Ultima pagina

TRANSLATOR

vineri, 11 ianuarie 2013

Tutorial tricotaj - incheierea cu acul de cusut (pentru Geo)

Am ajuns si la intrebarea ta, Geo, despre cum se incheie cu acul.


E o tehnica de incheiere (bind off, intr-adevar) care se foloseste la incheierea elasticului 1/1 (1 ochi pe fata, 1 ochi pe dos; 1 knit / 1 purl; une maille endr. / une maille envers). 
Mai e si o varianta pentru incheierea elasticului 2/2, dar intai tehnica pentru 1/1, pe care o folosesc mai mult, pentru ca eu prefer sa tricotez cu elasticul 1/1.

Prima data am citit despre tehnica asta in revista de lucru Anna din Germania, care pe vremea aceea nici macar nu era tradusa in alte limbi. Avea fise de explicatii pentru diferite tehnici de lucru de mana, pe care le pastram intr-un clasor (ringband). Nu mai stiu unde am pus acum fisa respectiva, care era mai simpla si mai clara decat ce citesc in cartea Vogue si in niste fise frantuzesti.

Am sa incerc sa-ti explic cu poze pas cu pas, facute in timp ce incheiam o jachetica pentru Jojo.

1. Dupa ce termini de tricotat trebuie sa lasi un fir ceva mai lung decat de 3x latimea partii pe care trebuie sa o inchei. Se zice de 3 x, dar nu te zgarci la lana si lasa ceva mai mult. Cma 5-7 cm.


2. Ai nevoie de un ac de cusut tapiserii, fara varf ascutit, ca sa poata trece prin gaurile de la tricotaj, dar nu si prin firul de lana. Nu trebuie sa despici firul cu care ai tricotat, trecand prin el cu varful unui ac ascutit.

3. Tehnica in sine.

* Incepi prin a baga acul in ochiul pe fata (knit, endroit) ca in poza.



* Te intorci cu acul ca sa prinzi si ochiul pe dos (purl, envers) anterior. 
De fapt tehnica se bazeaza pe faptul ca vei coase prin fiecare ochi de doua ori, ca sa se formeze V-urile care se vad in partea finisata.



 Tragi firul, dar lasi deocamdata cele doua ochiuri prin care ai cusut pe andrea.


* Acum bagi acul in urmatorul ochi pe dos [purl, endroit] de pe andrea (il infigi din fata in spate)


 [Nu se vede prea bine in aceasta poza. Ai zice ca bag acul in ochiul de dedesubt. 
Nu. In ochiul pe care il ai pe andrea.]

* Ai acum ultimele trei ochiuri de pe andrea unite cu acul. Atentie! Nu trebuie sa tragi de fir, ci sa il lasi mai lejer. Am sa iti spun mai jos cand va trebui sa strangi, tragand de lana. Daca o faci acum, iti va fi greu sa cosi prin punctul urmator.


[Din nefericire nici aceasta poza nu este forte clara, pentru ca nu se vede ca firul acului nu iese 
dintre ultimele doua ochiuri, ci din spatele ochiului ultim, care e pe dos.]

* Lasi numai ultimele doua ochiuri sa cada de pe andrea. Nu iti ramane decat ultimul ochi (pe dos / purl, endroit) pe andrea.


 [Vedeti cat de larg las lana, pentru ca sa pot gasi ultimul ochi pe fata, 
adica al doilea ochi pe care l-am lasat sa cada de pe andrea, si sa trec firul de lana prin el.]


* Dupa ce l-am gasit, trec acul prin ultimul ochi pe fata, care nu mai e pe andrea...


... si apoi prim primul ochi pe fata de pe andrea.


Cand nu gasesti direct ochiul pe fata prin care trebuie sa treaca acul, tragi putin de fir, ca sa separi ochiurile, ca in poza de mai sus.


Aici mi-a fost usor sa-l gasesc si nu a fost nevoie sa largesc prea mult cusatura din ultimile doua ochiuri.

* Abia acum trag de fir ca sa se formeze punctul definitiv si sa am aceeasi tensiune ca in ochiurile incheiate anterior.





*  Repetati de aici inainte aceeasi pasi ca mai sus.

NB. Multa atentie la prinderea ochiului pe fata, pe care il lasi sa cada de pe andrea. Trebuie sa arate exact asa. Este chiar ultimul ochi lucrat inainte de a incheia, nu cel de sub el. 
Daca treci acul printr-un ochi dintr-un rand de mai jos, vei obtine gauri / spatii intre ochiurile incheiate. Probabil ca trebuei sa gresiti si voi macar o data ca sa intelegeti de ce spun asta.


[Cu ocazia asta poti vedea si dosul quiltului hawaian de pe pat, quiltuit de mana; acum l-as quiltui la masina de cusut]
]

Inainte de a termina, Geo, vreau sa-ti spun ca am vazut blogul tau si mi-a placut.
Ma incanta ideea ca urmezi un curs cu Susan Khalje, care este una din preferatele mele. Am si eu asta in plan. Nu am urmat decat un singur curs, cu Angela Wolff. In rest, stiu mai mult din carti si dvd-uri.

Cred ca suntem gand la gand cu bucurie in ceeea ce priveste ideea ca investitiile in cunostinte tehnice se vor dovedi mai mult decat utile pe parcurs, pentru ca inveti sa 'citesti' tiparul, daca cumva nu intelegi explicatiile din revista.

O recomandare special pentru tine. Daca dai cumva de cartea ei despre in, cumpar-o, pentru ca are o gramada de informatii tehnice.


O poti lua de la Threads. Ca e-book si e mai simplu de cumparat si mai ieftina (nu ai cheltuieli de trimitere). Daca astepti si urmaresti cand reduc preturile (sells), o gasesti si mai ieftin decat in restul anului. Sau o poti lua de ocazie de pe Amazon, daca ai grija sa o iei in stare foarte bune.

Pe mine m-a entuziasmat atat de mult cartea ei, ca dupa ce am luat e-book, am comandat si cartea paper back. E o carte de referinta, pe care o consult mereu (multe tehnici si foarte bine explicate). Nu trebuie sa-ti mai spun asta tie, care ai facut deja cunostinta cu ea.

Un weekend frumos.

6 comentarii:

  1. Multumesc frumos pentru explicatiile detaliate. Am inteles, am salvat si le voi folosi cu siguranta la urmatorul proiect tricotat, care este o vestuta pentru fiul meu.
    Apropo de quilt, tocmai m-am inscirs la un curs gratuit pe Craftsy. In fiecare luna se lucreaza cate un tip de bloc, iar la sfarsitul anului le pui pe toate impreuna. Voiam de mult sa incerc si acest lucru, si mi-a prins bine ca am gasit acest curs. Pentru ianuarie trebuie sa fac 4 blocuri "log cabin". Sper sa reusesc sa ma tin si de acest proiect.
    Iti multumesc pentru recomandare. Cred ca am sa cumpar cartea de pe Amazon, imi place sa rasfoiesc cartile pe viu :).
    Geo

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca te pot ajuta.
    Log Cabin este foarte simplu de facut. Cred ca o sa faceti cu paper piecing (pe teabag paper / hartie de copt sau altfel de foita - eu as alege hartia de copt, pentru ca e mai rezistenta, dar se rupe bine, dupa ce termini. Sau poate o sa faceti pe panza. Adica vei desena liniile ajutatoare pe panza, pe care o lasi in quilt, un fel de captuseala in plus. E mai simplu si mai rezistent, dat poate sa fie si prea groasa fata quiltului.
    Nu cred ca o sa faceti metoda clasica sau cea a lui Marti Michell, care e mai complicata.
    O sa-ti placa sa cosi log cabin. In plusvei putea folosi blocurile si pentru alte chestii, de la haine pana la obiecte pentru bucatarie.
    Si eu, tot cu cartile reale... Dar am descoperit ca pot sa iau plasa cu ce cumpar, cand le primesc. De acceea nu mai cumpar decat carti vazute sau testate prin e-book, daca merita. Sau autori consacrati, care sunt in sine o garantie ca iau ceva bun. Cum ar fi Claire Shaeffer.
    Voi urmari cu interes cum iti va merge cursul cu Susan Khalje si daca il recomanzi.
    Problema ramane cu probatul. Daca ai avea un sewing buddy... Eu nu am.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici eu nu am cu cine sa ma probez :(. Am de gand sa ma folosesc de doua oglinzi mari si de sot :D. Vedem cum iese. Daca nu merge, am sa indraznesc sa cer ajutorul unei profesoare de la un liceu textil din oras.

    De la Claire Shaeffer am o carte in format electronic (Couture sewing techniques) si vreau sa-mi iau tiparul ei Vogue de jacheta clasica, stil Chanel. Am citit ca instructiunile sunt foarte detaliate, contin toate tehnicile couture de care ai nevoie pentru a construi jacheta.

    Am cautat rapid la ce te referi cu paper piecing (habar nu aveam), mi se pare foarte fain, dar in curs nu se foloseste metoda asta. Tanti care preda coase cele 4 blocuri in serie - cand a terminat un bloc, le-a terminat de fapt pe toate 4. Patratul din mijlocul blocului este singurul taiat individual. Coase cele 4 patrate pe o fasie continua si abia apoi le separa. Continua la fel si cu piesele rezultate - le coase pe toate pe o fasie continua, le separa si tot asa. Mi se pare destul de usoara si metoda asta. Daca ai chef si timp, te poti uita la filmulet. Incepe sa coasa la minutul 16:30.
    http://www.craftsy.com/lecture/january-offset-log-cabin/1433.html?t=712

    Geo

    RăspundețiȘtergere
  4. offtopic - nu stiu daca a mai mentionat asta cineva pana acum, dar headerul (imaginea cu cuvertura de la inceput), oricat de relevanta ar fi, este prea mare, deci ocupa mult din spatiul care ar fi trebuit sa fie rezervat pt text - mult mai interesant. Si se incarca greu si face navigarea prin blog sa devina o corvoada.
    sper ca observatia sa fie vazuta ca o critica constructiva si sa fie luata in considerare.

    RăspundețiȘtergere
  5. am folosit tehnica ta de incheiere cu acul. Lucrul a iesit super frumos!!!! elasticul inchis asa arata bine, e cu adevarat elastic, nu ca la inchisul cu croseta.

    O sa mai apelez la tehnica asta;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu daca mai intra cineva pe acest blog, la admina, ma refer. Dar as vrea sa spun ca incheieirea cu crosetul este cu mult mai frumoasa. Practic iti iese un rand de ochiuri pe față, dar lucrat pe marginea tricotului. Se scade un ochi cu crosetul (in stanga este andreaua cu tricotul de incheiat), se pune ochiul astfel lucrat pe andrea, apoi iar se scade cu crosetul, iar se pune ochiul lucrat pe andrea, si tot asa pana la capat.

    RăspundețiȘtergere