Ultima pagina

TRANSLATOR

sâmbătă, 15 noiembrie 2014

In general despre tricotat - Pentru Irina Anghel (continental knitting)

Draga Irina Anghel,

Ma bucur ca iti place blogul. Rugamintea ta este sa scriu despre tensiunea firului la tricotat si ochiurile regulate.

>> M-as bucura enorm sa gasesc mai multe detalii pe partea de tricotaj desi e evident ca nu e tema principala. Poate lamuriti candva problema cu aspectul inegal al ochiurilor in functie de cat este de tensionat firul.<<



Rochita penru papusa lui Dodo (Katia Pequenes, fir acrilic)

Ma gandeam si eu sa scriu despre acest subiect, pentru ca m-a preocupat mult timp. Si eu mi-am pus aceeasi intrebare ca si tine, la care cred ca am gasit raspunsul. Cel putin raspunsul care mi se potriveste mie. Mi-a trebuit destul timp sa inteleg ce nu faceam bine si ce trebuie sa schimb in tehnica de tricotat. 

Dar ca sa intelegi radacinile problemei cu ochiurile inegale trebuie sa incep povestea mult in trecut. Am invatat sa tricotez de la mama sau bunica mea pe andrele standard de metal, asa cum se gaseau in Romania din anii buni ai epocii lui Ceausescu. Nu cred ca erau decat doua marimi, sau poate nici macar atat. Nu-mi amintesc de la cine am invatat sa tricotez, dar imi amintesc ca ma certau si mama si bunica pentru ca lucram prea strans si stricam lana.
Imi place sa tricotez. Este o ocupatie care te calmeaza, lucru de care am avut mereu nevoie, mai ales in copilarie, cand mi se spunea 'furtuna' sau 'vijelie'. Intelegi cat de 'zen' este tricotatul pentru mine.

Cand am venit in Olanda am intrat in paradis, in ceea ce priveste tricotatul: reviste, scheme, explicatii, tehnici si mai ales lana despre care nici macar nu visasem pana atunci. Primul lucru pe care l-am remarcat, dupa ce am luat niste andrele si am inceput sa tricotez, este ca lumea se uita la mine ca la circ. Ei nu vazusera metoda mea de tricotat si eu ma miram de felul in care tricotau olandezele.
Mai tarziu am inteles ca sunt doua metode total diferit de tinut andrelele si firul de lana si de format ochiuri. Metoda continentala si metoda anglo-saxona (continental knitting / English knitting)

Eu tricotam dupa metoda continetala din Europa de est (metoda europeana / germana / firul in mana stanga), pe cand olandezele tricotau dupa metoda anglo-saxona, care se numeste oficial metoda englezeasca sau americana. Prefer sa ii spun anglo-saxona, pentru ca si olandezii tricoteaza asa si ei nu sunt nici englezi si nici americani.

Gasiti pe YouTube si pe diferite bloguri imagini cu aceste doua metode de tricotat, ca sa vedeti diferentele (dati cautare 'continental knitting' sau 'English knitting'). 
Un excelent blog este TECHknitting - pe care vi-l recomand , care explica cu detalii diferentele dintre cele doua stiluri:

 



Ca sa va spun parerea mea, tricotatul continental este mai usor la lucrat pe fata (knit stitches) fiindca iei ochiurile ca si cum le-ai croseta. Comparatia a fost facuta de o doamna olandeza mai in varsta in tren, care dupa ca m-a 'admirat' mult cum tricotam, a indraznit sa ma intrebe cu timiditate: 'doamna, dumneavoastra tricotati sau crosetati cu andrelele?'.

Pentru lucrat model 'norvegian' e insa mai bine sa inveti sa tricotezi cu ambele metode in acelasi timp, ca sa tii un fir intr-o mana si altul in cealalta mana. Am de gand sa invat si si eu metoda englezeasca, tocmai in acest scop, dar deocamdata nu am avut motive sa o fac. Cand voi dori neaparat sa tricotez ceva cu model norvegian sau 'fair isle' o sa invat si asta.

Ceea ce este insa caracteristic pentru tricotatul in Romania (si probabil si alte tari din jur) este metoda de tinut firul de tricotat infasurat pe deget. Vedeti in acest video de pe Youtube, dupa ce doamna (romanca) incepe sa tricoteze. Uitati-va mai ales dupa 1 munut 13 secunde.


In alte tari firul se tine dupa gat (Portugalia, dar si la noi in Dobrogea, dupa cat am inteles) sau mult mai simplu infasurat pe deget. 

Gasiti o postare foarte interesanta si bine documentata despre diferitele stiluri de tricotat pe blogul Cloopco, pe care neaparat sa o cititi daca va intereseaza subiectul.


Poza este tot de pe blogul Cloopco

Ceea ce nu-mi place mie de fel la metoda cu firul infasurat pe deget si m-a facut sa renunt COMPLET la acest fel de tricotat, cu rezultate foarte bune (dupa cum vedeti din pozele tricotajelor mele recente):

- Firul de lana este elastic si cand se infasoara pe deget se intinde, dar dupa ce l-ai lucrat se relaxeaza si schimba dimensiunea ochiului (stitch).

- Acest efect este si mai drastic, daca lucrezi strans si tragi si de fir ca sa-l infasori pe deget sau cand lucrezi ochiurile.

- Cand ti se termina firul infasurat pe deget trebuie sa faci o pauza, ca sa infasori iar firul pe deget - intre cele doua operatii firul se relaxeaza, cu efectele de mai sus.

Am incercat diferite metode de tinut firul cu care lucrezi. Metoda cea mai buna - pentru mine - este urmatoarea:



(poza este de pe blogul Atelier Oursonne, la care sunt abonata; la fel si urmatoarea poza)



Eu personal prefer la lucrat in punctul lenes (numai pe fata / garter stitch) o singura infasurare pe degeul aratator (prima poza) si tensionez firul tinand strans intre degetul mic si inelar, pentru ca asa realizez o desfasurare constanta a firului. In rest - metoda cu firul infasurat de doua ori pe degetul aratator.

Excelente explicatii in urmatorul video (Continental Knitting and Tension). 
Reusesc sa tensionez bine cu degetul mic (little finger /pinky) si inelar (ring finger) la o singura infasurare. 

Pe scurt, eu tricotez acum exact cum ni se explica in acest film de pe Youtube (Continental Knitting and Tension), pe care l-am gasit insa abia azi. As fi preferat sa dau de el mai inainte! Arata cum se tine firul cam dupa 57 secunde de la inceput.


La inceput ti se pare ciudat sa tii firul in acest fel. Cu putina practica te inveti si reusesti sa tricotezi cu un fir care se desfasoara in mod constant si nu mai trebuie sa te mai opresti atat de des, ca sa infasori iar fir pe deget. Irina, tu mai ales, merita sa incerci! Sa nu uiti sa-mi spui ce parere ai.

O ultima precizare: nu vreau sa spun ca metoda de tricotat cu firul infasurat pe deget trebuie stearsa de pe fata pamantului. 
Vreau numai sa spun ca eu nu o recomand persoanelor care lucreaza strans sau care nu au un 'feeling' perfect pentru pastrarea tensiunii egale si pe care le enerveaza ca trebuie sa te opresti foarte des, ca sa infasori firul pe deget, fiindca ai terminat rezerva. 
Este mult mai placut sa tricotezi non stop cu firul 'curgand' regulat. 
Recunosc insa ca trebuie sa ma opresc ca sa trag o rezerva mai mare de fir din pelota sau sa desfasor un metru de fir, daca nu lucrez cu firul din mijlocul pelotei.

Lucrati fiecare cum va iese mai bine tricotatul. Nu exista metode perfecte, exista numai metode care ti se potrivesc mai bine si care pentru tine dau rezultate mai frumoase decat alte metode.

Continuarea o gasiti aici:

Partea II - In general despre tricotaj  (Continental Knitting) 2

3 comentarii:

  1. Multumesc pentru raspunsul atat de bine documentat si explicit. Urmarind filmuletele imi dau seama ca am o problema nu doar cu firul infasurat strans pe deget, ci si cu faptul ca eu tricotez continental style cu ambele maini, adica doar pe fata. Cred ca studiind linkurile e care le-ai postat si incercand mereu voi reusi sa capat un aspect uniform al lucrului.
    Irina

    RăspundețiȘtergere
  2. Personal va multumesc foarte mult pentru tot ce primesc de la dvs. pe mail. Informatii foarte utile. Va admir, sunteti o enciclopedie! Ma rog pentru sanatatea dvs.! Nellyk

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu tin firul aproape ca tine, dar il infasor o data pe degetul mic. Cred ca fara sa il infasor fortez prea tare degetul mic cand controlez tensiunea in fir, dar zic asta doar uitandu-ma la filmulet - am sa si incerc, sa vad exact cum e.
    Problema mea insa e ca lucrez foarte larg ochiurile pe dos, mereu trebuie sa lucrez cu ace cu 0.5-1 nr mai mic decat cele recomandate. Recent am aflat ca asta se intampla in general cand tricotezi in stilul "eastern uncrossed".
    Tot recent am vrut sa inchei o bordura elastic cu o metoda "extra stretchy", dar din cauza modului diferit de a tricota si directial ochiurilor pe andrea (presupun), mie imi rezulta un rand de incheire foarte rigid! Inca nu am avut rabdare sa "traduc" metoda pentru eatern uncrossed.
    https://www.youtube.com/watch?v=rWS77BKk5NQ

    RăspundețiȘtergere