Ultima pagina

TRANSLATOR

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Cadouri de Craciun I - Fular tricotat in punct lenes cu dantela (scarf in garter stitch with lace)

Nu va spun nimic nou sau interesant cand scriu ca se apropie Craciunul. Vreau doar sa va dau o idee de un cadou frumos de Craciun, pe care sa il puteti tricota din vreme. Un fular in punct lenes (garter stitch), impodobit cu dantela tricotata tot in punct lenes, dupa un model 'Victorian' adica de acum aproape doua secole. Mai mult sau mai putin!



Cred ca ati inteles deja din poza de mai sus cum se lucreaza: 
1. Intai se tricoteaza dantela ca sa obtii latimea fularului.

2. Dupa ce ai lucrat dantela suficienta pentru latimea fularuliui, inchei marginea care se vede in dreapta (cast off).

3. Cu ultimul ochi pe andrea (needle) iei ochiuri pe marginea lunga a dantelei (pick up). Apoi lucrezi in punct lenes ca sa obtii o jumatate din fular. 

4. Muti ochiurile pe o alta andrea, care poate sa fie si mai mica: eu am lucrat pe andrele nr. 3, dar am mutat ochiurile pe andrea 2,5, ca sa am loc la lincheiat cele doua jumatati cu acul / grafting.

5. Acum faci a doua jumatate a fularului, exact in acelasi fel.



6. Le unesti cu acul (grafting) sau cum doresti, daca stii o alta metoda mai buna. 
Cu acul e mai frumos. Nu am ajuns acolo sa va arat, pentru ca nu am terminat inca a doua parte a fularului, asa cum vedeti.
NB. Lucrez cu andrele circulare nr 3 de 60 cm. Mi se pare mai usor decat andrelele normale, care sunt prea lungi pentru latimea de 19 cm a fularului. Dupa ce termin, mut insa ochiurile pe andrea normala cu nr. 2,5 pentru ca imi este mai usor la incheiatul cu acul.

Cum mi-a venit ideea sa fac acest fular? Tricotasem deja doua caciulite (hats) si doua fulare simple, fara dantela, pentru papusile lui Dodo si Jojo. 
Lui Jojo i-au placut enorm de mult caciula si fularul de la pausa ei si incerca sa o puna pe capul ei. Andrei, fiul meu, m-a rugat sa ii tricotez neaparat si ei o caciulita si un fular ca al papusii. Din dorinta sa ii fac ceva si mai frumos, am combinat dantela pe care o vazusem in cartile mele de tricotat cu modelul de la fularul papusii.

Lana folosita. Am tricotat cu o lana care este ideala pentru caciuli si fulare, pentru ca este lana merinos 100%, prelucrata sa se poata spala la masina si - ceea ce nu am mai intalnit niciodata pana acum - se usca si la uscator (wash dryer). Aceasta lana Katia (made in Spain) este ideala pentru nora si fiul meu, care nu spala nimic de mana. 
Lana asta are insa un cusur: nu-mi prea place culoarea. As fi vrut ceva roz bonbon clasic, mai deschis si de o nuanta mai rece. Dar pentru ca nu aveau culoarea pe care as fi vrut-o eu si pentru ca pentru Jojo totul trebuie sa fie roz*, am cumparat-o. 
* Intrebata ce cadou de craciun vrea a zis 'roz' - ce trebuie sa fie roz, nu se stie pentru ca nu este in stare sa ne explice. Pe ea o intereseaza numai culoarea. Paltonul de iarna albastru a trebuit dus inapoi, pentru ca ea nu voia sa-l poarte.

Eu personal as fi ales Drops Merino Baby sau Cool Wool de la Bergère de France,  dar acelea sunt numai lavabile la masina nu se usuca la uscator. 



Acum sa va dau schema de la dantela, care se lucreaza numai pe fata (garter stitch), pe care am gasit-o pe aceasta pagina.




Am uitat sa traduc schema:
knit = lucrat pe fata
yo = jeteu
purl 2 together = 2 ochiuri lucrate impreuna pe dos
k2tog = 2 ochiuri lucrate impreuna pe fata
no stitch = nu erau ochiuri, pentru ca se obtin dupa inmultire (adaugarea unui jeteu)
bind off = incheiati aceste ochiuri (ca sa obtineti coltul vertical al dantelei).

Observatie
O sa vedeti ca veti obtine un ochi in plus la marginea din stanga, daca urmati exact modelul si puneti 13 ochiuri (cast on), pentru la primul rand se adauga un ochi in plus ( 3 jeteuri / 3 Yarn Over / YO si numai doua ochiuri scazute = lucrand de 2 ori doua ochiuri impreuna  / 2x k2together). Deci in primul rand adaugati oricum un ochi in plus cu al treilea jeteu / third YO. 
Continuati sa lucrati cu trei ochiuri marginea. Nu strica cu nimic si daca nu vreti, scadeti (cast off) o singura data la marginea primului rand, ca sa aveti numai doua ochiuri pe margine. Sau incepeti cu 12 ochiuri, nu cu 13.
Dupa primul rand, modelul nu mai are surprize neplacute.

Eu am pastrat trei ochiuri pe margine, unul in plus fata de schema.

Cateva indicatii pretioase -:)! (ca sunteti invatate din trecut cu acest stil) ca sa nu repetati greselile mele.

Se lucreaza asa:
- doua ochiuri pe fata (knit 2) + 1 jeteu (YO) + doua ochiuri lucrate impreuna pe DOS (purl 2 together)
Dupa cum vedeti si din schema aceste doua ochiuri se lucreaza mereu impreuna pe dos.

Ca sa tineti minte si sa fiti derutate la lucrat: 
- Pe fata se lucreaza (a) ochiurile de pe margine, cate ati pus (la mine la fular au fost nu 2 ci 4) + (b) 1 jeteu +(c) 2 ochiuri impreuna pe dos
- Pe dos lucrati modelul pana la [2 + ochiurile de pe margine, deci la mine sunt 2 + 4 + 6 ochiuri]. Atunci faci un jeteu, lucrezi doua ochiuri impreuna pe dos si tricotezi in continuare restul de ochiuri pe fata, ca sa obtii punctul lenes.

Tineam minte la lucrat ca atat pe fata cat si pe dos incepeam cu un jeteu si apoi scadeam cele doua ochiuri pe dos.

Totul se lucreaza pe fata, cu exceptia acestor doua ochiuri MEREU scazute pe dos. Neaparat sa tineti asta minte.
Prima data am mai uitat si a iesit urat (vezi mai jos deasupra dantelei la coltul 5, 9 si 10). 


Asa nu! La prima jumatate a fularului.



Asa da! Desi si aici, la a doua jumatate am uitat o data sa fac un jeteu ca lumea (intre coltul 4 si 5)

Cata dantela trebuie lucrata.
Pentru fularul de copil am facut 10 colturi de dantela, dupa care am luat ochiurile pe marginea lunga a dantelei. Trebuie sa terminati modlelul de la dantela si sa obtineti un colt intreg inainte de a incheia dantela. 

Ochiurile de pe marginea unui tricotaj in punct lenes sunt usor de luat (pick up): in fiecare sant iei cate un ochi. 
Deci daca lucrezi acelasi numar de colturi, vei avea acelasi numar de ochiuri pentru fular, pe latime.
In paranteza: va aduc aminte ca la tricotatul in punct ciorapesc (stockinette) iei 3 ochiuri orizontale din 4 randuri verticale, pentru ca proportia dintre ochiuri / stitches si randuri / rows este 3 ochiuri la 4 randuri (3 stitches for 4 rows).

Desi era simplu sa iau ochiurile de care aveam nevoie de pe marginea in punct lenes, am dat si aici de problema: daca luam ochiurile numai pe o singura fata a fularului si lucram in continuare in punct lenes (garter) imi iesea un fel de muchie (ridge) pe dos. 

Am rezolvat problema in felul urmator:
- am luat (pick up) nu un singur ochi, ci doua* : 1 ochi luat / pick up + 1 jeteu / YO + 1 ochi luat + 1 jeteu .... etc.
In randul urmator am lucrat ochiul luat si jeteul impreuna (knit together 1 stitch + 1 YO].

* Am sa revin cu o poza, cand voi face caciula, daca nu voi uita.

Am descoperit ca si aici trebuie sa fii consecvent. 
Vedeti mai jos ca am schimbat de doua ori ordinea de lucrat ochiuri impreuna (knit together): o parte din rand am lucrat [1 ochi + 1 jeteu lucrate impreuna / knit together 1 stitch + 1 YO] si in alta parte [1 jeteu + 1 ochi lucrate impreuna / knit together 1 YO + 1 stitch]. 
Vorbesc de randul unde este firul de lana in stanga.
  

La a doua jumatate a fularului si am avut grija sa evit greselile de la prima jumatate. Arata mult mai bine.


Acum lucrez la dantela pentru marginea caciulii (hat) asortate). 
Aici am lasat numai doua ochiuri pe margine, exact cum scrie in schema dantelei. 
Lucrez cu andrele de ciorapi, numarul 3 (european). Firul care se vede jos este inceputul de la pusul celor 13 ochiuri (cast on) pentru dantela. 


Acum experimentez cu designul de caciuli. Am comparat diferite modele, ca sa determin elementele esentiale de care am nevoie sa fac eu o caciula pentru capul nepotelelor mele (custom fit) si cu modelul pe care il vreau eu, fara sa am nevoie de instructiuni scrise de altii.
Problema mea cea mai mare este ca nu stau in acelasi oras cu Dodo si Jojo si nu pot proba fularele si caciulile. Trebuie sa lucrez cu dimensiuni standard si din ghicite.

Am terminat aproape o caciula pentru Jojo, dupa un tipar pe care a trebuit sa-l adaptez (de la andrele nr. 4,5 sau chiar 5 la andrele nr. 3), pentru ca nu puteam urma instructiunile modelului. Am urmat numai punctele de tricotat.
Caciula mai trebuie cusuta.





Inca ceva. Lana aceasta este favorita mea pentru andrele 3 (Phildar Partner Baby), dar nu cred ca rezista tot atat de bine la spalat ca si lana Katia, cu care tricotez acum. Cel putin nu in hainele spalate de fiul meu (un adevarat barbat olandez, care face face gospodarie cot la cot cu nevasta).

Cred ca am inteles acum de ce trebuie sa tii sema cand faci un design pentru caciula de copil sau de dama... Dar despre asta data viitoare!

Sper ca v-am dat o idee buna de cadou de Craciun, util si facut cu dragoste! 

Cititi urmarea in Cadouri de Craciun II - Fular si caciula (set)

7 comentarii:

  1. Interesant modelul dantelei. Eu am o intrebare legata de caciulita: de ce are la spate despicatura aceea cu marginile in valuri?

    RăspundețiȘtergere
  2. Puisor, pentru ca am lucrat bordura (elastic / ribbing si punct lenes / garter stitch) cu doua andrele si restul la inceput cu andrele circulare si apoi cu 5 andrele de ciorapi. Despicatura trebuie cusuta am zis asta.
    Lucrezi mai simplu punct lenes pe doua andrele (numai pe fata) si in plus abia acum am invatat sa unesc randurile pe circulare fara sa imi iasa colturi la punctul de tranzitie.
    Faci si tu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, aveam altceva in cap cand am citit ca trebuie sa mai coaseti la caciulita. Credeam ca marginile valurite sunt intentionate (mi se par foarte estetice, dar nu le intelegeam rolul practic :)).
      As face si eu una (imi place foarte mult modelul), dar trebuie sa mai astept un pic inainte de a ma decide, caci modelul pare eminamente pentru fetite :D

      PS: v-am trimis doua emailuri pe adresa gmail, dar n-am primit niciun semn de la dumneavoastra. V-ati schimbat adresa?

      Ștergere
    2. :))) Eu am deja caciula mea consacrata.

      Ștergere
    3. Trebuie sa ma apuc de caciulita :D

      Ștergere
  3. Sunt pur si simplu vrajita de ceea ce am gasit pe acest blog. Impecabil!!! Din toate punctele de vedere: claritate, explicatii detaliate si argumentate, pasiune pentru lucrul bine facut. M-as bucura enorm sa gasesc mai multe detalii pe partea de tricotaj desi e evident ca nu e tema principala. Poate lamuriti candva problema cu aspectul inegal al ochiurilor in functie de cat este de tensionat firul. Va felicit!
    Irina Anghel

    RăspundețiȘtergere