Am descoperit o metoda foarte simpla de a pune dantela la o rochita de fetita, folosing lipiciul lavabil pentru copii. Am mai scris deja ca sunt din ce in ce mai mult adepta folosirii lipiciului in croitorie. De fapt titlul cel mai potrivit al postarii ar fi fost in englezeste: "I love glue basting!"
Ideea de a folosi lipiciul in croitorie am vazut-o la Sharon Schamber. Cum, nu stiti cine e Sharon Schamber!?! ... Pai cautati, merita sa stiti si sa-i vedeti filmultele pe YouTube, fiindca este geniala.
Ea foloseste mult lipiciul in quiltuit si povestea ca a introdus aceasta metoda in quiltuit din meseria ei anterioara, facutul rochiilor de mireasa.
Daca ea a adus-o din croitorie in quiltuit, o pot relua si eu in croitorie si anume oriunde e nevoie sa fixezi doua materiale foarte bine, ca sa nu se deplaseze la cusut. Pe mai multe somitati le-am auzit recomandand lipiciul: de la plasarea fermoarului pana le potrivirea dungilor pe material, inainte sa cosi.
Asta este povestea pentru cine nu o stia.
Acum metoda si tutorialul
Aveam de facut aceste doua rochite din Burda. De fapt una scurta, ca bluza si alta lunga. Pentru gemene, fiindca stiu ca norei mele ii place sa le imbrace oarecum la fel, dar si totusi altfel.
Subratul este finisat cu danteluta si Burda explica cum trebuie sa o faci, dart nu suficient de repede si usor. Sa obtii acelasi rezultat ca dupa multe insailturi (basting) cu mana, dar ... fara munca de a insaila cu mana.
Materiale de care ai nevoie: vezi in poza de mai jos.
Masuratoarea pentru tivuri ('seam gauge') e facultativa, dar iti usureaza munca.
ATENTIE!!!
Bieul (bias) trebuie taiat cu latimea de exact 4 cm si apoi trebuie calcat dublu, chiar zice Burda in explicatii. Daca pui un bieu mai lat, vei avea probleme asa cum am avut si eu la gatul rochitei, pentru ca am folosit un rest de bieu (bias) de o rochita facuta cu tipar de la Butterick, care cerea un bieu mai lat. Din aceasta cauza gatul nu sta plat, cum ar trebui. Nu se vede foarte bine asta daca nu stii, dar pe mine ma deranjeaza ca am gresit.
Eu am avut danteluta de bumbac si am taiat de doua ori cam 1,5 lungimea partii unde se pune.
1. Intai incretiti (gather) danteluta. Se poate increti cu mana, dar se poate si la masina, dand doua randuri paralele la aproximativ 0,5 cm distanta una de alta.
Eu incretesc aproape mereu cu mana. Uneori si cu masina, dar nu imi place.
L-am auzit pe Kenneth D. King (cautati-l si pe el, ca merita) spunand ca el nu recomanda incretitul cu masina, pentru ca incretitul cu mana da un rezultat mai bun si este mai suplu.
Aici insa am cam trisat: am incretit cu un singur rand si nu e corect. Dar danteluta era atat de ingusta.. Motivul principal a fost de fapt ca mi-a fost lene sa mai insail inca o data.
2. Marcati linia de cusatura (seam line) si linia de taiat la 1/4 inch (0,7 cm) deasupra. Taiati, daca tivul initial a fost mai lat.
Eu tai intai tiparul cu tiv de 5/8" (1,58 cm, ca sa fiu exacta), chiar si atunci cand stiu ca mai tarziu trebuie sa il fac mai mic. Am mai mult suport cand cos anumite tivuri si nu mi se destrama materialul.
Asa ca aici a trebuit sa marchez doua linii, nu una, daca as fi taiat cu tivul de 1/4 ".
Cu ocazia asta va arat si aceasta unealta minunata de marcat distante egale: cea de sus este varianta europeana in centimetri (metric system) a celei de jos in inches (imperial system).
Eu in croitorie si quiltuit folosesc cel mai mult 'inches' (sistemul imperial = al reginei Victoria, ca de imperiul ei e vorba), pentru ca mi se pare mai practic la dat semne. De masurat masor in centimetri, pentru ca masori mai precis.
3. Acum taiati tivul definitiv.
4. Fixati danteluta cu ace de gamalie (pins) in punctele extreme, acolo unde incepe si acolo unde se termina.
ATENTIE. Dantela se pune cu dosul in sus (fata peste fata, right sides together), pentru ca se va ridica dupa ce termin.
Daca as fi vrut un guler cu danteluta in jos, as fi pus-o in acelasi fel, dar cu fata in sus si as fi folosit o alta ftehnica de inisare, cum ar fi fost un bieu neascuns (ca la quilt).
Trebuie sa trageti acum de ata in asa fel incat lungimea ei sa corespunda cu lungimea cusaturii peste care va veni dantela.
Daca sunteti multumite de cum arata, fixati ambele capete ale firului cu care incretiti de acul de gamalie de care este prins capatul dantelei.
Nu conteaza in aceast moment daca incretiturile sunt sau nu distribuite egal, conteaza numai sa stiti exact pe ce distanta trebuie sa le aranjati si cat de lung e firul pe care veti manipula incretiturile.
5. Acum repartizati uniform incretiturile pe firul intins intre cele doua ace de gamalie (pins) de la capetele dantelei.
6. Dupa ce ati terminat, ridicati putin dantela, ca sa puteti da cu lipici peste materialul de care o coaseti. Vezi poza de mai jos.
Dati cu lipici insa numai pe tivul de 1/4 inch care se vede.
7. Plasati dantela peste material, avand grija ca marginea ei sa vina exact peste marginea rochitei. Nu peste cusatura, ci peste marginea taiata.
Am uitat sa spun ca si dantela trebuie preparata dinainte ca sa aibe acelasi tiv ca si la rochita (1/4"). Sau alegeti o dantela care va permite acelasi tiv ca la rochita.
Trebuie sa aranjati dantela cu degetele, ca si cum ati modela-o.
Va trebuie un lipici bun, ceea ce nu inseamna ca trebuie sa fie si scump. Acest lipici de la magazinul Vroom & Dreesman / V&D, marca casei) costa numai 1 Euro si este excelent. Mult mai bun decat Pritt sau alte lipiciuri cu pretentii si comparativ foarte scumpe.
Un lipici bun trebuie sa fixeze materialul (fabric), dar nu trebuie sa se usuce foarte repede, pentru ca sa ai timp sa mai modifici si sa repozitionezi, daca e nevoie. Sa-l simti inca cleios, pentru ca de fixat il poti fixa cu fierul de calcat (iron).
Daca simt ca mi s-a uscat lipiciul, mai pun putin. De fapt de fiecare data pui foarte putin, 'stergi' numai lipiciul de material. Nu e nevoie de mai mult.
8. Cand dantela este bine pozitionata (marginile corespund si incretiturile sunt uniform repartizate) fixati lipiciul prin calcare (ironing). Fierul de calcat cald, cat suporta materialul.
Cand am calcaat s-a cam presat dantela.
* Daca e vorba de dantela de bumbac, ca aici, nu conteaza. Dupea ce speli rochita - intre altele ca sa scoti lipiciul din material - dantela isi va reveni.
* Daca e dantela cu sintetic, atentie la calcat. Calcati numai pe tiv. Sau asteptati sa se usuce lipiciul, ca sa nu fie nevoie sa calcati.
Daca va uitati bine la poza de mai sus vedeti ca cele doua materiale (bumbacul de la rochita si dantela) sunt foarte bine fixate si nu imi vor cauza probleme la cusut. De insailat cu mana nu mai e nevoie multumita lipiciului!
9. Acum trebuie pus bieul (bias). Eu cos cu piciorusul de 1/4 inch, pentru ca m-am obisnuit cu el si este excelent sa pastrezi distanta constanta de 1/4 inch de la taietura la cusatura (vezi in pozele de la punctele 2 si 3). Daca doriti sa folositi piciorulul masinei ca ghid, masurati distanta de la ac la marginea piciorusului, pentru ca acea distanta va va fi latimea tivului de la material si de la dantela.
Altfel va sfatuiesc sa marcati linia de cusut.
In orice caz nu trebuie sa coaseti la mai mult de 1 cm de la marginea taiata, daca e vorba de cusaturi curbe si mai ales de o haina de copil mic.
Cand coaseti nu aveti nevoie sa prindeti bieul decat cu un ac de gamalie. Unul singur, la inceput.
10. Se coase bieul punandu-l cu marginea exact pe marginea taieturii rochitei.
Trebuie sa pivotati foarte des. De indata ce vedeti ca linia pe care coase masina devine tangenta la linia de cusatura si incepe sa se departeze de ea, pivotati. La curbura cea mai accentuata trebuie sa pivotezi aproape la fiecare 2-3 pasi (stitches).
In poza de mai jos se vede clar ca trebuie sa pivotez, pentru ca dirijarea masinii din cusut nu e suficienta. Ca sa pivotez: las acul in jos, ridic piciorusul si schimb directia.
11. Prima cusatura este de fapt un fel de insailare (basting) si poate e nevoie de inca o cusatura. Cusand pe curbura iti e greu sa mentii bieul de-a lungul ei fara insailare.
In principiu, daca uitandu-te pe dosul cusaturii vezi ca ai cusut pe linia marcata pe rochie, ai terminat cusutul si nu mai trebuie sa faci nimic.
Uneori insa vezi ca in anumite locuri linia pe care ai cusut se departeaza putin de cea pe care ai fi trebuit sa cosi. Nu conteaza un milimetru sau doi in sus sau in jos, ci conteaza sa verifici daca ai pastrat linia curburii corecta.
De aceea eu intorc partea unde este bieul in jos (am cusut cu bieul deasupra) si mai cos inca o data pe partea rochiei, la exact 1/4" de cusatura, ca sa imi iasa linia subratului frumos rotunjita.
In poza de mai jos se vede cum am corectat cusatura ca sa fie exact la 1/4 inch de taietura (cusatura de jos e cea corecta. La umar o luasem rau in sus.
12. Finisarea tivului de la rascroitura bratului.
Am facut exact cum zice Burda. Intai am taiat bieul la jumatatea tivului. Am taiat cu o foarfeca de aplicat, care imi permite sa tin foarfeca nu perpendicular pe taietura, ci de-a lungul materialului.
In acest fel cele doua fasii de la bieu sunt taiate usor inegal, ca sa se evite sa ai margini de material una desupra celeilalte si sa fie ca o muchie..
Acelasi efect il puteti obtine insa daca taiati cu o foarfeca normala, dar culcata pe materialul pe care il tai, nu perpendicula pe taietura.
In a doua etapa am taiat tivul de la danteluta si de la rochie, exact deasupra tivului taiat la bieu.
Apoi am crestat tivul, ca sa se poata indoi frumos (Burda iti cere neaparat sa faci asta).
13. Bieul se indoaie spre fata. Este de fapt aceeasi metoda pe care am descris-o in postarea Croitorie pentru incepatoare. Finisarea gatului pe materiale subtiri - tutorial, unde explic cum se finiseaza gatul cu bieu dublu.
Insailez, calc si apoi dau cu putin lipici ca sa imi tina bieul pe loc, sa nu se miste la cusut.
Mai am sa cos la masina pe marginea bieului (topstitching) si am terminat de pus danteluta.
Asa arata pe fata rochita cu danteluta pusa, dar nefinisata.
Ce imi mai ramane de facut? Cusaturile laterale (side seams), tivul de la fustita cu danteluta, dar nu incretita si nasturii de la spate.
Danteluta am s-o finisez, indoind-o la capat (indoi un mic trunghi) si o fixez cu mana pe dos.
Si asa arata rochita pe dos.
OBSERVATIE:
Eu nu folosesc masina de surfilat (serger) decat cand am stricta nevoie de ea, cum ar fi la umar si la surfilarea tivului de la cusaturile laterale. Cand nu vreau o cusatura cu atata ata cata foloseste masina de surfilat, finisez cu zigzagul de la masina de cusut.
Ca exemplu va arat cum prind eu fustita de platca rochitei:
- Cos partile impreuna cu tighel drept (straight stitch)
- Mai dau o cusatura tot cu tighel drept la 0,5-0,7 cm (1/4 inch) in tiv. CORECTAT: numai peste ultima cusatura! Dau un zigzag peste ele si tai.
Asta este tot. De mai mult nu e nevoie.
Gasesc ca arata mai bine si este mai placuta la purtat decat daca as surfila cu un serger.
Dupa ce termin si spal rochitele le voi fotografia si le adaug aici.
Ideea de a folosi lipiciul in croitorie am vazut-o la Sharon Schamber. Cum, nu stiti cine e Sharon Schamber!?! ... Pai cautati, merita sa stiti si sa-i vedeti filmultele pe YouTube, fiindca este geniala.
Ea foloseste mult lipiciul in quiltuit si povestea ca a introdus aceasta metoda in quiltuit din meseria ei anterioara, facutul rochiilor de mireasa.
Daca ea a adus-o din croitorie in quiltuit, o pot relua si eu in croitorie si anume oriunde e nevoie sa fixezi doua materiale foarte bine, ca sa nu se deplaseze la cusut. Pe mai multe somitati le-am auzit recomandand lipiciul: de la plasarea fermoarului pana le potrivirea dungilor pe material, inainte sa cosi.
Asta este povestea pentru cine nu o stia.
Acum metoda si tutorialul
Aveam de facut aceste doua rochite din Burda. De fapt una scurta, ca bluza si alta lunga. Pentru gemene, fiindca stiu ca norei mele ii place sa le imbrace oarecum la fel, dar si totusi altfel.
Subratul este finisat cu danteluta si Burda explica cum trebuie sa o faci, dart nu suficient de repede si usor. Sa obtii acelasi rezultat ca dupa multe insailturi (basting) cu mana, dar ... fara munca de a insaila cu mana.
Materiale de care ai nevoie: vezi in poza de mai jos.
Masuratoarea pentru tivuri ('seam gauge') e facultativa, dar iti usureaza munca.
ATENTIE!!!
Bieul (bias) trebuie taiat cu latimea de exact 4 cm si apoi trebuie calcat dublu, chiar zice Burda in explicatii. Daca pui un bieu mai lat, vei avea probleme asa cum am avut si eu la gatul rochitei, pentru ca am folosit un rest de bieu (bias) de o rochita facuta cu tipar de la Butterick, care cerea un bieu mai lat. Din aceasta cauza gatul nu sta plat, cum ar trebui. Nu se vede foarte bine asta daca nu stii, dar pe mine ma deranjeaza ca am gresit.
Eu am avut danteluta de bumbac si am taiat de doua ori cam 1,5 lungimea partii unde se pune.
1. Intai incretiti (gather) danteluta. Se poate increti cu mana, dar se poate si la masina, dand doua randuri paralele la aproximativ 0,5 cm distanta una de alta.
Eu incretesc aproape mereu cu mana. Uneori si cu masina, dar nu imi place.
L-am auzit pe Kenneth D. King (cautati-l si pe el, ca merita) spunand ca el nu recomanda incretitul cu masina, pentru ca incretitul cu mana da un rezultat mai bun si este mai suplu.
Aici insa am cam trisat: am incretit cu un singur rand si nu e corect. Dar danteluta era atat de ingusta.. Motivul principal a fost de fapt ca mi-a fost lene sa mai insail inca o data.
2. Marcati linia de cusatura (seam line) si linia de taiat la 1/4 inch (0,7 cm) deasupra. Taiati, daca tivul initial a fost mai lat.
Eu tai intai tiparul cu tiv de 5/8" (1,58 cm, ca sa fiu exacta), chiar si atunci cand stiu ca mai tarziu trebuie sa il fac mai mic. Am mai mult suport cand cos anumite tivuri si nu mi se destrama materialul.
Asa ca aici a trebuit sa marchez doua linii, nu una, daca as fi taiat cu tivul de 1/4 ".
Cu ocazia asta va arat si aceasta unealta minunata de marcat distante egale: cea de sus este varianta europeana in centimetri (metric system) a celei de jos in inches (imperial system).
Eu in croitorie si quiltuit folosesc cel mai mult 'inches' (sistemul imperial = al reginei Victoria, ca de imperiul ei e vorba), pentru ca mi se pare mai practic la dat semne. De masurat masor in centimetri, pentru ca masori mai precis.
3. Acum taiati tivul definitiv.
4. Fixati danteluta cu ace de gamalie (pins) in punctele extreme, acolo unde incepe si acolo unde se termina.
ATENTIE. Dantela se pune cu dosul in sus (fata peste fata, right sides together), pentru ca se va ridica dupa ce termin.
Daca as fi vrut un guler cu danteluta in jos, as fi pus-o in acelasi fel, dar cu fata in sus si as fi folosit o alta ftehnica de inisare, cum ar fi fost un bieu neascuns (ca la quilt).
Trebuie sa trageti acum de ata in asa fel incat lungimea ei sa corespunda cu lungimea cusaturii peste care va veni dantela.
Daca sunteti multumite de cum arata, fixati ambele capete ale firului cu care incretiti de acul de gamalie de care este prins capatul dantelei.
Nu conteaza in aceast moment daca incretiturile sunt sau nu distribuite egal, conteaza numai sa stiti exact pe ce distanta trebuie sa le aranjati si cat de lung e firul pe care veti manipula incretiturile.
5. Acum repartizati uniform incretiturile pe firul intins intre cele doua ace de gamalie (pins) de la capetele dantelei.
6. Dupa ce ati terminat, ridicati putin dantela, ca sa puteti da cu lipici peste materialul de care o coaseti. Vezi poza de mai jos.
Dati cu lipici insa numai pe tivul de 1/4 inch care se vede.
7. Plasati dantela peste material, avand grija ca marginea ei sa vina exact peste marginea rochitei. Nu peste cusatura, ci peste marginea taiata.
Am uitat sa spun ca si dantela trebuie preparata dinainte ca sa aibe acelasi tiv ca si la rochita (1/4"). Sau alegeti o dantela care va permite acelasi tiv ca la rochita.
Trebuie sa aranjati dantela cu degetele, ca si cum ati modela-o.
Va trebuie un lipici bun, ceea ce nu inseamna ca trebuie sa fie si scump. Acest lipici de la magazinul Vroom & Dreesman / V&D, marca casei) costa numai 1 Euro si este excelent. Mult mai bun decat Pritt sau alte lipiciuri cu pretentii si comparativ foarte scumpe.
Un lipici bun trebuie sa fixeze materialul (fabric), dar nu trebuie sa se usuce foarte repede, pentru ca sa ai timp sa mai modifici si sa repozitionezi, daca e nevoie. Sa-l simti inca cleios, pentru ca de fixat il poti fixa cu fierul de calcat (iron).
Daca simt ca mi s-a uscat lipiciul, mai pun putin. De fapt de fiecare data pui foarte putin, 'stergi' numai lipiciul de material. Nu e nevoie de mai mult.
8. Cand dantela este bine pozitionata (marginile corespund si incretiturile sunt uniform repartizate) fixati lipiciul prin calcare (ironing). Fierul de calcat cald, cat suporta materialul.
Cand am calcaat s-a cam presat dantela.
* Daca e vorba de dantela de bumbac, ca aici, nu conteaza. Dupea ce speli rochita - intre altele ca sa scoti lipiciul din material - dantela isi va reveni.
* Daca e dantela cu sintetic, atentie la calcat. Calcati numai pe tiv. Sau asteptati sa se usuce lipiciul, ca sa nu fie nevoie sa calcati.
Daca va uitati bine la poza de mai sus vedeti ca cele doua materiale (bumbacul de la rochita si dantela) sunt foarte bine fixate si nu imi vor cauza probleme la cusut. De insailat cu mana nu mai e nevoie multumita lipiciului!
9. Acum trebuie pus bieul (bias). Eu cos cu piciorusul de 1/4 inch, pentru ca m-am obisnuit cu el si este excelent sa pastrezi distanta constanta de 1/4 inch de la taietura la cusatura (vezi in pozele de la punctele 2 si 3). Daca doriti sa folositi piciorulul masinei ca ghid, masurati distanta de la ac la marginea piciorusului, pentru ca acea distanta va va fi latimea tivului de la material si de la dantela.
Altfel va sfatuiesc sa marcati linia de cusut.
In orice caz nu trebuie sa coaseti la mai mult de 1 cm de la marginea taiata, daca e vorba de cusaturi curbe si mai ales de o haina de copil mic.
Cand coaseti nu aveti nevoie sa prindeti bieul decat cu un ac de gamalie. Unul singur, la inceput.
Trebuie sa pivotati foarte des. De indata ce vedeti ca linia pe care coase masina devine tangenta la linia de cusatura si incepe sa se departeze de ea, pivotati. La curbura cea mai accentuata trebuie sa pivotezi aproape la fiecare 2-3 pasi (stitches).
In poza de mai jos se vede clar ca trebuie sa pivotez, pentru ca dirijarea masinii din cusut nu e suficienta. Ca sa pivotez: las acul in jos, ridic piciorusul si schimb directia.
11. Prima cusatura este de fapt un fel de insailare (basting) si poate e nevoie de inca o cusatura. Cusand pe curbura iti e greu sa mentii bieul de-a lungul ei fara insailare.
In principiu, daca uitandu-te pe dosul cusaturii vezi ca ai cusut pe linia marcata pe rochie, ai terminat cusutul si nu mai trebuie sa faci nimic.
Uneori insa vezi ca in anumite locuri linia pe care ai cusut se departeaza putin de cea pe care ai fi trebuit sa cosi. Nu conteaza un milimetru sau doi in sus sau in jos, ci conteaza sa verifici daca ai pastrat linia curburii corecta.
De aceea eu intorc partea unde este bieul in jos (am cusut cu bieul deasupra) si mai cos inca o data pe partea rochiei, la exact 1/4" de cusatura, ca sa imi iasa linia subratului frumos rotunjita.
In poza de mai jos se vede cum am corectat cusatura ca sa fie exact la 1/4 inch de taietura (cusatura de jos e cea corecta. La umar o luasem rau in sus.
12. Finisarea tivului de la rascroitura bratului.
Am facut exact cum zice Burda. Intai am taiat bieul la jumatatea tivului. Am taiat cu o foarfeca de aplicat, care imi permite sa tin foarfeca nu perpendicular pe taietura, ci de-a lungul materialului.
In acest fel cele doua fasii de la bieu sunt taiate usor inegal, ca sa se evite sa ai margini de material una desupra celeilalte si sa fie ca o muchie..
Acelasi efect il puteti obtine insa daca taiati cu o foarfeca normala, dar culcata pe materialul pe care il tai, nu perpendicula pe taietura.
In a doua etapa am taiat tivul de la danteluta si de la rochie, exact deasupra tivului taiat la bieu.
Apoi am crestat tivul, ca sa se poata indoi frumos (Burda iti cere neaparat sa faci asta).
13. Bieul se indoaie spre fata. Este de fapt aceeasi metoda pe care am descris-o in postarea Croitorie pentru incepatoare. Finisarea gatului pe materiale subtiri - tutorial, unde explic cum se finiseaza gatul cu bieu dublu.
Insailez, calc si apoi dau cu putin lipici ca sa imi tina bieul pe loc, sa nu se miste la cusut.
Mai am sa cos la masina pe marginea bieului (topstitching) si am terminat de pus danteluta.
Asa arata pe fata rochita cu danteluta pusa, dar nefinisata.
Ce imi mai ramane de facut? Cusaturile laterale (side seams), tivul de la fustita cu danteluta, dar nu incretita si nasturii de la spate.
Danteluta am s-o finisez, indoind-o la capat (indoi un mic trunghi) si o fixez cu mana pe dos.
Si asa arata rochita pe dos.
OBSERVATIE:
Eu nu folosesc masina de surfilat (serger) decat cand am stricta nevoie de ea, cum ar fi la umar si la surfilarea tivului de la cusaturile laterale. Cand nu vreau o cusatura cu atata ata cata foloseste masina de surfilat, finisez cu zigzagul de la masina de cusut.
Ca exemplu va arat cum prind eu fustita de platca rochitei:
- Cos partile impreuna cu tighel drept (straight stitch)
- Mai dau o cusatura tot cu tighel drept la 0,5-0,7 cm (1/4 inch) in tiv. CORECTAT: numai peste ultima cusatura! Dau un zigzag peste ele si tai.
Asta este tot. De mai mult nu e nevoie.
Gasesc ca arata mai bine si este mai placuta la purtat decat daca as surfila cu un serger.
Dupa ce termin si spal rochitele le voi fotografia si le adaug aici.
Foarte clar explicat si rezultatul arata foarte, foarte ingrijit. Dantela indulceste mult rochita.
RăspundețiȘtergeremultumim de articol! este f. bine explicat!
RăspundețiȘtergereAcum nu mai am nicio scuza :)
Foarte buna ideea, nu m-am gandit niciodata pana acum la tehnica asta, cred ca economiseste mult timp. Multumesc !
RăspundețiȘtergerehttp://ladyhourglass.blogspot.ro/
Bine ai revenit imi era dor de tine Adina
RăspundețiȘtergereMultumim mult pentru tutorial, am incercat tehnica acum ceva timp, dar nu cred ca sunt prea buna la asta, rezultatul nu a fost prea bun
RăspundețiȘtergereExcelente explicação, as fotografias são ótimas e bem detalhadas.
RăspundețiȘtergereBelo trabalho.
Beijo
Fatinha
http://costurarerenovar.blogspot.com.br