Ultima pagina

TRANSLATOR

marți, 2 decembrie 2014

Cadouri de Craciun III - un nou set de caciula si fular si probleme cu lana Katia Merino Baby

Am mai facut un set nou de caciula si fular pentru Dodo. Nu mi-a iesit asa cum voiam, din cauza lanei super wash Katia, care se intinde mult dupa spalat.



Modelul este al unei rusoaice, cumparat de pe Craftsy sau Ravelry, nu mai stiu de unde este. Probabil ca il veti gasi acolo foarte usor.
Pentru ca este un model cumparat, nu pot copia instructiunile. Ma rezum la niste indicatii generale, ca principiu, mai ales ca data viitoare nu voi mai urma instructiunile din tipar, ci voi adapta modelul dupa niste principii generale de constructie, pe care le-ar descoperi orice tricoteuza cu experienta care se uita la acest model.

Intai ceva despre peripetiile neplacute cu lana Katia Merino Baby depre care am scris aici (Cadouri de Craciun I - Fular tricotat in punct lenes cu dantela (scarf in garter stitch with lace).
Dar mai intai trebuie sa va spun ca eu nu am mai tricotat pana la nasterea lui Dodo si Jojo in 2012. Cam ciudat, fiindca am inceput activitatile 'textile' cu tricotatul si tricotajul a fost mult timp singurul meu hobby textil, inainte de a descoperi croitoria si quiltuitul. De fapt mai faceam ceva in perioada 'tricotatului'. Torceam cu fusul, ca tarancele din Romania si teseam. Tesutul a fost insa o activitate de foarte, foarte scurta durata, la care nu as mai reveni cu nici un pret. Nu mi se potriveste mie.
Lana mea preferata era pe atunci lana Pingouin, calitatea Confortable (95 % lana si 5 % nylon), care ramanea la fel dupa spalat, ca si inainte de spalat. 
Lana super wash nu exista pe vremea aceea, asa ca in clipa in care am revenit la tricotat nu aveam nici un fel de experienta cu acest tip de lana.

Am facut esantion (gauge) cu lana Katio Merino Baby, dar nu l-am spalat inainte de a masura cate ochiuri si cate randuri imi intra la 10 cm (4 inches). Trebuie sa va spun ca lasasem o zi lana sa se relaxeze, inainte de a masura esantionul si de a calcula numarul de ochiuri necesare. A trebuit sa recalculez numarul de ochiuri, pentru ca instructiunile erau scrise pentru o lana mai groasa.
... Si am tricotat... 
Apoi am spalat caciula si fularul. Oroare!!!! Am constatat ca s-au largit extraordinar de mult si vor fi foarte mari pentru Dodo. 
Asta inseamna ca le voi face cadou unei colege care are o fetita de 8-9 ani.

NASTURI (BUTTONS)

Modelul de fular este facut ca sa fie incheiat cu doi nasturi, pe care ii vedeti in poza de mai sus. Si caciula are doi sau trei nasturi pe partea lucrata in punct lenes (garter stitch). 
Eu nu stiu ce nasturi va dori fetita colegei mele, asa ca ii voi da fularul si caciula fara nasturi. Urmeaza sa ii aleaga si coase mama ei.
Dar ca sa aveti o idee despre model, am prins niste nasturi la intamplare pe papusa cu ace cu gamalie (pins). 
Nu cred ca as fi ales acesti nasturi, daca as pastra caciula si fularul pentru Dodo. Sunt prea mari, mai ales pentru caciula.

Acum ceva despre design.



CACIULA (HAT)




* Caciula se incepe cu numarul de ochiuri de care aveti nevoie pentru tivul de jos. 

PARTEA INCRETITA (RUFFLE)
* Lucrati cateva randuri de punct lenes (garter stitch), apoi dublati numarul de ochiuri (dintr-un ochi faceti doua ochiuri; 1 stitch becomes 2 stitches) si continuati in punct ciorap (stockinette), cate randuri doriti. 
Scadeti iar (din doua ochiuri faceti un ochi; 2 stitches become 1 stitch) si lucrati iar cateva randuri in punct lenes (garter stitch).
* Repetati iar portiunea cu punct de ciorap (stockinette) pe un numar dublu de ochiuri. Scadeti iar 1/2 din ochiuri.

Pentru copii este suficient sa repeti o data portiunea 'incretita', pentru adulti va trebui sa mai repetati inca o data. Depinde de inaltimea caciulii si da latimea portiunii incretite. Nu scapati de facut calcule.

VARFUL CACIULII (CROWN)
* Dupa ce ati scazut ultima oara si ati obtinut numarul de ochiuri de la inceput,incepeti sa formati varful caciulii (crown).



Pentru incheiatul caciulii (crown) lucrati numai in punt lenes (garter stitch)



Cand voi tricota din nou acest model (cu alte andrele sau cu alta lana), voi face un mini tutorial cu felul in care se incheie caciula (asa cum am vazut pe un dvd - nu in tiparul cumparat).

FULARUL (SCARF)

Fularul arata asa.



In tipar nu se explica principiul l baza designului. Iti spune numai: pui atatea ochiuri si tricotezi cum scriu eu. Rezultatul a fost un fular cu o lungime pe care nu o doresc, lasand la o parte peripetiile cu lana super wash.
Din cauza asta am sa va explic cum puteti adapta modelul, ca sa va iasa exact fularul pe care il doriti (custom fit):

1. Masurati pe copil sau pe persoana pe care tricotati cat de lung doriti sa fie fularul. Obtineti o lungime X centimetri / inches.

2. Calculati de cate ochiuri aveti nevoie casa obtineti aceasta lungime X.
Veti tricota doual 'volane' si o bucata la mijloc, separate de cateva randuri de punct lenes (garter stich), simetrice.

3. Volanul (ruffle, 3X) cu care se incepe si se termina fularul este 3X, deci trebuie sa puneti de trei ori mai multe ochiuri decat pentru lungimea X.
* Dupa ce ati lucrat un numar de randuri in punct lenes (garter stitch) continuati in punct de ciorap (stockinette).
* Reveniti la numarul de ochiuri X, tricotand din trei ochiuri un singur ochi (3 stitches become 1).

4. X. Lucrati cate randuri de punct lenes doriti (garter stitch) si faceti o SINGURA butoniera la mijlocul randurileo de garter stitch si la 3-5 ochiuri de la o margine (make 1 buttonhole after 3-5 stitches).



5. Portiunea centrala (2X) Inmultiti (dintr-un ochi se fac doua ochiuri / 1 stitch becomes 2 stitches) ca sa obtineti un numar de ochiuri 2x si tricotati in punct de ciorap (stockinette) cat doriti.
Scadeti iar ca sa ajungeti la nr de ochiuri X (din doua ochiuri faceti un ochi; 2 stitches become 1 stitch) si lucrati acelasi numar de randuri in punct lenes (garter stitch) ca la punctul 4 din aceste explicatii.

6. Volanul (ruffle, 3X)  Inmultiti iar ca sa obtineti un numar de ochiuri 3X (1 ochi devine 3 ochiuri / 1 stitch becomes 3 stitches). 
* Lucrati in punct de ciorap (stockinette) acelasi numar de randuri ca la punctul 3 din aceste explicatii.
* Terminati fularul lucrand acelasi numar de randuri in punct lenes (garter stitch) ca la inceput.
* Incheiati toate ochiurile (cast off)

Puteti face si variatii, care nu sunt prezentate in tiparul cumparat.
* In loc de punct lenes (garter stitch) de la inceputul si incheiatul fularului puteti folosi orice alte puncte decorative, pe care le-ati folosi pentru marginea unui fular.
* Puteti sa nu puneti nasturi si sa faceti un fular mai lung, pe care sa-l innodati.
* Sau sa faceti un volan si mai bogat, pe un numar de 4X ochiuri.

Cred ca nu trebuie sa va mai spun ca nu voi mai cumpara lana Katia despre care am scris. In afara de faptul ca se largeste mult, se face ca o carpa.

Alte modele de caciula si fular gasiti aici:
Cadouri de Craciun I - Fular tricotat in punct lenes cu dantela (scarf in garter stitch with lace)
Cadouri de Craciun II - Fular si caciula (set)

3 comentarii:

  1. Pentru fetite culoare este superba pacat de acest fir....Va multumesc pentru informatiile interesante pe care ni le daruiti.Nellyk

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce pacat de atata munca irosita. Setul arata superb, aveti maini de aur. Spor mai departe in ceea ce doriti sa faceti. Sunteti minunata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Mihaela, pentru complimente. Din fericire munca nu e irosita, pentru ca o alta fetita se va bucura de fular si caciula. Daca te intereseaza ceva special si stiu sa scriu despre asta, intreaba-ma. Mai multe minti impreuna fac mai multe si mai bine. Craciun fericit, daca nu mai corespondam!

      Ștergere