Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 21 aprilie 2013

Cea mai buna masina de cusut (2) - reactii de la Geany, Vera si Cleo

Tot din cauza problemelor cu maxilarul nu am mai scris de o saptamana, desi aveam la ce sa raspund. Am primit reactii foarte interesante de la Geany, Vera si Cleo - vecina din Belgia. Multumesc, fetelor, pentru osteneala de a scrie ceva pe blogul meu. 
Reactiile lor sunt prea interesante ca sa ramana 'prafuite', in subsolul unei postari. Le voi copia aici si voi reactiona si eu. Revenim deci la masinile noastre de cusut.

Geany scrie:
Iti dau dreptate in cam toate punctele amintite, desi practic fac tocmai inversul :)). Niciuna din masinile pe care le am la ora actuala (7, a VIII-a tocmai am dus-o a posta...) nu am testat-o si nici nu am avut garantie si niciuna nu a vazut vre-un mecanic de cand le am. Nu vreau sa incurajez pe nimeni sa faca la fel, fiecare e raspunzator pentru deciziile care le ia si niciun comentariu nu trebuie sa schimbe neaparat directia.

Nu mai reusessc sa pun masinile in postarile blogului, desi inca sper sa-mi fac timp si de ele. Mai nou detin 5 masini Pfaff dintre care una cu IDT pe care iubesc asa de mult incat as sta doar la cusut si daca mi-am terminat treaba :)) exact ce-ai scris si tu ceva mai sus.
O alta masina de cusut este Brother computerizata, tot batrana de cand lumea, dar si de aceasta sunt multumita si-i iubesc cusaturile decorative (mai mult de 100), dar nu pot sa spun ca-mi place mai mult decat Pffaf.
Cea de-a VII-a masina este Victoria, masina de supermarket, pe care o folosesc doar cand celelalte masini sunt programate pentru alte operatii.

Alina, intervin in discutie referitor la atelierul tau de lenjerie intima. Scuza-mi indrazneala, dar daca tu vrei sa faci lenjerie intima... sper ca stii si cum se lucreaza aceasta; automat cred ca ar trebui sa stii ce masini trebuie sa folosesti. Daca e vorba doar de marca acestora imi retrag comentariul usor intapat. Pentru ateliere, in care se lucreaza in serie (gen fabrica) se folosesc masini industriale monofunctionale. Pentru fiecare faza se foloseste o singura masina setata corespunzator (ata, pas, tensiune) pana la finalizarea modelului. Masini recomandate:
-masinna überdeck/coverlock (care inseamna masina de acoperire, cea industriala nu arata ca si overlock-ul optic, ci ca o liniara si aceasta nu face nicio alta operatie decat cea de cusaturi de imbinare si acoperire)
-masina de cusut care coase liniar (liniara)
-masina de cusut care coase zig-zag (liniara)
-masina de incheiat surfilat (overlock)
Neaparat masini de cusut care suporta coaserea pe materiale elastice.

Interesant este faptul ca sunt mii de masini de cusut pe piata si apar tot mai multe vazand cu ochii, problema e ca vor sa imbine atataea functiuni intr-o singura carcasa, insa dupa ce-ai cumparat-o lipseste doar ceva si acel ceva iti trebuie chiar atunci.

Un ultim aliniat ca m-am intins ca soparla la soare :) Indiferent ce masina alegeti important este ce realizati cu ea, nu cati bani a costat!"
Si eu sunt de acord intru totul cu ce scrii. Cred ca nici macar nu avem opinii diferite in ceea ce priveste intretinerea masinii de cusut, cu sau fara control la mecanic. 

In principiu e bine sa o dai la verificat din cand in cand, daca observi ca nu reusesti sa obtii tensiunea ideala, orice ai face, sau daca ai ideea ca ceva nu merge bine. Cred ca masina iti va da singura semnale daca are nevoie de 'mers la doctor'...
Imperios este numai sa o cureti si sa o ingrijesti bine. Cat de des trebuie sa o faci depinde de masina, de uleiul pe care il folosesti si de materialul pe care cosi. 
In ceea ce priveste uleiul, la masine foarte moderne (Bernina) se foloseste uleiul de precizie de la Mobil Oil, Velocite 6, care nu este tot atat de 'uleios' ca cel care se vinde in general. Din cauza asta trebuie sa ungi mult mai des.

Materialul si ata. Daca folosesti o masina la quiltuit, mai ales la free motion si mai ales daca lucrezi cu ata de bumbac pe materiale de bumbac, ai de curatat si de uns, pana te saturi... 
Iti arat mai jos rezultatul unei sesiuni de quiltuit la masina, adica numai de la punerea unei suveici (bobbin) noi, pana cand mi s-a terminat ata din ea (e vorba de quiltul cu pisicutele pentru Dodo).


De fapt cand deschid usa ca sa schimb bobina sunt imediat confruntata cu mizeria pe care trebuie neaparat sa o curat. Nu mai am timp sa fiu lenesa.


 Aici am folosit ata 100% bumbac de la Aurifil, bumbac pentru quilt si vatelina (batting) de la Hobbs, 80% bumbac si 20% polyester - vatelina mea preferata.



Si - repet - tine seama ca eu curat si ung mereu inainte sa schimb bobina, asa ca masina era curata ca noua, cand am inceput sa quiltuiesc free motion.

Faptul ca tu nu ai avut nevoie de mecanic pana acum spune foarte multe despre calitatea masinilor pe care le ai.

In paranteza fie spus, ma bucur sa vad ca mai sunt oameni care au, ca si mine, pasiunea pentru masini de cusut si au mai multe exemplare. 
M-am simtit cam vinovata cand am cumparat a doua masina Pfaff (Pfaff stretch & jeans 6091, cea mai ieftina masina cu dublu transport), pe langa masina pe care o aveam deja, Pfaff 2030 (sau asa ceva, nu mai stiu acum). Celor din jur li se parea o achizitie de prisos, decadenta si risipitoare. Culmea era ca acest repros venea din parte unora, care aveau doua masini auto. Doua masini auto era permis, dar doua masini de cusut - nu!

La ora actuala nu mai am decat doua Bernine, un Brother si o masina Elna Carina Electronica, de care nu ma voi desparti niciodata. Am vandut masina Janome 6600 si am schimbat masina Aurora pe noua Bernina. Nu mai am loc, ca altfel nu le-as fi dat nici pe ele... Cred ca pasiunea pentru masini si pantofi imi vine de la sangele romanesc (DNA-ul din Romania). Cel putin despre marota cu pantofii am mai auzit si de la alte compatrioate.

Asa ca ma bucur ca am dat de un suflet geaman, care locuieste in Germania si in plus mai si face lucruri minunat de frumoase.

Apropo, de Pfaff 2030 nu imi pare rau ca nu o mai am, despre Pfaff stretch & jeans 6091 nu pot spune acelasi lucru. Si de aici se vede ca nu pretul conteaza. De aceea cred si eu, ca si tine, ca nu pretul conteaza ci faptul ca ai o masina cu care poti a faci ce vrei (1) si care functioneaza bine (2). 
Crezi ca folosesc toti pasii speciali cu modele de rate si trenuri si alte chestii inutile?!? Nici pomeneala. Nu-mi trebuie decat zigzag plus niste variante la acest pas si inca cateva alte motive speciale, care se folosesc la quiltuit. De rest habar nu am si cred ca nici nu voi avea...

La masinile pe care le am, trebuie musai facut 'update' la programul computerizat. Acum Bernina face update prin dealer, inainte puteam downloada singura noul Service Pack. Deci trebuiie sa ma duc la magazin sau sa vina mecanicul la mine.

Masina Elna Carina din 1990, cred, a fost pentru prima oara controlata de mecanic acum un an. 
Nici eu nu am avut niciodata nici un fel de problema cu ea, mai ales ca pe vremea aceea nici nu stiam ca trebuie controlata periodic. Dar nu uita ca e vorba de un alt tip de masina, mai robusta si de calitate 'elvetiana', made in Switzerland!, comparabila numai cu calitatea masinilor tale Pfaff, made in Germany.

Ceea ce ai scris pentru Alina este mai detaliat decat ce am scris eu, ca sa nu o sperii. Lista de masini este impresionanta si costisitoare. Dar ai iarasi 100% dreptate! Ca de obicei...-:)))! Plus ca imi place foarte mult cand 'te intinzi ca soparla la soare', pentru ca e foarte interesant ce scrii.

Vera scrie: 
Eu lucrez cu o Brother BN27 pe care am cumparat-o de pe net intr-o criza mare in care "Victoria" mea, adusa de sotul meu din Germania, facea figuri. Cum am primit-o, am si inceput sa cos la ea si de un an de zile, un singur ac am schimbat ca a lovit in niste margelute si s-a rupt. In rest schimb acele doar cand cos pe jerse.O singura data am desfacut-o la graifer, dar citisem la tine pe blog ca au existat probleme la altele si am avut grija sa-l asez bine in locasul lui. O iubesc dar tot o sa o inlocuiesc cu una industriala! Imi place magazinul lui Peter si faptul ca se poate colabora cu el.

Eu zic asa:
In general se zice ca trebuie sa schimbi acul mai des. Explicatia data este ca un ac care nu mai este atat de ascutit, are nevoie de mai mult timp ca sa intra si sa iasa din material si prin asta este data peste cap sincronizarea miscarii acului cu cea a bobinei (mecanismului de la greifer = asa se zice).

S-ar putea ca asta sa aibe mai mult de-a face cu masinile de cusut ultra-super- computerizate, care sunt mai sensibile si au o programare foarte . Presupun. 

Eu daca am probleme cu saritul pasilor (1) curat si ung masina; (2) repun ata care intra in ca, ca sa verific daca e pusa bine si nu am gresit ceva prima data; (3) scot bobina / suveica si o repun din nou, tot cu acelasi scop; (4) schimb acul. 
Intai incerc astea si abia dupa aceea consider alte alternative. Pana acum nu am ajuns niciodata aici.

As zice sa nu inlocuiesti masina cu una industriala, care coase numai drept, ci sa o tii. Are niste pasi interesanti, dupa cum am vazut in prospectul ei, pe care eventual i-ar putea folosi ca sa impodobesti ce cosi. Am sa-ti arat alta data ce vreau sa zic cu asta.

Si pe mine m-a batut gandul sa imi iau o masina industriala. Asta pe vremea cand quiltuiam foarte mult. Dar nu am loc in camera de cusut si nu vreau sa tin masinile in dulap, pentru ca uit sa folosesc ce tin in dulap. Din lene.
Daca as fi luat as fi cumparat o masina YUKI, despre care am citit pe grupurile internationale. 
http://www.juki-naaimachines.nl/naaimachines/tl-98p.html

(in partea satanga are o rubrica FOLDER cu un link care te trimite la care te trimite la un document Adobe cu prospectul).

Am inteles de la o cunostinta ca si masinile chinezesti semi-industriale, care se vand in Romania, sunt foarte bune.

Si acum ce scrie Cleo

"La cumparaturile online, sau la masinile cumparate de la intermediari ( gen supermarket, etc) garantiile se fac la service-ul firmei mame. De ex. desi am cumparat masina dintr-un magazin de masini cusut, pt service eu ma duc la sediul Brother din Belgia. 
Ce mi-ar place mie, sa stiu ca am de unde sa o cumpar dar si sa ma duc inapoi cu ea peste 1 an - 3 ani, sa o dau inapoi si cu o diferenta de bani sa imi cumpar una noua ( adica sa aiba serviciu de cumparare si vanzare masini la mana a2a). Si la fel, mi-ar place sa aiba si mini activitati periodice: cursuri/intalniri, discutii pe tema: cusut/brodat/croit etc".
Cum este in Olanda. Service se face aici cum s-a stabilit intre firma care vinde masina si dealer (magazinul de unde o cumpaeri).   Unele magazine au un mecanic cu care lucreaza mereu, ca sa verificile masinile pe care le vand la mana a doua (second hand). Clientii lor sunt trimisi la acelasi mecanic, pe care dealerul il cunoaste si in care el are incredere.

Tu fiind in capitala te poti cduce la sediul firmei (Brother) din Belgia, dar pentru mine ar fi ceva extraordinar de complicat. Asa ca ma folosesc de mecanicul lui Peter.

Un alt lucru care se practica in Olanda, cel putin Peter o face, este sa iti permita sa schimbi masina in decursul primului an de cumparare. Daca o inapoiezi in stare buna si cumperi o masina MAI SCUMPA ti se restituie pretul platit la cumparare. Dar nu in mana, ci se scade din pretul masinii noi.
La asa ceva te refereai?

Activitati periodice, despre care vorbesti, trebuie sa fie la sediul Brother. Si Bernina Olanda face asa ceva, dar e foarte departe si iarasi foarte complicat sa ajung pana in sud.
Peter ofera doua cursuri dupa ce cumperi o masina de la el. Stabilesti cand trebuie sa revii la magazin si in decurs de - aproximativ - o ora iti explica o vanzatoare cum trebuie sa folosesti masina si te pune sa faci niste exercitii pe o masina de cusut a lor si cu materialele lor. Daca te intereseaza ceva special, iti poti aduce materialele si ata ta, ca sa cosi. Sau poti aduce chiar masina ta, ca sa o verifici impreuna cu vanzatorul. 

Ceea ce imi place mie cel mai mult la magazinul lui Peter este ca se axeaza pe ce intereseaza clientele. Asta pentru ca nevasta lui coase si el a inceput magazinul din dragoste pentru ea (era functionar sau manager inainte de a deveni proprietar de magazin). 
Acum au inceput un curs (platit!) de croitorie pentru copii (in jur de 10 ani). Le invata pe fetite, de exemplu, sa isi ocoasa un t-shirt si sa il impodobeasca sau sa faca papusi manusa, pentru teatrul de papusi. Daca merg sambata in jur de pranz la magazin, gasesc masa din spate plina de carpe colorate si masini de cusut, plus limonada si prajiturele pentru copii.
Am sa ma duc odata la ora cursului si am sa-l rog imi dea voie sa fac niste poze, ca sa vi le arat.

7 comentarii:

  1. fix gen magazinul care il prezinti tu visez. Curs de cusut la 10 ani - e visul meu de copil. O sa mai caut si prin capitala asta, chiar daca pitica mea are aproape 5 ani, dar pe viitor mi-ar place sa gasesc cursuri de gen: handmade.

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact asta spun si eu: cati ani o sa am eu sau fiica-mea cand o sa avem asa un magazin? Plus ca as vrea sa se poata schimba masinile....ceea ce povestesti tu....pentru noi sunt doar povesti. Eu am cumparat masinile doar bazandu-ma pe indemanarea mea. Nici recomandari nu stiu sa faca cei care le vand. E treaba romaneasca, desi ultima masina am luat-o de la un ungur, care normal ca nu stie bine romaneste si care deci ori nu intelege ce spun, ce vreau, ori nu stie despre ce vorbesc. Pentru mine rezultatul e acelasi, trebuie sa caut informatii despre masinile care le am.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesante articolele despre masinile de cusut. Mi-ar fi placut sa gasesc asemenea informatii utile in perioada in care cautam sa-mi cumpar o noua masina - intre timp am luat un Brother Innov-is 30 de care acum sunt foarte multumita, desi la inceput am fost trista din cauza faptului ca, cusatura dreapta nu iesea chiar... dreapta. Sau cel putin cat m-as fi asteptat de dreapta (am aflat apoi de la magazinul de la care am luat masina ca ata si acul folosite sunt foarte importante pentru calitatea cusaturii - ata sa fie de calitate, masura acului sa fie potrivita pentru materialul folosit)

    @Arakelian - Schleiper (cel de langa Place Jourdan) ofera astfel de cursuri - pentru copii sau adulti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sarutmana, Puisor!
      desi am aceeasi masina ca tine ( doar modelul mai simplu), nu mi-am dat seama ca... cusatura dreapta nu e cea mai dreapta. De, ochi de nestiutoare.

      Ștergere
  4. Cursuri pentru copii se fac si aici, incepand de la varsta de 6 ani.
    Sunt croitorese autorizate pentru asemenea cursuri, pentru ca isi prinde un adult urechile la o masina de cusut daramite un copil. Avantajul e insa ca sunt creativi si invata mult mai usor decat un adult.
    Iza, tu poti fi un educator perfect pentru fata ta. Ai aparatura acolo si mai multa grija decat tine nu va avea nici un alt indrumator. Va pup si va dau un sfat. Ce nu exista faceti voi! Nu exista nici o alta afacere mai buna decat cea care inca nu-i in zona!

    PS In Romania asa stim, sa facem de mantuiala bani sa iasa! Din pacate de-asta nu avem renume! Suntem capabili si indemanatici, dar in loc sa facem un lucru ca la carte facem 10 ca la ziar! (rezumate, pe scurt)

    RăspundețiȘtergere
  5. Vreau sa imi iau o masina de cusut si in Romania din cate am vazut cele mai multe variante sunt la Brother. Am plecat de la dorinta de a lua un BN 37 dar am fost la un magazin si vanzatorul m-a incantat cu Innovis 15 pe o lauda cu optiunea de coasere fara pedala, dar ca sa am la fel de multe cusaturi ornamentale cred ca Innovis 20 se apropie de ce vreau eu. M-au cam speriat insa comentariile referitoare la masinile computerizate, o prietena imi spunea: stii ca daca se strica nu o mai poti repara ca pe Veronica ta veche. Nu o sa fac industrie cu ea dar as vrea sa stiu daca ma tine macar 10 ani, cred ca am nevoie de o incurajare...:). Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Producatorul ofera 3 ani garantie, eventual poate iti mai da si vanzatorul ceva in plus. Peste nu vad cum ar putea sa zica cineva 100% ca te va tine 10 ani. Nici nu stiu daca masina are macar 10 ani de la lansare :)).


      Eu iti dau cateva sfaturi care te pot ajuta sa iei o decizie bine informata si nu una doar in febra pasiunii:

      1. Cauta review-uri pe internet pentru modelul pe care vrei sa-l cumperi si vezi cu ce probleme s-au confruntat altii.

      2. Daca pretul este prea mare fata de bugetul initial, gandeste-te bine daca chiar ai nevoie de cusaturile acelea decorative, caci daca nu e musai, poti sa mai economisesti aici.
      Eu am senzatia ca oamenii sunt cuceriti pe loc de optiunile astea decorative, dar in timp ori nu le folosesc deloc, ori le folosesc mult prea rar ca sa merite banii (la mine cam asa s-a dovedit pana acum :D). Din putina mea experienta si din cate am tot citit, cusatura dreapta si cusatura zig-zag sunt sfinte! Si jucandu-te cu lungimea sau latimea pasului poti scoate multe alte cusaturi.

      3. Daca te sperie asa rau costul unei posibile reparatii, contacteaza un service si vezi cam in ce interval se invart costurile de depanare.

      4. Pune in balanta ce ofera Veronica si ce ofera masina computerizata, inclusiv ca pe una o poti repara, iar pe cealalta ba si vezi care iese in avantaj :D

      Eu sunt curioasa la ce se refera vanzatorul cu coasere fara pedala. Eu am innovis 30 si are pedala. Oare o fi vorba de cele 3 trepte de viteza??

      Ce comentarii te-au speriat cu privire la masinile computerizate? Doar cele legate de reparatii pe cont propriu?
      Ce zice prietena ta e just, dar totodata prezentul e destul de computerizat. Nu tot ce e computerizat e rau, asa cum nu e nici perfect 100% :)

      Ar fi fain daca ar exista un serviciu de inchiriat pentru masini de cusut. Sau poate exista deja?

      Succes!

      Ștergere