Ultima pagina

TRANSLATOR

marți, 8 ianuarie 2013

Pentru vecina din Belgia si pentru Dorina

Draga vecina din Belgia (arakelian),
N-ar fi rau daca as putea sa ma adresez tie pe numele mic. Sa-ti zic deci ... Fabiola??? -:)!!

Jacheta pe care o fac acum din lana roz este copia unei jachete pe care am facut-o pe vremuri, foarte de demult, pe cand cred ca mai era Ceausescu la putere. Originalul este tricotat dintr-o lana de la Pingouin, Corrida 4, care nu era lana si acum nici nu mai exista. Am ales atunci culoarea 'denim / jeans', asa ca am purtat-o la blugi foarte, foarte mult. Pana am tocit-o rau de tot, dupa cum se vede.



Mi-a iesit foarte bine, nimeni nu vedea ca e facuta de mana, de mine. Fiindca nu se uita pe dos si nu vedea odioasele noduri pe dos, pe care am sa ti le arat si pentru care m-as declara acum pasibila de  decapitare ca tricoteuza. Cum a fost posibil sa fac o astfel de porcarie?!? Uite ce urate si primitive sunt!!! Strica tot fasonul si se puteau evita atat de usor.


[Culoarea adevarata este cea din poza de mai sus. In prima poza este prea albastra]

In afara de noduri, jacheta este tricotata la apogeul tehnicii mele de tricoteuza de pe atunci. Cu ocazia asta am sa-ti arat ceva ce stii deja, adica ce mult face tehnica si invatarea si aplicarea 'trucurilor' la tricotat.

Din nefericire materialul avea bumbac mult si elasticitatea s-a dus cu timpul. S-a labartat rau de tot, ceea ce de fapt nu-mi displace, pentru ca m-am upgrade-at si eu cu varsta. Dar imi displace ca s-au intins bordurile elastice la gat si la manseta de la maneci..
Din aceasta cauza o fac acum dintr-un fir (yarn) care are 25% lana, 50% poliamida / polyamide si 25 % acril / acryl si care va ramane cat de cat elastic.
Nu mai vreau lana 100% din cauza moliilor, de care m-am pricopsit dintr-un covoras persan luat de la anticar si cu care - cu moliile, nu cu covorasul - lupt non stop de mai multa vreme.
Imi vine sa ma gazez cu naftalina, cand ma gandesc ce mi-au ros...

Iar acum tehnicile speciale pe care le-am folosit.

Bordura de la gat este incheiata cu acul, nu cu andrelele, fiindca nu voiam sa se vada ca un lantisor. Arata mai putin ca lucru de casnica.



Iar ochiurile bordurii sunt luate cu mare grija, in asa fel ca sa arate bine si pe fata, si pe dos.



Cusaturile sunt facute cu tehnica 'tesutului' firului printre ochiuri. Pentru ca sa fie cat mai invizibile.



Maneca este lucrata in sens invers, adica pornind de sus si tricotand pe margine ochiuri din umar. Nu are cusatura pe umar. Jacheta noua s-ar putea sa o fac in mod normal si sa cos platca manecii de umarul partilor din fata si din spate. La fel am facut si la prinderea manecii de subrat. Tot fara cusatura.
Maneca pe umar vazuta de pe fata ...


 ... si de pe dos.





Mansetele sunt incheiate si ele cu acul si arata la fel si pe fata si pe dos.


Si am ales nasturi ca pentru jeans.


Acum trebuie sa recalculez pentru jacheta roz toate marimile (cate ochiuri, cati centimetri). O fac marimea XL, pentru ca vreau sa fie mai larga. Adica la fel de larga ca asta care s-a labartat rau. Imi place cum arata peste jeans. Poate nu este foarte moderna ca largime, pentru ca nu e stramta (fitted), dar e clasica si va ramane mereu o jacheta de purtat cu blugi.
Lungimea este ceva la care nu m-am hotarat inca. O vreau mai scurta sau tot atat de lunga???

Mai vad inca niste chestii:
1. Dat fiind ca bumbacul se labarteaza a trebuit sa pun pentru originalul albastru mult mai putine ochiuri pentru bordura (elastcul de jos). Marind proportional dimensiunea am pornit la jacheta roz cu 110 ochiuri jos la jacheta roz si dupa elastic (bordura) am trecut la 154 cu andrele 3,5 [eu lucrez mai strans, lucru de care trebuie sa tin seama].
Cred ca as fi putut sa incep la jacheta roz cu 120 de ochiuri, ca sa inmultesc mai putin. Ar fi iesit mai putin bluzata decat ce am eu acum in lucru, dar elasticul ar fi ramas strans si nu ar fi fost prea larg.


2. Fiindca bumbacul din Corrida este mai gros si se strange mai putin decat lana, 'bobii' mi-au iesit mai mici decat in jacheta albastra. Nu ma deranjeaza, dar vreau sa mentionez asta.

Nu stiu cum va iesi, dar o sa-ti spun. Daca te intereseaza modelul am sa il pun pe blog, dupa ce lucrez mai mult si ajung la scazatura subratului si a umarului. Vreau sa stiu ca e bine ce scriu si nu fac sa strice lumea lana de pomana.

Daca iti mai convine si tipul de lana pe care il folosesc eu (Phildar Partner 3,5), poti sa lucrezi fara grija, pentru ca am sa-ti fac toate calculele. Chiar si pentru o masura mai mica, daca vrei asa.

Nu sunt foarte convinsa ca am ales culoarea cea mai potrivita. Voiam roz, ca sa o port peste negru si bleumarin. Dar nu este rozul de mai sus, care mi-ar fi venit bine, ci ceva mai 'pudra' si cu mai mult galben in nuanta. Deci nu culoarea care imi vine bine mie, care in teoria culorilor sunt tipul 'iarna', cu pielea spre masliniu si care arata cel mai bine in negru.
Culoarea pe care am cumparat-o prin internet - fara sa o fi avut in mana inainte de a primi pachetul - este o culoare care se potriveste mai mult la tipul 'primavara'.
Pe mine ma cam ingalbeeste, ceea ce inseamna ca trebuie sa am mereu ceva negru sau bleumarin aproape de piele.
Ar fi trebuit sa iau albastru puternic (albastrita / bleuet), ca in prima poza.

Al doilea punct din intrebarile tale.
Da, jacheta de care ma intrebi se poate face si pentru femei, daca schimbi masurile. 



Cred ca va fi foarte frumoasa, insa cu conditia sa nu ai un bust prea mare. Vreau sa spun o cupa de sutien peste C. In cazul asta vei aparea masiva in ea.

Ar trebui in cazul unei cupe peste C sa alegi un model cu 'body shaping' (modelarea pe torso, ca sa nu apara tot atat de patrata si sa nu ai prea mult material = bulk = sub bust). Ma gandesc si eu la asa ceva, fiindca as vrea sa imi fac si eu o jacheta de primavara, pe care sa o imbrac repede si sa fie comoda. Si imi place genul asta de haina 'chinezesc'.
Cand voi ajunge la acest punt, iti voi scrie.

Daca ai nevoie de cineva care gandeste alaturi de tine, atunci scrie-mi ce vrei sa faci, sa ma uit daca si eu as face la fel. Pe urma, trebuie sa stii ca am un calculator pentru tricotat, asa ca te pot ajuta la calcularea gatului de la spate, ca sa iasa frumos.

In tiparul original gatul se incheie luand ochiuri pe dos si lucrand 'ciorapeste'(stockinette) cat vrei sa fie de lat, cand il intorci dublu, spre fata. Apoi se lucreaza cateva randuri cu o lana pe care vrei sa o arunci. Ca sa inchei cosi in urma acului prin ochiurile ultime le culorii de baza si desiri lana pe care ai folosit-o ca lana ajutatoare.

Eu cred ca as face altfel, daca as vrea sa nu ma complic. Dar despre asta o sa scriu alta data, pentru ca trebuie sa fac o poza, ca sa intelegi despre ce e vorba. Daca uit sa-mi aduci aminte, Fabiola!

Modelul de la jacheta de jeans / roz il pot explica pe blog, daca te intereseaza. E foarte simplu.

Dorina,

Imi pare bine ca iti pot fi de ajutor si ca iti place ce scriu. Poti sa-mi scrii prin Lucru de Mana (Sewingzoe), unde esti - sper - membra, ca aproape toate iubitoarele de lucru de mana de origine din Romania pe care le cunosc. Vreau sa te intreb ceva.

5 comentarii:

  1. O surpriza foarte placuta sa scrii o postare ca raspuns la comentariile noastre. Multumesc!!!
    Am cont pe site-ul " lucru de mana",ti-am scris acolo.
    Dorina

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce model frumos! Si ce draguta esti ca ne povestesti atat de detaliat totul si te oferi sa dai si mai multe detalii :)
    Cum se incheie cu acul? Nu tin minte sa fi dat peste metoda asta pana acum. Poti sa-mi spui cum ii zice in engleza? Needle bind off? Andreaua e tot needle si daca dau cautare gasesc numai 3 needle bind off.
    Mersi! Geo

    RăspundețiȘtergere
  3. bun, si ca am pierdut comentariul, o iau de la capat.

    1. eu lucrez urat in comparatie cu tine. Ca sa iti faci o parere, eu sunt undeva sub nivelul de la ploverul albastru-jeans. Adica 20 ani in urma. Recuperez eu.... multumita tie. Uite cateva chestii din ce am facut: https://picasaweb.google.com/117775154209134608540/Handmade#

    2. apoi trebuie sa iti multumesc pt articolul dedicat mie. E un cadou nemaipomenit!! Multimesc, draga vecina!

    3. ce ador la ploverele albastru-roz, e tocmai calitatea finisarii. Cu acul, ascuns, cum ai spus, arata ca de fabrica. Din motivele astea eu alegeam sa lucrez un plover de la gat in jor, tehnica raglan - scapam de cusaturi, si arata totul uniform pe umeri.

    4. din motive identice mi-a placut jacheta verde de copii: cusaturile sunt putine. Cea de pe umeri si mana sus va fi camuflata f. bine datorita modelului.
    Voi folosi 500gr de fir romanesc, Canguro, 30% lana, 70% acril - cred ca se preteaza pt o jacheta ( am primit firul cadou de la o prietena!). Chiar daca nu sunt manechina :)

    RăspundețiȘtergere
  4. P.S. mai bine princess Mathilde, Fabiola e cu 40-50 ani mai batrana decat mine :)

    RăspundețiȘtergere