Ultima pagina

TRANSLATOR

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Mousse au somon - una din retetele mele de mare succes


Va urez tututror un Paste fericit si plin de multumiri.
 [Ingeras din Fimo, design si productie proprie]

Eu l-am serbata data trecuta, cu papistasii -cum se zicea pe vremuri, ca sa fiu in acelasi ritm cu cei din jurul meu.

Va pun de Paste o reteta extraordinar de buna, cu care am mare succes la mese festive sau la petreceri, cand ai nevoie de un bufet mai usor de facut. Adica mai usor decat acele mici gustari imbucaturi la care te ostenesti atat.
E chiar buna, mananc chiar si eu, desi nu-mi place gustul de peste. Vreau sa spun ca nu-mi place gustul de alt peste in afara de cel mioritic (crap, pastrav si pestii de la Marea Neagra, caree nu au un gust atat de pronuntat de ocean). Deci, daca mananc si eu moussa asta....
Deocamdata din nefericire nu am poze. Pacat, pentru ca a mea arata mai bine, dar sper sa intelegeti din ce va explic despre ce e vorba. Cand o sa am, o sa pun atunci si poza in postare.
Dar ca sa nu las postarea fara poza, iau una de pe acest blog in franceza (Philo aux fourneaux), care mi se pare interesant si pe care il recomand, daca cititi in franceza.
E singura poza in care se vede consistenta (desi reteta mea este mai spumoasa, fiindca folosesc frisca / smantana batuta si nu iaurt).

RETETA
Ingredientele: 
 * 1 conserva mare sau chiar doua de somon roz (in saramaura sau pe baza de apa, pentru ca e nevoie de sos; deci nu in ulei!)
* somon roz afumat (aici se vind fie transe, fie resturi de la transat; acele 'aschii' cum le numeste o amica din NY sunt foarte bune) = de asta aveti nevoie daca doriti ceva mai rafinat; daca nu sunt bani sau nu gasiti - se poate si fara!!!
* 3 foi de gelatina
* 5 linguri mari de maioneza
* 1 lingura de suc de lamaie, proaspat stors; lamai pentru garnisit (2 aprox.)
* marar verde si seminte de marar (daca sunt, se strivesc cu lama cutitului si se pun in compozitie)
* 1 lingura de mustar (incepeti cu o lingurita si gustati; eu pun mereu o lingura)
* piper negru sau alb sau roz - ce aveti - macinat
* 1/2 l smantana din care se bate frisca
* 1 lingura ketchup daca il vreti mai roz - facultativ! Avertisment: eu am pus o data o picatura de vopsea alimentara rosie, dar a iesit atat de penibil de roz / roz de plastic, asa ca am fost nevoita sa mai pun si o picatura de galben, sa dreg culoarea. Unde nu-i cap...
* putin praf de coriandru (sau boabe, strivite cu lama de cutit) - sa va spun drept eu asta nu pun, dar fiindca e dat in reteta, scriu si eu aici.
* eu pun putin whisky, Philo zice sa pui coniac, dar cred ca ceva rachie a buna, dar nu tuica munteneasca cu un gust pronuntat de prune. Daca faci pentru o masa unde sunt si copii, sari insa peste ingredientul asta.

1. Se pune o strecuratoare pe un vas si se rastoarna continutul cutiei de conserve pe strecuratoare. Asta pentru ca ai nevoie de sucul conservei sa dizolvi gelatina in el.

2. Dupa ce am lasat bucatile de somon din conserva sa se scurga, le scot sa le curat. Arunc oasele si pielitele si pun bucatile de carne intr-un vas de plastic mai mare in care pot amesteca toate ingredientele. Cand sunt in vas, le faramitez cu furculita sau degetele, ca sa am un fel de pasta uscata de peste.

3. Intre timp in reteta trebuie sa preagesc vasul in care il las sa se coaguleze. Foarte complicat si nepractic in reteta originala (trebuia sa ungi vasul cu ulei si sa lipesti pe margini legumele cu care vrei sa garnisesti, cum ar fi feliute de lamanie si rondele de morcov), deci am schimbat. Eu iau un bol de plastic mare, pe care il folosesti la amestecat / aluat (Dr. Oetker) pe care il tapetez cu folie de platic subtire, acea folie care adereaza la vas si se lipeste daca pui folie peste folie. Cred ca intelegeti despre ce e vorba.
Prefer acest vas, fiindca are fundul rotund si imi iese o forma mai frumoasa dupa ce rastorn moussa. Altfel poti folosi orice fel de vas.
Tai lamaile in felii rotunde si tapetez peretii - peste plastic  - punand lamaia rondea langa rondea. Poti sa pui si numai pe fund, pt ca atunci can vei rasturna moussa rondelele vor fi deasupra.
Pregatesc vasul asa si il pun deoparte, sa fie gata cand am terminat compozitia.

4. Bat apoi frisca spuma si o pun la frigider, pana am nevoie de ea.

5. Gelatina se pune la inmuiat in putina apa rece. Intr-o craticioara se pune ceva zeama din conserva (cam 1 deget la craticioara mea de 15 cm diametrul) si se pune la fiert. Cand fierbe, se ia de pe foc si se amesteca gelatina inmuiata si scursa bine pana se topeste. Se lasa sa se raceasca. Trebuie sa fie calaie, sau chiar ceva mai rece.


6. Se toarna gelatina peste pestele faramitat si se amesteca bine. Apoi se adauga restul ingredientelor, incepand cu maioneza, zeama de lamaie, marar, mustar si mai ales piper macinat. Amestecul trebuie sa fie mai picant, pentru ca dupa ce adaugi frisca si se gelifiaza, gustul devine mai fad.


7. Se toarna cu grija in vasul decorat cu rondele de lamai. Se acopera cu folie de plastic, niveland suprafata, pentru ca dupa rasturnare aceasta devine fundul moussei si trebuie sa stea bine pe farfurie sau platou.


8. Se da la frigider, sa se intareasca gelatina. Cel mai bine e sa faci moussa cu o zi inainte, ca sa aibe timp sa se intareasca si sa se 'formeze' gustul de somon.


Se serveste ca antreu la o masa normala sau pe un platou la o petrecere cu bufet. Mai zic odata ca arata foarte bine ca o semisfera (mai mult sau mai putin), pe care sunt asezate rondele subtiri de lamaie.
Cand fac reteta la o masa festiva 'normala' (nu cu bufet) torn moussa in vase de portelan in care se face crema de vanilie caramelizata sau ouale la cuptor. Sau in orice altfel de cescute sau vase in care intra o cantitate pentru o singura portie de antreu, cu conditia sa aibe peretii drepti sau oblici, pentru ca altfel nu se poata rasturna. Ultima data am folosit forme de plastic pentru servitul supei, acele forme ieftine care se folosesc la party, cand nu vrei sa ai vase de spalat. Le tapetez intai si pe ele cu folie subtire de plastic si pun o singura rondea de lamaie pe fund. Apoi procedez ca mai sus. Singura diferenta este ca in loc de un singur bol mare, rastorn portiile pe farfuriile fiecarui oaspete. 

Inca ceva din experienta de bucatar de cand tot fac reteta.
Daca doriti un gust de peste mai pronuntat puneti mai multa zeama de peste si eventual ceva mai multa gelatina.

Ma duc acum sa fac altceva, fiindca numai ideea unei mese de Paste romanesti cu miel, bors si cozonac imi da ameteli cauzate de ... pohte culinare. Am sa scriu candva poate cum am facut aici cu prietenul Mihai ot Bucuresti cozonacul lui Pastorel cu 40 de galbenusuri la kilogramul de faina si nevasta lui radea de noi, cand ne vedea framantand 'neintrerupt' o ora si mai mult.
Christos a inviat!
[Ingeras baroc de ghips, turnat in forme cumparate si vopsit si patinat de mine]

3 comentarii:

  1. Sofisticata si delicata reteta ai postat. Multumim.
    Iti urez acum Paste in liniste, desi tu l-ai sarbatorit deja.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasi ingerasi!Si reteta cred ca ti-a iesit delicioasa,eu preferand pestele...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ingerasuii sunt super draguti insa imi permit sa zic ca primul este genial si grozav de frumos...

    RăspundețiȘtergere