Ultima pagina

TRANSLATOR

sâmbătă, 25 aprilie 2015

Quilt pentru baby Casper

Am reusit sa imi rup un deget de la piciorul stang in timp ce incercam sa montez quiltul pentru baby Casper. M-am lovit foarte tare de un picior de metal de la canapeua de mai jos (stanga). Marca solida, made in Germany, deci mult mai puternica decat oasele mele romanesti. 

Stau de o saptamana in pat sau pe canapea cu piciorul in sus si citesc sau ma uit la televizor. La Netflix sau la dvd-uri despre croitorie sau tricotat. Am vazut cu ocazia asta doua filme care mi-au placut mult ' Quartet'  si 'Gosford park' si ultima parte din ' House of Cards'.

Dar sa revin la quiltul pe care il fac.



Pun cele trei straturi de la quilt dupa metoda lui Sharon Schamber. 
Poate am sa postez un tutorial cum se face, cu Ela din Romania pe post de stea de cinema, daca imi da voie. Pozele le am deja.
(cautati pe internet care este metoda lui Sharon Schamber, daca va intereseaza).



In general dupa ce termini un quilt, trebuie sa verifici daca cusaturile sunt perpendiculare sau daca blocurile care nu sunt patrate (romburi / diamond) si-au pastrat forma. Quiltul putin umed se aranjeaza in forma corecta si se lasa sa se usuce. Aceasta procedura se numeste 'blocking' .

Ar trebui sa fac asa si eu... dar nu fac. Din lene, mai ales ca nu expun quilturi si nu particip la concursuri. Quilturile pe care le fac sunt pentru copiii prietenilor.

In schimb, cand pun fata de quilt pe vatelina verific mereu daca liniile sunt drepte sau au ramas perpendiculare.

Folosesc rigla de quiltuit (ruler), ca in pozele de mai jos.





Numai dupa ce am verificat directia liniilor / cusaturilor incep sa prind cele trei straturi cu ace de siguranta (safety pins).



Acum sa vorbim intai despre quiltuitul la masina, in general. 

Vad pe internet quilturi facute in Romania ca sa fie vandute. Gasesc ca de multe ori sunt prea putin quiltuite si de aceea arata amatoristic si uneori pur si simplu primitiv. Eu nu as cumpara asa ceva, ca sa fiu sincera. E insa pacat, pentru ca cu cateva cusaturi in plus quiltul nu ar arata rau. Mai bine quiltuiesti o grila (grid) sau romburi, decat sa lasi distante mari intre tighelele trase.

Nu e nevoie sa quiltuiti la fel de des si de marunt ca si mine (cred ca la mine este vorba de hyperquilting, desi acest termen are o alta semnificatie la Patty Thompson).

In general quiltuitul are scopul sa tina cele trei straturi impreuna. Pentru fiecare fel de vatelina (batting) sunt date distante maxime pentru spatiile intre liniile de quiltuit, indiferent daca quiltuiti cu mana sau la masina / free motion quilting. Daca spatiile dintre liniile de quiltuit sunt prea mari, riscati sa se rupa vatelina la spalat sau sa se stranga in anumite locuri si sa se destrame in altele. 
Daca folositi vatelina de polyester 100% riscul e mai mic. Dar cine vrea sa aibe un quilt cu vatelina numai din polyester, care este foarte rigid? Numai daca faci un quilt de pus pe perete, la care vatelina trebuie sa fie subtire si sa pastreze quiltul drept si rigid.

Vatelina cea mai buna si cea mai iefina - raport pret / calitate - este Hobbs 80/20 (80% bumbac si 20% polyester). Se spala foarte bine si este mai rezistenta decat cea numai din bumbac, pentru ca are 20% fibre sintetice. In plus se drapeaza frumos (draping). Cu cat o speli mai des, cu atat devine mai moale. Pentru quilturile de copii folosesc numai aceasta marca de vatelina. Poate o gasiti si voi in Romania.

In final vreau sa va arat cum am quiltuit diferitele blocuri de la quilt.

1. Cerul din jurul stelelor l-am facut cu spirale (swirls). Uneori prea mici, ca mai jos. Trebuie sa ma fortez sa quiltuiesc mai mare.



2. Stelele mari: doua cusaturi drepte la 1/4" si pebbles (pietricele in mijloc).



Am folosit galben la toate stelele, indiferent daca erau galbene sau albe. Ma intreb daca alb ar fi fost mai frumos.



3. Stelele mici le-am quitltuit cu cateva linii curbe. Cu pietricele (pebbles) ar fi fost prea incarcat. Chiar si quiltuitul des are limite, daca nu vrei sa obtii un quilt 'de carton' .


4. Bordura interioara a fost data la masina drept. De cate ori am borduri mai lungi quiltuiesc cu linii drepte. Combinatia dintre liniile drepte si liniile curbe face quiltul mai putin monoton. 



5. Blocul de sub vaporase l-am quiltuit cu linii care imita valurile. Nu stiu daca este foarte original sau rafinat, dar este mai simplu.


Am facut acelasi lucru la vaporasele mici.

6. Vaporasele mici sunt quiltuite mai putin. Conturul vaporului si la panze cate o linie curba. Panzele as fi putut sa le las nequiltuite, doar conturate. 
Nu am facut asta, fiindca m-am gandit ca acest quilt va fi spalat des si partile care nu sunt bine fixate vor fi mai vulnerabile. Deteriorarea quiltului va incepe in acele locuri.



7. Ca sa variez am ales un alt model pentru vaporasele mari. Desi am facut free motion (adica fara transportor) am tras inainte liniile pe quilt cu creion acuarela. 
  


Aici am ajuns cu acest quilt. Mai am stelele mici albe, pe care le voi face la fel ca pe cele galbene, dar cu ata alba. Apoi cerul alb (McTavish???).


Am sa adaug poze cand ajung acolo.


Cand voi fi in stare sa stau in genunchi ajung si la quiltul cu puisorii, pe care voiam sa-l termin inainte de ziua regelui (ziua nationala a Olandei) pe 27 aprilie... Nici pomeneala de asa ceva cu piciorul invalid.

CONTINUAREA IN:
Binding the quilt for baby Casper: the "Love your thread" technique / Coaserea bieului la quilt cu tehnica "iubeste-ti ata" 

12 comentarii:

  1. insanatosire grabnica - imi pare rau de incident, nu e ceea ce imi doresc sa mi se intample.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult. Daca te gandesti ca iubita mea nora nici macar nu catadicsit sa reactioneze intr-un fel sau altul, vei intelege cat apreciez interesul tau. Un pupic pemntru asta.

      Ștergere
  2. Din pacate, in Romania nu gasim vatelina Hobbs. Doar Fabrix aduce vatelina de bumbac. Alta marca. De amestec nici nu incape vorba.
    Multa sanatate si revenire grabnica cu ambele"picioare pe pamant"! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pacat. Poate Fabrix o sa importe si acest tip de vatelina. Desi am incercat mai multe feluri, de la lana la matase, raman la Hobbs 80/20 pentru quilturile care se folosesc si se spala. Ce vatelina aveti voi si esti multumita de ea?

      Ștergere
    2. Nu avem decat vatelina de poliester. Cand am nevoie de vatelina de bbc, fie comand de pe vreun magazin online din SUA, fie cumpar Katahdin de la Fabrix. Nu am folosit amestec niciodata.

      Ștergere
  3. Adaugare. Am inteles de pe internet ca este o vatelina chiar foarte buna, desi la magazinele mele nu se vinde. Dar asta nu inseamna nimic, pentru ca este un produs relativ nou si trebuie sa se impuna pe piata. Exista si vatelina 80/20 de la Bosal / Katahdin, dar are alt nume: Arcadia Autumn (http://www.bosalonline.com/#!batting/cbu1).
    Cred ca ar trebui incercat si acest produs cu numele Katahdin.Poliesetrul din vatelina o face si mai pufoasa si mai rezistenta. Calitati ideale pentru un quilt de copil sau care se spala des.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru informatii! O sa-i sugerez Elenei de la Fabrix sa aduca si produsul asta si o sa-l incerc.

      Multe ganduri bune iti trimit!

      Ștergere
    2. Mihaela. nu folosi poliester decat daca faci un quilt de prete si ia atunci cea mai subtire vatelina de poliester. posibila In rest, eu zic : No, No, polyester!!!. Am incercat Quilter's Dream poliester si nu-mi place. Este ca o pasla tare. Quilter's Dream Cotton este superb, dar nu intr-un quilt des folosit. Vreau sa spun care se spala des. Vatelina de bumbac se quiltuieste mai placut de mana, dar daca quiltuiesti la masina nu mai conteaza. Sunt convinsa ca Elena de la Fabrix - care are talent pentru quiltuit si afaceri - o sa va ofere si 80/20. N-are sens sa comanzi in USA decat daca este mult mai ieftin.

      Ștergere
  4. Daa, am folosit si folosesc poliester mai gros, mai subtire...fie ca sa vad cum se comporta fiecare la lucru fie pentru ca nu am avut incotro. Era si este cel mai accesibil din toate punctele de vedere.
    Adevarul e ca la noi nu poti conta pe continuitatea unui produs. Nici macar in cazul vatelinei asteia banale de poliester. Care de altfel e produsa in Romania. Chiar si daca ti-ai permite sa-ti faci un stoc si ala se termina la un moment-dat si tot ajungi sa iei ce gasesti.
    Exact cu Dream Cotton am lucrat! Ai ghicit. Pana sa aduca Fabrix vatelina Katahdin.
    Vatelina asta romaneasca de poli e produsa in cateva grosimi (vreo 3, din cate am gasit eu) si ca aspect e pufoasa. Nu-i batoasa. Singura problema e sa o adaptezi tipului de quilt si de quiltuit.
    Esti o comoara de cunostinte si de generozitate!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca vrei sa ma faci stea de cinema nu ma pot impotrivi!Hi,hi,hi!!!
    Metoda aratata de tine mi-a prins foarte bine ca si alte sfaturi !O folosesc mereu!
    Eu folosesc vatelina de poliester dar nu din cea batoasa,de 150g/mp.Sunt mai multe tipuri si grosimi sau greutate/mp!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, te voi face stea de cinema, mai ales de cand te tunzi asa cum ti-am spus eu. Dar voi tineseama de dorintele tale de anu se arata ce nu consideri tu fotogenic!

      Ștergere
  6. Insanatosire grabnica iti urez, Carmen!
    Ce tare ar fi sa inceapa Netflix sa ofere si filme despre croitorie, nu?
    :)

    Impresionant quilt-ul. Ca de obicei, sunt uluita de cusaturile cu mana libera. Arata perfect!

    RăspundețiȘtergere