Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 29 august 2013

Tiparele Burda si Butterick - diferente

Intr-o carte de Patti Palmer am citit ca tiparele americane sunt ceva mai largi peste piept decat tiparele de la Burda. Dadeau si diferentele in centimetri. 
In America se vorbeste despre 'European cut', adica despre tipare croite mai pe corp decat tiparele americane. N-ai zice ca este asa, daca te uiti la modelele din Vogue. 
Pentru americani este mai important ca haina sa fie comoda, pentru scoala europeana despre care vorbesc conteaza mai mult daca haina sta bine pe corp.


 [Burda. Ar fi trebuit probabil sa incretesc danteluta si jos.]

V-am mai spus deja ca ma intrebam daca si tiparele de copii sunt la fel.O paranteza despre doua greseli pe care le-am facut la aceste rochite. 
Prima greseala. La gat am facut banda de bieu (bias) prea lata - 2 inches (5 cm) - la rochita bleu cu tiparul de la Butterick. Data viitoare voi taia si pentru acest tiparul un bieu de numai 4 cm (cum zice Burda).

A doua greseala a fost ca am intins (stretch) bieul inainte de a-l pune, cum am citit la Lynda Maynard. Probabil ca metoda ei este buna numai pentru bieuri foarte stramte, de matase, puse pe jerseu / knits. 
Aici am lucrat cu bumbac si nu trebuia. Trebuia sa pun bieul asa cum l-am taiat, ca sa nu se stranga dupa ce cos. Nu cercul din interior al gatului este cu pricina, ci marginea exterioara care se coase si care este prea mica si se strange.
Asa inveti din greselile proprii si voi din greselile mele.Uitati-va unde am gresit: am intins / stretch bieul inainte de a-l aplica! 
Bieul din spate este cel taiat, cel de deasupra, mai stramt, este cel intins, pe care l-am folosit.

Dar acum sa lasam gatul asa cum este (cam prost facut) si sa evaluam cum pica modelul. 

Cele doua tipare sunt pentru aceeasi marime, fetite cu circumferinta pieptului de 53 cm. Marimea 80 europeana si XL americana, daca nu ma insel. Ma cam incurc in sistemul lor de marimi, asa ca ma orientez numai dupa circumferinta pieptului.

Concluzia este ca Burda este intr-adevar mai stramta peste piept decat Butterick, ceea ce inseamna ca Burda da mai putin adaus de lejeritate de design (design ease). 
Ambele rochite sunt insa OK, nu sunt stramte. Ba Butterick este chiar cam prea mare.Buterick are insa explicatii mai clare, din care inveti mai bine decat din explicatiile de la Burda. In plus imi place mai mult modelul de la Butterick si cum iese finisat. Sa-mi caut in computer pozele din timpul coaserii si sa incerc sa fac tutorial pentru Cleo, explicand cum se poate adapta un corsaj de la un alt tipar pentru diferite marimi, adaugandu-i fustita si buzunarele. 
Modelul este superb si iese perfect.

P.S. Pentru Claudia Puisor si comentariul ei la poze. Jojo ("Drama Queen") este intr-adevar o mica diva3 comentarii:

 1. Cu asa poze cine sa mai fie atent la diferentele Burda - Butterick? :))
  Ce visatoare e Jojo! (sper ca am nimerit corect numele) Deja pozeaza ca o diva :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Puisor, nu ai nimerit dupa poza, dar ai nimerit personajul. Jojo este o mica diva si ii spunem Drama Queen.

   Ștergere
  2. Uof, mereu ma incurc :)) Am si uitat sa specific la ce poza faceam referire. Jojo nu e cea cu rochita roz?

   Ștergere