- Dantela vopsita, care este inca umeda, e mai inchisa la culoare decat atunci cand va fi uscata. E un lucru de care trebuie sa tineti seama.
- Daca ati gresit si vreti sa scoateti vopseaua, spalati dantela in apa cu clor (bleach) in proportia de 2-3 linguri la lighean. Lasati sa se inmoaie putin, apoi agitati bine pana iese culoarea. Clatiti foarte bine. Spalati apoi dantela cu un detergent care nu e agresiv (cum ar fi detergentul de spalat vase). Lasati sa se usuce bine, inainte de a incerca sa o pictati iar.
Pe situl lui Cindy Losekamp, care a scris articolul, gasiti imagini cu dantela pe care o foloseste ea si pe care o vinde.
Revista arata asa (nu e clara, dar nu o mai scanez pe a mea).

2 comentarii:

  1. Interesant! Si burda nr. 5 arata cum sa-ti faci o bratara din dantela. Se poarta dantela??

    RăspundețiȘtergere
  2. ooo, super ce ne arati!imi vajie ideile prin cap!si ce-am mai cautat dantela asortata!Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere