Ultima pagina

TRANSLATOR

marți, 18 noiembrie 2014

Cadouri de Craciun II - Fular si caciula (set)

Am terminat setul de fular si caciula pentru Jojo si vreau sa va dau modelul. Adica la incepatoare, pentru ca persoanele cu experienta in tricotat nu mai au nevoie de explicatiile mele. 
Trebuie sa reveniti insa si la postarea Cadouri de Craciun - Fular tricotat in punct lenes cu dantela (scarf in garter stitch with lace), pentru indicatii suplimentare, daca doriti sa copiati / adaptati acest model.



Pentru ca Jojo sta in alt oras si nu a vazut inca ce i-a tricotat Nana (cum imi spun ele mie) am facut pozele pe papusa mea, care este identica cu a lor.



Dodo cu papusa. Seamana ca doua picaturi de apa cu fiul meu la varsta ei.

Marturisesc ca nici macar nu stiu daca masura pe care am tricotat-o este corecta, pentru ca nu am probat caciula inainte de a o termina. Daca va fi bordura prea larga, o va purta cu bordura indoita, ca in poza de mai jos.



Acum sa va dau informatii in plus despre cele doua tricotaje. 

ADAUGARE (19 noiembrie) 
Am vazut acum de ce fularul este lucrat mai urat decat caciula. Chiar ma intrebam de ce sunt mai grosolane ochiurile de la fular.
Raspunsul este asta: la caciula si dantele am folosit andrele nr. 2 1/2, iar la fular andrele 3! Deci pentru aceasta lana tricotajul iese mai urat cu andrele 3.
Gresela mea a fost sa nu controlez grosimea andrelelor circulare, cand le-am scos din geanta unde le tin. Invatatura pentru alta data!
De aici vedeti cat de important este sa alegi andrelele in functie de tipul de lana si de felul in care lucrezi.

Fularul (scarf) terminat are 80 cm (aproximativ 31") in lungime, masurat de la o extremitate la alta, deci si dantela.
Latimea este de 10 colturi de dantele (10 repeat lace pattern in garter stitch), adica 18 cm / 7". 
NB. Puteti face mai mult sau mai putine colturi, in functie de latimea pe care o doriti, dar terminati mereu un colt. Nu va opriti la jumatatea coltului (choose for more or less repeats).

Am incercat intai sa fac doua jumatati, incheind cu acul (grafting garter stitches) la fularul roz inchis din postarea trecuta. Nu a iesit bine, pentru ca am lucrat in fata televizorului si fara mare atentie (da, mi se intampla, Irina, dar pe urma imi pare rau si stric ce am facut in graba, pentru ca m-ar enerva ori de cate ori as vedea porcaria).

Am gasit insa o metoda si mai simpla incheiat, cu rezultate tot atat de frumoase  (pozele vor urma, cand voi ajunge la aceasta etapa la al doilea fular; pentru ca lucrez pentru gemene am mereu sansa sa fac mai bine a doua oara).
* Lucrati dantela pentru un capat al fularului, asa cum am explicat in postarea Cadouri de Craciun - Fular tricotat in punct lenes cu dantela (scarf in garter stitch with lace)
* Continuati in punct lenes, dar nu pana la jumatatea fularului, cum am scris data trecuta, ci pana ati tricotat tot fularul in punct lenes (garter stitch). Aveti lungimea totala MINUS lungimea dantelei, pe care trebuie sa o adaugati. Incheiati in mod obisnuit (cast off).
* Tricotati a doua jumatate a dantelei. Dupa ce terminat-o, incheiati marginea scurta laterala (cast off), dar lasati un fir de lana de aproximativ 3 x latimea fularului, ca sa coaseti cu el. Eu am lasat firul de 3x18 cm / 3x7".
* Cu firul acesta coaseti dantela de latura fularului pe latime folosind 'whip stitch' (??? - nu stiu cum se numeste acest punct in romaneste, este punctul cu care se face o jumatate de cruciulita). 

In poza de mai sus vedeti ca nici nu se observa unde am cusut partea unde am cusut (jumatatea fularului de deasupra). 
Este cea mai simpla si usoara metoda pentru incepatoare, cu rezultate foarte bune pana inveti da inchei cu acul sau iti dai osteneala sa iti reamintesti cum se face corect.

Caciula (hat)

Am folosit un tipar pentru andrele mai groase (5 si 6 European size / 8 and 10 needles US), asa ca  a trebuit sa recalculez cate ochiuri imi trebuiau mie pentru lucratul cu andrele 3. Pentru asta am avut nevoie de numarul de ochiuri pe 10 cm (4") la ei si la mine.

Am folosit regula de trei simple, cea mai simpla metoda (traiasca scoala elementara din Romania!!!)
daca in model scrie ca X ochiuri dau 10 cm (esantion, gauge), cati centimetri ies la Y ochiuri, daca as pune ochiurile recomandate in instructiuni (cast on / pattern)?
(y x 10): X = numarul de centimetri din model pentru care se pun ochiuri (cast on) in model (pattern)
Am facut acelasi lucru si pentru numarul de ochiuri care trebuiesc inmultite in instructiuni (pattern) dupa ce ai terminat bordura / elastic (1Knit, 1 Purl = ribbing).

Numarul de centimetri pe care l-am aflat, i-am retransformat in ochiuri folosind numarul de ochiuri la 10 cm, care imi ies mie cu andrele 3 (my gauge). 

Modelul din revista era pentru un copil de 3 ani, cu circumferinta capului de aproximativ 49 cm (19 -19,5"). Circumferinta capului data de ei era de 44,5 - 48 cm  (17,5 - 19") pentru varsta de 1-3 ani si 49,5 -53 cm (19,5 - 21") pentru varsta de 3-5 ani.

Am pus ochiuri pentru 45 cm (4 cm mai putin decat era data circumferinta capului, dar trebuia sa scad 5 cm, nu 4 cm) si am inmultit apoi pana la 56,5 cm in primul rand pe fata, dupa ce am terminat elasticul (ribbing).



Am pus cam 126 ochiuri (126 stitches cast on) si am tricotat un elastic (ribbing) de 10 cm (aproximativ 8").
Am inmultit in primul rand pe fata ca sa obtin 160 - 163 ochiuri. Apoi am inceput modelul, pe care l-am lucrat drept pe acelasi numar de ochiuri (160-163, nu mai stiu precis cate) pana am obtinut 4 cm (cam 1,5" - 1,75"). 
De la margine erau 14 cm = 10 cm (bordura) + 4 cm.
Apoi am inceput sa scad ochiuri ca sa fac partea superioara a caciulii (shaping the crown) pe o inaltime de 6,5 cm (2,55").

Nu mai stiu cate ochiuri am scazut si cum am facut. Am lucrat din ochi, tinand sema si de model.



Recapitulez. 
- O caciula pentru un copil de 3 ani se face pentru o circumferinta a capului de aproximativ 49 cm si trebuie sa aibe o inaltime totala, de la margine pana in varful capului  de 19-20 cm.
- Marginea caciulii trebuie sa fie mai stransa decat circumferingta capului, ca sa ramana fixa pe cap. Daca faceti elastic substrageti mai mult de 5 cm din circumferinta (data viitoare voi substrage chiar 7,5 cm = 2,5", daca fac bordura cu elastic 1x1 sau 2x2, adica * 1knit, 1 purl* / *2K, 2P*. 
- Inaltimea totala de 19 sau 20 cm (7,5 - 8") trebuie impartita intre: (a) elastic, (b) partea care se lucreaza drept si (c) varful caciulii, unde trebuie sa scadeti ochiurile pana va raman aprox 5-7 ochiuriu pe care le incheiati (cast off).
- Inaltimea mea am impartit-o intre 10 cm (elastic / ribbing), 4 cm lucrat drept si 6 cm pentru scazut. 
- Am ales inaltimea cea mai mare, pentru ca am tricotat o combinatie de caciula si bereta si am vrut sa iasa usor bufanta. Daca as face al tip de caciula, as opta pentru 19 cm. Daca as fi facut o bereta adevarata as fi ales pentru 21 cm, ca sa iasa mai bogata.

Bordura am facut-o folosind alternand doua modele de tricotat: elastic 1x1 (Ribbing 1K, 1P) si punct lenes (garter stitch).

Vreau sa va arat aici o greseala, pe care voi sa nu o faceti, decat daca din intamplare va place efectul. Cred ca nu va va placea. Sau cel putin mie nu imi place.

Daca va uitati cu atentie, veti vedea ca ultimul rand al primului model cu punct lenes arata altfel decat randul corespunzator din al doilea model. Diferenta se datoreaza neatentiei mele, pentru ca nu am realizat ca tranzitia de la elastic (ribbing) la punct lenes (garte stitch) se face PE DOSUL (wrong side) caciulii. Intai lucrezi un rand numai pe fata (knit) pe fata caciulii (right side) si abia pe dos (wrong side) treci la elastic (ribbing). In acest fel veti evita pe fata (right side) acele ochiuri pe dos (purl) foarte accentuate, ca la mine. 




Modelul, lucrat cu 5 andrele de ciorapi nr. 3 (dubbel point needles, 3 European size). 



Numarul de ochiuri pe care se lucraza modelul este un multiplu de 3 ochiuri + 1 singur ochi extra, ca sa te ajute la decalarea modelului. 
Deci dupa ce inmultiti dupa bordura, aveti grija sa aveti un nr de ochiuri divizibil cu 3, PLUS un singur ochi extra.

Rand 1: 1 ochi pe fata, [modelul, repetat de la * la *] * 1 jeteu, 3 ochiuri lucrate pe fata, apoi se trece al treilea ochi / primul lucrat, peste celelalte doua ochiuri*
Rand 2 + 4: lucrat pe fata (pentru ca lucrezi circular pe 4 + 1 andrele)
Rand 3: * 3 ochiuri lucrate pe fata, apoi se trece al treilea ochi / primul lucrat, peste celelalte doua ochiuri, 1 jeteu*, terminati cu 1 ochi pe fata.

Rnd 1: K1 * YO; K3, pass first of the 3 stitches over the 2nd and 3rd stitches* - repeat from * to * to end of rnd.
Rnd 2 + 4: Knit all stitches
Rnd 3: K3,pass first of the 3 stitches over the 2nd and 3rd stitches; YO*, repeat from * to *, end with K1.

In postarea urmatoare va voi arata cum se face o caciula pe masura (custom fit), fara sa ai nevoie de tipare si modele, pe care sa le urmezi orbeste.
Deocamdata ma duc sa imi fac un ceai, pentru ca am un virus de toamna.
Tricotaj placut / happy knitting!

Un comentariu:

  1. Frumoasa caciula! Asteptam poza si cu modelul adevarat :)
    Insanatosire grabnica!

    RăspundețiȘtergere