Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 31 mai 2012

Cum se increteste la masina (video)

Daca va plac hainele cu parti incretite si vreti sa stiti cum se fac mai simplu, am ceva frumos pentru voi.


Tiparul este facut de Sandra Betzina pentru Vogue (V1275).


Am vazut azi dimineata un video pe YouTube despre incretitul la masina. Un video facut de Marcy Tilton, pe care o urmaresc cu cea mai mare atentie. Uitati-va ce interesant este!


Ca de obicei, pentru cine nu intelege bine engleza, rezumatul in limba romana.
In mare face asa:

1. Coase pe dos  un zigzag pe linia de incretit, dar transporta inca un fir de ata sub zigzag (la ea este un fir verde, ca sa se poata vedea in video. Nu cred ca face haine in care lasa un fir de o astfel de culoare fistichie si distonanta).

Eu fac asta asa (metoda de la quiltuit free motion - cum incepi,  pe care am adaptat-o la croitorie)
*  Bag si scot acul in material manual (invartind rotita sau cu butonul 'ac jos, ac sus'  de la masina, daca are functia asta).
* Ridic transportorul, ca sa pot misca materialul putin spre mine.
* Trag in acelasi timp de capatul atei de sus, care se vede si de ata de sus dupa pasul facut. In felul asta imi iese ata din suveica deasupra si o pot scoate cat vreau de lunga.
* O trag sa imi iasa cat de lung vreau firul de care am nevoie ca sa cos zigzagul peste el.
* Repozitionez materialul sub ac in asa fel incat acul sa intre in acelasi loc.
* Las piciorusul in jos si cos un pas-doi inainte si apoi un pas-doi inapoi, ca sa fixez capatul atei.

Puteti face si cu fir separat, dar asta insemna ca trebuie sa il fixezi la ambele capete, infasurat pe bold, altfel iese cand tragi. De aceea trebuie fixat la inceput -cusut inainte si inapoi, cum am scris mai sus. Ca sa nu ai decat un capat in care trebuie sa il infasori pe ac de gamalie, sa nu iasa la tras si sa nu deteriorezi zigzagul cand tragi de fir.

2. Pe dos tragi de firul pe care l-ai cusut sub zigzag ca sa incretesti materialul. Fixezi firul infasurat  pe un bold, cum se vede in video.

Acum vine partea ei, brilainta, de care nu am citit nicaieri pana acum (poate voi stiati asta!).

3. Dupa ce a aranjat incretiturile bine, sa fie uniforme, le abureste cu fierul de calcat, sa se niveleze (plus aburul mai face materilaul sa se stranga, daca are fire naturale in el). Nu le calca, ci numai se expune la abur fierbinte.
Dar poate poti sa le si calci, daca se poate calca materialul si isi revine dupa ce il speli / porti.

4. Apoi coase la masina doua tighele de o parte si de alta a zigzagului. Asta e cusatura finala. Genial.

Dupa mine poti scoate dupa aceea firul ajutator cu zigzagul, daca nu iti place, pentru ca cele doua tighele iti fixeaza cusatura. Asta pe materiale care nu sunt elastice.

vineri, 25 mai 2012

Constructia t-shirtului / Finisarea gatului (tutorial)

Am ajuns la partea cea mai interesanta despre punerea bentitei la gat - partea practica.


1. Aveti nevoie intai sa masurati pentru bentita (binding) lungimea gatului pe tipar, punand centimetrul pe muchie, ca sa puteti urma curbura gatului.

Formula pentru calcularea bentitei:
* LUNGIMEA: Lungimea gatului la fata + Lungimea gatului la spate + [10-12 cm = 4"]
* LATIMEA: 3,5 cm (1 3/4 "). Maximum 4 cm. 
Eu am facut-o aici prea lata si a trebuit sa tai, pentru ca strangea la gat. Va voi arata cand ajung la poza cu pricina, daca o gasesc, de ce am gresit cu bentita prea lata.

2. Dupa ce ai croit bentita ca un dreptunghi cu laturile de dimensiunile respective, finisezi o margine cu zigzag sau cu overlocker.
Pentru ca am surfilat la overlocker am desenat un dreptunghi exact de dimensiunea bentiei. Pe una din laturile lungi am taiat exact pe linie; la partea care se finisa am taiat la cativa milimetri de linia marcata cu creta si am taiat apoi surfiland exact pe linia desenata.
NB. Bentita se croieste perpendicular pe firul lungimii (perpendicular pe margini).

3. Acum se coase pe langa gat. Marginea nefinisata se pune exact pe linia marcata a gatului, ca in poza de mai jos. Vedeti aici la ce ajuta sa intaresti linia de cusatura a gatului (stay stitching): ai deja linia ajutatoare la cusut si nu trebuie sa iti mai bati capul.
Cos la 1/4" (0,65 cm) de margine cu un piciorus de qultuit care coase exact la 1/4" inch de la marginea piciorusului. Puteti folosi orice alt piciorus ca ghid, dar acul sa nu fie la mai mult de 0.6 - 0.7 mm de la marginea piciorusului. Verificati. 


Spre deosebire de metoda  lui Sarah Veblen, aici nu trebuie sa inchizi bentita pe cusatura laterala mica inainte de a o pune. Si nici nu e nevoie sa o intinzi atat cat zice si cum face Sarah Veblen, pentru ca bentita se coase SUB linia gatului, pe cand a ei se coase exact pe linia gatului. De fapt ar trebui sa va rog sa vizualizati circumferintele cercurilor, ca sa intelegeti mai bine de ca nu trebuie sa intinzi atat... Prea complicat. Mai bine credeti-ma pe cuvant.
Se intinde bentita la cusut numai atat cat trebuie ca sa faci marginea bentitei sa urmeze linia curburii gatului.
Eu incep la mijlocul spatelui, fiindca vreau sa am acolo linia de mijloc pe care cos sa inchid bentita:
- las 3 cm de bentita libera
- o prind in acel punct cu un ac de gamalie de mijlocul spatelui
- mai las inca 3-4 cm necusuti si o prind in acel loc iar cu un ac de gamalie de gat
Abia acum incep sa cos.
Am nevoie de acel capat lasat liber ca sa pot coase sa inchid cercul bentitei. E ca la quilt. O sa vedeti.

Mai pun o poza ca sa vedeti mai bine.



Mai jos vedeti si cum am inceput sa cos lasand o parte de gat necusuta de la mijlocul spatelui (inde este ciupitura de marcaj).

4. Opresc cusutul cam la aceeasi distanta de mijlocul spatelui. Vedeti ca am surplus la bentita (cei 10-12 cm in plus).



5. Acum ma uit unde imi vine mijlocul spatelui pe bentita, daca as coase in continuare. O intind foarte, foarte putin cand masor. Dau un semn.



6. Fac acelasi lucru (masuratoare si marcare) in ambele parti.


Apoi verific daca am facut bine.



Pun un ac de gamalie pe amble marcari, ca sa le pot vedea cand unesc cele doua capete.




7. Se suprapun capetele bentitei:
- marginea de sus sa coincida si
- cele doua ace puse pe marcare sa coincida (sunt acele din mijloc, unul peste altul)
Acele care se vad in stanga si in dreapta nu au alt scop decat sa tina capetele bentitei impreuna. Singurele ace care conteaza sunt acele din mijloc, care apar suprapuse. Acolo va veni linia cusaturii.

Acum vedeti capetele unite, dar din alt unghi.  Intre timp am scos cele doua ace din mijloc si in locul acela am desenat linia de cusatura / la 90 de grade de laturile lungi ale bentitei).

8. Apoi cos (eu cos o data, intorc cand aprope am iesit din material si mai cos inca o data exact peste cusatura, la urma tai). Poti sa mai cosi si cu un pas extrem de mic (0.7-0.8).

9. Dupa ce am cusut - tai la cam 0,5 cm.





10. Descalc cusatura... si



...11.  pun bentia in continuare, cu marginea de sus exact pe linia cusaturii si inchid cusatura bentitei pe linia gatului.




12. Acum calc iar.



Tivul de la gat e prea mare (cred ca are 1" = 2,54 cm; 3/4" = 1.9 cm erau mai mult decat suficienti. Avantajul acestui tiv mai mare e ca imi stabilizeaza linia gatului pe timpul calcatului cu aburi ca sa o fixez.


Tivul care trebuie taiat este cel de jos, cel de pe pernuta de calcat. Bentita e partea de deasupra.


13. Acum vedeti cum tai tivul la gat pe t-shirt exact pe linia de marcaj care mi-a folosit de ghidaj. In general se taie o idee mai mica sau mai mare decat tivul  bentitei. Asta face ca grosimea celor doua tivuri sa se distribuie sa nu obtii o grosime mare la margine, cum ar fi daca le-ai taia in acelasi timp. Chestia asta se numeste 'grading'. (In romaneste nu stiu cum ii zice).
Daca materialul este subtire, tivul gatului se taie o idee mai mica decat al bentitei.




Mai trebuie sa le mai finisez pe ici pe colo ca grosime / grading.

  

In poza de mai jos puteti vedea cusatura bentitei de la mijlocul spateleui. Si acolo se taie din materialul care ar fi prea gros la indoitura.
Vezi capetele cusaturii, taiate oblic. Pe cea de jos nu am prea indraznit sa o tai. Ar trebui sa o intaresc apoi  cu mana sau cu lichid FreyCheck, daca vreau sa tai jos tot ata de mult ca si sus.




14. Dupa ce am calcat gatul, trebuie sa masor cat de lata ramane bentita si care este linia pe care o indoi. Se poate face si din ochi, dar eu masor mereu, pentru ca imi e frica sa nu iasa inegala.
Cea mai buna scula de masurat este asta.

La inceput nu am agreat-o, pentru ca agata putin. Dupa ce am descoperit insa ca partea portocalie formeaza un fel de prag care ma ajuta sa pozitionez bine linia la masuratori ca aici, a devenit scula mea preferata de masurat.
Nu mai stiu daca am luat-o din Olanda sau din America. Scrie ' seam gauge'  pe ea, deci scula e probabil din USA.


Frumos marcat rotund in jurul gatului.



15. Se indoaie bentita si se prinde in ace. In general bentita trebuie in asa fel indoita incat partea surfilata sa fie mai jos de linia de cusatura, cam cu 0,5 cm. Asta ca sa o poti coase - cusatura in sant (in the ditch), exact pe demarcatia dintre bentita si t-shirt, ca sa nu se vada.
Linia de indoitura este cea marcata cu creta.

Acum se prinde cu ace. Fiti atente mai jos cum puneti acele in cazul in care trebuie sa cosi ceva rotund. Se pun unul in continuarea celuillat. Cand cosi,cosi in sensul invers celui in care ai pus acele, ca sa le poti scoate in timpul cusutului.


16. Apoi se coase la masina exact in ' sant' (ditch). De fapt ar fi trebuit sa insailez, ca sa am materilele fixate bine si sa pot trage putin de ambele parti, ca sa se defaca. Numai asa pot coase exact in 'sant'. Cand materialul isi va reveni dupa ce am terminat de cusut, s-ar inchide 'santul', iar tighelul la masina nu s-ar mai vedea.



Asa arata pe fata, ca mai sus. Si asa arata pe dos.



 Vedeti de ce masor? Pentru ca nu ma pot baza pe latimea bentitei. Cand o cosi se face ici un mm sau doi mai stramta, dincolo altfel si iti iese gatrul inegal.
Sunt curioasa care din metode va avea mai multe adepte: asta sau metoda lui Sarah Veblen?!?

Constructia tshirtului / gatul, doua metode de finisare

A venit vremea sa incepem sa vorbim despre bentita sau elasticul de la gat. Am doua metode sa va propun:
1. Cea despre care am mai scris pana acum (videoul cu Sarah Veblen de pe situl de la Threads) pe care o gasiti cu acest link pentru video:

Threads Magazine Video a-neckline-binding-for-knits

2. Metoda pe care o folosesc eu acum, metoda 'couture' descrisa de Lynda Maynard in cartea ei despre 'couture sewing'.

Care este diferenta dintre cele doua metode?
Intai sa va arat doua poze. Cea cu t-shirtul turcoaz e cu metoda lui Sarah Veblen, cea cu t-shirtul rosu (pe care o arat mai jos) e metoda Lyndei Maynard.






Nu stiu daca se poate vedea bine diferenta, fiindca gatul la t-shirtul turcoaz nu e finisat si cel de la t-shirtul rosu, da. Incercati sa va uitati la umar, acolo se vede bine. La cel turcoaz umarul si gatul t-shirtului apare pozitionat PESTE bentita (binding), la cel rosu bentita se vede mai bombata, fiindca sta DEASUPRA fetei si a spatelui la gat si umar.

Diferentele dintre cele doua metode sunt urmatoarele:

Bentita [BINDING, in engleza] turcoaz se aplica dubla (double fold), pe cand cea rosie intr-un singur strat (single fold).
Se taie o banda de material cu largimea 2 x (largimea finala a gatului + rezerva de cusatura + ce se pierde prin surfilare) = va dau dimensiunile mai tarziu!

Turcoaz: Bentita se indoaie si se finiseaza pe partea opusa liniei pe care a fost indoita.

Rosu: Bentita se finiseaza numai pe o latura lunga. Cealalta latura lunga devine tiv atunci cand o cosi la gat. Poza este de la un t-shirt mai vechi.



Linia de cusatura si directia in care se indoaie / calca bentita.

Poate intelegeti mai bine daca va fac un desen.

























[ Fig. 1 ]
Stratul de jos este T-shirtul cu linia gatului marcata la 1/4"(0,65 cm de margine) = tivul. 
In stanga vedeti cum se pune bentita (BINDING) dubla. Marginile tivului ei corespund cu marginile tivului Tshirtului la gat. Se coase exact pe linia de cusatura a t-shirtului. Tivurile sunt egale atat la t-shirt cat si la bentita, ceea ce te ajuta la pozitionarea bentitei
In dreapta bentita nu este pusa dubla, ci cu marginea tivului exact pe linia de finisare a gatului, care a fost marcata pe t-shirt (stay stitching / intarirea liniei gatului). 
Se coase la 1/4" (0,65 cm) de la linia de cusatura a gatului. Tivul gatului se taie apoi dupa ce ati cusut bentita si ati calcat-o. De ce nu se taie inaite, pentur ca iti stabilizeaza gatul sa nu se intinda. Cu cat e tivul mai mic pe bieu cu atat ai mai multe sanse sa intinzi linia gatului.  
[ Fig. 2 ]

Linia definitiva a gatului dupa finisare ramane aceeasi in ambele cazuri. Nici una din metode nu iti da un gat mai decoltat decat l-ai intentionat.

Cred ca mai rau v-am incurcat cu explicatiile mele, dar sunt convinsa ca pentru cativa cititori sau cateva din cititoare va fi clar, fiindca stiu despre ce e vorba (Asa e domnule de pe blogul Croitoresc?).

Pe incepatoare le rog sa astepte postarea care vine, dar sa retina urmatoarele lucruri, care sa le ajute sa faca o alegere pentru o metoda sau cealalta (ce e marcat cu rosu se refera la metoda Lyndei Maynard, care de fapt seamana mult cu pusul bieului la quilturi):

1. bentita in dreapta apare mai bombata (pare pusa peste t-shirt) decat bentita din stanga.


2. La metoda Lyndei Maynard nu ai nevoie de coverlock sau uber (de ce i se zice UBER in romaneste??? din germana?) ca sa faci cusatura finala de fixare a bentitei de la gat. Poti sa cosi chiar cu mana, ca in couture, cand indoi bentita peste linia gatului la t-shirt.
Se foloseste 'pickstitch" pe fata, pe linia de imbinare a bentitei cu tshirtul, dupa ce e calcata. (nu stiu si nici nu cred ca am stiut vreodata cum se numeste in romaneste!).
Pe situl de la Threads, de unde am pus aceste doua poze, te invata cum se face ('Hoe to do a pickstitch'). Asa se pune si fermoarul in couture.


- La metoda Lyndey Maynard nu se mai vede cusutul cu masina pe fata. Asta este probabil ceea ce numeste ea 'couture' in metoda.
La couture nu se foloseste masina de cusut decat in caz de stricta nevoie. Se face cat mai mult cu mana (ceea ce face hainele si extrem de bine facute, dar si extrem de scumpe - cata munca!). Nici fermoarele nu se pun cu masina.
Hainele cu tigheluri si multe cusaturi (in afara de cele strict decorative, mai deosebite) sunt haine mai ieftine (pretul e mai ieftin pentru ca mana de lucru e mai ieftina si ai nevoie de mai putine ore lucru pe care sa le platesti salariatului).
Ca sa nu mai vorbesc de cusaturile mari. O camasa sau rochie cu tighel dat cu pasul mai mare de 2,5 sau 3 este o haina ieftina, facut in China (exceptia sunt tighelurile decorative date cu ata speciala, groasa, de ex. pe marginea reverelor. Cu ata de grosimea acceea nu poti coase cu pas mic). Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca o cusatura este mai putin rezistenta daca o faci cu un pas foarte mare.

Am gasit sa pun una din putinele poze de pe situl Threads, care au mai ramas*, in care se vede cum se lucreaza in couture, atunci cand pui maneca (Inside a Chanel jacket). Intai se marcheaza linia tivului (ata rosie) pe ambele piese, apoi se insaileaza (PE FATA!!!!!!) in felul in care se vede. Asa se face si la restul de cusaturi, am vazut pe un dvd.
E un fel de a insaila foarte precis.
























NB. Threads da acum numai celor care platsc (Insider) voie sa vada multe documente pdf sau extrase din reviste. Inainte aveau mai multe documente sau videouri care erau gratis.

Asa ca doamnelor fara masina de surfilat, nu va intristati. Un tricou surfilat sau cu cusaturi cu coverlock (uber) nu inseamna neaparat ca haina respectiva este de mai mare calitate, decat una bine facuta cu o masina simpla de cusut. De multe ori arata ca porti o haina facuta la banda rulanta, masinal si repede.

Acelasi lucru il pot spune despre butoniere. Butoniera bine facuta cu mana este imbatabila. In croitoria de mare clasa nu se fac niciodata butonierele cu masina, oricat ar fi masina de buna!

OK. Daca v-am plictisit, ramaneti totusi pe faza si nu parasiti subiectul. Urmarea va fi un tutorial PRACTIC pas cu pas despre cum se pune bentita (binding) la tshirtul rosu, folosind metoda Lyndei Maynard.

As zice sa incercati ambele metode si sa vedeti care din ele va place mai mult. 
Eu stiu ca raman la Lynda Maynard.

P.S. Pe blogul meu am la lista de bloguri blogul lui SIGRID (o olandeza extrem de buna, care coase cu mare precizie si este foarte meticuloasa la finisari - rezultatul este PERFECT!).
In ultima postare (Some easy projects) scrie despre un T-shirt facut dupa tiparul din revista Ottobre si despre un cardigan / jacheta dupa un tipar de la Jalie. Ea foloseste metoda Lyndei Maynard.
De la ea am citit despre metoda, de care stiam vag fiindca am cartea (asa cum am mai zis). Mi-a placut cum arata ce a facut ea si am incercat si eu. Rezultatul - m-a convins.
- bentita turcoaz este indoita in doua si calcata, se aplica dubla, iar marginile ei si ale tivului de la gat se calca in JOS.
Vedeti mai bine ce frumos iese daca dati un clic pe poza t-shirtului ei, ca sa o vedeti mai bine.

Aceasta postare este Partea 4 din seria CONFECTIONAREA UNUI TRICOU (tutorial pas cu pas)
Partea 1 - Croitul unui tricou (tutorial pas cu pas)
Partea 2 - Modificarile tiparului de tricou la probat (croitorie pentru incepatoare)

Partea 3 - Constructia tshirtului / gatul si umerii (croitorie pentru incepatoare)
Partea 5 - Constructia tshirtului / Finisarea gatului (tutorial)
Partea 6 - Constructia T-shirtului / Manecile (tutorial)

duminică, 20 mai 2012

Constructia tshirtului / gatul si umerii (croitorie pentru incepatoare)

Continui cu tutorialul despre confectionarea unui tshirt. Intre timp sunt aproape gata cu probatul tiparului de baza. Am terminat tshirtul gri (imi dau un 6 spre 7 ca nota, il port in casa) si am mai facut inca doua bleumarin si unul rosu. La fiecare am corectat ce trebuia, putin cate putin. Nu sunt niste chestii extraordinare, dar le pot purta.Este incalzirea spre tiparul 'perfect' de baza, asa zisul 'tipar verficat' pe care il poti folosi la infinit, schimband detalii. Primul t-shirt pe care il am in plan este acesta ( design Marcy Tilton):
Am copiat fata de doua ori (in oglinda) si am desenat linia curba, prelungita la tiv. Nici o filosofie, trebuie numai sa fii in stare sa apreciezi forma liniei curbe si unde vine pe tipar. Desenele sunt de fapt facute cu 'silk screening'. 'Ghemul' se poate si broda sau face free motion (quiltuit liber), daca pui intaritor (stabilizer) pentru tricot pe spate. Liniile albe sunt desenate. Ma intreb daca cineva bun la desen nu le poate face si cu mana libera folosind vopsea textila. Eu voi incerca..
La ora actuala am desenat deja linia de taiere si am croit tshirtul, folosind doua culori de albastru, cobalt si bleumarin. E tot ceva de incercare. O sa va spun cum va iesi.

De abia astept sa termin cu probatul tshirtului, desi merge extrem de incet, fiindca nu am ajutor si fac schimbari cu viteza de melc. Dupa ce voi fi multumita de tiparul corectat, voi trece la modificarea lui si impodobire (embellishment). Cred ca asta va va interesa, mai ales ca voi vopsi oricum tricoul pe care il fac acum, indiferent de cum va iesi. A venit vremea sa incerc si impodobirea materialului textil cu vopsele si broderii.

Insa sa incep cu detaliile constructiei t-hsirtului.
Dupa ce ai copiat tiparul, desenandu-l pe material cu creta sau ce doriti (eu folosesc creionul alb acuarela Faber Castel) si dupa ce ati taiat tivurile egale, trebuie sa coaseti niste linii ajutatoare, care va vor fi de mare ajutor mai tarziu!.
Observati ca nu dau semnul cu ata (semnul cu late), fiindca sunt prea lenesa. Prefer sa tai de doua ori maneca pe un singur strat de material (prima data cu tiparul cu fata in sus si a doua oara cu tiparul cu fata in jos, ca sa fie in oglinda! - fiti atente, mi s-a intamplat de cateva ori sa tai de doua ori aceeasi maneca pentru stanga sau pentru dreapta) si sa merchez cu creionul acuarela sau cu creta de croitorie, decat sa dau semne cu ata, oricat ar fi ele de 'couture'. Marcajele de mai jos sunt cu creion acuarela Faber Castel.

Acum sa incepem.

1. [Stay stitching the neck] Primul lucru care se face [intai si intai!!!] la coaserea unei bluze sau al unui tricou este sa coaseti direct pe linia gatului cu pas normal si cusatura dreapta, avand grija sa nu intindeti materialul. Asta se numeste 'stay stitching', intarirea liniei de cusatura, atunci cand trebuie sa cosi pe bieu.
Cusatura pe bieu si prelucrarea materialului pe bieu duce aici la largirea gatului, daca nu faci stay sttching.

Parerile sunt impartite despre directia la cusut. In cartile mele de croitorie am intalnit recomandarea de a incepe la un umar si de a coase pe linia gatului pana la umarul urmator. La tricotaje se pare ca e mai bine sa incepi de la un umar si sa cosi numai pana la mijlocul fetei, sa te opresti si apoi sa incepi din partea cealalta, mergand iar de la umar pe linia gatului pana la mijlocul fetei.
Cine are Bernina cu Dual Feed sau Pfaff cu transportor (care este aproximativ acelasi lucru), poate sa coasa si la tricou de la un umar la altul, fiindca sistemul de la Bernina si Pfaff transporta meterialul foarte bine. Cine nu are, sa incerce in ambele feluri si sa vada ce metoda prefera.

Marcy Tilton (nu trebuie va mai spun ca e idolul meu ca design si tehnica, pentru ca ati inteles deja asta din felul in care scriu despre ea) spune sa cosi in doua etape. Asa am facut si eu in poza de mai sus.
Ceea ce nu fac din insa din ce spune ea, este sa dau inapoi inainte de a taia firul la mijlocul fetei, ca sa intaresc  cusatura. Mi se pare o ingrosare nedorita, asa ca merg inca vreo 3 pasi dupa ce am trecut de punctul de la mijlocul fetei la gat. Apoi fac acelasi lucru venind din partea opusa, asa ca pe mijlocul fetei nu am decat doua cusaturi care se suprapun si nu mai multe cusaturi, cum as avea daca dau inapoi si inainte atunci cand termin. Sper ca intelegeti despre ce vorbesc.

De ce trebuie sa NEAPARAT faci cusatura asta de intarire? Din doua motive:
(1) nu se intinde gatul si
(2) va fi o linie care te va ajuta foarte mult la punerea bentitei de la gat. Asta veti intelege din postarea urmatoare despre punerea bentitei la t-shirt.

2. Dupa ce ai intarit linia gatului, trebuie sa cosi umerii.
Umerii la tricou se intind, daca nu ii fixezi cu 'clear elastic', cu materiale care se lipesc prin calcare, cu o bentita de material de captuseala sau o panglica cusuta pe linia umarului.
In America exista materiale speciale petnru intarit liniile de cusut pe tricotaje. Poti cumpara bentite fuzibile pe bieu sau pe fir drept, facute in Japonia, in functie de unde vrei sa la folosesti.
In Europa suntem mai prapaditi si mai arierati. In Olanda sunt si magazine in care poti cumpara astfel de produse, dar sunt foarte scumpe. Legea pietii spune ca trebuie sa platesti mai mult daca vrei da cumperi produse mai putin cerue pe piata.
Am cumparat in America bentite pe care le pui la cusatura pe tricot. Sunt extraordinare. Dar am folosit si ce se gaseste la noi (avem un magazin nenorocit de textile in orasul meu, SIKKENS, care are in general textile de proasta calitate, desi uneori gasesti si ceva bun, cumparat de ei ca resturi de la vanzarea stofelor mai bune; Sikkens cumpara cu toptanul si vinde la fel, dar ieftin).

In poza de mai jos folosec ceva fuzibil ieftin, cumparat la magazinul Sikkens. Cand se va termina... nu stiu daca o voi mai cumpara, dar cum o am... o folosesc sa o termin.

3. Se calca bentita fuzibila pe linile umarului de la SPATE (poti si la umarul de fata, daca indoi umarul spre fata). Eu indoi mereu umarul spre spate, ceea ce insemna ca tighelul umarului spre spate este acoperit si nu se vede bentita,
Ceea ce vedeti aici sunt primele incercari, cand faceam exact ce am citit in carti. Acum am 'perfectionat' si o sa va spun mai departe cum. Dar mai intai cum am facut, ca sa intelegeti sistemul.

Dupa cum vedeti, am pus bentita sa acopere cusatura (marcata cu creion verde).
vede bentita),

Marcy Tilman zice 'calci bentita cu fierul cu aburi si apoi cosi'. Dar ea foloseste o bentita  speciala, pe bieu si elastica.
A mea este ca si cum ar fi pe fir drept, deci nu e elastica. Ce te faci atunci cand ai un umar la spate ceva mai mare decat umarul din fata, pentru ca pensa de pe umarul de la spate este bagata in cusatura umarului? 'Ease' se numeste in engleza =  surplusul se distribuie cand cosi.

Daca as calca bentita fuzibila sau daca as pune o bentita de captuseala de 2 cm latime pe fir drept / bieul se intinde /, atunci as fixa lungimea umarului la spate de pe tipar si ar fi deci cu 1 cm mai lung decat umarul de la fata. E f. greu de manipulat, adica iti vine greu sa distribui surplusul de 1 cm uniform (ease). Asa ca am gandit acest truc pentru persoanele care nu au nici un fel de materiale fuzibile si folosesc o bentita din panglicuta sau o fasie de captuseala (NB. bentita de captuseala se taie de la marginea finisata pe lungime a captuselii: ne se intinde si e si finisata pe o parte).
* Cos umarul normal, avand grija sa potrivesc cele doua laturi si sa distribui spurplusul unarului de la spate uniform.
* Apoi calc, ca sa se straga umarul mai lung (al spatelui) si abia dupa aceea pun bentita dreapta (care are exact dimensiunea umarului din fata plus ceva lungime ca sa depaseasca liniile de la rascroiala bratului, ca mai sus.
* O pun acum exact deasupra cusaturii, ca sa nu-mi ingroase indoitura (vezi cum se face la calcatul umerii). Trebuie insa sa o insailezi, ca sa nu se deplaseze.
* Ce va fixa cand dau pe fata un tighel paralel cu linia umarului (vezi poza de mai jos, cum arata umarul terminat pe fata). Ramane dreapta pe umar si face ca umarul sa nu se intinda, dar e ascunsa.

Alegeti singure ce metoda preferati sa folositi.

4. Dupa aceea se calca. Eu fac exact cum zice Marcy Tilton. Intai calc cusatura asa cum este (se numeste fixarea cusaturii la masina / setting the seam).
Apoi calc cusatura intr-o parte (cum se vede mai jos).

Dupa aceea calc cusatura deschisa...
... si in cele din urma calc spre spate, adica asa cum va ramane. Intai pe dos...
Apoi finisez marginele la masina de surfilat sau cu zigzag pe marginea cusaturii. Si  pe urma cos  cu masina la distanta de un piciorus de marginea cusaturii ca sa terminati umarul (cusatura asta imi fixeaza bentita de captuseala sau fuzibila).
Asa arata umarul finisat à la Marcy Tilton. Iar pe dos arata asa:


Buun, acum am ajuns la punerea bentitei la gat, inainte de a pune manecile.
Se pune cu masina obisnuita, metoda asa zisa 'haute couture'. Cat o fi de haute couture - nu stiu, dar stu ca e foarte simpla.
Intre fiecare etape trebuie insa sa probati.

Sa auzim numai de bine, cum se zicea pe vremuri la Europa libera.

Aceasta postare este partea a treia din seria CONFECTIONAREA UNUI TRICOU (tutorial pas cu pas)
Partea 1 - Croitul unui tricou (tutorial pas cu pas)
Partea 2 - Modificarile tiparului de tricou la probat (croitorie pentru incepatoare)
Partea 4 - Constructia tshirtului / gatul, doua metode de finisare
Partea 5 - Constructia tshirtului / Finisarea gatului (tutorial)

P.S. Dintr-o nostalgie perversa, care tine de perioada ceausista, ma uit in fiecare an la Eurosong Festival, dar numai ca sa votez prin sms pentru Romania sau Moldova. Sper sa nu uit sa o fac. Anul acesta votez prin mobil daca se poate, dar numai pentru Moldova, pentru ca ce au trimis romanii este de prost gust. Hai Moldova (Basarabia)!!!

vineri, 18 mai 2012

Bernina Aurora 440 QE

Nu stiu sa conduc masina pentru ca am reflexe idioate, nu am nici un simt al orientarii topografice si as face numai accidente. Nu stiu sa merg pe bicicleta. Adica de fapt stiu, dar din motivele de mai sus nu consider destept sa o fac. Nu am masina, dar am o bicicleta (pe care nu o folosesc) si mai multe masini de cusut (fiecare cu aiurelile lui).
Probabil ca acest ' cuc' mi se trage de la faptul ca nu am avut masina de cusut in Romania, pe vremea cand accentul se punea pe matematica, inginerie si toceala. La prima eram buna, pe a doua am refuzat-o din revolta puberala si pe ultima am practicat-o mereu cu pasiune. Cartile sunt o sursa formidabila de experienta pe care altfel nu ai putea s-o dobandesti.
Si ce mi-am mai dorit pe vremuri in Romania o masina de cusut!

Dar acum ceva mai mult despre masinile mele.
Pe doua din ele le iubesc ca pe ochii din cap:
* Elna Carina Electronic SU, facuta in Elvetia, cumparata la inceputul anilor '80, cand multe dintre cititoarele mele nici nu existau. Isi asteptau cuminti randul la calatoria cu barza. Excelenta masina, mecanica / electronica, dar foarte solida. Cu sabloane.
* Bernina Aurora 440 QE cu BSR (Bernina Stitch Regulator).







Aurora este o masina exceptionala. Eu am optat pentru 440QE, pentru ca ai posibilitatea sa ii pui un accessoriu special pentru impaslit (felting / needle punching). Aurora 440 are insa pasul cu latimea maxima de 5mm, pe cand Aurora 450 face cusaturi decorative cu latimea maxima de 9mm, dar nu impasleste.
 [Masina de aici este Bernina 830, dar e acelasi lucru. Piciorusul folosit are numai ace care imping lana sau un alt meterial in materialul de baza = needle punch].

Minunatele aplicatii pe care le-am mai aratat sunt facute cu Bernina Aurora 440 QE, care are un model special de feston triplu. De fapt fara Aurora nu ar fi iestit tot atat de bine.
Se pare ca Bernina singura cu acest feston, pe care il foloseste foarte mult Ricky Tims.
Performanta Aurorei la aplicatii e superba, mai ales daca stii cum se coase la varfuri sau pe curbe (si asta e o tehnica depsre care se scriu carti!).
La fel de superba este si la cusut sau la cusaturi decorative. Cel mai mult imi place functia "Pattern begin" (un buton cu care ai posibilitatea sa readuci masina la punctul de pronire al pasului decorativ). Pe mine ma ajuta f. mult 'pattern begin' la aplicatii, pentru ca imi e usor sa stabilesc cu ce faza din feston incep dupa ce am pivotat la varf. Motivul nu apare intrerupt. Daca te uiti bine la poza de mai jos poti vedea unde am incheiat (pe petala din stanga sus). Puteam sa ma opresc exact acolo de unde am inceput. Am vrut sa fie mai solid.

Toate bune si frumoase, dar aici se obisnuieste sa schimbi masina din cand in cand - de fapt asa se face si la masina mica.


Aurora 440-450 face parte din asa zisa '4 series' (seria 4) si e scoasa din productie. 





Cred asta cel putin, pentru ca au scos acum varianta moderna a Aurorei in seria 5 (5 series) si au facut si o serie mai 'lejera', care se foloseste mai mult in croitorie, seria 3 (3 series / 350, 380).

Seria 5 are trei modele 530 (croitorie), 550 (croitorie si quiltuit) si 580 (croitorie, quiltuit si brodat). Bernina 550 ar corespunde cu Aurora 440 QE (Quilter's Edition) si cu Aurora 450.

Cand am fost data trecuta la magazinul de masini de cusut Zijlstra, m-a momit fata care mi-a vandut si CoverPro Janome sa vin sa incerc noua masina. Ma tot vrajea ce grozava e 580, care are si posibilitatea sa brodeze. "Pai, zic, n-am cumparat de la voi Brother 4400, pentru ca mi-ati zis - ceea ce e adevarat - ca e o masina tot atat de buna la brodat ca si Bernina, dar mult mai simplu de manipulat?'. Da, da.  Dar are nu stiu ce in plus si special... Nu ma intereseaza, i-am spus ca am 820.
In paranteza. 
* Eu am avut modul de broderie la Aurora, pe care l-am dat inapoi, ca nu mi-a placut.
Iar despre Brother si brodatul la masina: gasesc ca este o masina grozava, din care cauza nu am cumparat Bernina 830, care e gingasa rau de tot: cunosc destul de multe persoane care au dat-o inapoi si au luat Husquarna, Janome Horizon sau Brother.
* Culmea este ca nu persoanele cu 820 se plang de fragilitatea seriei 8, ci cele cu modul de brodat.
Am incheiat paranteza.

Pana la urma m-a convins ca poate nu e rau sa schimb Aurora pe ceva mai nou, mai modern. Mai ales ca imi dadea si un pret foarte bun pe Aurora 440 la schimbare, fiindca sunt o clienta buna... 
Bine, vom vedea.

A mai trecut catava vreme si m-am gandit ca poate nu ar fi rau sa schimb masina. Asa ca azi am fost la pravalie, pentru ca sunt libera. Ea nu era, era doar proprietarul, care m-a lasat sa cos pe o masina 550 de demonstratie.

Am cusut cat am cusut si am ajuns la concluzia ca nu merita sa schimb Aurora pe 550. De cusut nu cusea mai bine, mai lin nu mergea, ecranul e mai sofisticat (touch screen), dar si mai sensibil... Nu as fi facut nici o afacere daca o luam, ca sa nu mai vorbesc ca as fi dat atatia bani (1300 euro, dupa ce imi dadea ceva pentru Aurora) numai ca sa am o masina mai noua. 

Morala? Acum ca a iesit noua serie 5 seria 4 (Aurora) va fi ieftinita, pentru ca e pe terminate. Asa ca daca gasiti o masina buna din seria asta (chiar si de mana a doua, daca e bine intretinuta si aveti incredere in vanzator) si daca aveti bani, nu pregetati.

Inca o data v-o mai arat pe iubita mea Aurora in masuta ei SewEzi
Cos in general la Bernina 820, care are niste functii in plus, dar cand am ceva de insailat sau ceva de cusut si trebuie sa schimb ata o folosesc pe Aurora. Ciripeste ca un greieras si toarce ca o pisicuta, dupa ce o ung si o curat.


Asta am avut de spus azi, dupa vizita la magazinul Zijlstra din Groningen.
P.S. Cea mai buna masina vazuta din punctul de vedere calitate/pret, ramane dupa mine (!!!) masina japoneza Janome (6600).