De cand sunt in vacanta lucrez in fiecare zi la masina de cusut si am si timp de scris pe blog.
Am facut ieri o camasa de noapte si o pijama pentru Dodo si Jojo. Gatul l-am finisat altfel decat de obicei. Am cusut cu punct zigzag, nu cu ac dublu sau coverlock. De mult voiam sa incerc aceasta metoda despre care am citit pe internet si am vazut-o pe dvd.
Va arat cum iese, ca sa vedeti ca si cu o masina simpla se pot face lucruri frumoase. Trebuie sa coasa drept si cu zigzag.
Imi pare foarte rau ca pozele au iesit atat de albastre. E ceva ce nu stiu sa reglez la aparatul de fortografiat.
Culoarea adevarata este asta: alb in loc de bleu.
Se pune bentita de la gat dupa metoda 'Sarah Veblen', despre care am mai scris. O numesc asa, pentru ca Sarah Veblen a aratat cum se coase intr-un video de la Threads. Sper sa reusiti sa vedeti filmul, folosind linkul de mai jos. Daca nu, cautati pe Youtube metoda clasica de pus bentita de la gat la t-shirt.
* Se masoara 7/8 din lungimea gatului de pe tipar, se taie banda de latimea = 2 x (latimea dorita + tivul de 1 cm sau 1,5 cm, depinde cu ce tiv lucrati la gat) si cu lungimea 7/8 gat + 2x tivul (cu care lucrati).
Asa arata banda dupa ce este cusuta (intai de corsaj si apoi cu cusatura decorativa, coverlock, ac dublu sau zigzag), daca am sectiona haina.
Dupa ce am cusut la 1/4"(0,7 cm) de linia gatului, am taiat pe dos surplusul de tiv de la gat si de la banda.
Va arat mai jos cum arata, atat pe fata cat si pe dos.
La inceput mi-a fost frica ca va irita gatul copilului, daca tai atatea straturi de material direct sub zigzag, dar m-am temut de pomana.
Inca o poza cu gatul si doua poze cu cu camasa de noapte si bluza de la pijama.
Evident ca am facut si tivurile tot cu zigzag. Cred ca daca as fi folosit o alta culoare de ata ar fi fost mai frumos. Dar pentru pijamale, merge si alb.
De unde mi-a venit aceasta dorinta de a folosi un punct de cust atat de simplu, in ciuda masinilor pe care le am?
In primul rand de la doua celebritati (Marcy Tilton si Linda Lee), care folosesc mult punctul de zigzag si cu rezultate si efecte deosebite.
Elementul decisiv a fost insa un articol de pe blogul SEWAHOLIC. Un blog pe care vi-l recomand din toata inima (e pus la linkuri) si la care voi mai reveni.
Va recomand mai ales seria lor de 'sewalongs' si tutoriale.
Vreau sa citez aici acest pasaj din postarea Approaches to Sewing Knits unde Tasia scrie asa:
>> I like the look of zigzag stitching. I know, I know! You might not agree. Many of you have commented that visible zigzag stitching looks homemade. I suppose that’s because in factories, their straight-stitch machines can only straight-stitch. In order to sew a zigzag, they have to move to a completely separate machine. The garment would have to be passed to a second operator to sew the zigzag stitch, then back to straight stitching (or serging.) It’s not cost-effective to have zigzagged stitching in a factory setting, unless the factory does a lot of volume in zigzag-stitched garments. So that’s likely why we don’t see it in store-bought clothing. It’s truly a mark of a home-sewn garment. (Is that really so bad, or is just that we’re so used to seeing factory-sewn clothing that anything else looks unusual to us now?) <<
[Pe scurt: zigzagul arata foarte 'facut in casa', pentru ca masinile de cusut industriale nu pot trece de la punctul drept la zigzag ca pe o masina de cusut domestica. Ca sa se coase cu punct zigzag in industrie ar trebui sa se mai foloseasca inca o masina de cusut, care coase numai zigzag, iar orice schimbare de acest fel costa bani. De aceea punctul de zigzag este si va ramana cu adevarat un indiciu ca haina respectiva a fost facuta acasa. Dar este oare asta ceva rau?]
Tasia a ilustrat punctul ei de vedere cu aceasta poza, care m-a inspirat:
Imagine din postarea Approaches to Sewing Knits,
pe care v-o mai recomand in ca o data.
Eu as zice ca punctul de zigzag folosit ca element decorativ nu arata rau catusi de putin.
Presupun insa ca majoritatea nu va fi de acord cu mine, pentru ca hainele facute in fabrica sunt considerate apriori superioare. Da, daca sunt facute bine si nu in China sau in alte tari unde se lucreaza repede si prost. Nu vreau sa spun ca toate produsele din China sunt proaste, doar cele din fabrici unde nu intereseaza decat profitul si se lucreaza pentru tari din Europa, care nu sunt dispuse sa plateasca un pret rezonabil.
Presupun insa ca majoritatea nu va fi de acord cu mine, pentru ca hainele facute in fabrica sunt considerate apriori superioare. Da, daca sunt facute bine si nu in China sau in alte tari unde se lucreaza repede si prost. Nu vreau sa spun ca toate produsele din China sunt proaste, doar cele din fabrici unde nu intereseaza decat profitul si se lucreaza pentru tari din Europa, care nu sunt dispuse sa plateasca un pret rezonabil.
Ca sa inchei. Parerea mea este ca o haina cumparata de gata, finisata cu coverlock sau overlock, dar care are cusaturile cu puncte foarte mari (3.50 - 4.00) si este finisata neingrijit, este absolut inferioara unei haine bine facuta de o croitoreasa amatoare. Chiar daca este finisata cu zigzag, pentru ca nu are alte masini.
De ce trebuie sa-ti fie rusine de o haina in care s-a bagat mult timp si munca, numai pentru ca are un punct de zigzag pe ea si nu arata ca cea cumparata?
T-shirt de Marcy Tilton
Cititi in continuare, daca doriti, si
Buna ziua! Am descoperit blogul dumneavoastra cautand informatii despre masina de cusut pe care tocmai am primit-o. Este vorba despre Ideal Automatik (Quelle) si am gasit informatii prea putine...Stiti ceva despre ea? Este adusa din Germania si arata foarte bine. Nu stiu sa cos deloc, dar imi doresc mult sa invat si sa o folosesc cat mai mult. Multumesc!
RăspundețiȘtergere