Ultima pagina

TRANSLATOR

marți, 11 septembrie 2012

Lenjeria intima tutorial (cum se coase slipul)

Am reusit sa fac niste poze pe lumina zilei. Nu toate, e adevarat, dar pozele care conteaza sunt clare. Culoarea materialului este cea din poza de mai jos. L-am gasit la Dini / Danglez redus la 3,95 euro pe metru (material pentru 3 slipuri si un sutien, pe care nu stiu INCA sa-l fac!).



Am sa va arat cum cos eu slipul (lenjerie).

Dar intai vreau sa va explic de ce nu cumpar numai un petic de captuseala de bumbac tricotat, asa cum se vinde daca vrei sa faci un singur chilot (un patrat de 10 x 10 sau un dreptunghi de 10 x 15 cm, care se vinde aici cam cu 0,60 euro). Pentru ca pierd foarte mult material, cum se vede in poza de mai jos. Tot ce tai in jurul piesei galbene, trebuie aruncat. Daca iau un metru platesc 10 euro (aproximativ), dar pot aranja tiparul in asa fel incat sa nu arunc atat de mult material.



A) Se coase intai partea dintre picioare de ambele parti ale slipului. 
Daca va uitati la un slip pe care il aveti, veti vedea ca spatele sau fata slipului este cusuta intre piesa dintre picioare din materialul slipului si captuseala de bumbac. Cum se zice in croitorie (dar nu stiu daca si in Romania) trebuie sa faci un 'sandvis" cu fata sau spatele intre cele doua piese de tipar dintre picioare (material si captuseala de bumbac).

La Dini am invatat ca trebuie sa pun spatele sau fata intre piesele dintre picioare (Vera, cum se numeste piesa asta de tipar in romaneste? Multumesc pentru ajutor). Trebuie sa pui atunci o parte cu curbura convexa intre doua parti cu curbura concava (vedeti mai jos). E posibil, dar te chinuiesti (cu cat ai mai multa experienta, cu atat e mai usor). Am incercat si nu e cumplit de greu, dar nici prea simplu.

Eu prefer metoda pe care o descrie Beverly Johnson, pentru ca e mai precisa si mai simpla, desi trebuie sa cosi in doua etape. Se stie ca lenesul mai mult alearga, asa ca doua etape sigure sunt de preferat rapiditaii unei singure etape, daca nu te incumeti sau daca vrei sa mergi la sigur.
Metoda asta o descriu mai jos si o recomand incepatoarelor.
Nimeni nu va opreste insa sa coaseti cum fac multe alte profesoare, intre care si Dini.

 Metoda lui Beverly Johnson.
1. Se coase spatele de partea dintre picioare, asa cum cosi in croitorie (fata materialului spatelui pe fata materialului partii dintre picioare).



Coaseti la 1 cm cu asa zisul punctul drept de 'insailare' in lenjerie (punct drept cu pasul de 2.50). Punctul de cusut definitiv e mai mic. Eu am 'insailat' cu un pas de 2.20, dar data viitoare voi coase cu 2.50.

Masina mea (Bernina Aurora 440QE) este reglata astfel:



 Eu nu mai marchez acum, cos direct, folosindu-ma de linia de 1 cm de la masina.



2. Se adauga fata in acelasi fel (tiv 1 cm).



Trebuie sa va arate asa, dupa ce ati terminat de cusut.



3. Abia acum adaug captuseala de tricotaj de bumbac, cu tivul din spate prins de spatele slipului. Vedeti acum in poza de mai jos ce vreau sa spun, cand vorbesc despre 'sandvisul' facut:
- ai spatele cu dosul in sus,
- captuseala de bumbac pusa peste spate, TOT CU DOSUL IN SUS; si
- fata cu dosul in sus.
Uitati-va bine cum vin si puneti-le in acelasi fel.

Dini si alte profesoare incep de aici, pentru ca ele cos de la inceput toate trei partile impreuna.

NB. Prinderea in ace si cusutul se face extrem de usor, fiindca cele doua parti exterioare ale 'sandvisului' sunt identice. Nu trebuie decat sa aranjezi captuseala de bumbac sa fie exact in aceeasi pozitie ca si partea dintre picioare din spate.



Aici se vede si mai bine. Spatele - care are un alt tip de curba - se onduleaza putin, dar nu va va incurca la cusut.



Acum trebuie sa le coaseti definitv, cu pasul de cusut lenjerie, cand nu 'insailezi', adica mai mic (2.00). 
Cosi un fir mai jos decat linia pe care ai cusut, pentru ca sa eviti sa se vada prima cusatura de 'insailat' pe fata.



Prinsul in ace si cusutul sunt foarte usor de facut (la cusut ai deja linia pe care trebuie sa cosi si nu trebuie sa te mai chinuiesti tragand de cele 3 parti sa se potriveasca).

4. Am ajuns la prinderea captuselei de fata, care cere ceva mai multa atentie.
Se coase la fel ca si platca de la bluza, adica cosi si sa finisezi in acelasi timp.

Nu e greu, dar trebuie sa puneti fata si spatele exact asa cum va arat eu, ca sa nu va incurcati sau sa va iasa captusela sucita si sa trebuiasca sa descoaseti.

* Se pune slipul cu dosul materialului in sus, intins pe masa sau pe podea.
* Rulati fata si spatele si le puneti sub piesa dintre picioare.
* Captuseala de bumbac ramane in pozitia de mai jos.



* Aduceti captuseala pe sub fata si spatele rulate.



* Prindeti captuseala de partea din fata, asa cum se vede mai jos.



ATENTIE! Controlati daca aveti cale doua parti rulate intre cele doua parti ale piesei dintre picioare si daca captuseala nu este sucita (nu ma intrebati de unde stiu ca se poate intampla asa ceva!!!).

* Coaseti captuseala in acelasi fel ca la spate (la o distanta de un fir fata de prima cusatura, pe care o veti folosi ca linie de ghidare).
Se coase la un fir in sensul centrului piesei, nu al tivului. La fel si la spate.

5. Trageti de fata si de spate intr-o singura parte si intoarceti slipul pe fata. Va arata PE DOS asa. Ati cusut acum si ati si terminat de finisat.



Scuzati va rog ca am pus o poza cu alt slip. Lucrez in general doua in acelasi timp (chain piecing ./ cusut in lant). Fac un slip galben cu alb - ca sa va arat cum se coase si sa vedeti clar in poze. Si unul galben cu negru. L-am fotografiat din greseala pe cel cu negru, dar e facut in acelasi fel.

B) Se finiseaza tivurile interne ale captuselii.

Ca sa nu ai prea mult material la tivul interior al captuselii, trebuie sa tai cele trei straturi cu latimi diferite (grading - se zice in engleza).

Intai se taie bumbacul la cam 3 mm, apoi al doilea strat... Cu ocazia asta vedeti si cum se duc marcarile cu Permanent Marker.








C) Coaserea tivurilor laterale (cusatura de pe sold).

Cusatura cu pas drept (2.00) la un cm de margine. Vedeti in stanga marginea cu urmele de la Permanent Marker (marcajul meu rapid). Le voi taia si pe ele cand finisez cusatura.



Slipul cu cusaturile laterale gata.




D) Dupa ce am terminat de cusut aceste cusaturi am terminat cu cusutul cu pas drept
Trecem la zigzagul de insailare al elasticului si de finisare a cusaturilor laterale.

Masina mea e reglata asa (e vorba de zigzag simplu, nu cel din trei pasi): pas 2.00 lungime / L si 2.00 latime / W.



Pentru ca trebuie sa cosi aproape de zimtisorii elasticului, trebuie sa experimentezi care e pozitia piciorusului fata de marginea zigzagului.

Eu am descoperit ca cel mai simplu este daca mut acul in extrema stanga, ceea ce insemna ca zigzagul va incepe de acolo. Latimea zigzagului este aceeasi, indiferent cum e centrat acul (2.00 cu 2.00), doar marginea lui e mutata spre stanga.

1. Finisarea cusaturilor.
 Se coase cu zigzag la un piciorus de cusatura cu pas drept. NB. Aici am acul centrat pe mijloc, pozitia normala la masina de cusut.

As fi putut sa tai intai si apoi sa fac zigzag, dar mi-e mai usor asa. Voi faceti cum credeti ca e mai bine.

Tai foarte apropae de zigzag. Vedeti ca si aici elimin punctele de Permanent Marker de pa tivurile laterale.

2. Pregatirea elasticului (coasera elasticului in cerc)

Aici am incercat un experiment, fiindca am vazut un dvd olandez despre facerea lenjeriei. Profesoara spunea ca trebuie sa pui cele doua capete de elastic unul langa altul si sa le cosi cu pas de zigzag. Am incercat, dar mi s-au desfacut cand am tras de elastic la pusul pe talie. Poate ar fi trebuit sa incep din acel punct...


Asa ca am folosit metoda sfanta a elasticului care se taie cu 2 cm in plus, fata de dimensiunea care imi iese din calcule si  le-am suprapus, cusandu-le cu zigzag. Partiel care depasesc se pot taia, dar cei 2 cm in plus (1 cm stanga peste 1 cm dreapta) fac cusatura stabile si nu trebuie sa ma chinui sa tin elasticul sub piciorus, inainte de a incepe sa cos.


Cel mai usor imi vine sa cos intr-o directie, apoi sa intorc si sa cos in directia opusa. Cand termin, pun urmatorul elastic langa celpe care l-am cusut si incep sa cos. Am mai multa stabilitate la cusut.



Cand intorc si fac al doilea zigzag, am primul elastic in fata si il tai. Asa nu am ate lungi.



Am cele trei elastice (talia - elasticul mai lung; picioarele - cele doua elastice mai scurte).



Elasticul de lenjerie are doua fete: una mai plusata si cealalta mai lucioasa. Partea plusata trebuie sa vina pe corp (aluneca mai putin).

3. Atat elasticul cat si talia (respectiv rascroiala piciorului) se imparte in 4 parti egale, unde se pun ace de gamalie. Eu le impart in 8 parti egale. 



Intai se masoara jumatatile de elastic.



 Apoi se masoara 1/4 din elastic.






Asta este metoda generala, folosita de toata lumea.
Dupa cum am mai zis, eu nu impart in 4, ci in 8. Am observat ca imi este mai usor sa cos elasticul, daca lungimile pe care trebuie sa-l intind sunt mai mici. Controlez mai bine daca elasticul ramane la 1 cm de margine (tivul / seam allowance).



In general nu e nevoie sa finisezi tivul de pe sold, fiindca elasticul nu se destrama. Imi place sa finisez, nu cu overlock, pentru ca sunt prea multe fire de ata (3 sau 4), ci cu zigzag.

Un alt lucru pe care il fac este sa cos tivurile laterale in aceeasi directie, si anume spre spate. De aceea le prind in ace in directia in care trebuie sa ramana cusute (trucul este de la Marta Alto, care coase tivurile laterale de la bluza in acest fel; raman mai bine impreuna si e mai simplu si la calcat).
Nu sunteti obligate sa o faceti.



 E) Punerea elasticului si insailarea cu zigzag simplu, mic

 Elasticul asa si neaparat sa controlati de fiecare data daca ati facut exact cum scriu aici:
* elasticul se pune pe FATA slipului, nu pe dos!
* partea plusata este deasupra
* zimtisorii (picot) sunt in jos, nu pe linia de talie
* linia neteda a elasticului (nu zimtisorii / picot) este exact pe linia tivului de talie.

Intai se potrivesc acele de pe elastic cu acele de pe slip (4 cel putin, 8 la mine).




Apoi incepeti sa coaseti cu zigzag (2.00 - 2.00), incepand de la unul din ace. Coaseti 2-3 pasi (stitches) si incepeti sa intindeti elasticul ca sa fie EXACT de lungimea chilotului.

Cum potriviti elasticul pe lungimea materialului slipului?
Apucati cu degetul mare si aratatorul materialul langa acul de gamalie, ca si cum ai ciupi, si tineti-l bine. Intindeti acum materialul si elasticul, avand grija ca marginile sa ramana una peste alta. Intai trageti mai tare, apoi lasati materialul sa revina la dimensiunile normale.



FOARTE IMPORTANT: numai elasticul se intinde, nu si materialul! Daca intindeti prea mult elasticul, deci si materialul se va curba marginea. 

Am sa caut greselile mele de pana acum si sa vi le arat ca material didactic. -:))))!!!

Ar trebuie de fapt sa-l rog pe Andrei (fiul meu) sa faca un film cu iPhone-ul meu si sa-l pun aici, sa vedeti cum tin degetele ca sa mentin materilul si elasticul la 1 cm de tiv. Trebuie sa tineti materialul si elasticul cu degetul mare si aratatorul si cu degetul mijlociu si inelarul sa tineti tivul impreuna. Complicat, nu?

FOARTE IMPORTANT: Zigzagul trebuie cusut exact langa zimtisori (picot). Coltul zigzagului trebuie sa fie pe linia accentuata de langa picot, sau foarte, foarte aproape de ea.
Din cauza asta mi-am mutat acul cat am putut de mult in stanga.
Ma folosesc de talpita masinii ca ghid.








 Dupa ce am cusut elasticul, tai colturile de la cusaturile laterale, pe care trebuie sa le indoi...






 ... si tai si cam jumatate din tivul peste care am cusut elastic. Si aici se duc urmele cu Permanent Marker.

 Elasticul de la picior.


Se imparte si rascroiala piciorului in 4 (eu in 8). Intai se imparte in doua, pornind de la cusatura se pe sold. Aici am prins in ace ca sa vedeti cum aliniati tivurile. Cand fac pentru mine, nu pentru tutorial, nu prind cu ace de gamalie. Singurul ac pe care il pun este cel din stanga, care este perpendicular pe tiv. Acel ac marcheaza jumatatile piciorului.



 Apoi unesc acel ac cu punctul de pe sold si aflu cellalte doua puncte, care dau sferturile.

 Dupa ce am pus cele 8 ace, si pe elastic si pe slip, slipul meu arata asa:






 Cos elasticul de la picior in acelasi fel ca si elasticul de la talie.

Iata ca am terminat de prins ("insailat") elasticul.



Terminarea slipului. Cusutul elasticului cu zigzag in trei pasi.

Elasticul trebuie acum intors spre dosul slipului si fixat printr-o cusatura cu zigzag in trei pasi sau daca nu aveti, tot cu un zigzag.

Masina mea este reglata astfel (1.30 lungime / L si 5.5. latime / W). Acul tot in extrema stanga.




 Elasticul se coase pe DOS!!! Asta a fost rezultatul muncii titanice de gandire pentru ca imi iesea mereu prost pe fata.
Cusandu-l pe dos, vad exact unde trebuie sa cos marginea zigzagului, adica EXACT aproape de marginea elasticului.
Descoperirea am facut-o din frustratia ca nu vedeam unde sa cos si mi se curba marginea la purtat.

Descoperirea imi apartine - din punct de vedere subiectiv - dar nu sunt prima care a gandit-o. Am vazut-o in dvd-ul olandez. Deci originala nu este, am inventat din nou roata, cum se zice in Olanda.



 Si aici trebuie sa aveti grija sa intindeti elasticul numai atat cat cere materialul.

Regula imperativa, daca vreti sa va iasa bine: NU TREBUIE INTINS MATERIALUL, CI NUMAI ELASTICUL!!!

Asa arata elasticul cusut si finisat.





Si asa arata slipul terminat, cu fundulita prinsa cu un bold.






Aceasta este Partea III din seria despre cusutul lenjeriei intime (chilotii).
Partea I: Ce trebuie sa stii in general despre cusutul lenjeriei
Partea II: Lenjerie intima (cum se croieste un slip)
Partea IV: Lenjerie intima (tutorial) probatul - fitting lingerie)
Partea V: Lenjeria intima (tutorial) - aplicarea dantelei

Ar fi bine daca ati citi si acea parte, fiindca va spun de ce materiale aveti nevoie si eventualele alternative.

10 comentarii:

  1. In chilotii astia o intrat soarele. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. gosto muito de fazer calcinhas, parabéns esta bem explicadinho.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru ca timpul liber imi lipseste, am aruncat cateva priviri doar la poze si-am citit printre randuri... Am sa revin cand imi limpezesc putin programul; imi place per total si vreau sa revin si eu la lenjeria intima. Am sa-mi dau cu parerea mai in detaliu in urmatorul comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte detaliat articolul tau Carmen,felicitari pentru el!Sunt cateva metode pe care tu le explici aici si care pot fi folosite si in executarea fustelor de tricot sau pantalonilor.Cu aceeasi metoda de coasere a elasticului se pot realiza cusaturi ornamentale de mare efect.Eu la partea aceea de material a chilotului ii spun 'clin'
    ca si la dresuri li se spune tot 'dres cu clin'.Am citit tot articolul tau cand mergeam cu metroul si am ras tot timpul caci ai un dar de a povasti chestii haioase cu mult talent! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. BUna ziua,

    as dori un sfat. Vreau sa imi cumpar o masian de cusut si am gasit urmatoarele variante la lidl:

    http://www.lidl.de/de/Edle-Akzente-ab-13-12-/SILVERCREST-Freiarm-Naehmaschine-33-A1
    http://www.lidl.de/de/Edle-Akzente-ab-13-12-/SILVERCREST-Naehmaschine-Design-SNMD-33-A1

    Pe care ati recomanda-o , desi mi se pare similare, doar designul difera. Sunt incepatoare si nu prea ma pricep. As dori ceva ieftin si ok.

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Mulțumesc doamnei Zoe pentru foarte frumoasa și competenta prezentare - am învățat mult din experiența domniei sale. Vreau să încerc croirea și coaserea unui slip bărbătesc care diferă de slipul pentru dame la partea din față unde am observat (la slipurile de gata pe care le am) o cusătură verticală pe mijloc situată la aproximativ o treime din lungimea feței, în partea inferioară a acesteia și nu știu cum se face croirea tiparului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da-mi adresa de email aici. O sterg dupa ce citesc si sansa e mica sa fie citit mesajul de altii

      Ștergere
    2. nu pot sa-ti dau tipar si instructiuni altfel.

      Ștergere
  7. Mulțumesc! Mi-ati fost de mare ajutor! Vă citesc de ceva timp și pot spune că explicati foarte bine. Sunteți darnica și inimoasa! Croitoria, pentr mine, e un hobby foarte plăcut. Pe blogul dv. găsesc sfaturi foarte prețioase. Mulțumesc încă odată! Zile frumoase va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mulțumesc! Mi-ati fost de mare ajutor!
    Explicațiile dv. sunt clare, precise! Îmi place că nu vă abateți niciun milimetru de la calitate, rafinament. Zile frumoase, cu sănătate vă doresc! Cu respect!

    RăspundețiȘtergere