Ultima pagina

TRANSLATOR

duminică, 26 aprilie 2015

Un prim pas in quiltuit (learn how to quilt) / Craftsy

E multa vreme de cand Daniela din Cluj m-a rugat sa o ajut sa invete sa quiltuiasca. Am gasit acum un video exceptional - gratis! - despre bazele quiltuitului.

Este vorba de lectiile lui Jinny Beyer despre quiltuit de pe Craftsy (2015 Block of the Month / Blocul lunii).



Lectiile se publica in fiecare luna. Pana acum nu au fost lansate decat lectiile de pe lunile ianuarie, februarie si martie. Cursul 'Aprilie' va fi lansat in mai, ceea ce inseamna ca trebuie sa avem rabdare pana la anul, ca sa vedem tot ciclul.

Cred ca va va interesa sa aflati cum se se cos (pisuiesc, dar ce groaznic suna in romaneste!) blocurile cu mana. Presupun ca si persoane care nu cos la masina, dar care iubesc lucrul de mana, ar dori si ele sa faca un quilt, fara sa cumpere o masina de cusut.


Quiltuitul a inceput ca lucru de mana: cusutul blocurilor si matlasatul (quilting) se facea numai cu mana. 

E adevarat ca masina de cusut simplifica mult munca, dar trebuie sa inveti sa cosi tivuri de exact 0,7 cm (1/4") ca sa iti iasa blocurile perfecte. 
Cusand cu mana controlezi mai bine materialul. E ca in ... 'couture'.

In plus gasesc ca e interesant sa vezi ce tehnici se aplicau inainte, ca sa faci un quilt.





Jinny Beyer e cunoscuta pentru preferinta de a coase blocurile cu mana. Scrie ca ii place sa stea in camera cu sotul ei si sa coasa cu mana. 
Ar putea sa aduca masina de cusut in aceeasi camera, dar cred ca sotul ei nu ar fi prea incantat de zgomot. Mai ales daca se uita la televizor (American football???).



Asa aratau blocurile cusute cu mana in secolul XIX. Tineti insa seama ca sunt cusute cu ata contrastanta, ca sa se poata vedea in lectii. Blocurile se cos in mod normal cu aceeasi culoare (aici: negru).



Nu dispretuiti metoda de a coase cu mana, pentru ca multe quilturi de la inceputul secolului XX sunt inca folosite sau pastrate ca quilturi antice.



Secretul durabilitatii lor este faptul ca un quilt are trei straturi (fata, vatelina / batting si dosul / backing), care protejeaza fata quiltului. Fiindca nu sunt expuse la presiune, cum este cazul la cusaturile unei rochii, cusaturile de la quilt sunt stabilizate si protejate de celelalte straturi si vor rezista mai mult decat cusaturile de mana la o haina.

Jinny Beyer foloseste si masina de cusut in lectii. Dar pana acum nu in mod predominant.







Ca sa taiati blocurile fara sa folositi cutterul (rotary cutter) si planseta Olpha aveti nevoie de ' tipare', cum vedeti mai jos.

Jinny Beyer foloseste o foaie de plastic 'Patternoplat', pe care poti desena cu un "permanent marker" (un stilou permament, dar numai cu varf foarte fin). Apoi tai blocurile cu foarfeca sau cu un cutit special.

Eu va sfatuiesc sa desenati blocurile cu mare grija pe hartie alba, cate incap pe o foaie A4. Apoi laminati foaia si decupati blocurile cu grija.



Trebuiesc marcate gaurile de unde trebuie sa incepi sa cosi. 
Pentru aceasta trebuiesc desenate liniile pe care cosi. La intersectii dati o gaura cu un bold pe care l-ati tinut putin intr-o flacara (de la o lumanare???). 
Gaura trebuie sa fie exact atat de mare, incat sa incapa varful creionului cu care marcati pe material. Daca este prea mare nu veti marca cu precizie.

Va sfatuiesc sa cumparati un creion acuarela in culoarea gri argintiu, care se vede pe negru si sa-l tineti mereu foarte ascutit.

Daca nu aveti aparat de laminat sau stiti ca nu are sens sa cumparati asa ceva, pentru ca nu il veti folosi des, laminati la magazinul care ofera astfel de servicii. 

Aplicatii

Nu e neaparat nevoie sa faceti un quilt din blocuri. Puteti face un quilt de pus pe perete cu aplicatii. Si asta va invata Jinny Beyer.






Am sa va arat alta data un model de quilt facut numai din aplicatii. Dar puteti cauta si voi pe internet, cu cautarea 'Baltimore quilt'.

Am invatat si eu ceva din acest curs, care este de fapt pentru incepatoare. 
Am invatat cum se aplica ' Regula de aur' (Golden ratio) in quilt.







Voi tine seama de aceasta proportie cand voi pune margini (border) la quilt sau cand voi desena blocuri.

In postarea viitoare va voi explica ce trebuie sa faceti, ca sa vedeti cursurile gratis de pe Craftsy: Craftsy - Free Mini-Classe (cursuri gratis)

2 comentarii:

  1. si mie imi plac lucrurile cusute de mana, ma simt bine tricotand/cosand ceva manual (desi masina mi-a deschis muuult avengura). Quilt-uit-ul m-a speriat mereu ca mi se pare munca f. multa, dar imi dau seama ca as putea combina cu lucrul de mana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Incepe cu ceva simplu. De exemplun o paturica pentru papusa Marei, sau chiar pentru dominisoara Mara. Poti pune finet (flanel) in loc de vatelina. Daca inveti sa aplici (e ca si cum ai broda), poti copia modele diferite, cum ar fi personajele ei favorite. Pui borduri la medalionul din centru (cu cat sunt mi largi cu atat iti usurezi viata), un strat sau doua de finet, backing si dai tighele drepte la masina. Pe urma pui bieul, cu masina si cu mana... Incepe cu ceva mic si simplu. Daca iti place lucrul de mana, o sa-ti placa sa faci si asta.

    RăspundețiȘtergere