Let's sew the nightgown.
Incepem sa coasem camasa de noapte
The sewing order: 1. shoulders; 2. neck band; 3. sleeves; 4. side seams and 5. hems.
Ordinea in care cos: 1. umerii; 2. gatul; 3. manecile; 4. cusaturile laterale; 5. tivurile.
SEAM ALLOWANCES / LARGIMEA TIVURILOR
I use rather wide seam allowances: 1" (2,5 cm) for the shoulder and the side seam (bodice and sleeve); 5/8" for the armholes and sleeve cap and 1/2" for the neckline.
Folosesc tivuri destul de late: 2,5 cm pentru umar si tivurile laterale la corsaj si maneca; 1,5 cm pentru subrat si capul manecii si 1,25 cm pentru tivul de la gat.
I know that the most knits are designed for a 1/4" seam allowance, but I find this width not very comfortable to sew on. I also know that people from the garment industry mocks home sewers for using - in their eyes - way too wide seam allowances. I have one DVD with Conny Crawford making fun of 'us' for having larger seam allowances 'just in case'.
Stiu ca cele mai multe tipare, in care este inclus si tivul, sunt facute pentru tivuri de 6-7 mm. Si mai stiu si ca personale care cos pentru confectii de gata isi cam bat joc de croitoresele amatoare, care lasa tivuri mai mari de 0,6 cm. Am un dvd cu Conny Crawford care rade de 'noi' pentru ca lasam tivurile mai mari 'ca sa fie'.
Imagine how happy I was when I heard Kennth D. King (professor, of course) saying that he always sews with 1" seam allowances and trim them afterwards, because they offer much more stability when you sew. Sewing with knits with edges that rolls, will be another advantage for larger seam allowances.
Eu am cusut mereu cu tivuri mai mari, 'ca sa fie'. Va puteti imagina ce fericita am fost sa il aud pe Kenneth D. King (profesorul, pe Craftsy) spunand ca el coase mereu cu tivuri de 2,5 cm si ca taie apoi excesul, pentru ca tivurile mai largi ofera mai multa stabilitate cand cosi. Eu as mai adauga inca un avantaj: te ajuta foarte mult sa cosi la masina, daca marginile de la materialul de tricotaj se ruleaza. Ce 'placere' poate fi sa cosi la masina un tiv de 0,65 cm care este rulat???
However, if you have a pattern that fits well, you can reduce the width of the seam allowances for the curved seems (neck, armhole and sleeve cap) to 5/8". Too large seam allowances are more difficult to sew on curved seam lines. It is not impossible, it is just a bit more difficult.
Insa daca ai un tipar pe care l-ai probat si stii ca ti se potriveste perfect, poti reduce latimea tivului in partile curbe (gat, subrat si capul manecii) la 1,5 cm, pentru ca un tiv prea larg face mai dificil cusutul pe liniile curbe. Nu e imposibil, dar este ceva mai greu.
STARTING SCRAP / PETIC DE MATERIAL AJUTATOR
I start and end the seams with a scrap. I do this because I never use the automatic cutter in my machine. I heard too many horror stories about little pieces of threads remaining in the cutter and causing sewing 'alerts' and extensive search for the little thread which makes the highly computerised machines to stop. I do not bother to clean the tread cutter, because I never use it.
Incep si termin de cusut pe un petic de material. Fac asta pentru ca nu folosesc niciodata dispozitivul automat de taiat ata al masinii. Am auzit prea multe povesti de groaza despre bucatele minuscule de ata, ramase in cutter si detectate de sensorii masiinii, care iti blocheza masina si de obliga la operatii complcate pentru a detecta vinovata ata ramasa in masina. Nu folosesc cutterul si deci nu trebuie sa il curat automat ca sa previn ' accidente'.
If I start to sew I hold the ends of the thread by hand, to prevent 'bird nests' or let the scrap I use between seams to do that for me.
Daca incep sa cos fara petic, tin capetele atelor din ac si bobina cu mana ca sa previn ceea cew se numeste in engleza ' cuib de pasare' pe dosul cusaturi. Adica noduri si incurcatura de ate. Peticul face insa acest lucru pentru mine: imi tine atele separate si previne 'cuibul de pasare' de pe dos.
Besides it is much more economical not to have long tails of thread between seams.
In afara de asta este mult mai economic sa cosi fara sa tai intre cusaturi si sa ai fire lungi de ata, pe care dupa aceea trebuie sa le tai si pe ele.
This method works well if you have seams that are enclosed in other slews. Like the shoulder seam, which will be enclosed in the neck band and the sleeve seam.
Metoda asta de cusut se foloseste daca ai tivuri care intra apoi in alte tivuri. Cum ar fi tivul de la umar, care va intra, la un capat, in tivul benzii de la gat si la celalat capat - in tivul manecii.
If I finish a seam, which will not be enclosed, I leave long tails of thread which knot and then I burry by hand in the seam allowance.
Daca am un tiv care nu este incorporat intr-un alt tiv, las atele mai lungi, le innod si le tai la cam 1 cm sau le 'ingrop' manual in tiv, folosind un ac de cusut.
THE SHOULDER SEAMS / UMARUL
I use the same method described here.
First I stabilise the back shoulder seam with stay tape, the brand I find in the Netherlands. It is fusible and it is made by Vlieseline (Vilene is the international name, as far as I know). I guess you can buy it in the Netherlands and Belgium (French name as well).
If you do not find such a thing, use a band of cotton, 1 cm wide, cut on the length grain. Or a selvage from a woven fabric or a stable lining. Or a small, flexible ribbon. It will be hidden in the seam allowance, anyway.
Folosesc aceeasi metoda pe care am descris-o aici.
Intai intaresc linia de cusut a umarului de la spate cu o banda speciala (stay tape), pe care o gasesc in Olanda. Nu este acea vestita stay tape pe care o poti cumpara in America sau Japonia, pe care o folosesc somitatile, dar este foarte buna. Marca este Vlieseline (international cred ca se numeste Vilene). Este termocolanta si nu ramane tot atat de tare dupa ce o calci sau o speli.
Daca nu gasiti asa ceva folositi o bumbac pe care il taiati de-a lungul firului in lungime, ca sa fie stabil. Latimea benzii folosite este de 1 cm. Sau folositi marginile de la un material de bumbac sau de la un material de captusit, dar care nu este elastic. Sau o panglica ingusta, cu conditia sa fie supla, dar sa nu se intinda. Oricum, aceasta banda va fi ascunsa in tivul umarului, deci nu conteaza culoarea.
It is a non woven, but is is strong and flexible. It works as nice as the more expensive stay tapes we import form America or Japan. I do recommend it. From one package you get a lot of shoulder seams done.
Banda de la Vlieseline, pe care o folosesc si o recomand, este rezistenta si flexibila. Este la fel de buna ca orice alta banda mai scumpa, importata din America sau Japonia. Dintr-un pachetel puteti sa coase foarte, foarte multe tivuri de umar!
I fuse the band on the marked BACK shoulder seam.
O termocolez peste linia de cusatura a umarului, pe care am marcat-o pe material.
I also try to chain piece as much as possible, which means that I sew the shoulder seams one after the other, with some stitches 'in the air' between them.
Mai vreau sa spun ca incerc sa cos cat mai multe tivuri, unul dupa altul (chain piecing / cusutul in lant), cusand cativa pasi in aer intre ele.
Why I am putting the stay tape on the back shoulder seam?
Some sewing stars (this is how I call the internationally known pattern makers and teachers) say that it does not matter where you put the stay tape, in the front or in the back.
I follow Linda Lee and Marcy Tilton and choose for the back. Because if you do not open the seams - and this is how we construct the t-shirt - you press the seam allowances towards the back and doing that, the stay tape will be hidden. If I would put it on the front shoulder seam, I will see it all the time inside my t-shirt and I do not want it. Besides, being hidden in under the shoulder seam, it will be protected during the garment's life and often laundry.
De ce pun banda termocolanta / intaritoare numai la spate?
Unele somitati (asa numesc persoanele foarte cunoscute pe plan international) spun ca nu conteaza unde plasezi band intaritoare, la fata sau la spate.
Eu am fost convinsa de regula folosita de Linda Lee si Marcy Tilton: banda se aplica mereu numai la spate, pentru ca atunci cand calci tivul de la umar, il calci spre spate. In afara de cazul in care folosesti un tiv care se calca pe mijloc, ceea ce la un t-shirt nu se face.
Banda pusa pe linia de umar de la spate va fi ascunsa sub tivul calcat spre spate, ceea ce face interiorul tricoului mult mai frumos si mai ingrijit. In plus, fiind ascunsa in cusatura, banda este protejata si la purtat, si la spalat si nu se dezlipeste.
After you sew the seam, you serge it and cut the excess of the seam allowance. Or you zigzag it by machine, if you do not have a serger.
Dupa ce coaseti umarul, il surfilati la overlocker, care va taie excesul de latime al tivului. Sau trageti un zigzag, daca nu aveti o masina overlock.
My sew allowances are mostly 3/8" to 1/2".
Eu las tivul cu o latime de 1 cm sau 1,25 cm.
Now I press the seam allowance to the back, from the right side. Only from the right side. If you press the seam from the back side, you will get a ridge on the right side, along the shoulder seam.
Acum calc tivul spre spate, dar calc pe fata tricoului. Nu pe dos, pentru ca daca vei calca intai pe dos, vei obtine o 'muchie' pe fata, de-a lungul tivului. Ceea ce nu dorim. Vrem sa avem umarul cat mai plat.
Top stitch the shoulder seam. I like to topstitch at a 1/4". I forgot to write that I use a walking for the construction, from start to the end. Even if my Bernina has a dual feed foot, I like the walking foot better. Personal preference.
Top stitch 1/4", using the seam and the markings on your foot as a guide (in my case the 1/4" marking, aligned with the seam line).
That's why the shoulder seam must be serged with at least 3/8' width. Otherwise you will not be able to enclose the stay tape in the seam allowance.
Mai cos o cusatura decorativa la 1,25 cm. O puteti coase si la 1 cm, dar atunci lasati tivul mai ingust. Folositi-va de un semn marcat pe piciorusul masinii ca sa aveti un tighel consistent fata de linia umarului.
Regula este ca latimea tivului sa fie cu cativa milimetri mai mare decat latimea tighelului decorativ. Controlati de ce dimensiuni aveti nevoie pe masina voastra.
Shoulder seam - right side and wrong side - done. You can see that the stay tape is completely enclosed in the seam. Everything is smooth and nice to wear. Especially for kids.
Am terminat de cusut umarul. Asa arata pe fata si pe dos. Puteti vedea ca banda termocolanta este complet inchisa (si protejata) in tiv si nu se vede pe dos, asa cum s-ar vedea daca ati lipi-o pe linia umarului de la fata.
Interiorul camasii de noapte este foarte placut la purtat, mai ales daca e vorba de copii.
Other postings / alte postari din aceeasi serie:
Construction of a knit nightgown (I) / Cum se coase o camasa de noapte din tricotaj (I)
Construction of a knit nightgown, neck (III) / Cum se coase o camasa de noapte din tricot, gatul (III)
Incepem sa coasem camasa de noapte
Ottobre pattern for night gown / tiparul Ottobre de camasa de noapte
The sewing order: 1. shoulders; 2. neck band; 3. sleeves; 4. side seams and 5. hems.
Ordinea in care cos: 1. umerii; 2. gatul; 3. manecile; 4. cusaturile laterale; 5. tivurile.
SEAM ALLOWANCES / LARGIMEA TIVURILOR
I use rather wide seam allowances: 1" (2,5 cm) for the shoulder and the side seam (bodice and sleeve); 5/8" for the armholes and sleeve cap and 1/2" for the neckline.
Folosesc tivuri destul de late: 2,5 cm pentru umar si tivurile laterale la corsaj si maneca; 1,5 cm pentru subrat si capul manecii si 1,25 cm pentru tivul de la gat.
Seam allowances - shoulder seams 1", neck line 1/2"
Tivul de la umar de 2,5 cm si cel de la gat de 1,25 cm
I know that the most knits are designed for a 1/4" seam allowance, but I find this width not very comfortable to sew on. I also know that people from the garment industry mocks home sewers for using - in their eyes - way too wide seam allowances. I have one DVD with Conny Crawford making fun of 'us' for having larger seam allowances 'just in case'.
Stiu ca cele mai multe tipare, in care este inclus si tivul, sunt facute pentru tivuri de 6-7 mm. Si mai stiu si ca personale care cos pentru confectii de gata isi cam bat joc de croitoresele amatoare, care lasa tivuri mai mari de 0,6 cm. Am un dvd cu Conny Crawford care rade de 'noi' pentru ca lasam tivurile mai mari 'ca sa fie'.
Imagine how happy I was when I heard Kennth D. King (professor, of course) saying that he always sews with 1" seam allowances and trim them afterwards, because they offer much more stability when you sew. Sewing with knits with edges that rolls, will be another advantage for larger seam allowances.
Eu am cusut mereu cu tivuri mai mari, 'ca sa fie'. Va puteti imagina ce fericita am fost sa il aud pe Kenneth D. King (profesorul, pe Craftsy) spunand ca el coase mereu cu tivuri de 2,5 cm si ca taie apoi excesul, pentru ca tivurile mai largi ofera mai multa stabilitate cand cosi. Eu as mai adauga inca un avantaj: te ajuta foarte mult sa cosi la masina, daca marginile de la materialul de tricotaj se ruleaza. Ce 'placere' poate fi sa cosi la masina un tiv de 0,65 cm care este rulat???
However, if you have a pattern that fits well, you can reduce the width of the seam allowances for the curved seems (neck, armhole and sleeve cap) to 5/8". Too large seam allowances are more difficult to sew on curved seam lines. It is not impossible, it is just a bit more difficult.
Insa daca ai un tipar pe care l-ai probat si stii ca ti se potriveste perfect, poti reduce latimea tivului in partile curbe (gat, subrat si capul manecii) la 1,5 cm, pentru ca un tiv prea larg face mai dificil cusutul pe liniile curbe. Nu e imposibil, dar este ceva mai greu.
STARTING SCRAP / PETIC DE MATERIAL AJUTATOR
I start and end the seams with a scrap. I do this because I never use the automatic cutter in my machine. I heard too many horror stories about little pieces of threads remaining in the cutter and causing sewing 'alerts' and extensive search for the little thread which makes the highly computerised machines to stop. I do not bother to clean the tread cutter, because I never use it.
Incep si termin de cusut pe un petic de material. Fac asta pentru ca nu folosesc niciodata dispozitivul automat de taiat ata al masinii. Am auzit prea multe povesti de groaza despre bucatele minuscule de ata, ramase in cutter si detectate de sensorii masiinii, care iti blocheza masina si de obliga la operatii complcate pentru a detecta vinovata ata ramasa in masina. Nu folosesc cutterul si deci nu trebuie sa il curat automat ca sa previn ' accidente'.
If I start to sew I hold the ends of the thread by hand, to prevent 'bird nests' or let the scrap I use between seams to do that for me.
Daca incep sa cos fara petic, tin capetele atelor din ac si bobina cu mana ca sa previn ceea cew se numeste in engleza ' cuib de pasare' pe dosul cusaturi. Adica noduri si incurcatura de ate. Peticul face insa acest lucru pentru mine: imi tine atele separate si previne 'cuibul de pasare' de pe dos.
Besides it is much more economical not to have long tails of thread between seams.
In afara de asta este mult mai economic sa cosi fara sa tai intre cusaturi si sa ai fire lungi de ata, pe care dupa aceea trebuie sa le tai si pe ele.
This method works well if you have seams that are enclosed in other slews. Like the shoulder seam, which will be enclosed in the neck band and the sleeve seam.
Metoda asta de cusut se foloseste daca ai tivuri care intra apoi in alte tivuri. Cum ar fi tivul de la umar, care va intra, la un capat, in tivul benzii de la gat si la celalat capat - in tivul manecii.
If I finish a seam, which will not be enclosed, I leave long tails of thread which knot and then I burry by hand in the seam allowance.
Daca am un tiv care nu este incorporat intr-un alt tiv, las atele mai lungi, le innod si le tai la cam 1 cm sau le 'ingrop' manual in tiv, folosind un ac de cusut.
THE SHOULDER SEAMS / UMARUL
I use the same method described here.
First I stabilise the back shoulder seam with stay tape, the brand I find in the Netherlands. It is fusible and it is made by Vlieseline (Vilene is the international name, as far as I know). I guess you can buy it in the Netherlands and Belgium (French name as well).
If you do not find such a thing, use a band of cotton, 1 cm wide, cut on the length grain. Or a selvage from a woven fabric or a stable lining. Or a small, flexible ribbon. It will be hidden in the seam allowance, anyway.
Folosesc aceeasi metoda pe care am descris-o aici.
Intai intaresc linia de cusut a umarului de la spate cu o banda speciala (stay tape), pe care o gasesc in Olanda. Nu este acea vestita stay tape pe care o poti cumpara in America sau Japonia, pe care o folosesc somitatile, dar este foarte buna. Marca este Vlieseline (international cred ca se numeste Vilene). Este termocolanta si nu ramane tot atat de tare dupa ce o calci sau o speli.
Daca nu gasiti asa ceva folositi o bumbac pe care il taiati de-a lungul firului in lungime, ca sa fie stabil. Latimea benzii folosite este de 1 cm. Sau folositi marginile de la un material de bumbac sau de la un material de captusit, dar care nu este elastic. Sau o panglica ingusta, cu conditia sa fie supla, dar sa nu se intinda. Oricum, aceasta banda va fi ascunsa in tivul umarului, deci nu conteaza culoarea.
It is a non woven, but is is strong and flexible. It works as nice as the more expensive stay tapes we import form America or Japan. I do recommend it. From one package you get a lot of shoulder seams done.
Banda de la Vlieseline, pe care o folosesc si o recomand, este rezistenta si flexibila. Este la fel de buna ca orice alta banda mai scumpa, importata din America sau Japonia. Dintr-un pachetel puteti sa coase foarte, foarte multe tivuri de umar!
I fuse the band on the marked BACK shoulder seam.
O termocolez peste linia de cusatura a umarului, pe care am marcat-o pe material.
I also try to chain piece as much as possible, which means that I sew the shoulder seams one after the other, with some stitches 'in the air' between them.
Mai vreau sa spun ca incerc sa cos cat mai multe tivuri, unul dupa altul (chain piecing / cusutul in lant), cusand cativa pasi in aer intre ele.
Chain piecing the shoulder seams / Cusutul 'in lant'
Why I am putting the stay tape on the back shoulder seam?
Some sewing stars (this is how I call the internationally known pattern makers and teachers) say that it does not matter where you put the stay tape, in the front or in the back.
I follow Linda Lee and Marcy Tilton and choose for the back. Because if you do not open the seams - and this is how we construct the t-shirt - you press the seam allowances towards the back and doing that, the stay tape will be hidden. If I would put it on the front shoulder seam, I will see it all the time inside my t-shirt and I do not want it. Besides, being hidden in under the shoulder seam, it will be protected during the garment's life and often laundry.
De ce pun banda termocolanta / intaritoare numai la spate?
Unele somitati (asa numesc persoanele foarte cunoscute pe plan international) spun ca nu conteaza unde plasezi band intaritoare, la fata sau la spate.
Eu am fost convinsa de regula folosita de Linda Lee si Marcy Tilton: banda se aplica mereu numai la spate, pentru ca atunci cand calci tivul de la umar, il calci spre spate. In afara de cazul in care folosesti un tiv care se calca pe mijloc, ceea ce la un t-shirt nu se face.
Banda pusa pe linia de umar de la spate va fi ascunsa sub tivul calcat spre spate, ceea ce face interiorul tricoului mult mai frumos si mai ingrijit. In plus, fiind ascunsa in cusatura, banda este protejata si la purtat, si la spalat si nu se dezlipeste.
Dupa ce coaseti umarul, il surfilati la overlocker, care va taie excesul de latime al tivului. Sau trageti un zigzag, daca nu aveti o masina overlock.
My sew allowances are mostly 3/8" to 1/2".
Eu las tivul cu o latime de 1 cm sau 1,25 cm.
Now I press the seam allowance to the back, from the right side. Only from the right side. If you press the seam from the back side, you will get a ridge on the right side, along the shoulder seam.
Acum calc tivul spre spate, dar calc pe fata tricoului. Nu pe dos, pentru ca daca vei calca intai pe dos, vei obtine o 'muchie' pe fata, de-a lungul tivului. Ceea ce nu dorim. Vrem sa avem umarul cat mai plat.
Press from the right side / se calca pe fata hainei
Top stitch the shoulder seam. I like to topstitch at a 1/4". I forgot to write that I use a walking for the construction, from start to the end. Even if my Bernina has a dual feed foot, I like the walking foot better. Personal preference.
Top stitch 1/4", using the seam and the markings on your foot as a guide (in my case the 1/4" marking, aligned with the seam line).
That's why the shoulder seam must be serged with at least 3/8' width. Otherwise you will not be able to enclose the stay tape in the seam allowance.
Mai cos o cusatura decorativa la 1,25 cm. O puteti coase si la 1 cm, dar atunci lasati tivul mai ingust. Folositi-va de un semn marcat pe piciorusul masinii ca sa aveti un tighel consistent fata de linia umarului.
Regula este ca latimea tivului sa fie cu cativa milimetri mai mare decat latimea tighelului decorativ. Controlati de ce dimensiuni aveti nevoie pe masina voastra.
Shoulder seam - right side and wrong side - done. You can see that the stay tape is completely enclosed in the seam. Everything is smooth and nice to wear. Especially for kids.
Am terminat de cusut umarul. Asa arata pe fata si pe dos. Puteti vedea ca banda termocolanta este complet inchisa (si protejata) in tiv si nu se vede pe dos, asa cum s-ar vedea daca ati lipi-o pe linia umarului de la fata.
Interiorul camasii de noapte este foarte placut la purtat, mai ales daca e vorba de copii.
Other postings / alte postari din aceeasi serie:
Construction of a knit nightgown (I) / Cum se coase o camasa de noapte din tricotaj (I)
Construction of a knit nightgown, neck (III) / Cum se coase o camasa de noapte din tricot, gatul (III)
In fiecare zi invat cate ceva nou. Multumesc! Nellyk
RăspundețiȘtergereFelicitari si multumiri cu drag.
RăspundețiȘtergere