Ultima pagina

TRANSLATOR

joi, 20 septembrie 2012

Lenjerie intima (tutorial) probatul - fitting lingerie

Acum dupa ce am cusut un slip dupa un anumit tipar, trebuie probat si trebuiesc notate toate schimbarile  facute pe tiparul adaptat pentru particularitatile fizica ale unei anumite persoane.
Eu am inceput cu tiparul de la Merckwaerdigh. Am copiat tiparul in marimea standard (S, M, L, XL) si l-am modificat pentru fiecare dintre persoanele carora intentionez sa le mai fac slipuri (deocamdata numai slipuri, pana nu avansez si invat sa fac sutiene si alte feluri de lenjerie)

Tiparul de baza in marimea poersoanei respective si il bag intr-un plic cu numele ei. De fapt nu folosesc un plic, ci o punga de plastic care se poate inchide.


[asa arata slipul galben cu negru, de care am scris in postarea trecuta, terminat]

Dupa ce am facut primul slip sau am un slip standard pe care o rog sa-l probeze, ma uit daca ii vine bine sau o rog sa imi raspunda in scris la niste intrebari standard, daca probeaza slipul fara mine.

- Ajunge slipul pana in talie in fata si in spate?

Daca nu, unde este prea inalt sau unde ar avea nevoie de mai multa lungime?

- E suficient de larg peste solduri?
E prea stramt (trebuie sa merg o marime in sus) sau e prea larg (trebuie sa aleg o marime mai mica)?

- Cum sta clinul (crotch) dintre picioare?
* E suficient de lung in spate sau in fata?
Daca este prea lung trebuie scurtat (cu sa zicem 1 cm in fata sau in spate), avand grija ca lungimea cu care e scurtat sa fie adaugata la fata sau la spate. Depinde unde am scurat sau lungit clinul.

* Trebuie adaugata lungime numai intre picioare (lungimea clinului) sau e vorba de proportia dintre lungimea clinului si lungimea slipului in general?

* Se poate intampla ca lungimea totala a slipului intre picioare sa fie perfecta, dar clinul sa fie prea scurt. In cazul acesta lungiti clinul si scurtati lungimea adaugata, scazand din lungimea spatelui sau a fetei.


* E posibil ca slipul sa fie prea scurt inte picioare (mijlocul fetei sau al spatelui sunt mai jos de talie) si clinul sa fie evident prea scurt. In aces caz lungiti numai clinul, nu si partea din fata sau din spate a slipului.



[Pro memoria pentru mine - trebuie sa nu uit sa pun aici o poza cu modificarea tiparului.]

Dupa ce ati notat ce trebuie sa modificat in tiparul respectiv, corectati tiparul si pastrati tiparul imbunatatit, intru-un plic cu numele persoanei pe el. Aveti in acest fel la dispozitie tiparul ei personal, pe care il puteti schimba apoi dupa placul inimii (slip pe sold / hipster, slip brazilian, etc..).
Daca vreti sa-i faceti un cadou de Craciun sau de ziua ei, nu trebuie decat sa croiti si coaseti un slip folosindu-va te tiparul personalizat. Nu mai e nevoie sa bajbaiti sau sa o rugati sa vina la proba.

Scopul folosirii unui tipar cu talie inalta este sa vezi cum se potriveste pe corpul persoanei respective, mai ales daca talia si lungimea soldului e corecta.
Dupa cum am mai zis de cateva ori, abia dupa ce ai verificat ca tiparul e bun pentru persoana respectiva, poti modifica linia taliei, coborand-o peste tot la aceeasi distanta (aproximativ 4 -5 cm pentru un slip pe sold).
Primul slip este ca o 'muslin' (haina de incercare).

La inceput foloseam acelasi tipar pentru toate prietenele cu aceeasi masura, nu un tipar personalizat. Imi ziceam: Large is Large, ce sa ma mai complic!?! Si totusi am observat ca imi este mai usor sa lucrez cu un tipar personalizat, decat sa incerc sa-mi aduc amine de fiecare data ce trebuie sa schimb in tiparul standard pentru persoana respectiva.


Ultima mea creatie este un slip bleu pentru o colega, Florence, careia eu ii zic Floortje. O fata tanara, cu o silueta de invidiat, foarte frumoasa, dar in acelasi timp foarte modesta si extrem de draguta (o combinatie mai rara de atatea trasaturi pozitive).

A vazut un slip cu rosu si negru, pe care il facusem petnru o iubitoare de culoarea rosu. A vrut si ea, tot cu negru, dar cum eu gasesc combinatia de rosu (pe care il aveam!) cu negru prea 'grea' pentru blonda delicata si rasata care este Florence, am combinat de la mine albastru cu negru.

Asa va arata pe corp. S-ar putea sa fi trebuit sa pun dantela mai sus pe sold, mai aproape de talie.  Adica sa am V-ul din fata mai ascutit. Plasatul corect al dantelei este ceva cu care nu am lucrat mult si trebuie sa inteleg mai bine care va fi efectul pe corp.


M-am straduit sa imi iasa coltul de jos simetric si indoirea dantelei in unghi sa fie in conformitate cu colturile rotunjite ale dantelei.
Sunt foarte curioasa cum o sa-i placa slipul lui Floortje, careia ii sunt pe vecie indatorata pentru un gest cald si dezineresat, intr-un moment cand aveam nevoie de asa ceva.

Abia astept sa invat sa fac si un body!!

Deocamdata am aranjat cu proprietarul de la Zijlstra, masini de cusut in Groningen, sa vina Dini si sa dea cursuri de lenjerie si in Groningen.
Mai stii, cine citeste din nordul Olandei?!? Daca le intereseaza, le recomand acest curs din toata inima.


Aceasta este Partea IV din seria despre cusutul lenjeriei intime (chilotii).
Partea I: Ce trebuie sa stii in general despre cusutul lenjeriei
Partea II: Lenjerie intima (cum se croieste un slip)
Parte III: Lenjeria intima (cum se coase slipul)
Partea V: Lenjeria intima (tutorial) - aplicarea dantelei

(Ar fi bine daca ati citi si Partea I, fiindca va spun de ce materiale aveti nevoie si eventualele alternative).

4 comentarii:

  1. Imi place tot ce scrii si postezi. Lenjeria pe care o faci este foarte frumoasa si ideile de asortare a culorilor cu dantela si elasticul si fundita sunt interesante. Nu mi-ar fi trecut prin minte ideea de lenjerie galbena.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,
    Ma poti ajuta cu un numar de telefon unde te pot gasi?
    Multumesc.

    Nico.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chere amie,
    excelent blogul dvs!
    Dar-- nu lucrati si in fire traditionale, din in sau bumbac? sau matase? nu ati putea posta si tipare de chiloti gen pantalonas? cu picior, adica? (pina la genunchi ma intereseaza pe mine)-
    cu mare interes si nerabdare astept raspunsul dvs!
    jeanne

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua! sint interesata de cursuir pentru coaserea lenjeriei intime. daca puteti sa-mi dati un raspuns cine poate organiza astfel de cursuir! Mersi


    RăspundețiȘtergere