[Some thoughts about Anna's ballgown / a Simplicity pattern / after I finished the dresses. It took a very long time to finish them. Now I would use a black tank top and add the skirt and the straps to it. Fig. 2 and link for a tutorial how to sew a skirt on a tank top.
The skirt and the straps would be finished exactly as Simplicity says and embellished as you could see in the previous postings about Frozen.
Fig. 1
The skirt and the straps would be finished exactly as Simplicity says and embellished as you could see in the previous postings about Frozen.
I used painted band of 2", finished width plus 1/2" seam allowances.
The width of this band is the width between the guiding lines on the skirt (2"). The band will be placed between 2 lines, the next line is for the placement of the small ribbon stripes (width 1 cm). The line at Center Front is for a ribbon, as you can see in Fig. 25. Start the placement of band and ribbons after you reserved this line for the small ribbon. (Fig. 4-5).
I used glue to baste the bands and an edge stitch foot (Fig. 6).
I gathered the upper edge of the skirt using serger thread and THREE rows of gathering stitches, instead of two rows, as I read in a couture book. I find this a much better way to gather. I gather using serger thread: strong but thinner and cheaper than my normal sewing thread. I wind two bobbins: one to be used as bobbin, the other for the upper thread in the sewing machine (Fig 7).
It happens that this green serger thread is my usual basting thread, very ugly but easy to notice during the fitting or if I have to remove the basting threads. The colours of my basting thread would hurt your eyes, nobody could miss them and left them in the project.
The embellishment on the bodice is made with Vliesofix / Wonder Under / Pellon (raw edge machine applique), Fig. 8-15. This technique is used to make applique blocks in quilting. Nothing special.
The only interesting detail is that I avoid using any type of foundation paper if I stitch with a wide decorative stitch, any width more than zero (straight stitch), because I find very difficult to remove the little bits of paper left between stitches. I use embroidery stabilisers, even water solubles, only if I have no other choice. In sewing and quilting I like the embroidery hoop, which keeps the fabric stable (Fig. 16-17).
If I have an applique motif which is larger than my hoop, I stitch first very close to the edges with a straight stitch in a matching color. This way I prevent the pieces to unglue during the rehooping proces.
Fig. 18-22 show how to make the straps. I had to use cheap polyester satin, which was difficult to fold. Basting and steam pressing under a press cloth came very handy. You should sew the straps over the straps of the tank top exactly as I did for the lined bodice as I show in the pictures.
I forgot to tell how I hemmed the skirt. I did not like a straight line of stitches- too visible and cheap looking. I did not trust a glued hem in a dress for children. I made an alternative hem: I stitched 3 wavy lines with metallic threads. They are not very visible if you are not looking close and look very special, as an intended embellishment. Certainly not cheap! Fig. 23-24.
My youngest granddaughter was so happy with the dress, that she refused to sleep in her pyjama. She had the dress on, non stop, at least 24 hours after she was allowed to wear it. May be even longer.]
Am terminat in ultimul moment rochiile de bal al Anei. Au fost gata chiar in dimineata cand am sarbatorit ziua de nastere a lui Dodo si Jozo, care au implinit trei ani pe 9 iunie.
Mi-a luat mult mai mult timp decat am calculat initial, dar rezultatul este excelent Jojo nu a mai iesit din rochie timp de cel putin 24 de ore. A refuzat sa o scoata cand s-a culcat si a dormit in rochie de bal in loc de pijama. E nepoata care semana foarte mult cu mine. Am sperante ca va invata de la mine ce se poate face cu ate, materiale textile si lana.
Nu am voie sa arat, dar am voie sa constat in sinea mea ca este nepoata mea preferata. Cealalta este foarte 'diva' si atrage ca un magnet admiratiile tuturor celor care o vad, pe care ii manipuleaza cum vrea. In afara de mine, fiindca cunosc trucurile din copilarie. De aceea am voie sa compensez putin, ca se simta si Jojo cea mai admirata.
In plus si eu am dormit cu pantofii noi in picioare la varsta ei. Nu a putut mama cu nici un pret sa ma convinga ca lumea nu doarme cu pantofii in pat.
Fig. 2
Acum despre rochie.
La rochie am folosit bumbac dublat cu termocolant pentru corsaj, pe care l-am captusit cu acelasi bumbac.
Asa cum am spus, aceasta rochie iti ia foarte mult timp. Nu numai vopsitul si cusutul panglicilor pe fuata, cat mai punerea bretelelor inchise intre corsj si captuseala. Fiind corsajul de dimensiuni mici, m-a incurcat dantela pe care am prins-o din greseala cand am cusut si a trebuit sa descos. Se poate face, dar iti trebuie ceva experienta de cusut.
Corsajul ar fi de fapt reversibil, daca nu ar fi fermoarul de la spate. E foarte placut la purtat.
Cu experienta de acum cred ca ar fi trebuit sa fac o rochie mai simpla, folosind pentru corsaj un maiou de bumbac (tank top), de care as fi cusut fusta. Peste bretelele maioului as fi cusut cu mana sau cu masina bretelele de saten verde. In clipa de fata asa va sfatuiesc sa faceti, mai ales daca nu aveti multa experienta la cusut.
Gasiti aici un tutorial cum se adauga o fusta la un maiou ca sa facti o rochie. Poza este din tutorial, dar eu as alege un maiou mai decoltat, ca sa semene mai mult cu rochia Anei din film.
Fig. 3
1. FUSTA
Fusta trebuie croita ca un dreptunghi cu urmatoarele dimensiuni:
* lungimea de 3 sau 4 ori lungimea taliei
* latimea - cat doriti sa fie fusta de lunga PLUS tivurile de jos si din talie.
Dupa ce ati croit fusta trebuie sa marcati cu creta liniile pe care coaseti panglicile late si inguste.
Latimea originala a panglicei sau a materialului pe care veti picta, lipi sau aplica modelele este de 2" (2 x 2,54 cm).
* Tivurile sunt de 1/2', deci am taiat materialul in benzi de 3" ( 3 x 2,54 cm). Dupa cum stiti eu masor dimensiunile mici in inches, nu in centimetri, pentru ca imi vine mai usor sa trag liniile folosind rigla in inches (ruler).
* Tinand seama de proportiile pe care vi le-am dat calculati cat de late vreti benzile pictate cand sunt finisate(latimea X), pentru ca veti trage linii pe fusta la aceasta distanta (distanta X = latimea X).
Panglica ingusta este de 1 cm latime.
Trageti linii paralele la distanta X.
* Panglicile late se pun intre doua linii,
* pe urmatoarea linie puneti panglica ingusta
* si apoi iar panglica lata intre urmatoarele doua linii, etc.
Fig. 4. Folosesc lipici, evident! Desi aici am pus prea mult
Pun intai benzile late, dar las intre ele o linie libera pe care voi pune in etapa a doua panglica ingusta.
Incepeti pe linia din centru (mijlocul fetei) cu o ingusta. Restul de benzi si panglici se pun in functie de aceasta panglica centrala (Fig. 25).
Fig. 5
Dupa ce lipiti, calcati. Nu e bine sa lipiti prea multe panglici in acelasi timp, pentru ca, manipuland fusta sub masina de cusut, se pot deslipi.
Am descoperit ca e mai bine sa pun intai 2-3 panglici si sa le cos. Apoi sa mai pun iar 2-3, etc.
Le cos cu piciorusul care are un ghid la mijloc (edge stitch foot).
Sunt cateva picoruse la masina de cusut care iti simplifica viata enorm, asa ca nu sunt din toate punctele de vedere de acord cu Ana ca poti cumpara cea mai simpla masina de cusut. Da, daca esti incepatoare, dar daca stii ca vei coase mai mult, iti va parea rau ca ai cumparat cea mai simpla masina pe care o gasesti. Dar despre asta alta data, ca vad ca este un subiect care intereseaza multa lume.
Fig. 6
Cusutul panglicilor inguste nu prezinta nici un fel de probleme speciale, asa ca nu am facut mai facut poze.
Dupa ce ati terminat de cusut benzile pe fusta, trebuie sa o incretiti.
Eu incretesc uneori cu mana, daca sunt bucati mici (cum ar fi bretelele), dar daca am mult de incretit cos drept la masina folosind pasi foarte mari (stitch length 4.0 -4.50) si micsorand destul de mult tensiunea fiului de deasupra.
Fig. 7
Am sa va invat doua trucuri pentru incretit la masina de cusut:
1. Nu se dau doua randuri la incretit, ci TREI. Unul exact pe linia de cust, unul deasupra si unl sub linia de cusut. In acest fel controlezi mai bine incretitul (truc invatat dintr-o carte despre couture).
2. Pentru incretit si insailat folosesc ata de la masina de surfilat pentru ca este mai subtire, este rezistenta si costa mult mai putin decat ata Güttermann.
Folosesc doua bobine pe care am pus ata de surfiilat. Una in masina si alta in locul papiotei cu care cos normal.
Economisesc ata scumpa si nu trebuie sa pierd timpul cusand cu mana.
S-a nimerit sa fie ata de insailat de aceeasi culoare cu fusta, pentru ca in general folosesc ata de surfilat in culori care contrasteaza cu materialele pe care le cos. De fapt am numai cateva culori pentru insailat si toate stridente, care se vad bine cand probezi sau cand trebuie sa scoti ata de insailat cand finisezi : roz sau galben neon sau albastru electric. Te dor ochii cand te uiti la rezerva mea de ate de insailat.
Pentru ca veti coase fusta de tricou pe talie nu veti mai avea nevoie sa puneti fermoar.
2. MOTIVUL DE PE PIEPT
Va dau aici desenul folosit in tiparul original. Il puteti folosi, adaptandu-l asa cum am scris in postarea Copierea unui model de aplicat pe quilt sau haine
Fig. 8
Pentru aplicatii pe material tricotat se calca pe spatele tricoului un intaritor folosit la broderia la masina (no show mesh).
Daca aplicati la masina pe tricou, trebuie sa folositi si ceva special de plastic solubil in apa desupra (topping water soluble).
Poate e mai bine sa aplicati modelul pe o bucata de bumbac negru, pe care apoi sa o coaseti pe tricou, ca un fel de medalion.
Aplicatiile au nu fost facute in acelasi fel ca in postarea despre quiltul cu puisori pentru Dodo si Jojo, pentru ca am folosit Vliesofix (Wonder Under / Pellon, adhesive web / raw edge applique). Am cumparat acum cativa ani un rol intreg, pentru ca in magazin mi-au dat 10% discount
Fig. 9
Desenul copiat pe spatele hartiei de pe adeziv este calcat pe panza si taiat dupa liniile de pe hartie.
Fig. 10
Hartia se scoate, cand vrei sa aplici.
Fig. 11
Partea pe care este lipita adezivul - unde a fost hartia - se pune peste materialul pe care vrei sa aplici.
Dar intai trebuie sa asezi piesele de aplicat exact unde trebuie sa stea pe material.
Pentru aceea folosesti o foaie transparenta, pe care ai trasat modelul. Asezi intai piesele asa cum crezi ca trebuie sa fie pozitionate, le acoperi cu foia pe care ai desenul...
Fig. 12
... si le impingi usor cu o andrea sau bat de bambus subtire (chop stick, folosit la facut frigarui) pana ajung exact sub conturul lor din desen.
Fig. 13
Apoi le calci cu fierul de calcat fara abur PESTE HARTIE. Fierul se tine pe model cateva secunde, ca sa adereze piesele de aplicat bine pe material bine (scrie pe instructiuni cate secunde)
Fig. 14
Lasi aplicatia sa se racesca bine, ca sa se intareasca adezivul. Abia dupa aceea poti muta materuialul si treci la aplicat. Asa arata dupa ce am aplicat.
Fig. 15
Ca sa iti iasa aplicatiile la masina perfect, trebuie sa folosesti un strat care sa tina materialul bine intins. Altfel se strange, cand este impins de ac in deschizatura masinii de cusut.
In general se foloseste fie un stabilizator pentru brotdat, fie hartie.
Problema la folosirea hartiei este ca se scoate usor daca vei coase cu pas drept, dar ca vei avea multe bucatele mici, foarte greu de scos, daca vei folosi punctul zigzag sau un alt punct decorativ cu o latime mai mare decat zero (punctul drept are latimea zero).
Cel mai bine ar fi sa folosesti un adeziv solubil pentru broderie la masina,.care se spala.
Pentru ca eu nu folosesc hartie sau adezive decat atunci cand nu am incotro, sunt adepta cercului de brodat. Asta stiti deja din postarea despre quiltul cu puisori.
Imi scuteste bani si munca de la scosul hartiei sau de la spalat, ca sa iasa adezivul solubil in apa.
Daca aplic un model mai mare, care nu intra tot in cercul de brodat, cos intai marginile cu pas drept la aproximativ 2 mm de marginea taiata. In acest fel nu risc sa mi se dezlipeasca piesele de aplicat daca trece marginea cercului peste ele (cum vedeti in Fig. 17).
Fig. 16
Fig. 17
In rest nu am nimic special de adaugat la ce am scris deja despre aplicatiile la masina. In plus cred ca voi face un tutorial pentru cineva din America, care vrea mai multe explicatii despre pivotat la curbe convexe si concave, unghiuri ascutite si despre alte detalii tehnice.
3. BRETELELE.
Bretelele sunt din saten verde si au acesta forma in tiparul original:
Fig. 18
Tiparul are forma de trapez, iar partea din fata este simetrica cu cea din spate.
Masurati pe copil cat de lungi trebuie sa fie cele doua margini. Partea mai scurta, cu dantela, vine pe umar.
Latimea finisata a bretelei depinde de cat de lata doriti sa fie pe umar, unde breteaua nu este incretita. Numai cele doua extremitati, care se fixeaza de fata si de spate, se incretesc.
Fig. 19
Se taie bretelele din saten. Nu uitati sa adaugati tivuri laterale si acolo unde coaseti bretelele de corsaj.
Fig. 20
Pentru ca acest saten este oribil si ieftin, a trebuit sa insailez de doua ori, inainte de a coase tivurile la masina de cusut. Dupa ce am insailat prima oara tivurile am calcat satenul cu aburi. Am indoit marginea nefinisata, am insailat iar (poza de mai sus) si am mai calcat inca o data ca sa pot coase. Daca ar fi fost bretelele din bumbac as fi avut mai putina munca, fiindca bumbacul ramane cu dunga binepresata si vizibila fara sa ai nevoie de atata insailat si calcat.
Apoi am adaugat dantela.
Dat fiind ca breteua este in contact cu pielea copilului, am pus dantela pe fata bretelei. Daca montati breteaua peste un maiou de bumbac - adica peste breteaua maioului - nu e nevoie sa puneti dantela desupra.
E mai frumos si mai ingrijit daca nu se vede ca in rochiile pe care le-am facut eu.
Daca insa folositi un maiou cu bretele subtiri (asa zise bretele spaghete / spaghetti straps) puneti danteela pe fata din aceleasi motive ca ale mele. Mai ales daca dantela este sintetica si deci aspra.
Se incretesc cele doua capete ale bretelei (tot de trei ori am ncretit, dar de data aceasta de mana).
Fig. 21
Bretelele se pun cu fata pe fata corsajului, daca este cusut de voi.
Le veti pune exact in acelasi fel peste bretelele maioului, daca folosit un tricou (tank top).
Fig. 22
Asta a fost povestea rochiei de bal a Anei din Frozen.
Am uitat sa scriu despre tiv, care mi-a dat multa bataie de cap!!!!
Nu am vrut sa trag un simplu tighel, care ar fi fost foarte vizibil si ar fi facut rochia sa para ieftina.
As fi putut sa folosesc lipici sau banda adeziva pentru un tiv invizibil, dar nu am incredere prea mare in astfel de tivuri intr-o rochie pentru copii mici, care va fi spalata des.
Dupa ce m-am gandit catva timp ce sa fac am gasit aceasta solutie.
Am cusut la masina trei randuri ondulate cu fir metalic.
Am de gand sa folosesc aceeasi tehnica si la una din urmatoarele bluze pe care le voi face
Fig. 23 - Rochia lui Jojo
Fig. 24 - Rochia lui Dodo (nu am mai gasit aceeasi culoare de panglica ingusta)
Inca o poza cu rochia finisata ...
Fig. 25
... si cu un copil fericit, care va visa frumos.
Fig. 26
Mai am un sac de noutati despre tricotat si un truc fenomenal ca sa masori unghiul umarului si sa corectezi tiparul chiar inainte de a-l folosi.
Ultimul subiect va fi in special pentru Geo!
Aceasta este Partea III din Seria despre rochita Anei din Frozen pentru copii:
La multi ani nepotelelor tale!
RăspundețiȘtergerePun si eu seria aceasta de articole deoparte pentru cand va cere si bubuşica noastra o astfel de rochita :)
La multi ani la nepotzele!! Rochiile au iesit absolut superbe... eu am cumparat pt partea de sus, velour elastic (foarte ieftin) si pt jos o perdea verde cu dungi verticale - asa ca o sa pictez numai dungile.
RăspundețiȘtergereImi place foarte mult acel tiv ondulat, din 3 randuri aurii. De tinut minte ideea!
Foarte frumoase au iesit rochitele. Multa munca si mult suflet pus acolo :) Aveti maini de aur stimata doamna! Sa va traiasca nepotelele si sa va aduca bucurii de-a lungul vietii.
RăspundețiȘtergereBuna Zoe, am o intrebare, daca aveti timp sa raspundeti. Atunci cand corsetul este in V,fusta trebuie sa aiba o anume croiala, ca sa nu faca colt?
RăspundețiȘtergereMultumesc anticipat si va felicit pentru lectiile de croitorit si nu numa,i si pentru sfaturile atat de utile care ne usureaza munca.
Am sa-ti raspund, dar te rog sa-mi scrii cum te numesti, pentru ca nu cred ca pot incepe cu 'draga anonima'.
ȘtergereVa multumesc la toate pentru aprecieri. M-am gandit sa incep o serie despre tiparul de baza pentru copii (masurare si cum se face), iar apoi cum se adapteaza pentru rochia de bal a Anei. Probabil ca am sa incep de la coada, dat fiind intrebarea despre corsajul cu tivul in V si fusta. Sper sa va intereseze.
RăspundețiȘtergereSa iti traiasca nepoțelele frumoase!
RăspundețiȘtergereAbia astept subiectul special pentru mine :)
Si eu am inceput sa dau 3 randuri pentru incretit, rezultatul este vizibil superior. Nu am folosit niciodata ata de surfilat, dar daca zici ca e mai rezistenta cred ca ar trebui sa o incerc. E atat de frustrant sa se rupa ata cand incretesti.
Geo, neaparat sa flosesti ata de surfilat la incretit si insailat / machine basting. Este foarte rezistenta, pentru ca este din poliester, in orice caz e mai rezistenta decat ata special pentru insailat si incomparabil mai ieftina decat ata de cusut obisnuita. Eu detest sa arunc ata scumpa... Peste trecutul meu din Romania comunista, unde trebuia vrand-nevrand sa faci economie, pentru ca nu stiai cand mei mai gasi in magazine ce foloseai, s-a suprapus si vestita zgarcenie olandeza. Am citit intr-o carte politista englezeasca un cometar despre olandezi: ' vin la ziua ta cu un cadou de 5 guldeni si mananca de 15 guldeni'. E o rautate englezeasca, care este insa - in general - adevarata. De fapt a nu face risipa este o virtute, nu un cusur.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru urari pentru nepotele. Sunt foarte dragute.
Am sa scriu cum sa verifici umarul, ca am vazut ca acolo ai nevoie de corectii. In acest fel vor iesi hainele tale SI MAI frumoase. Credeam ca te vei supara daca scriu despre asta.
Carmen, nu am de ce sa ma supar. Eu am inceput sa cos haine acum vreo 6 ani, si am invatat singura din Burda, de pe bloguri si forumuri. Nu imi plang de mile, doar spun cum stau lucrurile. Majoritatea cartilor pe care le-am cumparat in ultimii 2 ani se refera la tehnici de cusut, finisare, nu am decat o singura resursa pentru fit. Si eu cred ca umerii mei sunt mai inalti la baza decat media, deci probabil ar trebui sa adaug ceva acolo, plus ca nu sunt amandoi la fel. Se vede pe ultima rochie ce am postat-o, ca problema e mai evidenta intr-o parte decat in cealalta.
RăspundețiȘtergereRevenind la subiect, daca tu iti iei din timpul tau sa ma ajuti, nu pot decat sa ma bucur si sa fiu recunoscatoare. Timpul este pretios pentru fiecare, stiu, dar te rog cand ma observi ceva sa imi indici problema si fac eu cercetare pentru a o rezolva. Nu ma astept sa scrii un post pentru mine de fiecare data cand am ceva de imbunatatit - ai avea subiecte pentru un an cel putin :)
Imi pare rau ca am ratat proba la bluza Burda de pe grupul de Yahoo. Eram intr-o perioada de pauza de cusut atunci, ne mutasem in casa noua si toate uneletele si materialele erau impachetate frumos in cutii si puse in beci.