Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 13 noiembrie 2016

My Sewing Tools (8) Soap! / Uneltele male de croitorie (8) Sapunul!

(For nellyk and Puisor, who said they missed me).We all know that cutting a pattern on fabric should respect the grainline on the pattern. For wovens it is not difficult: we have selvages to guide us. But the knits??? Often you can not use the selvages, if you are not working with a stable knit like Ponte.
Single knits have curling edges, which make cutting with the correct grainline very difficult.

Stim toti ca tiparul se pune pe material in sensul firului, o directie marcata pe tipar. La materialele tesute sensul firului este usor de gasit, pentru ca marginile functioneaza ca reper. 
Dar la tricotaje se schimba lucrurile, pentru ca marginile se ruleaza si nu te ajuta sa stabilesti ' sensul firului'. Doar la tricotajele stabile (Ponte, Punta di Roma) este altfel.
Tricotajele simple din bumbac au margini care se ruleaza, ceea ce complica mult taierea tiparului pe material.
Single knit, curling edges. Tricotaj simplu cu margini rulate.

As matter of fact knits do not have a real grainline. But they do have single stitches which runs perpendicular to the crossline of the fabric, the single horizontal row of individual stitches.

De fapt nu poti vorbi despre 'sensul firului' tricotaje. Pe functie de ' sensul firului'  
actioneaza randul vertical al unui singur ochi, care este perpendicular pe linia orizontala formate de un rand de ochiuri. Vizualizati ochiurile de la tricotat ciorapeste ca sa intelegeti despre ce vorbesc.

From Linda Lee (Sewing Workshop and Craftsy) I learned to draw a line following the vertical line of one single stitch, which will be the direction of the grainline when I place the pattern on the fabric.
You follow ONE SINGLE STITCH in a vertical line.

De la Linda Lee (Sewing Workshop si Craftsy) am invatat ca trebuie sa trag o linie dealungul sirului vertical de ochiuri din tricotaj, care va fi directia sensului firului pe un material tesut. Deci un singur ochi (minuscul!) de tricotaj pe verticala.

Sometimes the prints are skewed on the knit fabric. Mostly on cheaper knits. 
But sometimes they are not, which means that you can use a certain design as a guide. Like here. 

Uneori te poti folosi de desenul imprimat pe material, daca este imprimat pe un tricotaj care nu a fost intins prea mult intr-o singura directie. Pe materialele mai proaste se intampla ca tricotajul sa fie intins gresit si deformat, inainte de a fi imprimat.
In tricotajul de mai jos am avut noroc.
You can draw the line for the direction of the grainline with chalk or with other markers.

Linia pe post de 'sensul firului'  se poate marca cu creta de croitorie sau cu alte unelte / creioane.

I like to use a sliver of soap. Good old soap, which is replaced more and more by liquid wash lotions and other similar products.

Mie imi place sa folosesc un rest de sapun. Un sapun traditional, acel sapun pe care acum il inlocuim din ce in ce mai mult cu lotiuni sau cu sapun lichid.

First time I saw Lynda Maynard using soap to mark bias strips on silk charmeuse. I wanted to try this method too, but... no soap, because I had only liquid soap, hygienically stores in little bottles. Or stuff like that.

Prima data am vazut-o pe Lynda Maynard marcand liniile de taiat bieul pe un material de matase. Imediat am hotarat sa fac si eu ca ea, dar... de unde sapun?!? Inlocuisem sapunul traditional cu tot felul de produse lichide ultra higienice in stilcle de plastic cu pompite.

I remembered with regret all those slivers of soap which I have thrown away, because they were too small and too thin to be used. Especially one brand of soap could make me happy, if I could find it! I rememberd with regret a sliver of Dermacure-soap: green and rather hard. The brand disappeared completely or only in the shops where I looked for it.

Mi-am amintit cu mare regret despre toate resturile de sapun pe care in trecut a trebuit sa le arunc, fiindca erau prea subtiri si prea mici, ca sa mai poata fi folosite. Tare as  vrut sa mai am o anumita marca de sapun - Dermacure, un sapun verde si dur, excelent pentru ce voiam eu acum. Nu-l mai gasesc. A disparut de tot sau numai din magazinele unde merg eu... nu stiu.

For the sliver in the picture I had to wait some time. I tried to cut it, but it was too soft. It seams that you need a hard crust on the soap bar. Finally I shaped it as I wanted (how many times I washed my hands wishing it will "shrink" to a sliver as soon as possible).
Now I have it and I like it better than chalk. I use soap if the visibility of the mark on fabric is good.

Pentru bucatica de sapun din poza am avut destul de asteptat pana s-a ' topit' sapunul cu care ma spalam cu zel pe maini si ma tot rugam sa se faca cat mai repede mai mic.
Am incercat sa tai sapunul pe lungime, dar se faramiteaza. Dar ce sa mai vorbim. Acum il am, il folosesc si imi place.
Consider ca a mai bun la marcat decat creta, pentru ca nu se dispare atat de repede. Il folosesc mereu daca vizibilitatea liniei trase cu sapun este vizibila pe material.

Ikea fabric cutting shears / Foarfece de criteria de la Ikea

The fabric cutting shears from Ikea are very good and much cheaper than other brands for excellent shears. You should try. Mine are 2 or 3 years old and still cutting very good. I do no think my KAY shears are much better.

Foarfecele mari de croitorit de la Ikea sunt excelente si mult mai ieftine decat alte marci cu pretentii, care actioneza asupra pretului. Merita sa incercati. Foarfecele mele sunt de 2-3 ani si taie tot atat de bine ca la inceput si in nici un caz mai prost decat foarfecele KAY de renume.

The best knitting fabric for nightgowns of (children) pyjamas / Cel mai bun material de tricot pentru pijamale (pentru copii)

I tried many knits, but noting beats the Dutch brand STENZO specialized in knits for children. This particular one is called ' Stenzo WINTER tricot' and can be found very cheap on line at HERBERT TEXTIL. DE (Germany).

Din materialele de tricotat pe care le-am incercat, cel mai bun material este tricotajul facut in Olanda de firma STENZO, care se vinde foarte ieftin la un magazin online din Germania, Herbert Textil.

https://herberttextil.de/de/sale-stenzo/jersey-395

Very funny to see that the cheapest (3,95 Euro per meter) is the best. They have more expensive sale tricot, like the fabric with pink and green dots, you see above, which was Euro 7,95 or 9,95 per meter. I liked it less than the cheaper one, because it was thinner and with less recovery, although it was 96% cotton, 4 % lycra of something elastic. 
I do not like cottons without or with very little recovery. They will stretch and never regain their original form again. Pity for the money you pay for something like that.

Foarte curios este ca cel mai bun material este si cel mai ieftin (3,95 Euro pe metru). Vand acolo si alte materiale ieftinite, dat la preturi mai mari, cum ar fi tricotajul cu buline roz si verzi din poza de mai sus, care a costat 7,95 sau 9,95 pe metru. Materialul acesta (cu buline) e mai subtire si nu revine tot atat de usor in forma, daca se intinde, desi in ambele cazuri e vorba de 96% bumbac si 4% elastan sau lycra sau un alt material elastic,
Evit bumbacul 'interlock', fiindca nu isi mentine forma bine. Pacat de banii dati pe el si de munca depusa, findca se deformeaza usor.

Unfortunately Herbert Textil does not have many nice designs. After they replenish their stock, the nicest knits are quickly gone. You have to check regularly to see what they have in stock.
If you find something you like, buy it, if you can. Nice quality and not at all expensive.

Din nefericire Herbert Textil nu are foarte multe modele frumoase la pretul de 3,95 si daca sunt, se vand repede. Aproape imediat dupa ce apar pe situl magazinului.
Daca gasiti ceva ce va place si puteti, cumparati, fiindca acest tip de tricotaj este o calitate excelenta si foarte ieftin.

That's all folks. 
Asta avui de spus.

6 comentarii:

 1. Cu produs sapun la mine e simplu, rog copila sa se joace cu el :D :D :D

  Multumim de linkul cu materiale! sunt frumos colorate, perfect pt colanti si rochite de fata. Imi par cunoscute floricelele, cred ca le-am vazut la targul de materiale, dar sigur nu le-am vazut la pretul asta :D .

  RăspundețiȘtergere
 2. Cand am vazut prima data ca restul de sapun poate fi folosit ca si creta de croitorie, am ramas uimita - cat de simplu, cat de genial :)
  Multumesc de recomandarea site-ului cu materiale - pare interesant, plus ca livreaza si in alte tari.
  Si eu am foarfecele de la IKEA - si dreapta, si zig-zag. E bine de stiut ca sunt comparabile ca si calitate cu marci ce au vechime in domeniul acesta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Informatia cu sapunul folosit ca si creta de croitorie m-a uimit placut :) Nu am stiut! Sa va tina Dumnezeu sanatoasa ca multe tehnici interesante impartasiti pe blog.Multumesc, Nellyk

  RăspundețiȘtergere
 4. Umile plecaciuni Mitzei Baston: sampon auto in casa: bifat; quilt cadou pentru prieteni de suflet: bifat; "daca poti face de nota 10, de ce te-ai multumi cu nota 8?": bifat;
  Pentru timp, atmosfera si generozitate: multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 5. Chestia cu sapunul o stiu de la bunica. Dar nu am folosit-o pana nu am stricat o haina de stofa pe care am folosit creta caci nu se vedea creta de croitorie ce o aveam. 😔

  RăspundețiȘtergere