Ultima pagina

TRANSLATOR

luni, 15 decembrie 2014

Cadouri de Craciun - Quilturi miniatura pentru papusi (I)

Am cumparat doua papusi si doua paturi pentru papusi ca sa le dau cadou nepoatelor mele. "Lenjeria de pat', cu care au fost livrate, este deprimant de urata. Asta inseamna ca trebuie sa ma pun pe cusut.

Am inceput cu doua quilturi (doll quilts) pe care le-am desenat intai cu programul EQ 7 (Electric Quilt 7). 

De fapt nu am facut nimic deosebit. Am ales doua blocuri pentru quilturi normale si am schimbat dimensiunea elementelor din care sunt formate in asa fel, incat sa imi iasa marimea pe care o vreau eu.

Primul quilt - desenat al doilea, dar terminat primul - arata asa, dupa ce am terminat de cusut fata, dar nu l-am montat pe vatelina si dublura (backing) .



Quiltul a fost insa conceput sa arate putin altfel..



Blocul patrat din centru are 4"x 4", iar restul de blocuri patrate au 2"x 2".


Am schimbat un singur lucru la designul blocului. 
In loc sa fac doua blocuri lungi cu linii diagonale (roz cu crem), am facut doua blocuri 'stol de gaste'(flying geese). Comparati desenul cu quiltul facut.
Mi se pare mai usor de facut si taiat.

Inca o schimbare, dar la executare. Culorile.
Culorile din design sunt culorile mele, daca as dori un quilt cu roz (nu, nu doresc). Nu sunt reproductia exacta a culorilor alese, pentru ca verdele era mai verde si unde se vede galben pai ar fi trebuit sa fie crem.
Imi plac culorile mai 'vibrante', care insa nu prea ii plac norii mele. Asa ca am luat materiale de alte culori, pe gustul ei, cand am taiat blocurile.

Desi stiam ca nu voi folosi aceste culori, am printuit imaginea de mai sus, asa cum este si am inceput sa selectez materialele. 
Imaginea designului original ma ajuta sa pastrez contrastul intre blocuri. Am inlocuit consecvent blocurile de o anumita culoare cu acelasi material, avand grija mereu sa contrasteze cu materialul din blocul vecin exact ca in poza.

Dupa cum stiti, quiltul are nevoie de contrast. Daca nu stiati, ati aflat cum. 
Un quilt fara contrast intre blocuri este un quilt mort, adica plictisitor sau extrem de banal.

De aceea trebuie sa te uiti la el, strangand din ochi la quilt sau printr-un vizor, care se foloseste la usa. 
Dar si mai bine si mai practic (ieftin) este sa te uiti la blocurile aranjate (sau la materialele din care vrei sa faci quiltul, asezate unul langa altul, cum vor fi in quilt) printr-un celofan rosu sau verde de la bomboanele de ciocolata la quilt. 
Celofan rosu pentru materialele care nu contin rosu; celofan verde pentru materialele care nu contin verde.
Daca nu vezi diferentele dintre blocuri prin celofan, schimba materialul, ca sa obtii un contrast vizibil. Quiltul va capata viata si va deveni mai interesant.

Acum sa va arat patul de papusa, pe care va fi pus quiltul miniatura. 
Culoarea nu este OK. Culorile din prima poza sunt cele adevarate.



Patul - de fapt doua - au fost cumparate de la firma olandeza Blokker, pentru raportul calitate / pret. A trebuit sa le montez eu (numai 8 suruburi!).

Lenjeria de pat arata mizerabil, dupa cum am spus deja. Va fi urmatorul proiect pentru Craciun. 
Am cumparat deja un cearsaf alb de bumbac 100% (cel mai ieftin, de la un magazin olandez unde se vind produse ieftine, Wibra Zeeman (hoeslaken perkal, drap-housse percale, 90 x 200 cm, 100% cotton, 5,99 euro, daca sunteti din Olanda). 
Neaparat 100% bumbac, pentru ca bumbacul se coase mai usor. Papusile nu au alergie la fibrele sintetice!
Pentru cativa euro iei un bumbac foarte bun care se poate folosi la multe proiecte, cum au fost cizmulitele de Craciun, pe care le-am facut anul trecut. Cred ca se poate si vopsi frumos.


Acum revin la custul celuilalt quilt. 
E grea viata cu nepoate gemene! -:))!! Trebuie sa faci mereu doua lucruri de acelasi fel, unul dupa altul. te cam plictisesti.



Cu ocazia asta am sa incep o serie despre quiltuit. In primul rand un mini tutorial despre celalat quilt si apoi cate ceva despre doua quilturi, pe care trebuie sa le fac pentru copii noi nascuti. Deci voi avea un motiv sa scriu si parerile mele despre quiltuit sau ce am observat in general privind quilturile facute in Romania. Acele 'paturici' care se vand pe internet.

3 comentarii:

  1. Nu stiu nimic despre quiltuit. Nu inteleg cum desenezi modelul cu programul si nici cand ai timp sa faci ceva pentru papusi. Dar recunosc ca paturica este foarte frumoasa si cred ca vor fi incantate. Numai ca nu stiu cat timp iti ia acest proiect. Astept lamuriri.

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu mai iau cerceafuri ieftine de la Zeeman si le 'adaptez' la nevoi :) (diferenta este ca eu am ratat ce voiam sa fac, dar vorba ta, la 6 euro ridic din umeri si zic asta e)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca si Izi, nici eu nu ma pricep la quiluit, dar imi plac tare mult. Mi se pare o munca extrem de grea si migaloasa. Felicitari pentru ce ai facut.
    Craciun fericit alaturi de nepotele si de intraga familie.

    RăspundețiȘtergere