Acum hai sa scriu iar ceva la subiect. In afara de ceaiuri si dvd-uri si de bolit, am mai si tricotat putin.
Imi pare foarte bine ca am reluat aceasta ocupatie, pentru ca este cea mai buna metoda sa faci ceva, cand nu esti in stare sa stai la masina de cusut sau nu poti sta prea mult in picioare sau pe scaun.
Inainte sa renunt la tricotat, eram buna. Nu extraordinar, dar buna. Vorbind despre experte in tricotat (ceea ce nu sunt, desi as vrea) vreau sa va povestesc ceva.
La un curs de quiltuit am intalnit o doamna care purta un pulovar exraordinar de frumos si de bine finisat. Mi-a spus ca ea l-a facut. Nu am mai vazut pana acum nici un alt tricotaj de mana atat de bine facut. Era perfect si stiti ca sunt carcotasa si privesc lucrul de mana cu ochi critici (mai ales produsele mele imi displac, fiindca vad greselile si nu le pot uita).
Ei bine aceasta doamna, care tricota dumnezeieste, nu a fost in stare sa invete sa quiltuiasca. Nu a fost in stare nici macar sa coasa niste blocuri bine la masina. Era chiar cea mai proasta dintre noi toate, cand era vorba de cusut la masina sau de taiat materialul. Dupa trei lectii ne-a spus ca nu mai vine, fiindca quiltuitul i se pare greu si plictisitor (mai mult ultimul aspect, cred). Ma mir si acum cum cineva care tricota si finisa cu atata migala si perfectiune, nu a fost in stare sa invete disciplina si rabdarea de care trebuie sa dai dovada cand imbini blocurile unui quilt.
Morala este ca fiecare are preferinte personale pentru lucrul de mana si atunci il face cu placere si entuziasm. Mie de exemplu nu-mi place sa crosetez. O fac cu neplacere si numai atunci cand nu am scapare, fiindca trebuie sa finisez un tricotaj. Imi place numai sa fac picouri sau 'punctul racului' (crosetatul in sens invers celui normal). O sa mai vorbesc despre asta, la timpul potrivit.
Admir insa persoanele care croseteaza frumos, cum este Geany.
Desi aparent am uitat foarte multe din tehnicile pe care le stiam, lucrand imi reamintesc. De exemplu incheiatul cu acul in loc de anderele sau punctul de la margine, cand e vorba de gat, subrat sau de capul manecii.
Imi aduc aminte si de metodele eficiente, pe care le-am gandit ca sa nu ma incurc la numarat sau sa trebuieasca sa numar din cateva in cateva randuri. Special pentru Vera voi scrie si despre asta, pentru ca cred ca o pot ajuta sa depaseasca stress-ul de a numara randuri si ochiuri la nesfarsit.
Acum ceva de ABC de tricotat. Si anume cum continui cu o noua pelota, cand s-a terminat prima.
Sunt diferite metode si am sa va arat metoda mea preferata. Un singur lucru este un NU categoric: NU se face NOD (knot) in mijlocul randului, care ramane vizibil pe dos!!! NU, NU si iarasi NU!
REGULA GENERALA:
Pentru a avea un fir suficient de lung ca sa terminati un rand, firul trebuie sa fie la inceputul randului de cel putin trei ori (3 x) mai lung decat randul pe care vreti sa-l lucrati. Daca firul e mai scurt. insemna ca veti fi nevoite sa incepeti o noua pelota de lana undeva in mijlocul randului.
Dat fiind ca Google translator vine cu traduceri imbecile: rand = row si ochi = stitch in engleza, nu eye.
Si 'fir' este in engleza 'yarn' si nu 'wire', ca nu tricotez cu sârma (am pus circumflexul sa nu-mi traduca 'sarma / sarmale').
Puteti folosi urmatoarele metode:
1. Nod la INCEPUTUL randului
Daca firul este in mod evident mai scurt decat tripla lungime (3x), atunci incepeti randul cu o noua pelota si lasati firul vechi sa atarne la inceputul randului. Lasati in acelasi timp cam aproximativ 5 cm din firul nou inainte de a incepe sa tricotati. Ambele fire trebuiesc in final ascunse (ingropate) in tricotaj, adica dupa ce terminati de tricotat si finisati.
Asta insemna insa:
- ca pierzi lana, fiindca trebuie sa treci firul prin tricotaj, ca si cum l-ai tese PLUS munca suplimentara ca sa finisezi
- ca uneori poti folosi unul din capete la cusutul partilor, dar in general nici asta nu este sigur, fiindca cele doua fire pot aparea intr-un loc, unde nu ai nevoie de ele. De exemplu pentru ca aveai deja prin apropiere un alt fir cu care poti sa cosi.
Eu nu folosesc niciodata acesta metoda. Din lene si pentru ca nu imi place sa pierd lana. M-am olandizat, deci.
2. Poti lucra 7 sau 8 ochiuri (stitches) cu fir dublu.
Ceea ce inseamna ca pe aceasta portiune firul e mai gros decat in restul tricotului si uneori se vede urat. Dar metoda aceasta este oricum de preferat celei in care faci nod si lasi sa se vada nodul pe dos.
3. Metoda de tricotat 'norvegiana'.
Incepi cu firul nou lasand pe dos un fir de cam 5 cm din firul vechi si 5 cm din firul nou. Primul ochi il iei dublu, apoi duci firul vechi in spatele lucrului ca si cum ai tricota 'norvegian', adica cu doua culori. In acea metoda de tricotat iei firul cu care NU lucrezi (fiindca ai schimbat culoara) si il duci din 2-3 ochiuri pe la spate, ca sa nu ai pe dos fire lungi care atarna. Pune un copil sa imbrace un pulovar cu fire lungi pe dos si ai sa vezi cum manuta lui tocmai intre fire si tricotaj intra si trage de ele. Nu-i pacat de munca noastra?
Cand tricotezi in sensul invers, duci celalalt capat pe dos, tot cu metoda 'norvegiana'.
4. Metoda mea (adica folosita, dar nu si inventata de mine): lucrat cu fir dublu, dar in asa fel incat sa se reduca volumul celor doua fire.
Nu-mi mai aminesc unde am citit pentru prima data despre aceasta metoda: intr-o carte olandeza sau intr-o revista de tricotat Pingouin?!? De citit am citit insa in Olanda.
Se face asa:
* Scot din noua pelota firul de la mijloc.
PARANTEZA: Am mai spus deja ca uneori imi iese mai mult fir decat am nevoie, ca aici. Probabil pentru ca nu gasesc bine captul firului sau pentru ca unele pelote sunt mai stranse decat altele.
Dar nici o nenorocire, lucrez cu firul scos asa, pana termin gramajoara, care a iesit din greseala din pelota.
* Bag capatul firului noii pelote intr-un ac de tapiterie (varful nu e ascutit).
* Acum trebuie sa bag acul cu firul 'nou' prin mijlocul firului 'vechi', ca sa se uneasca.
Firul nou e ceva mai gros, asta e adevarat, dar nu tot atat de gros (bulky) ca atunci cand le pui firele unul peste altul si nu sunt comprimate unul in altul.
Ca sa poti baga fiul nou prin firul vechi, trebuie sa il rasucesti putin in sens invers, ca sa se mai desfaca firele din care e format.
In poza de mai jos se vede ca firul 'normal' e mai rasucit (cel de jos) si ca firul prin care trece acul e putin desfacut si se vede pe unde poti baga acul.
* Acul trece prin mijlocul firului vechi.
Ai nevoie de un fir dublu de aproximativ 5 cm. Deci trebuie sa treci acul prin firul vechi pe aceasta distanta.
* Acum scoti acul din fir...
* Tragi de capetele ambelor fire, pentru ca ele sa fie ingropate unul in altul. In poza de mai jos vedeti ca trag cu grija de firulul de jos ...
* Cele doua fire imbinate trebuie sa arate ca mai jos.
Nu conteaza ca ramane un mic capat ca mai jos, pentru ca dupa ce termin de tricotat, il tai.
* Acum lucrez cu portiunea asta de fir, ca si cum ar fi un singur fir.
ATENTIE!!! Aveti grija cand lucrati la inceputul firului dublu. Daca trageti prea mult de firul cu care lucrati, pot iesi cele doua fire unul din altul.
Vestea buna este ca dupa ce ai facut 2-3 ochiuri (stitches) cu prima parte groasa, firul se fixeaza si nu se mai desface. Deci numai inainte de a ajunge aici si apoi inca 2-3 ochiuri - atentie marita!
* Dupa ce termin portiunea dubla, lucrez normal.
Cu ocazia asta vedeti ca gramajoara de fire iesita din greseala incepe sa se termine...
* Vreau acum sa va arat cum se vede portiunea mai ingrosata, dupa ce ai trecut deja la noua pelota.
Varful andrelei (needle) este exact pe portiunea unde am imbinat capetele de la pelota.
Pe fata se vede mai mult, din cauza modelului (se vede la linia curba din stanga acului, care e mai ingrosata sus).
Pe dos se vede mai putin, mai ales ca voi taia capatul care se vede. Firele sunt bine ancorate si nu voi avea probleme daca tai acel mic 'puf' vizibil.
Manualul de tricotat de la Vogue spune cam acelasi lucru.
Ei te sfatuiesc sa despici atat fiul nou, cat si firul vechi in doua jumatati, sa tai din fiecare fir una dintre jumatati si apoi sa le rasucesti impreuna, ca sa ai un fir nou, de grosime normala.
Desi cred ca voi folosi candva si aceasta metoda, pentru ca rezultatul trebuie sa fie si mai bun, raman deocamdata la metoda cu firele unite cu acul. Mi se pare mai simplu de facut si rezultatele sunt satisfacatoareste: oricum, e metoda mult mai buna decat nodul de pe dos. Si e si mai buna decat lucratul cu doua fire, care nu sunt comprimate prin unirea cu acul si unde se vede foarte clar ca e vorba de un fir dublu.
Incercati metoda care vi se pare voua mai buna, dar va implor ... NU faceti NOD pe dos.
Si inca o interdictie, despre care am citit intr-o carte de tricotat: cand intrerupeti tricotatul lucrati mereu pana la capat, nu intrerupeti la mijlocul randului.
De ce? Pentru ca firul se intinde in general cand tricotezi, mai ales daca lucrezi 'romaneste' cu firul infasurat pe deget. Cand lasi tricotajul, firul se relaxeaza. Daca relaxarea are loc in mijlocul randului, s-ar putea sa se observe o diferenta de tensiune a firului intre cele doua parti si ochiurile vor fi inegale.
Se va vedea si mai mult, daca lucrezi strans si intinzi firul cand lucrezi.
Daca firul se relaxeaza la margine, e mai putin vizibi.
Imi pare foarte bine ca am reluat aceasta ocupatie, pentru ca este cea mai buna metoda sa faci ceva, cand nu esti in stare sa stai la masina de cusut sau nu poti sta prea mult in picioare sau pe scaun.
Inainte sa renunt la tricotat, eram buna. Nu extraordinar, dar buna. Vorbind despre experte in tricotat (ceea ce nu sunt, desi as vrea) vreau sa va povestesc ceva.
La un curs de quiltuit am intalnit o doamna care purta un pulovar exraordinar de frumos si de bine finisat. Mi-a spus ca ea l-a facut. Nu am mai vazut pana acum nici un alt tricotaj de mana atat de bine facut. Era perfect si stiti ca sunt carcotasa si privesc lucrul de mana cu ochi critici (mai ales produsele mele imi displac, fiindca vad greselile si nu le pot uita).
Ei bine aceasta doamna, care tricota dumnezeieste, nu a fost in stare sa invete sa quiltuiasca. Nu a fost in stare nici macar sa coasa niste blocuri bine la masina. Era chiar cea mai proasta dintre noi toate, cand era vorba de cusut la masina sau de taiat materialul. Dupa trei lectii ne-a spus ca nu mai vine, fiindca quiltuitul i se pare greu si plictisitor (mai mult ultimul aspect, cred). Ma mir si acum cum cineva care tricota si finisa cu atata migala si perfectiune, nu a fost in stare sa invete disciplina si rabdarea de care trebuie sa dai dovada cand imbini blocurile unui quilt.
Morala este ca fiecare are preferinte personale pentru lucrul de mana si atunci il face cu placere si entuziasm. Mie de exemplu nu-mi place sa crosetez. O fac cu neplacere si numai atunci cand nu am scapare, fiindca trebuie sa finisez un tricotaj. Imi place numai sa fac picouri sau 'punctul racului' (crosetatul in sens invers celui normal). O sa mai vorbesc despre asta, la timpul potrivit.
Admir insa persoanele care croseteaza frumos, cum este Geany.
Desi aparent am uitat foarte multe din tehnicile pe care le stiam, lucrand imi reamintesc. De exemplu incheiatul cu acul in loc de anderele sau punctul de la margine, cand e vorba de gat, subrat sau de capul manecii.
Imi aduc aminte si de metodele eficiente, pe care le-am gandit ca sa nu ma incurc la numarat sau sa trebuieasca sa numar din cateva in cateva randuri. Special pentru Vera voi scrie si despre asta, pentru ca cred ca o pot ajuta sa depaseasca stress-ul de a numara randuri si ochiuri la nesfarsit.
Acum ceva de ABC de tricotat. Si anume cum continui cu o noua pelota, cand s-a terminat prima.
Sunt diferite metode si am sa va arat metoda mea preferata. Un singur lucru este un NU categoric: NU se face NOD (knot) in mijlocul randului, care ramane vizibil pe dos!!! NU, NU si iarasi NU!
REGULA GENERALA:
Pentru a avea un fir suficient de lung ca sa terminati un rand, firul trebuie sa fie la inceputul randului de cel putin trei ori (3 x) mai lung decat randul pe care vreti sa-l lucrati. Daca firul e mai scurt. insemna ca veti fi nevoite sa incepeti o noua pelota de lana undeva in mijlocul randului.
Dat fiind ca Google translator vine cu traduceri imbecile: rand = row si ochi = stitch in engleza, nu eye.
Si 'fir' este in engleza 'yarn' si nu 'wire', ca nu tricotez cu sârma (am pus circumflexul sa nu-mi traduca 'sarma / sarmale').
1. Nod la INCEPUTUL randului
Daca firul este in mod evident mai scurt decat tripla lungime (3x), atunci incepeti randul cu o noua pelota si lasati firul vechi sa atarne la inceputul randului. Lasati in acelasi timp cam aproximativ 5 cm din firul nou inainte de a incepe sa tricotati. Ambele fire trebuiesc in final ascunse (ingropate) in tricotaj, adica dupa ce terminati de tricotat si finisati.
Asta insemna insa:
- ca pierzi lana, fiindca trebuie sa treci firul prin tricotaj, ca si cum l-ai tese PLUS munca suplimentara ca sa finisezi
- ca uneori poti folosi unul din capete la cusutul partilor, dar in general nici asta nu este sigur, fiindca cele doua fire pot aparea intr-un loc, unde nu ai nevoie de ele. De exemplu pentru ca aveai deja prin apropiere un alt fir cu care poti sa cosi.
Eu nu folosesc niciodata acesta metoda. Din lene si pentru ca nu imi place sa pierd lana. M-am olandizat, deci.
2. Poti lucra 7 sau 8 ochiuri (stitches) cu fir dublu.
Ceea ce inseamna ca pe aceasta portiune firul e mai gros decat in restul tricotului si uneori se vede urat. Dar metoda aceasta este oricum de preferat celei in care faci nod si lasi sa se vada nodul pe dos.
3. Metoda de tricotat 'norvegiana'.
Incepi cu firul nou lasand pe dos un fir de cam 5 cm din firul vechi si 5 cm din firul nou. Primul ochi il iei dublu, apoi duci firul vechi in spatele lucrului ca si cum ai tricota 'norvegian', adica cu doua culori. In acea metoda de tricotat iei firul cu care NU lucrezi (fiindca ai schimbat culoara) si il duci din 2-3 ochiuri pe la spate, ca sa nu ai pe dos fire lungi care atarna. Pune un copil sa imbrace un pulovar cu fire lungi pe dos si ai sa vezi cum manuta lui tocmai intre fire si tricotaj intra si trage de ele. Nu-i pacat de munca noastra?
Cand tricotezi in sensul invers, duci celalalt capat pe dos, tot cu metoda 'norvegiana'.
4. Metoda mea (adica folosita, dar nu si inventata de mine): lucrat cu fir dublu, dar in asa fel incat sa se reduca volumul celor doua fire.
Nu-mi mai aminesc unde am citit pentru prima data despre aceasta metoda: intr-o carte olandeza sau intr-o revista de tricotat Pingouin?!? De citit am citit insa in Olanda.
Se face asa:
* Scot din noua pelota firul de la mijloc.
PARANTEZA: Am mai spus deja ca uneori imi iese mai mult fir decat am nevoie, ca aici. Probabil pentru ca nu gasesc bine captul firului sau pentru ca unele pelote sunt mai stranse decat altele.
Dar nici o nenorocire, lucrez cu firul scos asa, pana termin gramajoara, care a iesit din greseala din pelota.
* Bag capatul firului noii pelote intr-un ac de tapiterie (varful nu e ascutit).
* Acum trebuie sa bag acul cu firul 'nou' prin mijlocul firului 'vechi', ca sa se uneasca.
Firul nou e ceva mai gros, asta e adevarat, dar nu tot atat de gros (bulky) ca atunci cand le pui firele unul peste altul si nu sunt comprimate unul in altul.
Ca sa poti baga fiul nou prin firul vechi, trebuie sa il rasucesti putin in sens invers, ca sa se mai desfaca firele din care e format.
In poza de mai jos se vede ca firul 'normal' e mai rasucit (cel de jos) si ca firul prin care trece acul e putin desfacut si se vede pe unde poti baga acul.
* Acul trece prin mijlocul firului vechi.
Ai nevoie de un fir dublu de aproximativ 5 cm. Deci trebuie sa treci acul prin firul vechi pe aceasta distanta.
* Acum scoti acul din fir...
* Tragi de capetele ambelor fire, pentru ca ele sa fie ingropate unul in altul. In poza de mai jos vedeti ca trag cu grija de firulul de jos ...
* Cele doua fire imbinate trebuie sa arate ca mai jos.
Nu conteaza ca ramane un mic capat ca mai jos, pentru ca dupa ce termin de tricotat, il tai.
* Acum lucrez cu portiunea asta de fir, ca si cum ar fi un singur fir.
ATENTIE!!! Aveti grija cand lucrati la inceputul firului dublu. Daca trageti prea mult de firul cu care lucrati, pot iesi cele doua fire unul din altul.
Vestea buna este ca dupa ce ai facut 2-3 ochiuri (stitches) cu prima parte groasa, firul se fixeaza si nu se mai desface. Deci numai inainte de a ajunge aici si apoi inca 2-3 ochiuri - atentie marita!
* Dupa ce termin portiunea dubla, lucrez normal.
Cu ocazia asta vedeti ca gramajoara de fire iesita din greseala incepe sa se termine...
* Vreau acum sa va arat cum se vede portiunea mai ingrosata, dupa ce ai trecut deja la noua pelota.
Varful andrelei (needle) este exact pe portiunea unde am imbinat capetele de la pelota.
Pe fata se vede mai mult, din cauza modelului (se vede la linia curba din stanga acului, care e mai ingrosata sus).
Pe dos se vede mai putin, mai ales ca voi taia capatul care se vede. Firele sunt bine ancorate si nu voi avea probleme daca tai acel mic 'puf' vizibil.
Manualul de tricotat de la Vogue spune cam acelasi lucru.
Ei te sfatuiesc sa despici atat fiul nou, cat si firul vechi in doua jumatati, sa tai din fiecare fir una dintre jumatati si apoi sa le rasucesti impreuna, ca sa ai un fir nou, de grosime normala.
Desi cred ca voi folosi candva si aceasta metoda, pentru ca rezultatul trebuie sa fie si mai bun, raman deocamdata la metoda cu firele unite cu acul. Mi se pare mai simplu de facut si rezultatele sunt satisfacatoareste: oricum, e metoda mult mai buna decat nodul de pe dos. Si e si mai buna decat lucratul cu doua fire, care nu sunt comprimate prin unirea cu acul si unde se vede foarte clar ca e vorba de un fir dublu.
Incercati metoda care vi se pare voua mai buna, dar va implor ... NU faceti NOD pe dos.
Si inca o interdictie, despre care am citit intr-o carte de tricotat: cand intrerupeti tricotatul lucrati mereu pana la capat, nu intrerupeti la mijlocul randului.
Asa NU!!!
Asa DA!!!
De ce? Pentru ca firul se intinde in general cand tricotezi, mai ales daca lucrezi 'romaneste' cu firul infasurat pe deget. Cand lasi tricotajul, firul se relaxeaza. Daca relaxarea are loc in mijlocul randului, s-ar putea sa se observe o diferenta de tensiune a firului intre cele doua parti si ochiurile vor fi inegale.
Se va vedea si mai mult, daca lucrezi strans si intinzi firul cand lucrezi.
Daca firul se relaxeaza la margine, e mai putin vizibi.
Multumesc ! Eu o sa urmaresc tot ce o sa postezi despre tricotaje.Tricotez si eu ,ma poticnesc insa la ce e mai important, la finisare! Niciodata nu sunt multumita! Asa ca sfaturile tale,scrise clar si pe larg o sa-mi fie de mare folos.Multumesc inca o data ca iti rupi din timp sa faci asta .Dai dovada de generozitate,lucru rar in ziua de azi!
RăspundețiȘtergereDorina.
sarutmana de sfaturi. Eu lucrez mult dar prost, sunt mereu nemultumita de ce obtin. Nu stiam insa de multe din trucuri.
RăspundețiȘtergereSi imi place mult si modelul de plover care il faci!
Multumesc pentru explicatie (si pentru redactarea explicita si pentru poze), cred ca e una din cele mai bune solutii pentru o finisare de calitate !
RăspundețiȘtergeream aplicat toate sfaturile de aici. Am incercat sa termin la capatul randului, cand a fost posibil; iar unde nu m-a lasat sufletul pt firul de ata ( sau unde lucrez circular) am folosit metoda cu firul bagat unul in altul. F. frumos a iesit!
RăspundețiȘtergerela fel, fac tot posibilul si acum nu mai las lucrul la mijlocul randului - si se vede.
Mai am multe de invatat de la tine.