Ultima pagina

TRANSLATOR

vineri, 30 august 2013

De ce e bine sa ai un tipar de baza si la copii

Scriu si eu despre ce pot cu materialele pe care le am la computer, fara poze facute in timpul lucrului. Revin la subiectul avantajului unui tipar de baza.

Si la copii puteti folosi un tipar de mai multe ori, daca il modificati. Eu vreau sa copiez niste rochite de la Zara, folosindu-ma de tiparul de la Butterick pe care l-am folosit pentru (ultima) rochita bleu pentru Jojo. 

Pe spatele plicului se dau informatii despre model si material. 
Pentru marimea XL (intre 80 si 86 la Burda) mi se spune ca am nevoie de 1,10 m de material cu latimea de 1,15 m si de 0,75 m daca este lat de 1,5 m. Atat pentru modelul cu maneca scurta, cat si pentru modelul de sarafan sau rochita de vara fara maneci.
Apoi este desenat modelul, ca sa vezi detaliile.



Cu acest model / tipar pot sa fac de exmplu urmatoarele rochite de la Zara, la care voi modifica anumite detalii sau voi adauga eu alte elemente.

1. La rochita / sarafanul de mai jos va trebui sa las spatele dintr-o bucata si sa mut inchiderea cu nasturi in fata, dar numai pana la aprox de 5 cm sub platca (yoke). Stiu cum trebuie finisata, pentru ca am mai facut o astfel de rochita. Acest model va fi primul pe care il voi face, daca gasesc velur (baby cord) cu un model care sa imi placa. Si trebuie sa gasesc doua modele de baby cord frumoase, pentru ca nu vreau sa fac doua sarafane identice.

Vezi cum se modifica tiparul aici, intr-o alta postare.


 

2. Rochita crem cere un tipar de platca modificat. Se poate modifica in doua feluri: (a) pot sa tai tiparul (slash & spread) ca sa adaug cutele sau (b) pot sa fac intai cutele si apoi sa croiesc fata peste materialul gata pregatit. Eu optez pentru ultima metoda, ca sa fiu sigura ca nu se largesgte gatul, atunci cand cos cerculetele (pleats) dupa prima metoda.


 
3. Inca un model foarte usor de facut. In loc sa incretesc fusta ii voi face doua cute duble in fata si in spate. Apoi voi folosi coaserea bentitei din talie ca sa acopar finisarea din talie: in loc sa cos in mod normal pe dos, voi coase fustita de corsaj pe fata, voi calca si voi aplica banda, ca sa ascunda finisarea. Avantajul este ca pe spate va arata cum se vede normal pe fata. 
E o tehnica pe care trebuie sa o aplici mereu cand ti se ofera o astfel de ocazie.


4. Rochita de mai jos e putin mai complicat de facut, dar se poate face, daca muti cateva linii de taiere pe tipar. Insa nu te deranjeaza sa ai platca din fata taiata pe toata lungimea taliei, poti folosi tiparul fetei asa cum il ai si il pui peste materialul cu cerculetele cusute, ca la rochita crem (2). 
Incretesti fustita numai pe portiunea care se ataseaza de platca, unde sunt cerculetele.
Evident ca nemodificand fata, nu poti avea o platca la spate atat de sus. Si la spate trebuie sa muti semnele intre care incretesti, ca sa iti iasa ca in model.



5. Aici trebuie lungita plataca si in fata si in spate si trebuie facut buzunarasul ascuns din stanga rochitei. Manecile trebuie lungite.


6. Manecile se modifica (sunt mai mult cap sleeves decat meca surta traditionala), iar fusta are cute (pleats) in loc de incretituri. 
Cutele nu sunt insa duble, ca mai sus la rochita (3), ci in aceeasi directie.


  

Concluzia: gasiti un tipar de baza pentru astfel de rochite si experimentati. 
Nu numai pentru femei, dar si pentru copii tiparul de baza merita banii dati pe el.

Cred ca Burda are un tipar asemanator pe care il puteti downloada. 
E o rochita cu maneci lungi in marimea 68-92, care trebuie putin modificata, daca vrei platca mai lunga, dar care are si maneci lungi.

Avantajul la downloads este ca primesti imediat tiparul si ca il poti pastra in computer. Lipitul foilor nu este complicat, pentru ca Burda are semnele de plasare pe pagina foarte clare. 
Tiparul pe hartie A4 de computer este mai simplu de copiat pe material, pentru ca este mai stabil decat cel de foita.



V-am convins de avantajul modificarii unui tipar de baza pentru copii?

3 comentarii:

  1. Pe mine una, da! M-ai convins.

    Multumesc mult pentru atat de multe lucruri pe care mi le reamintesc sau invat, urmarind blogul tau!

    RăspundețiȘtergere
  2. si pe mine.
    Multumesc mult, articolul imi e de mare ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Carmen,
    Minunate nepotelele tale!Eu am experimentat deja modificarea tiparului pe acelasi model de la Burda , am facut rochite si chiar un pardesiu pentru Teo!
    Foarte dragalase rochitele de la Zara, daca nu te superi am sa le salvez sa le fac so eu pentru nepotica mea.

    RăspundețiȘtergere