Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 20 noiembrie 2014

Cum se masoara pentru caciula (Hat Custom Fit)

Gasiti multe situri pe internet despre cum se masoara pentru o caciula, care sa vi se potriveasca. Un site excelent este acesta: http://www.woollywormhead.com/sizing/
Sau acesta:
http://www.tikkiknits.com/knitted-hat-sizing.html

Eu am adunat pana acum explicatii de peste tot si am comandat niste carti pe acest subiect, dar care nu mi-au venit inca. Dupa ce le voi primi, voi corecta  informatie pe care o dau aici, daca este nevoie.

Pentru a sti daca un tipar de caciula se potriveste persoanei pentru care doriti sa o tricotati, trebuie sa lauti 3 marimi pe capul ei:

1. Circumferinta capului (head circumference)

2. Lungimea (sau inaltimea) totala a caciulii / length of the hat, masurata de la lobul urechii (base of the ear) si pana in varful capului (crown).

2. Lungimea pe care trebuie sa rotunjiti varful caciulii / crown shaping - adica inaltimea pe care trebuie sa scadeti toate ochiurile  (2b). Se masoara asa cum vedeti in poza. Poate trebuia sa o desenez linia intrerupta ceva mai sus.

Exista un 'calculator de caciuli' excelent pe internet, unde va puteti orienta. Din nefericire este in inches, asa ca va trebui sa inmultiti toate masurile date cu 2,54 cm (1 inch = 2,54 cm, nu 2,5 cm cum se scrie in general!!! Inmultind cu 2,5 nu obtineti deci dimensiunea corecta in centimetri, mai ales daca e vorba de un numar mai mare de inches).

http://www.earthguild.com/products/knitcroc/marypat/hatcalc.htm

Baza este insa capul persoanei pe care o masurati, pentru ca avem forme de cranii deferite. O sa simtiti unde incepe sa se formeze varful capului si de unde trebuie sa masurati pana in varful capului.

Scazand 2b din 2 obtineti 2a, adica inaltimea pe care trebuie sa tricotati drept, inainte de a incepe sa se scada (crown shaping).


La marimea 2 trebuie adaugat un surplus (ease / adjustment for length). In general ajunge 1- 1,5 cm (1/4 - 1/2"), daca faceti o caciula dreapta. 
Daca lucrati o bereta trebuie sa adaugati mai mult (de la 5 la 7,5 cm / 2-3"). Depinde de cat de mare si de larga doriti bereta.
Surplusul se adauga la 2a, nu la 2b. Acea parte trebuie sa stea plata pe capul persoanei. Daca doriti sa adaugati ceva la 2b, adaugati 0,5 -1 cm pentru o bereta mai larga.
ADAUGARE: mai trebuie, evident, sa adaugati lungime la 2b daca daca doriti o caciula tuguiata sau un fes.

Marimea 2a contine doua parti: 
(A) bordura / elasticul (brim) si (B) partea caciulii lucrata in modelul pe care l-ati ales.

(A) Bordura = numarul de ochiuri puse (cast on) = este in general de dimensiunea X = (circumferinta capului minus 5 cm / 2'). 5 cm / 2" sunt 'negative ease' (nu suna bine in romaneste 'surplus negativ"!).
Asta inseamna ca trebuie sa puneti suficiente ochiuri (cast on) ca sa obtineti neaparat lungimea X. Aceasta masura trebuie neaparat controlata pe tipar, daca folositi instructiuni scrise de altcineva si pentru un alt fel de lana.

Formula 'circumferinta capului MINUS 5 cm/2" este insa numai un punct de plecare, in functie de modelul de bordura ales: lucrand elastic 1/1 sau 2/2 si cu andrele cu 1/2 nr mai mic veti obtine o bordura mai putin larga, decat daca lucrati in punct lenes (garter stitch). 

 (B) Prima parte a caciulii se face lucrand in continuare cu acelasi numar de ochiuri ca la bordura, sau punand ochiuri in plus, ca sa obtineti cel putin dimensiunea circumferintei capului (marginea + 5 cm / cast on + 2"). Sau o circumferinta mai mare, daca lucrati o bereta.  

Marimea 2b va da numarul de cm (inches) si randuri (rows), pe care trebuie sa scadeti ochiurile in mod uniform ca sa terminati caciula (crown shaping). In general veti avea in ultimul rand aproximativ 5-7 ochiuri, pe care le veti strange in cerc. Numarul de ochiuri finale e in functie de grosimea andrelelor. Cu cat sunt mai groase, cu atat trebuie sa ramaneti in final cu mai putine ochiuri, ca sa se poata strange in cerc.

Repet sfatul sa comparati in mod obligatoriu masurile voastre cu masurile din tiparul pe care intentionati sa-l folositi, ca sa nu aveti surprize.

Ce faceti daca nu gasiti tipar pentru o caciula cu un anumit model, care va place? Intai masurati pe esantionul pe care l-ati tricotat sau pe un puloverr la care ati folosit aceeasi lana si andrel, cate ochiuri si cate randuri fac 10 cm (4") = gauge. 
Apoi va trebui sa calculati de cate ochiuri / randuri va trebui sa lucrati, plecand de la esantion / gauge: 
- ca sa obtin numarul ? de cm, trebuie sa pun numarul ? de ochiuri; 
- lucrez un numar de ? randuri ca sa termin bordura;
- inmultesc un nr. ? de ochiuri, ca sa obtin numarul ? de centimetri pentru circumferinta capului sau ca sa obtin o circumferinta mai mare cu ? cm pentru o bereta sau o caciula mai larga; 
- sau poate nu mai trebuie sa inmultesc nici un ochi dupa bordura, fiindca vreau o caciula fixa pe cap (ceea ce eu nu as face, ca sa fiu sincera!); 
- lucrez apoi in model pe un nr. ? de randuri ca sa completez lungimea 2a;
- lungimea 2b inseamna un nr ? de cm / randuri, pe care trebuie sa scad toate ochiurile, ca sa termin caciula. Deci nr ? de ochiuri pe care il am acum, trebuie impartite la nr. de randuri pe care le mai am de lucrat, dar tinand seam ca la inceput scad mai putine ochiuri, decat atunci cand am trecut de jumatatea de la 2b.

Cam asa trebuie calculat un model de caciula.

Poate nu e rau sa adaug ca acest mod de masurare si calculare se aplica la toate persoanele, femei, barbati sau copii.

As mai avea ceva de zis despre tipare / instructiunile pentru tricotat, in general. Dar... alta data. Sunt gripata, asa ca nu cred ca as scrie prea gentil in starea in care sunt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu