Ultima pagina

TRANSLATOR

vineri, 18 mai 2012

Bernina Aurora 440 QE

Nu stiu sa conduc masina pentru ca am reflexe idioate, nu am nici un simt al orientarii topografice si as face numai accidente. Nu stiu sa merg pe bicicleta. Adica de fapt stiu, dar din motivele de mai sus nu consider destept sa o fac. Nu am masina, dar am o bicicleta (pe care nu o folosesc) si mai multe masini de cusut (fiecare cu aiurelile lui).
Probabil ca acest ' cuc' mi se trage de la faptul ca nu am avut masina de cusut in Romania, pe vremea cand accentul se punea pe matematica, inginerie si toceala. La prima eram buna, pe a doua am refuzat-o din revolta puberala si pe ultima am practicat-o mereu cu pasiune. Cartile sunt o sursa formidabila de experienta pe care altfel nu ai putea s-o dobandesti.
Si ce mi-am mai dorit pe vremuri in Romania o masina de cusut!

Dar acum ceva mai mult despre masinile mele.
Pe doua din ele le iubesc ca pe ochii din cap:
* Elna Carina Electronic SU, facuta in Elvetia, cumparata la inceputul anilor '80, cand multe dintre cititoarele mele nici nu existau. Isi asteptau cuminti randul la calatoria cu barza. Excelenta masina, mecanica / electronica, dar foarte solida. Cu sabloane.
* Bernina Aurora 440 QE cu BSR (Bernina Stitch Regulator).







Aurora este o masina exceptionala. Eu am optat pentru 440QE, pentru ca ai posibilitatea sa ii pui un accessoriu special pentru impaslit (felting / needle punching). Aurora 440 are insa pasul cu latimea maxima de 5mm, pe cand Aurora 450 face cusaturi decorative cu latimea maxima de 9mm, dar nu impasleste.
 [Masina de aici este Bernina 830, dar e acelasi lucru. Piciorusul folosit are numai ace care imping lana sau un alt meterial in materialul de baza = needle punch].

Minunatele aplicatii pe care le-am mai aratat sunt facute cu Bernina Aurora 440 QE, care are un model special de feston triplu. De fapt fara Aurora nu ar fi iestit tot atat de bine.
Se pare ca Bernina singura cu acest feston, pe care il foloseste foarte mult Ricky Tims.
Performanta Aurorei la aplicatii e superba, mai ales daca stii cum se coase la varfuri sau pe curbe (si asta e o tehnica depsre care se scriu carti!).
La fel de superba este si la cusut sau la cusaturi decorative. Cel mai mult imi place functia "Pattern begin" (un buton cu care ai posibilitatea sa readuci masina la punctul de pronire al pasului decorativ). Pe mine ma ajuta f. mult 'pattern begin' la aplicatii, pentru ca imi e usor sa stabilesc cu ce faza din feston incep dupa ce am pivotat la varf. Motivul nu apare intrerupt. Daca te uiti bine la poza de mai jos poti vedea unde am incheiat (pe petala din stanga sus). Puteam sa ma opresc exact acolo de unde am inceput. Am vrut sa fie mai solid.

Toate bune si frumoase, dar aici se obisnuieste sa schimbi masina din cand in cand - de fapt asa se face si la masina mica.


Aurora 440-450 face parte din asa zisa '4 series' (seria 4) si e scoasa din productie. 





Cred asta cel putin, pentru ca au scos acum varianta moderna a Aurorei in seria 5 (5 series) si au facut si o serie mai 'lejera', care se foloseste mai mult in croitorie, seria 3 (3 series / 350, 380).

Seria 5 are trei modele 530 (croitorie), 550 (croitorie si quiltuit) si 580 (croitorie, quiltuit si brodat). Bernina 550 ar corespunde cu Aurora 440 QE (Quilter's Edition) si cu Aurora 450.

Cand am fost data trecuta la magazinul de masini de cusut Zijlstra, m-a momit fata care mi-a vandut si CoverPro Janome sa vin sa incerc noua masina. Ma tot vrajea ce grozava e 580, care are si posibilitatea sa brodeze. "Pai, zic, n-am cumparat de la voi Brother 4400, pentru ca mi-ati zis - ceea ce e adevarat - ca e o masina tot atat de buna la brodat ca si Bernina, dar mult mai simplu de manipulat?'. Da, da.  Dar are nu stiu ce in plus si special... Nu ma intereseaza, i-am spus ca am 820.
In paranteza. 
* Eu am avut modul de broderie la Aurora, pe care l-am dat inapoi, ca nu mi-a placut.
Iar despre Brother si brodatul la masina: gasesc ca este o masina grozava, din care cauza nu am cumparat Bernina 830, care e gingasa rau de tot: cunosc destul de multe persoane care au dat-o inapoi si au luat Husquarna, Janome Horizon sau Brother.
* Culmea este ca nu persoanele cu 820 se plang de fragilitatea seriei 8, ci cele cu modul de brodat.
Am incheiat paranteza.

Pana la urma m-a convins ca poate nu e rau sa schimb Aurora pe ceva mai nou, mai modern. Mai ales ca imi dadea si un pret foarte bun pe Aurora 440 la schimbare, fiindca sunt o clienta buna... 
Bine, vom vedea.

A mai trecut catava vreme si m-am gandit ca poate nu ar fi rau sa schimb masina. Asa ca azi am fost la pravalie, pentru ca sunt libera. Ea nu era, era doar proprietarul, care m-a lasat sa cos pe o masina 550 de demonstratie.

Am cusut cat am cusut si am ajuns la concluzia ca nu merita sa schimb Aurora pe 550. De cusut nu cusea mai bine, mai lin nu mergea, ecranul e mai sofisticat (touch screen), dar si mai sensibil... Nu as fi facut nici o afacere daca o luam, ca sa nu mai vorbesc ca as fi dat atatia bani (1300 euro, dupa ce imi dadea ceva pentru Aurora) numai ca sa am o masina mai noua. 

Morala? Acum ca a iesit noua serie 5 seria 4 (Aurora) va fi ieftinita, pentru ca e pe terminate. Asa ca daca gasiti o masina buna din seria asta (chiar si de mana a doua, daca e bine intretinuta si aveti incredere in vanzator) si daca aveti bani, nu pregetati.

Inca o data v-o mai arat pe iubita mea Aurora in masuta ei SewEzi
Cos in general la Bernina 820, care are niste functii in plus, dar cand am ceva de insailat sau ceva de cusut si trebuie sa schimb ata o folosesc pe Aurora. Ciripeste ca un greieras si toarce ca o pisicuta, dupa ce o ung si o curat.


Asta am avut de spus azi, dupa vizita la magazinul Zijlstra din Groningen.
P.S. Cea mai buna masina vazuta din punctul de vedere calitate/pret, ramane dupa mine (!!!) masina japoneza Janome (6600).

2 comentarii:

  1. vaaaai, ce "garaj" impresionant aveti :) ce mi-ar placea sa le iau la test-drive putin :)
    este foarte frumos ca ati putut sa va hraniti pasiunea cu minunile astea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,

    Numele meu este Alina, am 25 de ani , din Bucuresti si as vrea sa deschid un mic atelier in care sa realizez niste piese de lenjerie intima (underwear :)). Vroiam sa te rog daca ma poti ajuta cu un sfat legat de masinarii (asta e punctul meu slab..nu ma pricep) cam ce fel de masini as avea nevoie pentru inceput.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere