Ultima pagina

TRANSLATOR

marți, 2 septembrie 2014

Tipar de chiloti gratis (free pattern for underwear) - doua bloguri care te inspira

Pe un blog la care sunt abonata (Fadanista) am citit despre un tipr gratis de chiloti, care se poate descarca (download) de pe blogul unei domne din Norvegia. Mai sunt si alte surse de tipare, dar chilotii facuti dupa acest tipar arata bine, mai bine decat chilotii gratis de la Burda(vezi mai jos). De aceea cred ca ii pot recomanda, desi nu am de gand sa incerc acest tipar, fiindca eu am tiparul meu (Merckwaerdigh), care este perfect.

Partea interesanta este ca se fac din t-shirturi pe care le reciclati. Dar asta nu inseamna ca trebuie obligatoriu sa ii faceti din tshirturi.

Personal, mie nu-mi plac chilotii din bumbac 100%, pentru ca isi pierd elasticitatea si incep sa se labarteze dupa un timp, dupa care arata foarte urat. Prefer chilotii din lycra, care isi pastreaza  elasticitatea si dupa multe spalaturi. 
Singurul lucru de bumbac de care nu te poti lipsi este captuseala de bumbac dintre picioare. Acea parte a chilotului trebuie - imperativ formulat! -:)! - sa fie din bumbac, pentru a-ti asigura un confort maxim. 
Restul - bumbacul 100%, nu suport materialele sintetice pe piele, etc - sunt povesti, afara doar de cazul in care ai alergii speciale, dar care cred ca sunt rare. In acest caz vei folosi numai bumbac. Cred ca o voi supara rau pe Ana cu parerile mele despre superioritatea chilotilor din lycra. Ana din Iasi, cu minunatul ei blog despre cusut, tricotat si lenjerie.

Chilotii despre care scriu sunt de pe un blog din Australia, Fadanista (http://fadanista.com, daca nu merge linkul). Este un blog pe care va sfatuiesc sa il urmariti, daca va intereseaza in mod special reciclarea hainelor vechi sau care nu au reusit prea bine. Dar si in afara de acest subiect gasiti acolo idei foarte bune.



De pe blogul ei iau imaginea de mai sus. Postarea More t-shirt refashions
Acolo puteti vedea cum taie tiparul dintr-un t-shirt pe care il recicleaza. Neaparat sa cititi aceasta postare, daca sunteti incepatoare la cusutul lenjeriei.

Pentru cine nu citeste in engleza, Fadanista da un link la blogul indigorchid (http://www.indigorchid.com) a lui Birgitte din Bergen (Norwegia), de unde puteti descarca (download) tiparul in forma de pdf.

Atentie! Cand tipariti tiparul, aveti grija sa fie setata imprimanta (printer) ca sa puteti imprima marimea originala, sa nu micsoreze tiparul, ca sa adapteze imaginea la pagina sau pentru ca ati setat alte dimensiuni.

Si iarasi pentru cine nu stie limba engleza.
Tiparul se descarca dand un click pe aceasta imagine. Eu nu am copiat linkul, petru ca ar fi fost nerusinat. Va trebui sa va duceti pe blogul ei ca sa descarcati tiparul.



Mai are sub aceasta poza inca un link: Download the t-shirt underwear pattern! Dupa mine si acest link trimite la acelasi pdf. Puteti verifica.

Informatii suplimentare.

1. Aveti 4 marimi date (extra small/ XS, small /S, medium /M si large /L). 
* Masurile sunt standard, europene, ceea ce inseamna ca S este aproximativ pentru marimea 36 / 38 si L merge pana la marimea 44-46.

* Pentru marimi ceva mai mari folositi eventual tiparul asa cum este si adaugati  tivuri noi. Facand asta largiti tiparul cam cu 2 cm (4 x 0,5 la fiecare margine laterala a tiparului).

ATENTIE! S-ar putea ca intre picioare sa nu aveti nevoie sa largiti tiparul L, pentru ca diferentele dintre masurile L si XL nu sunt de fapt intre picioare, ci numai pe solduri si peste burta! (informatia provine dintr-un manual de facut lenjerie).

2. Inteleg din tutorialele lui Birgitte ca tiparul este facut cu un tiv de 0.6-06 cm (1/4") inclus. In general tiparele europene nu au tivul inclus, dar ea l-a adaugat in tipar.

* Eu prefer sa cos cu tivuri de 5/8"(exact 1,58 cm, deci 1,5 cm) si pe urma sa tai (trim) tivul. Avantajul este ca marchez repede cu stilou permanent ink (nu stiu cum se numeste la voi) sau chiar cu creion cu pasta (ball point / marca BIC). Merge foarte repede la marcat si nu conteaza ca nu marchez cu creta de croitorie, fiindca tot tai partea pe care sunt marcajele cu BIC.
In postarea Lenjerie intima (cum se croieste un slip) arat cum marchez eu tiparul pe material.


* Daca va convine sa lucrati cu un tiv de 1/4", folositi evident acest tiv.

Puteti sa recititi si cum am invatat eu sa cos chilotii in seria de postari despre facutul lenjeriei (chilotii)

3. Birgitte explica cum se cos chilotii in mai multe tutoriale:

* sewing underwear, the basics

* sewing underwear, the extras 

* sewing underwear: adding lace inserts

Nu vad diferente fundamentale intre felul in care am invatat eu sa cos chiloti si ce face ea, pentru ca:

- Eu nu folosesc t-shirturi si tivul gata facut, in care sa bag elastic obisnuit si nici nu as face-o pentru ca m-ar obliga sa schimb linia curba din talie intr-o linie dreapta, ceea ce ar modifica tiparul
NB. Pentru persoanele cu ceva burtica as recomanda metoda asta, pentru ca ai mai mult material (lungime) peste burta. Principiul este acelasi ca si la fusta.

- La cusatura laterala ea mai coase inca o data pe fata. In principiu nu doresc inca o cusatura pe fata, dar poate ca ideea nu este rea, daca gasesc ceva ca sa obtin o cusatura mai putin vizibila.

- Eu nu am scris pana acum nimic despre felul in care se coase elasticul tip bieu (fold over elastic) si nici cum se foloseste la chiloti elasticul obisnuit. Asa ca cititi cu atentie sewing underwear, the extras despre pusul elasticului la chiloti.

Un alt tipar gratis de choloti poate fi descarcat de pe  BurdaStyle.com (in engleza)



va duceti pe linkul unde scrie 'get it now' in partea dreapta a paginii.

MODIFICAREA TIPARULUI

Daca vi se par chilotii prea inalti in talie si doriti talia mai jos, taiati tiparul in mod egal, paralel cu linia talei cu cati centimetri doriti - in general 4-5 cm e suficient.

SUCCES!!!

Un comentariu:

  1. Dragă, Carmen, de ce să mă supăr? Fiecare cu ce-i place să poarte, fiecare e cu stilul său de viață. Mulțumim pentru explicații si pentru bloguri!

    RăspundețiȘtergere